Telebranchen vil aflive "op til 10 megabit": Du køber heller ikke "op til 1 liter mælk"

Telebranchen kan måske være på vej til at garantere hastigheder på bredbåndsforbindelser.

De danske teleselskaber vil nu undersøge, om bredbåndshastigheder i fremtiden kan markedsføres på en mere fair måde over for kunderne, skriver fiberbredbånds-selskabet Waoo! i en pressemeddelelse.

Det betyder, at branchen måske kan blive enige om at garantere de hastigheder på bredbåndsforbindelsen, som de angiver i deres tilbud til kunderne, i stedet for de »op til x Mbit/s«- angivelser, der er udbredt lige nu.

Det er man glad for hos Waoo!, der selv garanterer sine hastigheder til kunderne:

»Vi er i Waoo! utroligt stolte af, at der endelig er kommet fokus på at få en mere fair markedsføring i branchen. Vi har som de eneste i branchen presset på for at få det gennemført, siden vores brancheorganisation TI i efteråret nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle prøve at skabe enighed om en brancheaftale om nogle mere fair regler for markedsføring af bredbånd,« udtaler administrerende direktør i Waoo!, Anders Christjansen, i en pressemeddelelse.

Må vide, hvad man får

Selskabet erkender, at det afhængig af teknologi ikke altid er nogen eksakt videnskab at udstede hastighedsgarantier på bredbånd.

Men Waoo! mener stadig, at kunderne har krav på en mere præcis markedsføring af forbindelserne.

»Hos Waoo! mener vi, at forbrugerne skal vide, hvad de får, når de køber bredbånd. Man kan sammenligne den nuværende tilstand på markedet med, at man som forbruger finder ud af, at den liter mælk, man har købt i supermarkedet, i virkeligheden kun indeholder en halv liter. Det ville ingen jo finde sig i. Og man skal heller ikke finde sig i kun at få det halve, når man køber bredbånd,« udtaler Anders Christiansen.

Et politisk pres og Waoo!’s hastighedsgaranti får nu den øvrige telebranche til at overveje, hvordan den kan skifte til en mere fair markedsføring.

Teleselskaberne i Danmark er blevet enige om at undersøge, om hele branchen frivilligt kan slutte op om at markedsføre bredbåndshastigheder på en mere fair måde. I Waoo! får forbrugerne allerede garanti for den hastighed, de køber.

”Vi er i Waoo! utroligt stolte af, at der endelig er kommet fokus på at få en mere fair markedsføring i branchen. Vi har som de eneste i branchen presset på for at få det gennemført, siden vores brancheorganisation TI i efteråret nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle prøve at skabe enighed om en brancheaftale om nogle mere fair regler for markedsføring af bredbånd. Vi er i Waoo! selv gået forrest, og sidste år lancerede vi en hastighedsgaranti, fordi vi mener, at en garanti for hastigheden vil gøre markedet mere gennemsigtigt og medvirke til, at telebranchen får et bedre image hos forbrugerne,” siger administrerende direktør i Waoo! Anders Christjansen.

Gennembruddet til fordel for Waoo!’s synspunkt omtales i Politiken i dag og kom på et møde i forrige uge, hvor Waoo! sammen med repræsentanter for de øvrige teleselskaber i TI’s arbejdsgruppe pludselig kunne konstatere, at alle en efter en erklærede sig villige til at prøve at få deres bagland overbevist om, at forbrugerne skal kunne se, om en hastighed er garanteret eller ej. Foruden presset fra Waoo! har det spillet en markant rolle, at der er et politisk pres på selskaberne om at markedsføre sig mere fair.

Situationen er endnu ikke den, at det er sikkert, at branchen bliver enig om nye regler, der gør det tydeligt for kunden, hvilken bredbåndshastighed han eller hun får for pengene. Men muligheden for, at det sker, er nu til stede for første gang nogensinde.

”Hidtil har vi i Waoo! været det eneste teleselskab blandt TI’s medlemmer, der har presset på for at få en reel markedsføring, og indtil i sidste uge troede vi faktisk ikke på, at det ville kunne lade sig gøre for os at få de øvrige selskaber med på ideen,” siger Anders Cristjansen.

