Telebranchen til første møde: Nu skal masse-logningen ud af dansk lov

Illustration: vverve/Bigstock
Justitsministeriet tog torsdag hul på opgaven med at finde ud af, hvordan den omfattende telelogning af alle danskere kan erstattes med logning i udvalgte områder.

I går, torsdag, lød startskuddet til at komme af med de danske teleselskabers masselogning af befolkningens samtaler og sms'er.

Det skete, da den samlede telebranche var indkaldt til møde med Rigspolitiet og Justitsministeriet for at tage de første og indledende skridt til at ændre Logningsbekendtgørelsen.

Den bekendtgørelse tvinger teleselskaber til at opbevare oplysninger om, hvem kunderne og talt og sms'et med, og hvilke mobilmaster de var forbundet til imens.

Logningsbekendtgørelsen strider med EU's grundlov, chartret. Det blev slået fast med syvtommersøm af EU-Domstolen for snart to år siden. Lige siden har den danske regering afvist at ændre Logningsbekendtgørelsen, blandt andet med henvisning til, at stort set alle andre EU-lande har tilsvarende regler, og at der har været drøftelser om dommens konsekvenser i EU.

Læs også: Længe ventet EU-dom: Teleselskabers massive dataindsamling er ulovlig

Læs også: Bombe under ti års dansk telelogning: Den er klart ulovlig og skal skrottes

For nylig mistede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) dog tålmodigheden og lovede, at nu kommer der rent faktisk en lovændring. Den står på regeringens lovkatalog for indeværende Folketingssamling, og et nyt forslag skal være klar til februar.

Læs også: Efter knap 2 års ulovlig masseovervågning: Pape ser på lov for telelogning

En ændring af Logningsbekendtgørelsen har dog stået på lovkataloget mange gange, uden at den er blevet gennemført. Direktør Jakob Willer fra Teleindustrien konstaterer, at det er tredje gang, at branchen har siddet til den slags drøftelser, som der blev taget hul på torsdag. Men han tilføjer, at dommen fra EU-Domstolen betyder, at der er nye præmisser for drøftelserne.

Skal give teknisk mening

Jakob Willer lægger vægt på, at ændringen skal sikre, at den danske lovgivning efterlever EU-dommen, og at det bør undgås at justere reglerne og derved også selskabernes systemer flere gange.

»Det, som betyder noget for os, er, at man laver nogle løsninger, som giver teknisk mening, og som ikke er rasende dyre,« siger han.

Indholdet af mødet er ikke offentligt tilgængeligt, og ingen detaljer om de konkrete drøftelser er sluppet ud til Version2. Men udfordringerne står helt klart ud fra dommen.

Problemet med den nuværende logning er, at den rammer alle danskere og hele landet, samt at data opbevares et helt år. I sin essens er det et brud på den menneskerettighed, som retten til privatliv udgør.

Læs også: Så let kan politiet kortlægge din færden: Mistanke om cykeltyveri er nok til at få udleveret følsomme data

EU-dommen åbner dog for, at logning kan finde sted i for eksempel udvalgte geografiske områder, hvis der er særlige behov i forbindelse med bekæmpelsens af grov kriminalitet. Man kan også forestille sig overvågning af en gruppe af personer.

Hvordan det skal omsættes til lovgivning, hvorvidt det kræver en dommerkendelse, og hvordan det i givet fald kommer til at adskille sig fra de muligheder for telefonaflytning, som politiet allerede har i dag, ved vi dog endnu ikke noget om.

Sagen er blevet endnu mere følsom, efter at regeringens tøven med at ændre lovgivningen har fået en række aktivister til at stifte Foreningen mod Ulovlig Logning, som siden har lagt sag an mod staten pga. netop Logningsbekendtgørelsen.

TDC og 3 droppede for nylig den mest omfattende del af den geografiske overvågning af danskerne, som aktivisterne har sammenlignet med at have en GPS-chip i nakken på samtlige danskere. De havde indtil da registreret kundernes opholdssted, også når deres telefon blot havde en dataforbindelse til netværket. Det skete op til 100 gange i døgnet. Kundernes position bliver dog stadig gemt, når de ringer eller sender sms.

Læs også: Nu dropper også 3 GPS-chippen i nakken på kunderne

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Schmidt Blogger

Det skete, da den samlede telebranche var indkaldt til møde med Rigspolitiet og Justitsministeriet for at tage de første og indledende skridt til at ændre Logningsbekendtgørelsen.

Jeg håber, de husker at invitere nogle forbrugerrepræsentanter til deres næste møde.

 • 15
 • 0
#3 Christian Schmidt Blogger

Jeg ved godt, at det måske er usædvanligt, men kan en eneste af jer komme i tanke om en kunde, som virkelig godt kunne tænke sig, at alt hvad han laver med sin tlf bliver logget?

Ja da.

Der er mange, som hævder, at de ikke har noget at skjule og derfor gerne lader sig døgnovervågne i terror-/børneporno-/hvidvaskbekæmpelsens hellige navn. Denne holdning er også udbredt blandt folketingsmedlemmer.

 • 16
 • 1
#4 Kasper Hansen

Det er en misforståelse at telebranchen har forbrugernes rettigheder i tankerne:

»Det, som betyder noget for os, er, at man laver nogle løsninger, som giver teknisk mening, og som ikke er rasende dyre,«

At det pt (kombineret med EU domstolens dom) til dels overlapper med forbrugernes interesser er et rent tilfælde. Hvis teleselskaberne skulle blive i stand til at logge al information om enkelte eller store grupper af kunder på baggrund af en uformel forespørgsel fra en tilfældig politimand - men gøre det billigt og teknisk simpelt - så ville de ikke sige et pip til det.

Derfor bør der være forbrugerrepræsentanter til stede.

 • 14
 • 0
#5 René Nielsen

Logning er overvågning af ikke-mistænkte - og dommen fra EU-Domstolen siger at dette må ikke ske. Så det møde kan da ikke kan tage lang tid, hvis man altså har tænkt sig at overholde EU-dommen.

Og hvis man derudover kigger på de overvågningsteknikker som det danske politi allerede har i "værktøjskassen", så indbefatter det luftbårne IMSI catchere og via forudgående dommerkendelse overvågning af samtlige telefoner i en boligblok.

En standard IMSI catcher kan overvåge 10.000 telefoner samtidig og i praksis kortlægge samtlige deltagere i en lovlig politisk demostration.

Så hver eneste telefonopkald fra boligblokken eller demostrationen kan sp udløse nye kendelser om aflytning.

Så hvad er det som nødvendiggør at også ikke-mistænkte skal overvåges i real-time?

 • 7
 • 0
#6 Rasmus Malver

Jo. Vi fortsætter selvfølgelig retssagen imod Justitsministeriet, for uanset telebranchen og ministerens holdningsskift har de stadig begået ulovligheder i årevis. Med en principiel afgørelse kan vi efterfølgende gå efter de øvrige former for overvågning.

Bemærk i øvrigt at Justitsministeriet og Kammeradvokaten insisterede på at det ville koste branchen et milliardbeløb at standse logningen. De nægter at oplyse hvem der opfandt beløbet, og hvordan de gjorde.

Rasmus Malver Foreningen imod Ulovlig Logning https://ulovliglogning.dk

 • 17
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere