Tele-ingeniører: Danmark skal stoppe sin ulovlige logning nu

19. februar 2019 kl. 15:4916
Tele-ingeniører: Danmark skal stoppe sin ulovlige logning nu
Illustration: MI Grafik.
En ny undersøgelse viser, at et markant flertal af teleeksperterne i Ingeniørforeningen finder, at Danmark skal suspendere kravene om, at teleselskaberne logger vores samtaler og placering.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De danske teleingeniører er stærkt imod, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fastholder, at teleselskaberne skal foretage en uddifferentieret logning af danskerne.

Ingeniørforeningen IDA har gennemført en ny undersøgelse blandt de godt 1.400 medlemmer af foreningens fagtekniske selskab for tele. 337 svarede på spørgsmålene, og IDA har udvalgt de 133 af respondenterne, som angiver, at de er eksperter eller har stor viden på området.

Af dem svarer 86 (65 pct.), at Danmark allerede burde have fulgt den EU-dom, der faldt i december 2016. Dommen fastslog, at Sveriges logningsregler strider mod EU-chartret, fordi de fratager borgerne retten til privatliv.

Siden har både juridiske eksperter og Justitsministeriet selv fastslået, at også de danske logningsregler strider mod EU-retten. Reglerne tvinger teleselskaberne til i et år at gemme oplysninger om, hvem kunderne ringer til og sms'er med, samt hvor de befinder sig henne, når det sker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Pape Poulsen har dog gentagne gange afvist at ændre de danske regler, fordi han anser dem for at være et vigtigt redskab for politiets efterforskning.

En ændring står på regeringens lovkatalog for indeværende folketingsår, men der har ændringen stået i mange år, uden at den rent faktisk er blevet gennemført.

Står det til de danske teleingeniører, burde ministeren og hans embedsfolk i den grad få fingeren ud. Ud over de 65 pct., som altså mener, at det skulle være sket for længe siden, svarer yderligere 20 pct. i IDA's undersøgelse, at Danmark nu »bør følge dommen og rette ind«.

Kun 13 pct. støtter Justitsministeren kurs med at fastholde de nuværende krav til teleselskaberne og vente på nye, fælles EU-regler for logning.

Ingeniører: Uklædeligt, at regeringen trækker tiden ud

IDA's it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg beskylder i en pressemeddelelse regeringen for at trække tiden ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er på ingen måde klædeligt. EU-Domstolen har slået fast, at lignende regler i blandt andet Storbritannien og Sverige er indgreb i borgernes privatliv. Derfor undrer det mig, at regeringen ikke retter ind og i stedet vil revidere reglerne på egen hånd,« siger han.

Jørn Guldberg fremhæver, at et indgreb ikke vil fjerne politiets mulighed for at overvåge mistænkte med en dommerkendelse. EU-dommen gælder derimod masseovervågning.

»Der er ikke en saglig begrundelse for at overvåge den almindelige danskers gøren og laden. I sidste ende risikerer vi, at danskerne bliver overforsigtige i deres kommunikation og søgninger på nettet,« siger han.

Hvad er din holdning til, at Danmark endnu ikke har rettet ind efter EU?

AntalProcent
Danmark bør afvente nye fælles EU-regler på baggrund af dommen og fastholde eksisterende praksis1713
Danmark bør følge dommen og rette ind2720
Danmark burde allerede have fulgt dommen8665
Ved ikke32
I alt133100

Kilde: Sessionslogning – analyse blandt IDA's logningseksperter og -specialister.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
21. februar 2019 kl. 09:45

Hvis man vil kommunikere, skal man møde folk der hvor de er ... :-).

Tjo Bjarne, negationen af det udsagn tydeliggør hvor floskelfuldt det er. Det er jo da temmelig svært at møde folk hvor de ikke er ;)

I konteksten kan udsagnet, sådan som det vel er ment, yderligere problematiseres. Logningsmaterialet bliver jo i visse sammenhænge netop anvendt til at "møde" folk hvor de er - også kendt som osteklokkefænomenet. Tænk ikke, bare køb denne idé eller dette produkt.

Tilbage til udgangspunktet. Mange lærer jo både det ene og andet - herunder et eller flere sprog. Men virkeligt tænker, gør kun få. Til gengæld bliver der sagt og gjort for meget.

12
20. februar 2019 kl. 16:24

Du får nu også typisk et extra lag af Kryptering. Og samtidigt vil din trakfik sikkert også blive blandet med mange andre, som også bruger den samme VPN.

Som Mogens Ritsholm siger: Det har stadigvæk ingenting at gøre med telelogning (som artiklen her omhandler).

Telelogning omfatter logning af dine positions-data, når du bruger data og/eller modtager/sender opkald/beskeder. Også selvom du er bag en VPN på din telefon. Også selvom du bruger AdBlocker, Incognito-mode eller Tor på din telefon.

11
20. februar 2019 kl. 14:38

Det betyder bare at din trafik kommer fra en anden IP-adresse end din forbindelses IP-adresse

Du får nu også typisk et extra lag af Kryptering. Og samtidigt vil din trakfik sikkert også blive blandet med mange andre, som også bruger den samme VPN.

Men derfor skal sikkerheden hjemme også være på plads, som minimum adblokker, eller brug andre mere sikkere browser som Cliqz

TOR hvis man vil være mere sikkert, samt også Tails eller andet hvis man er nødvendigt paranoia. Her tænker jeg på jonalister, homoseksuel, terroister, pedofile, komunister, fasiste, flygninge, politiske intereseret, systemkritker, ....

https://tutanota.com/ eller ligende til mail.

9
20. februar 2019 kl. 13:11

Jeg har selv brugt VPN i en årrække for netop at gøre det sværest muligt at snage i hvad jeg laver på nettet.

Det betyder bare at din trafik kommer fra en anden IP-adresse end din forbindelses IP-adresse. Du bliver stadig logget på en hel del andre parametre. F.eks. sætter din browser et unikt aftryk, det gør din enhed også, f.eks. Er der GPS aktiveret, vil nogen tjenester aflæse denne (og så vil de kunne se du bruger VPN), uden din viden. Der er så mange parametre der kan samles sammen fra dit besøg, at du unikt kan identificeres. Det beskytter VPN desværre ikke imod.

Kig evt. på inkognito mode i din browser.

8
20. februar 2019 kl. 12:17

Det er klart, at det ikke er alle, der gør sig overvejelser i den retning.

Som gamle liberal, det bliver nok enhedslisten.

Vi har brug for et skrid over midsten til den anden vejbane, da vi har været ved at køre i grøften i denne.

Man skal ikke være bange for at enhedslisten får for meget magt, hvis de kommer tæt på magten en dag, så vil vælgeren løbe skrigen bort.

Men hvis man sejer en langsomt dårligt manøverbar skude, så skal roret læges helt over, hvis man vil rette kursen lidt op.

Og enhedslisten har mindst 3-4 vigtige politiker.

  1. Næsten de eneste som tager data peronbeskyttelse rigtigt alvorligt.
  2. At man ikke meget længere kan forsætte med at babere 2 %, før det begynder at gøre rgtigt ondt på nogle områder.
  3. De er ikke fedtet i ind i magten eller levebrødspolitik.
  4. Et ønske om beskatning af de store udenlanske nassere.
  5. Og nok det vigtigste på den lange bane, et seriøs ønske om at forbedre milijøet, ikke bare på papiert. Har selv i mange år været skæptiker, og holdt med f.eks. Lumborg. Men nu synes jeg at de videnskabelige beviser, og et kik på nyhederne. Viser os, at det kan komme til at gå rigtigt meget galt, også i den tid jeg har tilbage. - Ikke fordi jeg tror det vil gå så meget ud over mig, men bare mere for at henvise til tidshorizonten for at gøre nooget, ikke er lang.

Det bliver så første gang jeg stemmer til den sidde. Det viser vel også hvor dårligt den nuværede regering er. Med koruption overforbrug og magtmisbrug . Og hvis man vil stoppe det, så må man rydde op som man fejre en trappe.

Man starter fra oven.

6
20. februar 2019 kl. 11:30

De danske teleingeniører er stærkt imod....... osv.

Er der nogle af d.herer enginører, der tænker over, hvor de skal sætte deres kryds næste gang? Det er klart, at det ikke er alle, der gør sig overvejelser i den retning.

5
20. februar 2019 kl. 11:06

</p>
<p>Jeg har selv brugt VPN i en årrække for netop at gøre det sværest muligt at snage i hvad jeg laver på nettet.

Såvidt jeg er orienteret, omhandler logningen ikke selve dataen, men meta-data omkring din position (GPS / masteinformation) hver gang du benytter data, modtager/sender opkald og/eller beskeder.

Dét beskytter en VPN dig ikke imod. Det er rigtigt, at man ikke nødvendigvis kan se hvem du kommunikerer med (måske undtagen opkald/beskeder?), men man kan stadig se hvor du bevæger dig rundt henne.

Der er ikke meget man som almindelige borger kan gøre for at beskytte sig selv mod den positions-overvågning. Det er samtidig ekstra problematisk at politiet anvender disse informationer, al den stund at de er ganske upålidelige. Dette problem har været bragt op mange gange:

https://www.version2.dk/artikel/rapport-teleselskab-udleverede-fejlbehaeftede-masteoplysninger-til-politiet-349981

https://www.bt.dk/danmark/forsvars-advokater-slaar-alarm-uskyldige-bliver-doemt-i-danmark

4
20. februar 2019 kl. 08:47

Jeg har selv brugt VPN i en årrække for netop at gøre det sværest muligt at snage i hvad jeg laver på nettet.

2
19. februar 2019 kl. 16:56

I sidste ende risikerer vi, at danskerne bliver overforsigtige i deres kommunikation og søgninger på nettet.

Selvom årsagen i så fald ikke er den bedste, er resultatet måske ikke så ringe endda. For mange råder over for få ord, de bruger for meget.

1
19. februar 2019 kl. 16:19

tabellen over besvarelser i artiklen hedder "Sessionslogning – analyse blandt IDA's logningseksperter og -specialister."

Sesionslogning blev afskaffet for flere år siden.

Så hvad ved IDAs såkaldete logningseksperter og -specialister egentlig om telelogning ?