Vagtcentral: Nye iOS- og Android-versioner lammer hurtig indsats mod hjertestop

Illustration: Android Logo
I Region Syddanmark kan frivillige hjertestartere ikke rykke ud og redde liv på grund af it-knas.

Nye styresystemer kommer sjældent til verden uden at ødelægge en masse programmer, men det koster nu også dyrebare minutter ved hjertestop i Region Syddanmark.

Regionen har nemlig et system, der automatisk tilkalder frivillige med en hjertestarter, når en ambulance rykker ud til folk med hjertestop. Og det system er blevet lammet af nye opdateringer til de frivilliges telefoner, skønner chefen for alarmcentralen.

»Vi oplever et stigende antal problemer, som jeg tror hænger sammen med de nye versioner af Android og iOS,« siger Kim Ahlers, der er leder af AMK-vagtcentralen, som koordinerer ambulanceudrykninger til Version2.

Problemer med iOS 11

Der er altså ikke tale om, at der ikke kommer en ambulance, hvis du får et hjertestop i Region Syddanmark. Det er bare ikke sikkert, der kommer en frivillig før ambulancen, der ellers kan øge overlevelseschancerne ved hjertestop.

Fejlene er ifølge Ahlers, at appen flimrer, så adressen med hjertestoppet ikke kan læses, telefonen kan lukke ned, når en alarm modtages, eller appen kan fryse. Han hører, at akuthjælpere med Android-apps ofte får alarmen på appen, men med fejl, og at iPhones slet ikke får alarmerne.

Systemet med frivillige har eksisteret siden 2012, hvor det kørte på prøveordning på Lolland, og det blev udbredt til resten af regionen i 2016. Problemerne er opstået det seneste halve til hele år ifølge Ahlers, og især efter at iOS 11 blev udgivet.

Dialog om problemet

AMK Alarmcentralen er i tæt dialog med leverandøren af systemet, FirstAED, men giver nu deres akuthjælpere mulighed for at tilmelde sig en liste af folk i området, som modtager sms’er ved hjertestop. De vil dog foretrække appen, da de dermed kan tilkalde de folk, der er geografisk tæt på adressen med hjertestoppet.

»Vi synes jo, det er en rigtig god idé - det skal bare virke,« siger Ahlers.

FirstAED ønsker ikke at kommentere fejlene, men siger, at der er en uoverensstemmelse mellem den måde, Region Syddanmark vurderer fejlraterne på, og FirstAED's vurdering.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Søren Hald

Det lyder næsten som om at det er Apple og Googles fejl, men vi må lige huske at udviklerne har haft adgang til beta længe, og endnu før blevet varslet omkring ændringer så deres app's kan opdateres i tide, ikke kun for at virke, men også fungere bedre da nye features bliver understøttet af operativsystemerne og kommer til at kører endnu bedre på telefonerne.

Suk, måske nyheden skulle være smidt som en mail til udviklerne i stedet for, da det netop gælder menneskeliv.

 • 0
 • 0
Christian P. Broe Petersen

men vi må lige huske at udviklerne har haft adgang til beta længe, og endnu før blevet varslet omkring ændringer så deres app's kan opdateres i tide,

Det er nok købt som en engangs ydelse, og nu skal man så have penge op af lommen igen, fordi systemerne skal opdateres.

Mit spørgsmål er lidt: Hvad kan den app, som ikke kunne klares via mail eller SMS? Det drejer sig vel bare om lidt info og en adresse - evt. GPS koordinater med link? Ja, jeg ved det ikke, men nogle gange er en app måske lidt overflødig.

Håber de finder en løsning, for det er jo trist, hvis de får en besked, og så ikke kan læse hvor de skal hjælpe til.

 • 0
 • 0
Mark Klitgaard

Jeg kan sagtens se det smarte i at bruge folks GPS til at finde de nærmeste frivillige, men kunne man ikke have gjort det simplere end det indtryk artiklen giver?

Hvis nu man havde nøjes med at app'en fortalte hvor de frivillige befandt sig sådan at systemet kunne se hvem der var tættest på og så derefter sende denne person(er) en sms i stedet for? Så ville man slippe for de udfordringer som artiklen dækker over.

Derudover minimerer man også antallet af potentielle features der går i stykker når der kommer ny iOS og Android versioner til kun at gælde evnen til at broadcaste GPS til backend'en.

Kort sagt: Det virker som om ideen man har haft har været rigtig god, med at samle alle features involveret i processen i én app, men man har ikke tænkt på vedligehodelsen.

 • 0
 • 0
Per Hansen

Hvis nu man havde nøjes med at app'en fortalte hvor de frivillige befandt sig sådan at systemet kunne se hvem der var tættest på og så derefter sende denne person(er) en sms i stedet for?

Sådan en app ville jeg ikke have på min telefon. Det ville jo kunne bruges til total overvågning af min færden fra myndighedernes side. Nej, appen skal nødvendigvis kun få signal om, at der er brug for hjælp på en given adresse, og så skal appen lokalt afgøre, om man er i nærheden. En app må aldrig uden brugerens udtrykkelige tilladelse fortælle serveren, hvor brugeren befinder sig – medmindre det er en feature i appen netop at gøre dét, og brugeren er helt bevidst om det. Og her taler vi ikke om at det står i nogle alenlange betingelser. Nej, det skal smækkes helt op i hovedet på dem.

En anden sag er så, at man desværre ikke kan forhindre en app, som har tilgang til GPS og internet, i at sende koordinaterne tilbage til serveren. Men hvis det blev afsløret, at en officiel app som denne gjorde det, ville det blive en skandale. Medmindre brugerne ekstremt eksplicit var advaret på forhånd om, at appen til enhver tid kan sende ens koordinater til myndighederne – hvilke nok ville få de fleste til ikke at ville have den.

 • 0
 • 0
Mark Klitgaard

Sådan en app ville jeg ikke have på min telefon. Det ville jo kunne bruges til total overvågning af min færden fra myndighedernes side.

Jeg var måske lidt tvetydig i mit første indlæg, min tanke var at app'en skulle gøre som den tilsyneladende gør nu ift. at finde ud af om den er i nærheden via GPS'en. Det der skulle sendes til serveren kunne så være et simpelt "Jeg er tæt nok på" eller "Jeg er langt fra". og så sende en SMS fra serveren i stedet for at være afhængig af app opdateringen til selve notifikationsdelen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere