Teleanalytiker: Ministeren er på afveje - mangel på bredbånd er ikke et særligt udkantsproblem

23. november 2015 kl. 17:1452
At give 75 millioner om året til bredbåndsudrulning svarer til, hvad telebranchen selv investerer på 4,5 dag. Det er ikke udkantspolitik, men det er symbolpolitik, påpeger teleanalytiker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Regeringen er på afveje, når den i forbindelse med en ny vækstplan - der sikrer en statslig bredbåndspulje på 300 millioner kroner - anfører, at mangel på adgang til bredbånd er et udkantsproblem.

Erhvervs- og vækstministeriets eget kort over, hvilke boliger, virksomheder og sommerhuse der kan få en 5Mb/s download, afslører, at hullerne i basal mobildækning også gælder i byområder som Aalborg, Hobro, Billund, Brande og flere steder i Nordsjælland. Selv i Storkøbenhavn findes der steder uden adgang til basal bredbånd.

Ordlyden i vækstplanen er ellers, at 'der er steder, hvor dækningen er dårlig, særligt i nogle områder udenfor byerne'. Og ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal udspillet angiveligt 'understøtte, at landet ikke bliver delt op i områder med udvikling og områder med afvikling'.

Teleanalytiker John Strand er stærkt kritisk over for, at der er behov for offentlig støtte til bredbåndsudrulning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dels har ministeren ikke engang styr på, hvor der er adgang til god bredbånd, og hvor der ikke er. Og dels er der kun to eller tre steder i verden, som har en bedre dækning end i Danmark,« siger John Strand.

Regeringen vil nu etablere en forsøgsordning med en bredbåndspulje, hvor der er reserveret fire gange 75 mio. kr. Der udmøntes i første omgang to gange 75 mio. kr. i 2016 og 2017, hvorefter forsøget evalueres med henblik på at afgøre, om den resterende del af den statslige bredbåndspulje skal realiseres.

17 procent af danske boliger samt virksomheder er målet for puljen, idet tallene viser, at 83 pct. af alle har adgang til 100 Mbit/s download, og 64 pct. har adgang til mindst 30 Mbit/s upload.

Problemet er bare, at resten stort set har o.k. adgang til internetopkobling, anfører John Strand:

»Langt de fleste ud over de 83 procent kan få en meget hæderlig internetforbindelse, der gør, at man ifølge chefen for Digitaliseringsstyrelsen Lars Frelle-Petersen kan benytte alle de digitale tjenester, som det offentlige tilbyder borgerne. Rent faktisk kan de også bruges til almindeligt internetbrug, herunder streaming af Netflix. Der er nogle få private husstande, hvor der er problemer, men det problem er markant mindre end det, som mange bredbåndsudbydere slås med: manglende efterspørgsel efter høj båndbredde,« siger han.

Bredbånd og mobildækning understøtter - måske - vækst

Et hovedargument for regeringen er, at adgang til bredbånd og mobildækning understøtter vækst i alle dele af landet. Bredbånd er ifølge planen også væsentlig for digitaliseringen af samfundet, herunder borgernes, virksomhedernes og det offentliges brug af digitale tjenester.

Men også her er regeringen på galt spor, anfører John Strand:

»Fakta er, at man ikke kan måle en økonomisk effekt af den 14 milliarder kroner store investering, som 14 elselskaber har foretaget i store dele af Udkantsdanmark. International forskning viser det samme – rent faktisk så er fraflytningen fra Udkantsdanmark eskaleret i den periode, hvor elselskaberne har investeret i 14 milliarder i fiber i de områder,« siger han og peger på, at i den region, hvor elselskaberne har investeret mest i fiber, og hvor højhastighedspenetrationen er højest i Danmark - nemlig i Region Syd - oplever man også den næstdårligste økonomiske udvikling i landet.

Og puljen på 75 millioner kroner årligt svarer til 4,5 dages investering fra telebranchen selv, anfører John Strand:

»Der er tale om symbolpolitik,« siger han og peger på, at der i langt højere grad er brug for at effektivisere byggesagsbehandlingen i forbindelse med ansøgning om masteopsætning og at regulere kommunernes lejepriser for arealanvendelsen til masterne.

Regeringen vil ifølge udspillet også fastsætte 'ambitiøse dækningskrav' i de kommende frekvensauktioner for at forbedre dækningen med mobil tale og mobilt bredbånd i de dårligst stillede områder.

Som led i aftalen om ny grøn BoligJobordning for 2016 og 2017 er det allerede aftalt, at BoligJobordningen fremadrettet kan anvendes til udrulning af bredbånd. Det sker i form af et fradrag til privatpersoner på op til 12.000 kr. årligt ved etablering eller opgradering af bredbåndsforbindelsen.

Endvidere vil regeringen som opfølgning på aftalen om vækstplan for digitalisering fremlægge et lovforslag, der skal give teleselskaberne mulighed for realkreditbelåning af digital infrastruktur.

52 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
50
25. november 2015 kl. 14:13

Men du kommer jo ikke til at benytte mulighederne for at levere 100 Mbit/s til at sikre kapaciteten. Du bruger den til markedsføring af dit produkt, så folk ikke hopper med på fibervognen.

Hej Johnny, altid fantastisk når du kan fortælle andre hvad de kan og ikke kan.

Sikre kapaciteten ? Min kapacitet er sikret. Har for længst opgraderet hovednettet med udstyr der kan levere kapaciteten og mere til. Der er reel efterspørgsel efter 100/100 Mbit/s. Vi kan så diskutere om de 30-50 Mbit/s de fleste kunder får i dag, ikke er nok nu og her for de fleste.

Det er ikke svært at konkurrere med fiber, hertil er priserne på fiber alt for høje ifht. hvad de leverer. De fleste vil gerne have høj hastighed, men prisen for den er for dyr, især når vi snakker de store udbydere på markedet (incl. elselskaberne) Det koster ikke specielt meget mere at levere 100 Mbit/s ifht. 50 Mbit/s. Det er kun John Strand der bruger den tåbelige argumentation at folk ikke vil have høj hastighed, fordi de hos de store udbydere skal betale dyrt og meget ekstra for det. Se f.eks. på hvor mange der reelt køber den høje hastighed hos YouSee, det er forbavsende få. Årsagen er ene og alene prisen og den modsvarer absolut ikke de udgifter der er forbundet med at levere den højere hastighed.

Det store problem ifht. fiber er at elselskaberne får tilskud til at rulle det ud. Ringkjøbing/Skjern er sådan et eksempel, Bornholm er et andet (Her er det så GC, men det er stadig tilskud) Når tilskuddet bliver givet til en specifik udbyder, så er det eneste man opnår et monopol. Jeg skal ikke investere en eneste krone i Ringkjøbing/Skjern kommune nu. Det betyder at der er rigtigt mange mennesker der nu bliver afskåret fra at få hurtigt bredbånd, bare fordi de ikke har råd til at købe fiber. Jeg ved ikke hvor mange år der går, men på et tidspunkt kan kobberet i området ikke levere nok hastighed til efterspørgslen og så er folk presset over på det nye fibermonopol, som de kommer til at betale dyrt for. Betalt af egne skattekroner. Så først betaler de over skatten, derefter betaler de ekstra pr. måned fordi der reelt ikke er andre muligheder.

Jeg kender nogen der har henvendt sig til Ringkjøbing/Skjern for at høre om de kunne byde ind (med bare noget). De fik den kolde skulder. Ringkjøbing/Skjern ville ikke snakke med dem.

Endnu engang er bredbåndspolitiken i Danmark forfejlet BIG TIME!

I øvrigt så vil EnergiMidt stadig gå ud at spørge i et område. Hvis der ikke er nok tilslutning, så kommer de ikke, se http://m.dagbladetringskjern.dk/ringkoebing/kom-foran-i-koeen-til-fiberbredbaandDeres metoder er under alt kritik. De fortæller at fiberbredbånd er det >eneste< fremtidssikre og at folk ikke kan sælge deres hus, hvis der ikke er adgang til fiber. Jeg har ikke noget i mod fiber og er også begyndt på nogle pilotprojekter. Men ligefrem at sige at huset ikke kan sælges, hvis der ikke er fiber ? Jeg kunne forstå hvis de havde sagt hurtigt bredbånd i stedet.... Desuden opstår der nærmest lynch stemning i området, når folk går fra dør til dør som ambassadører. Hvis man siger nej, så kommer man i naboskabets sorte bog. Jeg kender til flere ældre mennesker, som er blevet temmelig presset økonomisk, fordi de har følt sig tvunget. Det er så her kæden falder af for mig, især når de så får tilskud til at rulle fiberen ud. Hvis EnergiMidt og Ringkjøbing/Skjern have lavet en aftale om udrulning af fiber og at nettet vil blive åbnet for alle udbydere, så havde min holdning være anderledes. Men her er der altså kun tale om statsstøtte til et selskab, der sagtens kunne klare opgaven uden tilskud, og resultatet bliver at nogen får, andre ikke og alle kommer til at betale dyrt for det.

Hvordan tror I det kommer til at gå med de 300 millioner der snakkes om ? Er det de små selskaber der får del i puljen ? Næppe.....

Læg i øvrigt mærke til at der nærmest ingen betingelser er med tilskuddet. Se f.eks. hvad de skriver:

Med til historien hører, at der skal samles lokal opbakning på mellem 30 og 50 procent, inden skovlen bliver sat i jorden

Når det er statsstøtte, så burde der vel reelt være krav om 100%, samt åbent net, som alle udbydere kunne få adgang til ?

49
25. november 2015 kl. 11:57

3 x Apple TV
4 x Ipads
2 x PC'er
2 x PC'er
5 x Internet radioer
5 x smartphones, som surfer</p>
<p>Samlet forbrug: Download 62,25 og upload 60 Mbit/s (+ det løse)
Alt dette kan du bruge en 100/100 Mbit/s fiberforbindelse til - <strong>på samme tid</strong>.

Jeg havde en kollega, der brugter 3 timer til arbejde denne mandag.

Et forslag om en ny bil med større motor vil nok være dejligt for ham, men det hjælper ham da ikke næste gang vi får snestorm. (men vinterdæk monteret i tide

Hvis streaming hakker, så er det ret sikkert fx flaskehalse i nettet videre til/fra datakilden, dårlige routerkomponenter hos dig eller anden lokal elektronik, folk der bruger WiFi og især dårligt opsat WiFi, med meget mere.

Og med bare lidt mindre samtidig aktivitet gælder det som også for

en ADSL med 40/4 eller sådan noget og betaler stort set det samme som jeg gør.

Det med betalingen har da intet med den tekniske virkemåde at gøre.
Man betaler også mere for et buskort, når man skal køre langt end kun to stoppesteder. Man betale lidt mere i DagliBrugsen i Brovst end priserne i Fakta i Nørresundby.

Man vil jo netop undgå, at der overinvesteres bare fordi kunden ikke selv skal betale - eller som du skriver:

helt ærligt – er det ikke meget at gøre ud af en arbejdsgiverbetalt udgift til 399,00 om måneden?

Men grunden til at vi kan købe fx et mobil-abonnement med mange timers tale og over 10GB data/md er jo at kunderne opfylder deres del af den frie konkurrence dvs. mange aktivt vælger den bedste/billigste leverandør.

Der er problemer for de ganske få, der ikke kan og heller ikke efter 2020 vil kunne få mindst omkring 10-20/2-3 på nogen måde. Hverken via en lokal trådløs opkobling, med en 4G med router/fast antenne, via xDSL, fiber eller coax eller på nogen anden måde (5G?).

Der kan (vil?) også være fx isolerede landbrug, der har vanskeligt/meget dyrt ved at få en god forbindelse til måske permanente VPN forbindelser ol.

Lars :)

PS! Der er enkelte 'bittorrent' type anvendelser (filsharing/download), hvor der grundlæggende startes så mange samtidige forbindelser som din/dine CPUer, Ethernetkort og din linje kan klare. Men det vil du eller dine nok vide, hvis i gør.

48
25. november 2015 kl. 10:17

Jeg har ikke forstand på hvad de enkelte applikationer kræver af båndbredde. Det jeg noterede mig var at det hakkede med 100/100 og i har sikkert ret i af jeg ikke har brug 250/250 og helt ærligt – er det ikke meget at gøre ud af en arbejdsgiverbetalt udgift til 399,00 om måneden?

Dine problemer med hakkende videokonferencer skyldes med meget stor og overvejende sandsynlighed ikke hastigheden på din internetforbindelse. Hvis et videokonferencesystem bruger ret meget over 8-10 Mbit/s op/ned, så er der noget galt med systemet.

Bemærk venligst at teenagerne jo ikke er de eneste som bruger internet. Vores TV kommer afApps som DR.TV , ZDF, TV2 Play og Netflix fordi det er billigere og mere fleksibel end fællesantennen. De gamle TV fik en ”AppleTV” – de nye TV havde Apps.

Prøv du nu engang at undersøge, hvor meget hver enkelt applikation/enhed i praksis maksimalt bruger af båndbredde - derefter er det næsten simpel hovedregning.

Jeg kan forsøge at hjælpe dig:

3 x Apple TV streamer Netflix i højdete Full-HD kvalitet (3x8,5 Mbit/s) 4 x Ipads der streamer DR TV i højeste kvalitet (4x1,75 mbit/s) 2 x PC'er der uploader til en online backup med én fil af gangen (afhængig 2 x 20 Mbit/s) 2 x PC'er der bruger videokonferencesoftware (2 x 10 Mbit/s op og ned) 5 x Internet radioer der streamer DR P3 (5 x 0,2 Mbit/s) 5 x smartphones, som surfer på nettet på samme tid (5 x 2 Mbit/s)

Samlet forbrug: Download 62,25 og upload 60 Mbit/s (+ det løse) Alt dette kan du bruge en 100/100 Mbit/s fiberforbindelse til - på samme tid.

47
25. november 2015 kl. 10:05

En 250/250 Mbit forbindelse for lidt videokonference og en gang streaming....
Det må godt nok være noget fedt videokonferencesoftware I har gang i - er det noget af det dyre udstyr TelePresence fra Cisco?

Jeg har ikke forstand på hvad de enkelte applikationer kræver af båndbredde. Det jeg noterede mig var at det hakkede med 100/100 og i har sikkert ret i af jeg ikke har brug 250/250 og helt ærligt – er det ikke meget at gøre ud af en arbejdsgiverbetalt udgift til 399,00 om måneden?

Er problemet ikke mere, at mange i dag forsat sidder på en ADSL med 40/4 eller sådan noget og betaler stort set det samme som jeg gør for min 250/250? I så fald læs hvad jeg tidligere har skrevet – få politikkerne til at lave en plan om forsyningspligt for fibernet på samme vis som for el.

Bemærk venligst at teenagerne jo ikke er de eneste som bruger internet. Vores TV kommer afApps som DR.TV , ZDF, TV2 Play og Netflix fordi det er billigere og mere fleksibel end fællesantennen. De gamle TV fik en ”AppleTV” – de nye TV havde Apps.

46
24. november 2015 kl. 21:40

@Henrik 1 Mbit/s download ? Hvis du bor ca der , hvor jeg tror, ville jeg mene du skulle kunne få 4-5 Mbit/s down.

Men har du overvejet, at prøve med 4G/router rettet mod vest evt. mod syd ? Evt. med en ekstern 4G/antenne, der måske især hjælper upload ?

TDC synes fx at have en 4G/LTE800 ca 3.5 km vest for dig, men TT og '3' kan også have en nogenlunde dækning.

TDC har ikke dækningspligt lige i området, men synes alligevel at have rigtig god dækning. Man kan få 300 GB/md for 349 kr/md.

Lars :)

45
24. november 2015 kl. 19:04

Jeg vil blive glad hvis jeg kunne få 1 MB Men måske kan det bredbånd Nord til tage fingeren ud af **** og til at tilslutte den vej jeg bor på. De har lagt tomrør med - men de "gider-ikke" lave det.

Henrik Stampe

44
24. november 2015 kl. 17:29
43
24. november 2015 kl. 17:18

Vi har en 250/250 fiber fordi vi på en 100/100 linie havde problemer og den hundredekroneseddel det koster ekstra om måneden at gå fra 100/100 til 250/250 – overlever vi nok, for det afgørende om vi har ”nok plads” når vi har brug for det!

Kan jeg spørge hvad for nogle problemer det var? Jeg tænker da umiddelbart 100 megabit er rigeligt, men det måske bare mig? En "normal" teenager kommer da aldrig over 20megabit i gennemsnit, måske bare mig..

Kan ikke helt forstå det, som du sikkert kan læse :)

42
24. november 2015 kl. 16:43

Man skal være far, mor og 18 børn, hver med egen modtager og alle med forskellige film, før 100Mbit/s dagangslinje begynder at blive nødvendig.

Vi har en 250/250 fiber fordi vi på en 100/100 linie havde problemer og den hundredekroneseddel det koster ekstra om måneden at gå fra 100/100 til 250/250 – overlever vi nok, for det afgørende om vi har ”nok plads” når vi har brug for det!

Mine børn er teenagere og går på en privatskole. Derfor kommer eleverne fra et stort geografisk optageområde og de bruger i stort omfang mødesoftware til at lave lektier og især til gruppearbejde. Den geografiske afstand kombineret med fritidsaktiviteter gør dette tiltag nødvendigt.

De afholder simpelhen en videokonference på deres PC hvor f.eks. matematikaflevering ”ryger op på skærmen” og så starter mødet med video/lyd på.

Sidst på eftermiddagen er der normalt gang i to samtidige møder for når den seriøse del er færdig skal man jo lige pudreler sammen eller spille imedens skyper/youtube samtidig kører.

41
24. november 2015 kl. 15:55

Hvor mange 4K udsendelser kan man så streame på sådan en 10Mbit ?</p>
<p>Er det på samme måde dumt at min bil kan køre 200 km/t når jeg langt det meste af tiden kun kører max 130 ?</p>
<p>Hvis min bil i 95% af den tid den ruller på vejen kører max 90, er det så et argument for at jeg skal købe en bil som kun kan køre 90 og så leve med begrænsningen de sidste 5% af tiden...Jeg skal jo nok nå frem til sidst alligevel selvom jeg kun kører 90.

Med en forbindelse på 10 Mbit/s kan man med H.265 streame én udsendelse i en fair UltraHD kvalitet med 60 billeder i sekundet og fuld 5.1 kanals surround i HE-AAC. Og så er det stadigvæk plads til en 720p YouTube stream samtidig.

Streames der med det kommende VP10 format så kan der (måske) streames ultra-HD ned til omkring 5 Mbit/s i en fair kvalitet.

40
24. november 2015 kl. 15:45

En stabil forbindelse på 10 Mbit/s kan f.eks. bruges til at streame fire YouTube Full-HD udsendelser på samme tid.

Hvor mange 4K udsendelser kan man så streame på sådan en 10Mbit ?

Er det på samme måde dumt at min bil kan køre 200 km/t når jeg langt det meste af tiden kun kører max 130 ?

Hvis min bil i 95% af den tid den ruller på vejen kører max 90, er det så et argument for at jeg skal købe en bil som kun kan køre 90 og så leve med begrænsningen de sidste 5% af tiden...Jeg skal jo nok nå frem til sidst alligevel selvom jeg kun kører 90.

39
24. november 2015 kl. 15:17

Så den samlede trafikstigning er et produkt af antal brugere * anvendelse * datahastighed.

Men så længe man kan levere en adgangsforbindelsen (access link), der rigeligt kan overføre det samtidigt streamede indhold, så ligger begrænsningen i det bagvedliggende net.

Og det net belastes ved streaming helt overvejende af produktet af antal brugere og den anvendte datahastighed. På adgangsforbindelsen bruger selv en 4k film kun 10-20 Mbit/s og en FullHD HEVC komprimeret film næppe over 5 Mbit/s.

Man skal være far, mor og 18 børn, hver med egen modtager og alle med forskellige film, før 100Mbit/s dagangslinje begynder at blive nødvendig.

Og så er underholdning vel i øvrigt ikke mere værd, end det folk selv vil betale derfor.

Lars :)

38
24. november 2015 kl. 14:52

De samme mavesure 68'ere som har betalt for din gratis uddannelse, dine gratis lægebesøg og givet dig SU oven i hatten?</p>
<p>Nej det har de faktisk ikke - det har generationen før.

Meget OT.

Men sikke en gang vrøvl.

De statskautionerede banklån var indtil 1988 en central del af uddannelsesstøtten.

Det er snarere alle efterkrigs-generationerne indtil studenterne fra årgang 1988 eller måske fra årgang 1993, hvor de statsgaranterede banklån blev afskaffet helt og blev endeligt afløst af de mere rimelige regler for SU-legater.

Det er ca 20-25 efter den sidste 68'er blev færdig (eller fallent). Det er i høj grad føde-årgang 195x, 196x og de første 197x årgange, der både politisk har sikret og også betalt en meget stor del af den bedre SU, som nu gælder.

Alt andet er ganske enkelt historieforfalskning.

Lars :)

37
24. november 2015 kl. 14:42

Det er forkert. Jeg har ikke data for youtube, men for netflix er dataraten for danske ISPer steget med ca 75% over de seneste 3 år. Så den samlede trafikstigning er et produkt af antal brugere * anvendelse * datahastighed. Eftersom mere videoindhold på Netflix og Youtube bliver tilgængelig i HD og UHD så stiger naturligvis behovet for datahastighed.

Det er sådan set korrekt, men her bider jeg mærke i antallet af brugere og anvendelse af Netflix.

Da Netflix startede deres forretning i Danmark til nu har den normale højeste bitrate for Netflix i Full-HD været på omkring 8,5 Mbit/s. Dette har ikke ændret sig markant. Det er altså ikke her synderen skal findes for det voksende forbrug. Netflix i 4K spørger men indtil videre er det et fåtal af film og serier der er i 4K - og et fåtal af danskerne der har et 4K TV.

Det som har ændret sig er derimod antallet af brugere, hvor meget hver enkelte bruger benytter Netflix og at indholder nu oftere streames i HD fremfor SD.

Min påstand er, at størstedelen af stigningen skyldes øget forbrug af Netflix - og øget forbrug på flere enheder. Det samme kan siges om YouTube.

36
24. november 2015 kl. 14:19

stigningen i dataforbrug skyldes at flere streamer indhold.

Det er forkert. Jeg har ikke data for youtube, men for netflix er dataraten for danske ISPer steget med ca 75% over de seneste 3 år. Så den samlede trafikstigning er et produkt af antal brugere * anvendelse * datahastighed. Eftersom mere videoindhold på Netflix og Youtube bliver tilgængelig i HD og UHD så stiger naturligvis behovet for datahastighed.

33
24. november 2015 kl. 13:56

Og det skal i hvert fald ikke gå ud over de mavesure 68'ere, som sidder bekvemt i deres ejerlejligheder, finansieret af inflationen mens de ragede til sig, og som nu i hvert fald på ingen måde skal bidrage til samfundet, mens de suger ud af sygehusvæsen og ældrepleje.

De samme mavesure 68'ere som har betalt for din gratis uddannelse, dine gratis lægebesøg og givet dig SU oven i hatten?

Vi kan beskylde 68'erne for meget, men de har trods alt også været med til at betale for noget af 'eventyret'.

Problemet er mere, at 68'erne har ladet den offentlige sektor vokse sig alt for stor, og det kommer til at tage generationer at få skæret den ned til et ansvarligt niveau igen.

32
24. november 2015 kl. 13:54

Alle partier med få undtagelser vil jo også privatisere El så vand kommer vel bagefter.

Vand er faktisk privatiseret ret mange steder, men af en eller anden uransagelig grund, så fungerer denne sidste rest af den gode gamle andelstanke faktisk ganske udmærket.

Måske det skyldes at de store kapitalfonde ikke har kastet deres begærlige blikke på de små vandværker (endnu).

Det er faktisk værre med kloak, for rigtig meget inden for den sektor er endt det værst tænkelige sted, nemlig i kommunale private selskaber, som stadig har monopol på af føre pøllen væk, selv om det kaldes konkurrence.

Og det eneste man har opnået med denne model, i stedet for det som før er underlagt kommunen, er at der nu er kommet et selvstændigt foretagende med de samme ansatte, plus en administration, plus en direktion, plus en bestyrelse (som så kommunalpolitikere kan bruge til bengnavning) - og hvem mon betaler den regning?

31
24. november 2015 kl. 13:26

Bare ikke når man er politiker. Det er ikke sex'et eller stemme slugende. Det er på samme linje som kloak og andet infrastruktur som ingen gider udtale sig om. Alle partier med få undtagelser vil jo også privatisere El så vand kommer vel bagefter.

Er enig mht. "de mavesure 68'ere". Det er for deres skyld vi privatisere og poster olie penge i det offentlige. Andre vil benytte disse penge på projekter alle nulevende og fremtidige generationer kan nyde godt af. Det kræver dog mindst normalt begavede mennesker som beslutningstagere.

Jeg er liberal, men når man først ser og høre TDC skræk historier og dykker ned i disse så griner jeg hver gang en politiker/privat person taler om liberalt marked. Det er styret af monopoler og disse har betalte politikere se evt.http://borsen.dk/nyheder/karriere/artikel/1/208835/dyremose-familien_scorer_millioner.htmlSå en egentlig IT infrastruktur af DK vil nok koste x antal kroner og ca. 100 milioner (ca. år 2000 penge) til de politikere som skal stå for udbudet.

30
24. november 2015 kl. 12:31

PS! Man kan ikke redde nogen udkant, der ikke gør det selv.

Og det skal i hvert fald ikke gå ud over de mavesure 68'ere, som sidder bekvemt i deres ejerlejligheder, finansieret af inflationen mens de ragede til sig, og som nu i hvert fald på ingen måde skal bidrage til samfundet, mens de suger ud af sygehusvæsen og ældrepleje.

29
24. november 2015 kl. 12:15

Nu kan politikkerne hakke et valgløfte af og sige at de har gjort noget for ”Udkantsdanmark”

Ja, det er så synd for lille Peter Udkant - puste puste - det er *slet ikke din egen skyld, det er de/den slemme <sæt selv ind DJØF, Rød/Blå blok, monopoler, private, staten, kommuner....>'s skyld. . Du er såååå samspilsramt - og så glemmer lille Peter alt om, at gøre noget selv, at tænke selv, glemmer at se, hvor en brugbar vej findes. Og næste dag fortsætter han igen på samme hovedløse måde.

Lars :)

PS! Man kan ikke redde nogen udkant, der ikke gør det selv.

28
24. november 2015 kl. 12:13

Det er altså et spørgsmål om kapacitet - ikke hastighed. Så folk behov er altså kapacitet - IKKE hastighed.

Eklatant sludder og vrøvl.

Der er ikke tale om enten eller, men både og. Rent bortset fra det, så er kapaciteten mængde over tid, så hvis det tager en krig at overføre data fordi hastigheden er langsom, så kan man altså heller ikke opnå nogen væsentlig kapacitet.

Hvis jeg skal lave en backup af en stor mængde data, så nytter det ikke at det går så langsomt at den ene backup ikke er færdig før jeg har tænkt mig at påbegynde den næste.

Eller jeg skal sidde og vente i 10 minutter på at oploade noget reklamemateriale, som der er en anden der skal bruge om 5 minutter.

Men det fordrer jo selvfølgelig at man ved noget om data for at kunne forstå det.

Selvfølgelig skal de andre parametre, så som latency, jitter, pakketab mv. også være i orden, og forbindelsen skal også virke når det regner.

27
24. november 2015 kl. 12:03

Listen er lang, og udviklingen har jo allerede vist at folks behov er blevet øget et sted mellem 10 og 100 gange inden for de sidste 10 år, og der er intet der modsiger at denne udvikling ikke også vil fortsætte.

Jo men sådan fungerer det ikke helt. Hvis man f.eks. kigger på Youtube, så stigningen af data ikke fordi YouTube har øget bitraten på deres videoer dramatisk over de seneste par år - stigningen i dataforbrug skyldes at flere streamer indhold.

Det er altså et spørgsmål om kapacitet - ikke hastighed. Så folk behov er altså kapacitet - IKKE hastighed.

Videokomprimering er f.eks. blevet væsentligt forbedret indenfor de sidste par år, og det betyder, at f.eks. YouTube i dag sender i Full-HD i stedet for SD - vel at mærke med en kun lidt øget bitrate.

26
24. november 2015 kl. 11:50

Peter, behovet stiger og stiger. Kan se på mine kunder at forbruget stiger med > 20% om året. Flere og flere enheder tilsluttes til kundernes forbindelse.
Jeg håber ikke at dem der driver Samsø nettet lytter til dig. Så må de da lukke på et tidspunkt.
Leverandøren er kommet med udstyr, som kan levere > 100 Mbit/s. Vi er i gang med pilotprojekter der tegner rigtigt fornuftigt. Det bør Samsø net også gå i gang med at kigge på. Gør de det rigtigt kan de stille og roligt opgradere til det nye udstyr, uden det behøver at koste dem en bondegård.

Jo jo Jens - behovet for kapacitet stiger år og år, men hvad med behovet for hastighed? Den stiger jo ikke år for år i samme takt. På Samsø kan de sagtens forsætte med at levere 20 Mbit/s og blot bruge det nye udstyr til at sikre kapaciteten i nettet.

Men du kommer jo ikke til at benytte mulighederne for at levere 100 Mbit/s til at sikre kapaciteten. Du bruger den til markedsføring af dit produkt, så folk ikke hopper med på fibervognen.

25
24. november 2015 kl. 11:45

Indenfor 5 år, så streamer rigtigt mange danskere deres TV, i mit bud. Vi vil derfor se et større behov for hurtigere forbindelser fremadrettet.

Billeder - et billede fra et moderne kamera fylder 10-20MB. Upload af egne film til deling - rask væk 2-300MB for en lille skivideo. Backup af ens data ude af huset - hvem vil egentlig ikke gerne det, hvis det kunne lade sig gøre? Hjemmearbejde - eksempelvis konstruktionstegninger eller reklamemateriale. Små virksomheder vil hellere selv hoste deres data, bla. pga sikkerhed. . .

Listen er lang, og udviklingen har jo allerede vist at folks behov er blevet øget et sted mellem 10 og 100 gange inden for de sidste 10 år, og der er intet der modsiger at denne udvikling ikke også vil fortsætte.

Og skyen er ikke rigtig realistisk før end vi virkelig har et ordentligt internet.

24
24. november 2015 kl. 11:36

Det er intet forkert ved at sætte absolutte tal på, hvis man er bevidst om at tallet ikke skal gælde for evigt. Men de siden år 2005 har en 10 Mbit/s forbindelse været en ganske fin forbindelse til Hr. og Fru Jensen og frem til år 2020 er en 20 Mbit/s forbindelse også helt fin til de fleste danskere.

Det er altså ikke helt så let. Ja, der er nogen det er en fin forbindelse for, og så er der andre der bruger nettet helt anderledes (og ja, underholdning indgår). Hurtigere hastighed skaber nye muligheder. Det er ikke sort/hvidt...

Indenfor 5 år, så streamer rigtigt mange danskere deres TV, i mit bud. Vi vil derfor se et større behov for hurtigere forbindelser fremadrettet.

23
24. november 2015 kl. 11:33

Du husker forkert - det var tilbage i 1999/2000, at det var luksus med en 256 Kbit/s forbindelse. Det kostede forøvrigt 449 kroner pr. måned hos Cybercity.

Fantastisk hvor klog du er, siden du kan udtale dig om hvad andre kan huske.

I 2005 kom jeg hjem fra udlandet, og oprettede en forbindelse hos Cybercity på 256Kbps, og ja det var ikke den dyreste, men heller ikke den mindste.

Men en ganske glimrende og stabil vare, og meget bedre end hvad jeg havde før, så i det spil var det at anse for luksus (for mig).

22
24. november 2015 kl. 11:31

Den "forsyningspligt" er TDC sådan set allerede pålagt via deres 800 MHz licens i store dele af landet.

Jeg kender ikke løsninger baseret på 800 MHz licens! Men jeg har prøvet at være på besøg ude på landet hos nogle venner ca. 20-25 km fra Kolding og langt uden for bymæssig bebyggelse og hvor man skulle udenfor for at få dækning på mobilen!

Der oplevede jeg en 100/100 fiberforbindelse til DKK 300,00 om måneden. Hvordan yder på 800 MHz på pris og ydelse i forhold til det?

21
24. november 2015 kl. 11:26

Bredbånd, behøver ikke være Fiber..</p>
<pre><code> Selvom det var defineret sådan for 10/15 år siden.
Behovet er selvfølgelig afgørende for hvad båndbredde der er nødvendigt, men for Mindre firmaer, Selvstændige og Private, vil jeg mene at en fordobling af xDSL kapaciteten til 20MB Download og Upload, vil kunne dække behovet måske helt frem til 5G mobilnettet er ved at blive modnet/udrullet.
Må jeg ha' lov til at henvise til min Blog der sammenstiller WiFi og Bredbånd i danske udkantsområder, der fungerer idag !
Så læs videre her:
http://rosenberg-it.blogspot.com/2015/10/wireless-broadband-networking-i...
</code></pre>
<p>

Peter, behovet stiger og stiger. Kan se på mine kunder at forbruget stiger med > 20% om året. Flere og flere enheder tilsluttes til kundernes forbindelse. Jeg håber ikke at dem der driver Samsø nettet lytter til dig. Så må de da lukke på et tidspunkt. Leverandøren er kommet med udstyr, som kan levere > 100 Mbit/s. Vi er i gang med pilotprojekter der tegner rigtigt fornuftigt. Det bør Samsø net også gå i gang med at kigge på. Gør de det rigtigt kan de stille og roligt opgradere til det nye udstyr, uden det behøver at koste dem en bondegård.

19
24. november 2015 kl. 11:12

Skal det virkelig skæres ud i pap?</p>
<p>Uagtet at 20Mbps såmænd er fint lige nu, så er det ligesom de 3 andre udsagn jeg refererer til hamrende forkert at sætte et absolut tal på.

Det er intet forkert ved at sætte absolutte tal på, hvis man er bevidst om at tallet ikke skal gælde for evigt. Men de siden år 2005 har en 10 Mbit/s forbindelse været en ganske fin forbindelse til Hr. og Fru Jensen og frem til år 2020 er en 20 Mbit/s forbindelse også helt fin til de fleste danskere.

For 15 år siden havde jeg firmakunder som faktisk kørte fint på en 64Kbps ISDN forbindelse, og for 10 år siden var 256K ren luksus for private - men behovet var anderledes dengang, derfor fungerede det.

Du husker forkert - det var tilbage i 1999/2000, at det var luksus med en 256 Kbit/s forbindelse. Det kostede forøvrigt 449 kroner pr. måned hos Cybercity.

Så prøv lige at løfte blikket lidt, og være en smule mere visionær - om 10-15 år vil folk sikkert sige: sagde Peter Rosenberg virkelig at 20Mbps er rigeligt?

Eller også siger de at manden faktisk havde ret, og at de fleste bruger reelt set ikke i dagligdagen bemærker en forskel på en 10 Mbit/s forbindelse og en på 50 Mbit/s.

Over tid stiger kravene, men her og nu er 10-20 Mbit/s fint til de fleste små virksomheder og Private husstande.

18
24. november 2015 kl. 11:10

Nej, jeg er skam udmærket klar over, at det langt hen af vejen er symbolpolitik, men problemet er, at denne symbolpolitik er yderst skadelig for markedet på det økonomiske og tekniske plan.

Om monopolet hedder TDC eller navnet på et forsyningsselskab er da lige fedt. Begge dele er monopoler og opfører sig i den henseende ens overfor hinanden.

Iøvrigt mener jeg ikke at der bør være forskel på el og fibernet når vi snakker forsyningspligt! Så må man lave en landsdækkende plan på samme vis som for el, således at man betaler takstmæssig tilslutning uanset den faktiske tilslutningspris.

17
24. november 2015 kl. 11:08

Staten er desværre ikke kloge nok til at give den rigtige støtte til de rigtige projekter. Støtten ender altid hos store firmaer, se bare på eksemplet fra Bornholm. Utroligt at de ikke lærer lektien. Var der nogen små virksomheder der søgte ? Nej... Var der nogen små virksomheder, som gerne ville søge ? Ja... Hvorfor gjorde de det ikke ? De umulige krav, som man som lille virksomhed ikke kunne honorere... Hvis der skal gives støtte, så skal det være lige for alle. Mit bud er at denne støtte ryger i kassen hos nogle elselskaber der graver fiber ned i områder de alligevel havde planlagt at komme til. Mit andet bud er at der er så mange tåbelig forbehold at det bliver helt umuligt at gennemskue for mindre firmaer, hvordan man kan opnå støtten. Mindre firmaer har ikke ressourcerne til at bruge tid og kræfter på at søge, det har de store....

SUK!

John Strand er mobilmand. Han har set lyset i mobiltbredbånd. Det er der mange kunder der ikke har. Specielt ikke når de har prøvet det. Der findes rigtigt mange fornuftige alternativer. Det er sjovt at den selvbestaltede såkaldte teleanalytiker ikke peger på dem. Det er nok fordi det er selskaber der ikke kan (og vil) betale hans løn. Han er på ingen måder objektiv. Tværtimod. Han buldrer mod alt der ikke er mobiltbredbånd.... Det er der ikke meget analytiker over.....

Døm selv ud fra ovenstående.....

15
24. november 2015 kl. 11:01

Christian Nobel, hvad er dine argumenter for, at Peter Rosenbergs udtalelse er forkert?

Skal det virkelig skæres ud i pap?

Uagtet at 20Mbps såmænd er fint lige nu, så er det ligesom de 3 andre udsagn jeg refererer til hamrende forkert at sætte et absolut tal på.

For 15 år siden havde jeg firmakunder som faktisk kørte fint på en 64Kbps ISDN forbindelse, og for 10 år siden var 256K ren luksus for private - men behovet var anderledes dengang, derfor fungerede det.

Så prøv lige at løfte blikket lidt, og være en smule mere visionær - om 10-15 år vil folk sikkert sige: sagde Peter Rosenberg virkelig at 20Mbps er rigeligt?

Og ja, man kan bruge WiFi som det Jens leverer et godt stykke hen ad vejen, og ja selv om 5G nok næppe blive den fedeste opfindelse siden skiveskåret brød, så kommer det nok til at fungere glimrende.

Men selv om man kan hente vand i dunke, få dem leveret i tanke, lave egen vandboring, eller samle regnvand, ja så er rør faktisk den bedste, billigste og mest stabile måde at distribuere vand på.

14
24. november 2015 kl. 10:47

Problemet er blot, at landområderne allerede HAR mulighed for trådløst bredbånd - i mange områder oven i købet fra flere forskellige selskaber.

Jeg er ikke uenig, men du ryger i samme grøft som John Strand hvis du tror at denne støtteordning drejer sig om teknik eller økonomi. Det er ren og skær politik som driver puljen og ikke om folk faktisk kan få adgang på anden vis end fiber.

Det er den form for pseudopolitik som ofte sker i Danmark! Nu kan politikkerne hakke et valgløfte af og sige at de har gjort noget for ”Udkantsdanmark” og at det ikke var muligt at opnå mere, men at vi bevæger os i den rigtige retning ... og lignende udsagn.

13
24. november 2015 kl. 10:47

Christian Nobel, hvad er dine argumenter for, at Peter Rosenbergs udtalelse er forkert?

Jeg vil godt bakke op omkring citatet at "20 Mbps er nok for mindre firmaer, selvstændig og private". 10 Mbit/s er såmænd også ganske fint til de fleste. Alt er sjovere med højere hastighed og lavere latency, men en 10 eller 20 Mbit/s forbindelse er skam ganske fin til det meste.

En stabil forbindelse på 10 Mbit/s kan f.eks. bruges til at streame fire YouTube Full-HD udsendelser på samme tid.

12
24. november 2015 kl. 10:42

Mindre firmaer, Selvstændige og Private, vil jeg mene at en fordobling af xDSL kapaciteten til 20MB Download og Upload, vil kunne dække behovet måske helt frem til 5G mobilnettet er ved at blive modnet/udrullet.

Jeg vil tro der er et verdens marked for måske fem computere - Thomas J. Watson

Der er ingen grund til, at noget individ skulle have en computer i sit hjem - Ken Olsen

640 kB burde være nok for enhver - Bill Gates

20Mbps er nok for mindre firmaer, selvstændig og private - Peter Rosenberg

11
24. november 2015 kl. 10:33

Og her synes jeg det er meget interessant med kravet om at åbne tomrør med ledig plads.</p>
<p>Hvad indebærer det i praksis? Hvordan vil priserne blive fastsat og hvordan vil de blive?

Som foreslået af Niels Zibrandtsen, en fiberfond.

I meget store dele af Jylland og især Syd- og Vestjylland har elselskaberne en meget monopollignende status på fiber og især fiber til private slutbrugere.

Hvilket faktisk er et meget stort problem, bla. fordi man har vanrøgtet området fra officiel side, og ladet det være op til "de fri markedskræfter".

Derfor er regulering nødvendig på området.

10
24. november 2015 kl. 10:30

Selvom det var defineret sådan for 10/15 år siden. Behovet er selvfølgelig afgørende for hvad båndbredde der er nødvendigt, men for Mindre firmaer, Selvstændige og Private, vil jeg mene at en fordobling af xDSL kapaciteten til 20MB Download og Upload, vil kunne dække behovet måske helt frem til 5G mobilnettet er ved at blive modnet/udrullet. Må jeg ha' lov til at henvise til min Blog der sammenstiller WiFi og Bredbånd i danske udkantsområder, der fungerer idag ! Så læs videre her:http://rosenberg-it.blogspot.com/2015/10/wireless-broadband-networking-in-rural.html

9
24. november 2015 kl. 10:21

Hvis staten skal blande sig, så skal det ske med skrappe krav til selskaberne ...

Og her synes jeg det er meget interessant med kravet om at åbne tomrør med ledig plads.

Hvad indebærer det i praksis? Hvordan vil priserne blive fastsat og hvordan vil de blive?

I meget store dele af Jylland og især Syd- og Vestjylland har elselskaberne en meget monopollignende status på fiber og især fiber til private slutbrugere.

Lars :)

8
24. november 2015 kl. 09:56

Johnny, nu bliver du helt John Strandsk med elselskabs hetz. Såvidt jeg har læst, er disse støtte penge ikke øremærket, så alle kan vel søge dem?

Og det skal de være velkommen til.

Pointen er, at staten nu begynder at spendere penge på noget markedet godt selv kan klare. Indtil videre har fiberselskaberne selv fundet pengene til udrulningen af fiber - sjovt nok smækkede f.eks. Jysk Energi pengekassen i få uger før regeringen bebudede at der var "vækstinitiativer" på vej. Tilfældighed? Ja, det er det nok, hvis man tror på nisser, trolde og ærlige politikere.

Staten giver nu defacto statsstøtte til noget markedet godt selv kan klare, hvis rammevilkårene er sat ordenligt, og den slags kan os liberalister ikke lide.

Hvis staten skal blande sig, så skal det ske med skrappe krav til selskaberne - IKKE med tilfældig statsstøtte. Der er f.eks. intet der forhindre staten i at kræve mobildækning over hele landet, eller at alle husstande skal dækkes med fiber, hvis kommercielle virksomheder vil have lov til at grave fiber ned.

6
24. november 2015 kl. 09:08

Det politiske problem er at arbejdspladserne og dermed mennesker flytter fra landområder imod byerne og det er den udvikling man vil forsøge at bremse op for ved at sikre internet i de områder

Problemet er blot, at landområderne allerede HAR mulighed for trådløst bredbånd - i mange områder oven i købet fra flere forskellige selskaber.

Det er og bliver en skrøne, at man ikke kan få adgang til internettet på landet. Folk er blot for dumme/dovne/uvidende til at finde en rigtig løsning.

Så sent som i sidste uge var jeg ude at sætte et overvågningskamera op hos en virksomhed ude på landet. TDC kunne tilbyde 0,5 Mbit via ADSL, og det duer ikke, når man har tre ansatte, der skal kommunikere med omverdenen.

Virksomheden havde selv fundet en løsning via Net-1. Det giver dem ubegrænset adgang til internettet, og selvom hastigheden kun var på ~10/5 Mbit/s, så var det nok til at holde firmaet kørende - og det internetforbundne IP-kamera kunne også sagtens fungere.

For god ordensskyld skal det siges, at både TDC og TT-netværkets 4G også kunne fanges på adressen skønt virksomheden ligger i et skovområde.

5
24. november 2015 kl. 09:00

Regeringen bruger et kort over "dækning på mindst 5 Mbit/s downsload" - kortet er fra 2014. Nu når vi er i gang med joken, så burde kortet vel også vise søgrænsen til DDR?

De fleste af de områder, der er markeret med rød, har I DAG (November 2015) dækning med mobilt bredbånd fra enten Net-1 eller TDC - og mange steder nok også fra TT-netværket og 3. Det er altså ikke retvisende at bruge gamle data, når emnet er virkeligheden, og hvordan verdenen ser ud i slutningen af 2015.

Jeg synes, det er fint, at regeringen sætter fokus på området, men 300 millioner giver ikke mere bredbånd for Hr. og Fru Jensen. Det eneste der sker er, at det sætter udviklingen i stå i de områder, hvor fiberselskaberne pludselig ser muligheden for at få snablen ned i statskassen (*HOST Jysk Energi *HOST).

I stedet for at smide flere penge efter fiberselskaberne, så burde regeringen stille skrappe krav til pris og produkt samt dækning ved de kommende 1800 og 900 MHz frekvensauktioner og så burde regeringen kigge på, hvordan man kan få fiberselskaberne til at åbne deres net ligesom TDC er underlagt.

4
24. november 2015 kl. 08:46

Det løses som der løses andre politiske problemer i DK. Meget meget dårligt.

lad os sige det er et infrastruktur spørgsmål på linje med vand og el.

Hvis man udlægger fiber og samtidig udnytter når jorden også skal åbnes for andet infrastruktur vil det samlede beløb være meget lavere.. Hvis man nu giver 100kr. per borger om året hvor mange år vil der så gå?

I dag arbejder markedskræfterne imod udrulning og man SKAL være politiker for ikke at se det. Vi andre anser det som normal begavet eller simpel logik at man lægger fiber når man alligevel ligger el/vand/kloak og jorden er åben i forvejen.

3
24. november 2015 kl. 06:27

Jeg tror man er nødt til at se udrulningen af fibernet i et lidt større perspektiv end det John Strand gør her! Og ja jeg er på det rene med at der kan være problemer med internet i hele Danmark og ikke kun i udkantsområder og bander selv ofte over at man inde midt i KBH kun har Edge-dækning når man er indenfor.

Men internet tilskudsordningen er primært en politisk ordning og ikke en ordning baseret på teknik opgørelse af hastighed eller mangel på samme som John Strand tilsynladende tror.

Det politiske problem er at arbejdspladserne og dermed mennesker flytter fra landområder imod byerne og det er den udvikling man vil forsøge at bremse op for ved at sikre internet i de områder.

Dermed er det politiske håb, at hvis folk bliver teknisk i stand til at arbejde hjemmefra, så vil færre flytte fra landområder til byen.

Hvis jeg ser på Sydjylland har man i snart 10 år haft mulighed for fiberforbindelse i fritliggende huse langt ude på landet, men først for et års tid siden kunne få fiber midt inde i Kolding. Det var et politisk valg at gøre det på den måde.

Men det er noget vås at tro at man driftøkonomisk kan opgøre økonomien i politiske projekter som udrulingen af fibernet i Sydjylland. Der er jo ingen som kender samfundseffekten, af hvis det ikke var sket, lige så lidt som man kender til fremtiden idet arbejdspladser idag næppe etableres i områder uden ordentlige internetforbindelser.

2
23. november 2015 kl. 19:55

Var lidt forbeholden overfor at kommentere en John Strand artikel, men faktisk har han et par meget rimelige observationer. Kortet er ganske intetsigende og uden rimelig beskrivelse af hvad det man ser. Men det er jo erhvervsstyrelsen/energistyrelsen eller ministeren der ikke har varedeklareret.

Så snart der bliver involveret noget med en radio, bliver det jo næsten umuligt at garanere noget som helst. Og da slet ikke når modtageren ude hos forbrugeren er en elendig smartphone uden en fornuftig antenne.

En smartphone kan naturligvis kun sikre en stabil adgang med et godt signal og mange steder kan det slet ikke opnås fx indendørs. Men der er mange meget fine og stabile måder at få internet via 'radio' - fx Skywire . Langeland, hvor Jens Jönsson flere steder leverer godt trådløst internet til folk med en antenne. Ligeledes vil en god 4G router router og evt. en 4G antenne, der frit kan 'se' den bedste/nærmeste mobilmasten også kunne give stabilt internet.

</p>
<blockquote>
<blockquote>
<p>»Fakta er at man ikke kan måle en økonomisk effekt af den 14 milliarder kroner
store investering, som 14 elselskaber har foretaget i store dele
af Udkantsdanmark.«</p>
</blockquote>
</blockquote>
<p>Tja statistik er godt nok dejligt. Specielt da ikke er nogen som kan sige noget om hvad situationen havde været hvis ikke der var blevet rullet masser af fiber ud herude.</p>
<blockquote>
<blockquote>
<p>»International forskning viser det samme – rent faktisk så er fraflytningen fra
Udkantsdanmark eskaleret i den periode, hvor elselskaberne har investeret
i 14 milliarder i fiber i de områder,«</p>
</blockquote>
</blockquote>
<p>Og er det så pga manglende bredbånd eller noget helt andet.

Normalt vil man nu kræve, at der skal være en påviselig effekt før man poster milliarder ud på en aktivitet - om det lige netop er 14 er jeg dog ikke klar over.
Produktivitetskommissionen.dk har undersøgt sagen og kunne ikke finde nogen effekt at generel udrulning - udover effekten af det ekstra gravearbejde, medens kablerne blev udrullet. De påpegede direkte at nytten ved hurtigere bredbånd helt overvejende kommer bredbåndskunden selv til gode. Der er derfor ikke var nogen grund til at lade betalingen gå til andre/det offentlige.

Læs selv.

Det er muligt du ikke kan lide udsagnet. Men som et minimum bør du i så fald kunne påpege, hvilke andre grunde, der kan gives/tænkes til, at det sydlige Jylland ville være kommet milliarder bagefter andre landsdele uden fiberinvesteringe. Mange milliarder er rigtigt mange penge

Lars :)

1
23. november 2015 kl. 18:56

Erhvervs- og vækstministeriets eget kort over, hvilke boliger, virksomheder og sommerhuse der kan få en 5Mb/s download afslører, at hullerne i basal mobildækning også gælder i byområder som Aalborg, Hobro, Billund, Brande og flere steder i Nordsjælland. Selv i Storkøbenhavn findes der steder uden adgang til basal bredbånd.

Snakker han om generelt bredbånd, eller mobilt bredbånd? Så snart der bliver involveret noget med en radio, bliver det jo næsten umuligt at garanere noget som helst. Og da slet ikke når modtageren ude hos forbrugeren er en elendig smartphone uden en fornuftig antenne.

Fakta er at man ikke kan måle en økonomisk effekt af den 14 milliarder kroner store investering, som 14 elselskaber har foretaget i store dele af Udkantsdanmark.

Tja statistik er godt nok dejligt. Specielt da ikke er nogen som kan sige noget om hvad situationen havde været hvis ikke der var blevet rullet masser af fiber ud herude.

International forskning viser det samme – rent faktisk så er fraflytningen fra Udkantsdanmark eskaleret i den periode, hvor elselskaberne har investeret i 14 milliarder i fiber i de områder,«

Og er det så pga manglende bredbånd eller noget helt andet.

Men ok. Det er selvfølgelig John Strand som påstår det, så det skal trods alt tages med en ordenligt gran salt.

/Henning