Da teknologierne for faste internetforbindelser er forskellige, er det ikke helt enkelt at give en forståelig hastighedsgaranti i massemarkedsføring. Mens der uden problemer kan gives garanti for selv meget store hastigheder på fibernetforbindelser, og både for upload og download, uanset hvor en kunde bor – sådan som Waoo! gør – er det mere udfordrende, når det gælder garanti for hastighed ved andre forbindelser.

”Hos Waoo! mener vi, at forbrugerne skal vide, hvad de får, når de køber bredbånd. Man kan sammenligne den nuværende tilstand på markedet med, at man som forbruger finder ud af, at den liter mælk, man har købt i supermarkedet, i virkeligheden kun indeholder en halv liter. Det ville ingen jo finde sig i. Og man skal heller ikke finde sig i kun at få det halve, når man køber bredbånd,” siger Anders Christiansen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 John Julian Hansen

I still don't get it. Min ISP tilbyder også BÅDE "op til 10" og "op til 20"?? Jeg savner en forklaring på hvorfor der ikke har været ét eneste selvskab der har lovet "Mindst 10 Mbit!" og hugget alle kunderne? Så skulle jeg da være der med det samme :) Det lyder for mig som om ingen er ambitiøse nok, men alle falder tilbage på den der "jamen det er noget med teknologien!" ...

 • 6
 • 0
#3 Vijay Prasad

Ude i Indien hvor jeg ind i mellem sidder, er sælger man "average" bandwidth. Ved normal surf får man alt hvad linjen kan trække fordi man "average" ikke bruger ret meget båndbredde. Hvis man downloader større filer vil hastigheden ligge på ca. de 512kbps man betaler for.

"Op til" er en meget sjov konstruktion ja.

Mvh,

 • 2
 • 0
#4 Lars Lundin

Ved normal surf får man alt hvad linjen kan trække fordi man "average" ikke bruger ret meget båndbredde.

Men hvis ISPen i det øjeblik har ekstra kapacitet, så er det vel også i deres interesse at få afviklet trafikken så hurtigt som muligt.

Hvis ISPen omvendt aldrig giver brugeren mere end kontraktens maksimum, så har de større risiko for at trafikken lidt senere skal afvikles sammen med ny trafik, der sammen med den gamle mætter deres båndbredde, og fører til lave hastigheder for kunderne.

 • 0
 • 0
#7 Michael N. Jensen

Det har Waoo skam også, at TDC så ikke kan på deres kobbernet er så meget ærgeligt for dem der ikke bor i et område hvor der er lagt fiber ud :(

Dog er alt ikke perfekt ved Waoo, deres kundeservice er tæt på ikke eksisterende, og den standard router jeg fik med i en ny-installation for et par måneder siden er mildest talt elendig, den giver ikke mulighed for opsætning af noget som helst, andet end et par få NAT entries, og de nægter kategorisk at sætte den i bridge mode så jeg kan sætte min egen på.

(Understøtter blandt andet ikke IP protokol 41, som IPv6 tunnels kræver hvis man bruger tunnelbroker.net)

 • 0
 • 0
#9 Martin Filtenborg

Hvorfor skal upload være meget mindre end download?

Fakta: Kobber har begrænset total båndbredde. Denne båndbredde kan fordeles på up- og download. De fleste downloader primært.

Ved download fordrer den anvendte protokol et beskedent upload (acknowledge-trafik o.l.), som tilfældigvis passer fint med nævnte forskel - i området 1:10. ADSL er indrettet så den rammer flertallets behov - altså download, hvilket betyder at up/downloadraten er valgt som beskrevet.

Fiber har ikke samme båndbreddebegrænsning - ihvertfald ikke en begrænsning som er følelig for flertallet. Derfor er det lettere at tilbyde symmetrisk up/download her.

 • 2
 • 0
#10 Michael N. Jensen

Ikke hvad jeg kunne finde frem, har dog virket fint da jeg tidligere havde TDC xDSL / Stofanet, så jeg forventer da også at have 100% fungerende internet forbindelse via Waoo, men det er bare ikke tilfældet :).

Så det er lidt komisk man bliver nødt til at bruge en 3/4G dongle for at udvikle og teste IPv6 på ens website, når man har en fiber ved Waoo der ud over de her issues kører fint nok.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere