Mens Erhvervs- og Vækstministeriet mener, at en signalforstærker, der kan forbedre mobildækningen for private, koster fra 1.400 kroner og opefter, vurderer telebranchen, at sådan noget udstyr kan koste fra 10.000 kroner og opefter. Og det er under alle omstændigheder kunderne selv, der vil komme til at betale for det.
Tidligere i dag lagde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) op til, efter svensk forbillede, at teleselskaberne bør tilbyde såkaldte signalforstærkere til private kunder, der oplever dårlig dækning. Og sådan en koster ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet fra 1.400 kroner og opefter.
»Erfaringer fra Sverige viser, at det er muligt at etablere signalforstærkere til private, uden at det giver problemer for de andre kunder i mobilnettene. De billigste løsninger starter ved 1.700 svenske kroner svarende til ca. 1.400 danske kroner. Lovgivningen på området er den samme i Sverige og Danmark,« står der i pressemeddelelsen.
Men ifølge Jakob Willer, direktør i teleoperatørernes brancheforening, Teleindustrien, vil udstyr til den pris ikke kunne tages i anvendelse i Danmark.
»Jeg har ikke hørt, at der skulle være forstærkere til så lav en pris, som ville kunne bruges i mobilnettet. Jeg kender ikke udstyrspriserne nøjagtigt, men jeg har fået indikationer på, at hvis der skal anvendes forstærkere overhovedet, så er det ret bekosteligt, fordi de kan skabe store forstyrrelser i nettene. Og hvis man anvender dem, så skal man altså bruge noget professionelt udstyr, og det koster altså ikke 1.400 kroner,« siger han til Version2.
Det reelle prisniveau for udstyr, der skal kunne anvendes i forbindelse med mobilnettene i Danmark, vil ifølge Jakob Willer formentlig ligge på mere end 10.000 kroner.
»Hvis der er nogen kunder, som skulle ønske det og få tilladelse fra teleselskabet til at gøre det, så er det selvfølgeligt kunden selv, der skal betale for det udstyr,« siger han.
Under alle omstændigheder kræver det en tilladelse fra teleselskaberne, der har tilladelsen til at anvende frekvenserne i mobilområdet, at sætte den slags udstyr op. Så selvom det skulle være muligt selv at finde frem til en signalforstærker på internettet, er det altså ikke bare at sætte den op ved sommerhuset for at forbedre dækningen.
Og i den forbindelse frygter Jakob Willer, at udmeldingen fra Erhvervs- og Vækstministeriet kan inspirere nogen til selv at gå på indkøb på nettet.
»Ja, det er da klart en bekymring, når ministeren så kækt melder ud. Det skal understreges, at det er ulovligt at gøre det, og det kan alene ske efter tilladelse fra et teleselskab, fordi det er teleselskaberne, der har rettighederne til at anvende de pågældende frekvenser.«
»Jeg vil meget gerne sige klart, at det skal man holde sig langt fra at begynde at rode med selv. Og hvis det her er noget, man skal til at bruge i større omfang, så er det altså noget, der alene kan ske med tilladelse fra teleselskaberne,« siger Jakob Willer.
Kendte problemer med forstyrrelser
Signalforstærkere kan give forstyrrelser i telenettet. Og ifølge Jakob Willer er der eksempler i Danmark på fiskere, der har brugt uautoriseret udstyr for at forbedre mobilsignalet, som har ødelagt mobildækningen i et helt havneområde.
Når signalforstærkere til private er anvendt i Sverige, gætter Jakob Willer på, det kan hænge sammen med en anden befolkningstæthed.
»Det kan så godt være, det bliver brugt mere i Sverige. At man har nogle områder, hvor dækningen er tyndere, og hvor der ikke er så mange kunder, der kan blive forstyrret, og derfor har man måske haft en mere åben holdning til at bruge det i større omfang. Men der er som sådan ikke nogen forskel på Danmark og Sverige, hvad reglerne angår,« siger han og henviser til, at det også kræver tilladelse at sætte signalforstærkere op i Sverige.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen er i åbent samråd i dag om mobildækning i yderdistrikter i Landdistriktsudvalget.
Her har ministeren blandt andet understreget, at løsningen med signalforstærkere til private er tænkt som et supplement, som han mener, teleoperatørerne bør tilbyde private, indtil den egentlige netdækning er blevet bedre i et område.
Version2 ville gerne have spurgt Henrik Sass Larsen om, hvad han siger til, at en pris på en signalforstærker på ca. 1.400 kroner ikke er realistisk, men at en sådan snarere koster 10.000 kroner eller mere, som folk i yderområderne selv skal betale. Det har dog foreløbig ikke været muligt at få en kommentar.
Under samrådet gav Mette Dencker (DF) dog udtryk for, at hun mener, at 1.400 kroner er meget at bede folk om at betale i tyndt befolkede områder for en ordentlig mobildækning, der ikke koster ekstra andre steder. Det var Mette Dencker, der havde kaldt ministeren i samråd.
Hun fortæller til Version2, at hun inden ministeriets udmelding om en pris fra 1.400 kroner havde hørt, at prisen på en signalforstærker ligger på 8.000-10.000 kroner.
»Det ændrer ikke ved det princip, vi har i Dansk Folkeparti, om, at de selvfølgelig ikke skal betale for noget, der er gratis andre steder. Man skal ikke tørre aben af på forbrugerne. Det er vores overordnede princip. Men at det så er 10.000 i stedet for 1.400, gør det jo også endnu mere urealistisk og uretfærdigt,« siger Mette Dencker.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.