Telebranche: Ministerens lappeløsning for døde mobilområder langt dyrere end påstået

17. september 2014 kl. 06:2914
Telebranche: Ministerens lappeløsning for døde mobilområder langt dyrere end påstået
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
En signalforstærker, der kan bruges til at forbedre mobildækningen, kan ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet fås fra ca. 1.400 kroner. Udstyret er i praksis langt dyrere, og det bliver forbrugerne, der skal betale, lyder det fra telebranchen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mens Erhvervs- og Vækstministeriet mener, at en signalforstærker, der kan forbedre mobildækningen for private, koster fra 1.400 kroner og opefter, vurderer telebranchen, at sådan noget udstyr kan koste fra 10.000 kroner og opefter. Og det er under alle omstændigheder kunderne selv, der vil komme til at betale for det.

Tidligere i dag lagde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) op til, efter svensk forbillede, at teleselskaberne bør tilbyde såkaldte signalforstærkere til private kunder, der oplever dårlig dækning. Og sådan en koster ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet fra 1.400 kroner og opefter.

»Erfaringer fra Sverige viser, at det er muligt at etablere signalforstærkere til private, uden at det giver problemer for de andre kunder i mobilnettene. De billigste løsninger starter ved 1.700 svenske kroner svarende til ca. 1.400 danske kroner. Lovgivningen på området er den samme i Sverige og Danmark,« står der i pressemeddelelsen.

Men ifølge Jakob Willer, direktør i teleoperatørernes brancheforening, Teleindustrien, vil udstyr til den pris ikke kunne tages i anvendelse i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har ikke hørt, at der skulle være forstærkere til så lav en pris, som ville kunne bruges i mobilnettet. Jeg kender ikke udstyrspriserne nøjagtigt, men jeg har fået indikationer på, at hvis der skal anvendes forstærkere overhovedet, så er det ret bekosteligt, fordi de kan skabe store forstyrrelser i nettene. Og hvis man anvender dem, så skal man altså bruge noget professionelt udstyr, og det koster altså ikke 1.400 kroner,« siger han til Version2.

Det reelle prisniveau for udstyr, der skal kunne anvendes i forbindelse med mobilnettene i Danmark, vil ifølge Jakob Willer formentlig ligge på mere end 10.000 kroner.

»Hvis der er nogen kunder, som skulle ønske det og få tilladelse fra teleselskabet til at gøre det, så er det selvfølgeligt kunden selv, der skal betale for det udstyr,« siger han.

Under alle omstændigheder kræver det en tilladelse fra teleselskaberne, der har tilladelsen til at anvende frekvenserne i mobilområdet, at sætte den slags udstyr op. Så selvom det skulle være muligt selv at finde frem til en signalforstærker på internettet, er det altså ikke bare at sætte den op ved sommerhuset for at forbedre dækningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og i den forbindelse frygter Jakob Willer, at udmeldingen fra Erhvervs- og Vækstministeriet kan inspirere nogen til selv at gå på indkøb på nettet.

»Ja, det er da klart en bekymring, når ministeren så kækt melder ud. Det skal understreges, at det er ulovligt at gøre det, og det kan alene ske efter tilladelse fra et teleselskab, fordi det er teleselskaberne, der har rettighederne til at anvende de pågældende frekvenser.«

»Jeg vil meget gerne sige klart, at det skal man holde sig langt fra at begynde at rode med selv. Og hvis det her er noget, man skal til at bruge i større omfang, så er det altså noget, der alene kan ske med tilladelse fra teleselskaberne,« siger Jakob Willer.

Kendte problemer med forstyrrelser

Signalforstærkere kan give forstyrrelser i telenettet. Og ifølge Jakob Willer er der eksempler i Danmark på fiskere, der har brugt uautoriseret udstyr for at forbedre mobilsignalet, som har ødelagt mobildækningen i et helt havneområde.

Når signalforstærkere til private er anvendt i Sverige, gætter Jakob Willer på, det kan hænge sammen med en anden befolkningstæthed.

»Det kan så godt være, det bliver brugt mere i Sverige. At man har nogle områder, hvor dækningen er tyndere, og hvor der ikke er så mange kunder, der kan blive forstyrret, og derfor har man måske haft en mere åben holdning til at bruge det i større omfang. Men der er som sådan ikke nogen forskel på Danmark og Sverige, hvad reglerne angår,« siger han og henviser til, at det også kræver tilladelse at sætte signalforstærkere op i Sverige.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen er i åbent samråd i dag om mobildækning i yderdistrikter i Landdistriktsudvalget.

Her har ministeren blandt andet understreget, at løsningen med signalforstærkere til private er tænkt som et supplement, som han mener, teleoperatørerne bør tilbyde private, indtil den egentlige netdækning er blevet bedre i et område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 ville gerne have spurgt Henrik Sass Larsen om, hvad han siger til, at en pris på en signalforstærker på ca. 1.400 kroner ikke er realistisk, men at en sådan snarere koster 10.000 kroner eller mere, som folk i yderområderne selv skal betale. Det har dog foreløbig ikke været muligt at få en kommentar.

Under samrådet gav Mette Dencker (DF) dog udtryk for, at hun mener, at 1.400 kroner er meget at bede folk om at betale i tyndt befolkede områder for en ordentlig mobildækning, der ikke koster ekstra andre steder. Det var Mette Dencker, der havde kaldt ministeren i samråd.

Hun fortæller til Version2, at hun inden ministeriets udmelding om en pris fra 1.400 kroner havde hørt, at prisen på en signalforstærker ligger på 8.000-10.000 kroner.

»Det ændrer ikke ved det princip, vi har i Dansk Folkeparti, om, at de selvfølgelig ikke skal betale for noget, der er gratis andre steder. Man skal ikke tørre aben af på forbrugerne. Det er vores overordnede princip. Men at det så er 10.000 i stedet for 1.400, gør det jo også endnu mere urealistisk og uretfærdigt,« siger Mette Dencker.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
17. september 2014 kl. 22:22

Enhver smartphone kan installere en SIP klient, og så logger man blot på sin mobilkonto ad den vej via WIFI.

Det koster 0 kroner!

13
17. september 2014 kl. 23:20

Jaeeh, og hvordan bruger man så WiFi, hvis man heller ikke har nogen fastnetforbindelse?

WiFi er altså ikke et magisk sesam-luk-dig-op ord, som kan løse alle problemer.

Måske bør man hellere være realistisk og erkende at mobil telefoner er ganske fremragende og anvendelige når man er mobil, men det er og bliver kun et supplement til en god højhastighedsforbindelse, helst fiber med lav latency.

Så glem nu al det pladder og politiske mundgøgl om totaldækning af landet med mobiltelefoni, det er simpelthen ikke realistisk (dertil er radioteknologi alt for kompleks), og fokuser hellere på at få udbredt rigtig infrastruktur, evt. med nogle mindre bureaukratiske regler, således at det også giver andelsforeninger mv. mulighed for kreativ nytænkning.

14
18. september 2014 kl. 06:51

og hvordan bruger man så WiFi, hvis man heller ikke har nogen fastnetforbindelse?

For det første går jeg ud fra at disse signalforstærkere ikke er tænkt til installation midt ude på Kongenshus hede, men i forbindelse med private hjem/virksomheder. De er altså ikke mobile.

Her er det langt fra alle steder hvor der er mobildødt der ikke er adgang til internet. Og selv den dårligste ADSL kan børe en VOIP samtale.

Der findes også firmaer som leverer trådløs internet. Jeg skiftede selv en håbløs ADSL (stadig god nok til tale) ud med Airnet og har nu 20/5 mod 3/0.5 før.

Endelig kan man i stedet for en signalforstærker sætte en fast 3/4G router op, med en god antenne. Disse er med garanti billigere fordi de produceres i større styktal.

10
17. september 2014 kl. 15:19

i huset... Hvad med at der kom en femtocell der var kompatibel med alle teleselskaber eller tillod roaming fra de andre teleselskaber der har mobiler i hytten.

Ellers bliver det rimeligt upraktisk...

11
17. september 2014 kl. 15:27

i huset... Hvad med at der kom en femtocell der var kompatibel med alle teleselskaber eller tillod roaming fra de andre teleselskaber der har mobiler i hytten.</p>
<p>Ellers bliver det rimeligt upraktisk...

Sådan en løsning findes der sådan set allerede i Norge. En virksomhed har købt en licens til 2600 MHz båndet, og så tilbyder denne virksomhed at alle teleselskaberne kan købe roaming adgang til deres små routere.

Altså et såkaldt "Carrier-Neutral Small Cell network".

Læs mere her:http://www.telecoms.com/283002/small-cells-as-a-service-to-launch-in-norway/

9
17. september 2014 kl. 13:08

Det havde været smart hvis det var staten der havde sat alle master op og så lejet ud til teleselskaber. ligesom Banedanmark

7
17. september 2014 kl. 11:48

Hvis man gjorde "Tale over Wifi" til et lovkrav og tillod dimser som ericssons reddot (dvs picocells, der tillader at mobilsignaler kan kobles til en internetforbindelse.

Det grej fiskerne benytter kan sende et stærkt GSM signal ud så den trådløse forbindelse kan etableres over mange kilometer og er åbenlyst et vildt dårligt eksempel. Picocells har et relativt lille signal, er ikke voldsomt forstyrrende af samme grund og vil kunne give et boost til mobil forbindelser specielt indendørs.

Dog ikke uden netstrøm så det er nok stadig en god ide at bibeholde mindst en traditionel telefon specielt ude på landet.

Men så vil der skulle kunne selvfølgeligt etableres en rimelig internetforbindelse i de yderområder men hvis man nu tillod mobilinternet Master med faststrøm og rimelig antenne forstærkning vil det kunne afhjælpe en del af problemerne med manglende dækning.

6
17. september 2014 kl. 11:40

Jeg kender ikke markedet for signalforstærkere. Men her er en artikel fra det svenske med en forstærker til 2500.

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article430951.ece

For det første virker den ikke i alle bånd.

Dernæst har jeg svært ved at se fidusen i forhold til en WIFI modtager til mobil.

WIFI er jo i modsætning til mobil bergenet til multipel udnyttelse og løsning af kollisioner. Så der er ingen sameksistensproblemer.

Det tilbageværende problem er, at man ikke kan modtage opkald til mobilen via WIFI. Men det er så vidt jeg forstår ved at være løst, og T-mobil i USA yder allerede en næsten gratis løsning.

Kære Teleindustri: Kom med løsninger i stedet for den evige jamren over kommuner, telefoner og dårlige forslag.

Selvfølgelig er Teleindustrien imod WIFI løsningen af principielle grunde, da det jo nedsætter behovet for et dominerende mobilnet. For forbindelsen fra enheden kan jo også være fastnet

5
17. september 2014 kl. 11:06

Der var en overgang for et par år siden snak om og test af lokale antenner som man kunne få lov at opstille af sit teleselskab. De var ikke repeatere, men koblet på internettet. Mon ikke også det er samme løsning som tilbydes virksomheder som har lokal mobiltelefoni? Vi har i al fald vores egen "mast" hvor jeg arbejder.

I det hele taget er det jo praktisk set lidt fjollet at man endnu ikke har fundet ud af at koble et telefon opkald (GSM/Fastnet/Edge/3G) sammen med internettet, således at jeg når jeg går derhjemme uden mobil signal kan modtage mine opkald over wifi på min 60/60 fiber forbindelse. Jeg skulle mene den lige kunne bære det. Apple har vist klaret det med enkelte selskaber i USA, det syntes jeg at opfange på keynote forleden.

4
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den ons, 09/17/2014 - 09:40

Teknisk, så skal et net ikke deles gennem flere under-noder, hvis udstyr man kun i begrænset omfang har indsigt og kontrol over. Artiklen i oplæg, beskriver delvis hvorfor.

Politisk, så kan og skal man udstikke de rammer der er for levering af net, man hverken kan eller bør, gribe ind i hverken forretning eller praktisk løsning, for i begge tilfælde, vil man gøre det umuligt for en given udbyder, at styre sin forretning eller tekniske løsning. Man kan stille krav, i forbindelse med udbud af licenser, men ikke efterfølgende.

Man har muligheden for, i forbindelse med udbud / tildeling af fremtidige licencer, at stille krav om totaldækning, hvilket naturligvis er for dyrt at leve op til, hvilket også er tilfældet i øjeblikket. Derfor, hvis man stiller sådanne krav, vil der ikke være nogen som byder ind, til ulempe for både Statskassen, befolkningen og erhvervslivet.

Der ER trådløs dækning i hele landet, i det omfang man vil betale for det. Det står enhver frit for at indkøbe en satellit telefon. Der ER kabel forbindelse i hele landet, hvorfor enhver der ønsker det, kan dække sit databehov på eksisterende løsninger.

Skulle der være en strandturist, eller en sommerhusejer, der ønsker net eller tele, så er det noget som vedkommende selv kan løse, på de eksisterende løsninger.

Kun i det tilfælde, at man fra politisk side, ønsker at kunne traces enhver med mobil på sig, giver det mening at stille krav til totaldækning. Og selv i det tilfælde, er der fortsat muligheden for, at man tracker satellit telefoner, hvorfor dette allerede er muligt. Der er også mulighed for at genoplive NMT, som tilbyder tale, foruden at jeg har erfaring med at kunne overføre omkring 7200 baud, på selv meget svagt NMT signal. Men det er helt unødvendigt, hvorfor det heller ikke giver mening at fjolle rundt med den diskussion.

Gør det rigtigt, hvilket betyder, at nogen må benytte en løsning, f.eks. kabel og wifi, imens andre kan benytte trådløs teleforbindelse. Langt de fleste moderne smartphones kan tilsvarende benytte begge løsninger, så der er reelt ikke noget problem.

3
17. september 2014 kl. 08:54

Overskriften "Døde mobilområder..." har intet med indholdet at gøre. Hvis området ikke har dækning, vil det ikke hjælpe med signalforstærkere. Signalforstærkere kan i nogle tilfælde bruges til at løse problemet med manglende indendørs dækning. Det er to forskellige problemer med to forskellige løsninger.

Man kan ikke realistisk løse problemet med indendørs dækning ved at bygge flere almindelige mobilsites. Det er teknisk og økonomisk umulig. Derfor kan problemet med indendørs dækning heller ikke løses med dækningskrav.

Det med priserne på godkendte svenske repeatere er vel ikke så meget at spekulere over. Det er ikke lykkedes at finde nogen til 1400, men heller ikke til 10.000. Prisen ligger omkring 2000-4000.http://www.induohome.com/telefoni-fax-via-gsm/

Det er klart at der vil opstå færre forstyrrelser og problemer med godkendt udstyr end tilfældig elektronik importeret privat fra Kina. Så det kan god være at man ved at tillade repeatere kan reducere problemet.

2
17. september 2014 kl. 08:23

Det er også værd at bemærke, at en repeater i Sverige kun må benytte de frekvenser, som teleselskabet bruger. Mange repeatere videresender alle signaler, uanset selskab. En sådan kan købes til meget få penge.

I debatten er det derfor værd at være opmærksom på, at en repeater skal være tilpasset det enkelte teleselskab. En mulighed der ikke findes i alle repeatere.

1
17. september 2014 kl. 08:21

I stedet for at tage store summer for frekvenser, burde man stille som betingelse at der er en god dækning - også inden dører. Man skal naturligvis definere hvad det er, for det er ikke bare at måle signalstyrken i hele landet på et enkelt tidspunkt.

Kommunerne kunne gøre noget tilsvarende: I stedet for at tage høje priser for leje af grunden mm. til mobilmaster, kan de give rabat og stille som forudsætning for de gode placeringer, at man også sørger for dækning i de mindre attraktive områder. Igen skal man naturligvis have defineret hvordan man måler det.