Telebranche venter på dom om copyright-breve: »Jeg synes, de har en meget dårlig sag«

Telia og Telenor fremførte tirsdag deres argumenter for, hvorfor advokatfirmaer, der jagter pirater, ikke skal have fri adgang til kundedata.

Advokatfirmaer, der har specialiseret sig i at kræve penge af folk, der har downloadet pirat-indhold online, bruger såkaldte editionskendelser til at få udleveret persondata fra teleselskaberne. Men praksissen har taget overhånd og bør stoppes, mener Telia og Telenor, der tirsdag fremlagde deres argumenter i byretten på Frederiksberg

»Sagen er procederet,« fortæller direktør i brancheorganisationen Telebranchen Jakob Willer.

»Nu skal vi vente på afgørelsen.«

De tre dommere har givet sig selv indtil den 24. oktober til at komme frem til en afgørelse. Alene det, at tre dommere er sat på sagen, viser ifølge Jakob Willer, at domstolen betragter sagen som principiel. Og det er netop en principiel afgørelse, der kan ændre retspraksis, som Telia og Telenor sammen med resten af Telebranchen håber på.

Læs også: Efter kæmpe stigning i persondata-udlevering: Teleselskaber sætter hælene i over for domstole

»Jeg synes, de har en meget dårlig sag,« fortæller Jakob Willer om telebranchens modpart i sagen.

»Jeg synes ikke, grundlaget for de her sager er til stede. Og det er selvfølgelig derfor, vi udfordrer den her praksis. Sagen er blevet forstærket af det omfang, det har fået. Det er er hundredtusinder af adresser, der bliver bedt om,« forklarer han.

Telenor har tidligere i år i første omgang tabt en sag om fildeling ved byretten på Frederiksberg. Her ankede selskabet dommen til landsretten, hvorefter advokatfirmaet trak sagen tilbage.

Brevene er blevet en forretning

I flere år har advokatfirmaer – med diverse film- og musikselskaber i ryggen – udsendt breve til personer, hvis IP-adresse er blevet kædet sammen med download eller streaming af piratkopieret indhold på nettet. I brevene kræves et beløb på et par tusind kroner.

Læs også: Datatilsynet afviser persondataklager over copyright-advokaters bødebreve

Koblingen mellem person og IP-adresse skaffes ved at bede en domstol om en såkaldt editionskendelse, der kræver oplysningerne udleveret af teleselskaberne. Men det har aldrig været formålet med editionskendelsen, argumenterer teleselskaberne.

Læs også: Advokat om piratjagt: Hvis folk kan dokumentere deres uskyld, må vi tage stilling

»Bestemmelsen i retsplejeloven om editionskendelse findes for, at man kan sikre beviser til retssager. Men det, de her advokatfirmaer gør, handler reelt set ikke om beviser til retssager. Det handler alene om at sende trusselsbreve. Brevene er i sig selv forretningen for dem,« siger Jakob Willer.

Ikke proportionelt

Teleselskabernes advokater peger desuden på sidste års afgørelse fra EU-domstolen i Tele2-sagen, der ulovliggjorde ukritisk masseindsamling af teledata – en praksis, der i Danmark foregår under den lovbestemte telelogning.

»Dommen lægger mange begrænsninger på, hvad man kan med de her loggede oplysninger. De begrænsninger er der også i de danske regler,« siger Jakob Willer.

Læs også: Danske advokater har tusindvis af pirater i kikkerten

»Loggede oplysninger skal alene udleveres til politiet i sager med grov kriminalitet, hvor der er en strafferamme på seks år eller mere. Når man bruger oplysningerne til at finde folk, der har downloadet en film online, så er det simpelthen ikke proportionelt.«

Netop proportionalitetsbegrebet synes at være i hjertet af den juridiske strid. Domstolen skal i hver sag tage stilling til, om indgrebet i den enkeltes ret til privatliv er proportionalt med den potentielle forbrydelse. Her er det telebranchens indtryk, at overvejelsen sjældent finder sted:

»Spørgsmålet er, om der nogensinde sker en reel prøvelse og proportionalitetsvurdering, når de her selskaber kommer med deres anmodninger. Det gør der næppe,« siger Jakob Willer og tilføjer:

»Grundlæggende handler sagen jo om beskyttelse af privatliv og retssikkerhed.«

Filmbranchen bør tage afstand

Telebranchens direktør anerkender, at det er en udfordring for copyright-indehavere at håndhæve deres rettigheder.

Læs også: Filmdistributører gentoptager krigen mod pirater med et angreb på Popcorn Time-brugere

»Det er selvfølgelig en udfordring, som man skal forsøge at løse. Men for en del år siden valgte man en vej, hvor man udvikler de lovlige løsninger og blokerer sider med ulovligt indhold for på den måde at guide brugere over til de lovlige løsninger,« siger Jakob Willer.

Brancheorganisation tror ikke, at trusselaregimet er vejen frem til at løse problemet.

»Det undrer mig, at der ikke er nogen etablerede kræfter i filmbranchen, der stiller sig op og tager afstand fra den her praksis med at true kunderne,« siger Jakob Willer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Jönsson

»Det undrer mig, at der ikke er nogen etablerede kræfter i filmbranchen, der stiller sig op og tager afstand fra den her praksis med at true kunderne,« siger Jakob Willer.

Det undrer ikke mig. De hænger i en svunden tidsalder og kan slet ikke flytte deres tankegang og indse at verden med Internet har taget en 180 graders drejning. Musikbranchen er kommet videre, hvornår mon det sker med TV/filmbranchen ?

 • 6
 • 0
#3 Søren Bobsen

De såkaldte "bøder" er fuldstændig ude af proportioner i sig selv. Østre Landsret har sat præcedens i hvor dyrt det bør være at piratkopiere. 2200 kr er ikke et mål på den skade den ulovlige downloading har forvoldt.

Det burde også være ulovligt at sende disse "forlig" til inkasso, da det slet ikke er et oprigtigt krav. Det at der skal tages kontakt til advokatfirmaet for at melde sin uskyld, giver ikke mening da man burde have muligheden for at ignore brevet. Som man kan bla. i USA.

 • 3
 • 0
#4 Ivo Santos

Der er kun en ting at gøre, og det er at sende et brev med krav om at de skal betale 100 kr. i administrations gebyr, og hvis ikke de betaler gebyret, så send dem et nyt brev med et gebyr på 200 kr., og hvis ikke de betaler tredje gang, så send dem i inkasso det bør også være lovligt.

 • 1
 • 0
#6 Ivo Santos

Noget du har forsøgt i praksis? - Jeg har overvejet tanken!

Jeg har nogensinde fået tilsendt sådan et brev, men hvis jeg fik en, så ville jeg da helt sikkert gøre forsøget. Måske vil jeg også kontakte en advokat for at få gode råd til hvordan jeg skal skrive sådan et brev, men nu downloader jeg stort set kun linux images og ikke meget andet, så det er nok derfor jeg aldrig har fået sådan et brev.

En ide jeg fik er at tage en film trailer og lave den køre i en loop indtil jeg har en video med samme længe som den pågældende film. Når jeg så har navngivet den pågældende video med samme navn som filmen, så smider jeg den på diverse torrent sider og håber på at jeg en dag for et brev. I øvrigt burde det vel være lovligt nok da det udelukkede er en trailer som jeg deler og film trailer er trods alt gratis at se, så der burde der ikke være noget problem.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere