Teleekspert: Vent med at købe 4G-iPad

15 kommentarer.  Hop til debatten
Den nye iPad kan ikke bruge 4G-nettet i Danmark. Teleekspert er sikker på, at Apple senere vil lancere en version tilpasset de danske 4G-frekvenser.
23. marts 2012 kl. 10:54
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De danske reklamer for den nye iPad praler alle med mulighed for lynhurtigt mobilbredbånd i form af 4G. Men læser man det med småt, så finder man ud af, 4G-funktionaliteten er ubrugelig i Danmark. 4G på den nye iPad virker nemlig kun i USA og Canada og endda kun, hvis man har en aftale med bestemte teleselskaber.

Så selvom man køber en 4G-iPad, må man kigge langt efter at kunne forbinde sig til de danske LTE-mobilbredbåndsnet, der markedsføres som 4G. For de 900 kroner ekstra i forhold til modellen med Wifi, får man adgang til at koble til teleselskabernes Turbo 3G-net med HSDPA+-teknologi.

»Apple har altså ikke kunnet producere global 4G-radioenhed, blandt andet fordi det ikke ligger 100 procent fast endnu, hvordan radiofrekvenserne kommer til at ligge,« siger Torben Rune, der er teleekspert og konsulent ved rådgivningsvirksomheden Netplan, til Version2 og fortsætter:

»Det er desværre sådan, at den måde, man har radioplanlagt 4G-nettene på, der er det altså ikke lykkedes at skabe en fælles frekvens over hele jordkloden.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torben Rune er dog ikke i tvivl om at Apple vil komme med en 4G-version af den nye iPad, som også vil virke i Danmark.

»Det er et stort og lukrativt og interessant marked for alle producenter, selvfølgelig også for Apple. Der er for mig ikke nogen tvivl om, at selvfølgelig vil vi se en dansk version af den nye iPad med 4G, der virker under danske og europæiske forhold,« siger Torben Rune.

Man har heller ikke de samme frekvenser verden over med det velkendte 3G-net, men når det kan lade sig gøre at lave enheder, som virker i mange lande, er det, fordi man kan bruge flere frekvenser med samme antenne.

Desværre har man ikke samme mulighed med 4G. Frekvenserne på 4G-nettet ligger for langt fra hinanden og kræver derfor forskellige antennekonstruktioner. Så hvis man vil understøtte flere forskellige 4G-net, vil enheden blive fysisk større.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
23. marts 2012 kl. 14:26

udlægning af 4G og 3G som de har rodet sig ud i på jp.dk og mobilsiden.dk som forbrugerstyrelsen har fået helt galt i halsen...

Så er denne lille snitppet fra ITU ikke helt dum

http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2010/48.aspx

Following a detailed evaluation against stringent technical and operational criteria, ITU has determined that “LTE-Advanced” and “WirelessMAN-Advanced” should be accorded the official designation of IMT-Advanced. As the most advanced technologies currently defined for global wireless mobile broadband communications, IMT-Advanced is considered as “4G”, although it is recognized that this term, while undefined, may also be applied to the forerunners of these technologies, LTE and WiMax, and to other evolved 3G technologies providing a substantial level of improvement in performance and capabilities with respect to the initial third generation systems now deployed. The detailed specifications of the IMT-Advanced technologies will be provided in a new ITU-R Recommendation expected in early 2012.

Så ifølge ITU så er HSPA+, DC-HSDPA, LTE og WiMax alle sammen 4G.

8
23. marts 2012 kl. 14:00

personligt er jeg ligeglade med 4g , hvis jeg skulle have en ny ipad var det skræmen alene og ikke netværks mulighederne der er springpunktet.

5
23. marts 2012 kl. 12:41

i EU har man koordineret frekvenser, så det er i hele EU at LTE ikke virker. Men man kan få et fint 4G symbol når man kører HSPDA+ (som er det AT&T bruger i USA). Derudover er LTE ikke = 4G jf. ITU. Det er 3G ligesom alt det andet i dag. Man skal op på LTE Advanced inden det lever op til kravene om 4G.

LTE = 326 Mbps. LTE Advanced = 1200 Mbps.

4
23. marts 2012 kl. 12:30

It's 2 times the ADSL I have at home. I don't really see the need to wait for a real 4G!

Source? As far as I know Vodafone (AKA TDC Mobil here in DK) is selling 42.2 Mbps plan with the new iPad in UK and Italy. I guess they will run the same HW all over EU.

3
23. marts 2012 kl. 11:52

For de 900 kroner ekstra i forhold til modellen med Wifi, får man adgang til at koble til teleselskabernes Turbo 3G-net med HSDPA+-teknologi.

Det man også får for de 900 kr er GPS. Wifi modellerne har ikke rigtig GPS indbygget.

6
23. marts 2012 kl. 12:44

Det man også får for de 900 kr er GPS. Wifi modellerne har ikke rigtig GPS indbygget.

Sandt nok men hvis man har en iPhone og bruger dens hotspot funktion så giver den iPaden GPS koordinater så lokalitets tjenester kan bruges.

Passer ikke helt at Apple aldrig har lavet en "out of cycle" update mht frekvenser. De lavede en CDMA iPhone 4 der gjorde at iPhone kunne sælges på Verizon og Sprint netværk (samt China Telecom) så iPhone fik adgang til et meget meget stort markede som de overhovdet ikke havde adgang til før. Men som modeksempel har Apple ikke lavet en iPhone der understøtter de exoteriske frekvenser som T-mobile benytter til 3G i USA... Det giver nok en rimelig pejling mht hvor Apples smertetærskel ligger for hvornår de vil lave en out of cycle og vi er slet ikke inærheden af den smertetærskel på det europæiske markede. Specielt da 3G GSM udbygningen er meget gennemført i Europa og med HSPA+ og DC-HSPA+ kan man nå hastigheder på 21 og 42 Mbit/s så den nye iPad vil stadig være meget hurtigere end iPad2... Så det er forskellen mellem 42 mbit teoretisk maks eller 70 mbit teoretisk maks...

Desuden har Europa ikke renset de analige signaler fra 800 mhz båndet endnu og der er store lande (Frankrig og England) der endnu ikke har udbygget LTE på 800 mhz båndet (auktionerne blev først færdiggjort i slutningen af 2011). Så en EU LTE iPad vil kunne kunne dække en bunke storbyer i en håndfuld lande i EU... ikke helt nok til at gøre en EU iPad til en god foretning.

Så det bliver først med den nye iPad der kommer i 2013 at der kommer LTE til Europa, hvis man skal kaste sig ud i den disciplin der hedder at spå... som bekendt er svær specielt om fremtiden ;)

11
23. marts 2012 kl. 14:27

Passer ikke helt at Apple aldrig har lavet en "out of cycle" update mht frekvenser. De lavede en CDMA iPhone 4

Det er rigtigt - Den havde jeg glemt. Men som du selv siger, så var der tale om en helt anden situation hvor det gav væsentligt mere mening at foretage den manøvre.

Faktum er at det er nemt for medierne at skrige op om den manglende 4G og gøre et stort nummer ud af den men i virkeligheden så er behovet og efterspørgslen på 4G meget lille og det er derved ikke en dealbreaker eller nogen katastrofe at den mangler. Selvom det da uden tvivl havde været bedre for Apple hvis de havde undgået situationen - Evt. bare have undgået den tvivl omkring hvor produktet virker med 4G.

2
23. marts 2012 kl. 11:49

Jeg er ret overbevist om at der ikke er en chance i helvede for at Apple frigiver en opdateret udgave af iPad'en før de kommer med en ny model. For det første har de aldrig før lavet en sådan opdatering mellem produktlanceringer, uanset hvad der har manglet i produktet. Hvis en sådan opdatering blev udgivet så ville de ligeledes risikere en pokkers masse sure kunder som allerede har købt modellen ud fra betragtningen at 4G ikke er muligt. I øvrigt er Danmark et meget lille og forholdsvis ubetydeligt markede for Apple og da 4G fortsat ikke er særlig udbredt/populært i Danmark så passer det fint med at Apple kan medtage den funktion i modellen der kommer om 12 måneder. Langt de fleste benytter fortsat 3G dataabonnementer så der er ikke tale om et akut problem der bevirker at folk ikke kan benytte data på deres enheder.

Alt det skal sættes i perspektiv til de enorme omkostninger der skal til hvis Apple skal designe en revideret udgave, ny CE godkendelse, ny markedsføring for at gøre opmærksom på den nye udgave, tømning af lager af gamle modeller, distribution til butikkerne osv. Det er en ret voldsom investering for at give enheden en mulighed der ikke er voldsom efterspørgsel efter i et meget lille markede hvor man i bedste tilfælde sælger 100-200K enheder.

7
23. marts 2012 kl. 13:51

Jeg er ret overbevist om at der ikke er en chance i helvede for at Apple frigiver en opdateret udgave af iPad'en før de kommer med en ny model.

Helt enig, og jeg er endda frisk på et lille bet med den kære teleekspert.

Til gengæld tror jeg gerne at Apple vil samle lanceringen af nye iOS produkter, så de hænger sammen med nye iOS versioner, så lur mig ikke om de på et tidspunkt vælger at lancere iPads og iPhones i efteråret, og hvis det sker allerede i år, kan det meget vel ske at en iPad kommer til at virke på det europæisk LTE netværk, hvis Qualcomm er klar med deres chip.

9
23. marts 2012 kl. 14:24

Til gengæld tror jeg gerne at Apple vil samle lanceringen af nye iOS produkter, så de hænger sammen med nye iOS versioner, så lur mig ikke om de på et tidspunkt vælger at lancere iPads og iPhones i efteråret, og hvis det sker allerede i år, kan det meget vel ske at en iPad kommer til at virke på det europæisk LTE netværk, hvis Qualcomm er klar med deres chip.

Det kommer heller ikke til at ske. Du skal ikke regne med at Apple samler produktlanceringerne af deres iOS produkter. Det vil ganske enkelt tage luften af ballonen og mindske den omtale man opnår. Det hele vil blive skudt af med et enkelt knald, så at sige.

Cyklussen på iPhone og iPad kører i forholdsvis faste rammer med en ny lancering hver 12 månede - Give or take. Og det giver god mening at fortsætte i den cycklus. Det makismere omtalen af deres produkter og det skaber heller ikke uheldige situationer hvor folk pludselig står og skal finde penge til både en iPad og iPhone på samme tid. Du kan være helt sikker på at den nuværende cyklus er meget nøje planlagt.

12
23. marts 2012 kl. 14:47

Det kommer heller ikke til at ske. Du skal ikke regne med at Apple samler produktlanceringerne af deres iOS produkter. Det vil ganske enkelt tage luften af ballonen og mindske den omtale man opnår. Det hele vil blive skudt af med et enkelt knald, så at sige.

Julesalget er meget vigtigt, og hvor det før udelukkende var iPods der blev lanceret i efteråret, er iPhonen nu rykket dertil også.

Mange mente at iPhone 4S var blevet forsinket, men jeg er overbevist om at det var helt efter planen, for da iPod'en begyndte at falde i salgstal, skulle der være en ny julesællert.

Problemet med at iPad'en lanceres for sig selv er primært at der lanceres en ny enhed uden reel ny software, og derfor giver det mening at samle hardwaren omkring softwaren.

Alternativet er selvfølgelig at vi, lige som på computere, er ved at være der hvor der sjældent kommer decideret nye ting i en mobil enhed udover højere hastighed og bedre netværk, kamera m.m., for så kan soft- og hardware sagtens adskilles.

14
23. marts 2012 kl. 14:56

Julesalget er meget vigtigt, og hvor det før udelukkende var iPods der blev lanceret i efteråret, er iPhonen nu rykket dertil også.

Julesalget er/kan være vigtigt men hvis det er julesalget Apple vil udnytte så er lanceringen ikke rykket langt nok - Så skal du hen i November før du lancere din enhed. Uden at have tal til at understøtte det så tror jeg faktisk ikke julesalget er voldsomt vigtigt for Apple - Deres produkter sælger voldsomt godt uanset hvornår på året de lancere deres produkter - Ikke mindst fordi at alle nuværende bruger overvejer at købe den nye model og ofte gør det med det samme. Dertil kommer at prisen på en iPhone, for mange ligger langt over julegave budgettet.

Men problemet ved at slå iPad og iPhone lanceringerne sammen er netop at du så står med nye enheder for 10.000 kr på éngang - Enheder som man gerne vil have folk til at købe... Men det er noget nemmere at få dem til at købe begge enheder hvis der går et stykke tid imellem lanceringerne så der er tid til at skrabe penge sammen til den næste lancering. Mange vil ende med at stå og skal foretage et valg mellem iPhone eller iPad, istedet for at købe begge dele.

Dertil kommer at al omtalen af deres to hovedprodukter vil ske i den samme periode på en måneds tid efter lanceringen og derved begrænse sig til en enkelt gnag om året. Nu får de massiv omtale to gange om året plus evt. størrer iOS opgraderinger der måtte falde uden for de perioder.

Ulemperne ved at samle alle iOS lanceringer er ganske enkelt væsentligt størrer end ved at have dem delt ud over året.

1
23. marts 2012 kl. 11:15

Er Danmark et stort og lukrativt marked for en producent som Apple?

Jeg kan være lidt i tvivl om hvor grænsen går for, at det kan betale sig at lave en model med tilpasset antenne til Danske forhold.

Nu kender jeg ikke lige tallene for antal solgte iPad med 3G og de forventede salgstal for iPad 4G modellerne i DK. Men jeg vil antage at størstedelen af solgte iPads i DK er WIFI-only modellen. Uden dog at vide det med sikkerhed.