Det bliver en gruppe bestående af fem eksperter, der skal sikre, at politi- og anklagemyndigheden kommer til bunds i teledatasagen, hvor et it-system potientielt kan have ført til, at uskyldige er blevet dømt, og at skyldige er gået fri for straf.
Kontrolgruppen skal sikre en udtømmende gennemgang af mere end 10.000 straffesager, hvor der potentielt kan mangle teleoplysninger, efter at de rå data fra teleselskaberne er blevet konverteret til et lettere læsbart format i et fejlbehæftet it-system hos Rigspolitiet.
Nu sætter justitsminister Nick Hækkerup (S) navne på, hvem der skal sørge for at holde øje med den omfattende gennemgangen af syv års sager.
»Teledata-sagen handler om vores tillid til retssystemet, og kontrol- og styregruppen får derfor et bredt mandat til at kontrollere og styre myndighedernes gennemgang af de konkrete straffesager, der er omfattet af sagen,« siger han i en pressemeddelelse.
Teledata-sagen I syv år har der været en fejl I politiets systemer til behandling af teledata. Det kan have medført, at der mangler teleoplysninger i flere efterforskninger og retssager, og derfor skal over 10.000 sager fra perioden 2012 til 2019 nu gennemgås.
Version2 følger sagen.
De fem
Det bliver landsdommeren Olaf Tingleff, der bliver formand i den nye kontrol og styregruppe, og han kommer til at lede en gruppe bestående af to forsvarsadvokater samt en strafferetsekspert og en tidligere chefpolitiinspektør.
Den ene af eksperterne bliver Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universtitets juridske fakultet.
Derudover er den tidligere chefpolitiinspektør Sten Skovgaard Larsen blevet udpeget som gruppens efterforskningsekspert.
Gruppens fjerde medlem er advokat Karoline Normann, som også er Formanden for Advokatrådets Strafferetsudvalg. Hun udgør sammen med Kristian Mølgaard – gruppens femte og sidste medlem – ekspertholdets to forsvarsadvokater.
Kristian Mølgaard er også formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, og overfor Version2 har han tidligere udtalt, at den åre fejl-konvertering af teledata har været med til at øge mistilliden til retssystemet
Svære opgaver for gruppen
Ekspertgruppen holder første møde i dag, fredag den 5. juli, og her skal de tage hul på en række vanskelige opgaver.
Udover at føre kontrol med og styre politi- og anklagemyndighedens gennemgang af de mange straffesager, skal gruppen blandt andet afgøre, hvad der skal gøres for at løse en række komplicerede problemstillinger.
Først og fremmest skal de frem eksperter skal blandt andet afgøre, om det er en uvildig tredjepart eller politiet selv, der skal stå for den indledende screening af sager.
De skal desuden »fastsætte nærmere retningslinjer for (…) hvilke kriterier, der skal gælde for behandlingen af straffesager, hvori det konstateres, at der har manglet teleoplysninger,« fremgår det af gruppens kommissorium.
Endelig skal de tage stilling til et afgørende dilemma. I udgangspunktet råder Rigspolitiet nemlig kun over rådata fra teleselskaberne to år tilbage, med mindre, der er tale om verserende efterforskninger i forbindelse med uopklarede sager.
Derfor skal gruppen i deres kommissorium tage en beslutning om, »hvilke kriterier der skal gælde for behandling af straffesager, hvori indhentede oplysninger ikke længere er tilgængelige.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.