Tele-eksperter underkender sessionslogning: Data om borgere vil blive misbrugt

Det vil være let for it-kyndige at slippe uden om logning, og der er indbygget risiko for, at oplysninger om borgerne bliver misbrugt, mener fagfolk i telebranchen.

Hvis Folketinget genindfører den kontroversielle sessionslogning, vi det skabe risiko for, at logningsoplysninger bliver misbrugt. Det mener ni ud af ti fagfolk med ekspertviden om sessionslogning ifølge en undersøgelse foretaget af Ingeniørforeningen.

87 procent er enige eller delvist enige i, at kortlægningen af borgeres internetadfærd vil blive misbrugt. Samme andel mener, at det vil være trivielt for enhver it-kyndig at undgå logning gennem brug af for eksempel TOR-netværket eller en VPN-forbindelse.

Læs også: Politiet implementerer hemmeligt system, der kan analysere på logningsdata

Ingeniørforeningen har adspurgt 170 medlemmer af det fagtekniske netværk for teleteknik. Her er over 90 procent enige i, at prisen for at indføre sessionslogning på ingen måde står til mål med, hvad man kan få ud af det.

Centrale kritikpunkter

Ingeniørforeningens it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg mener, at det bør gøre indtryk på logningstilhængere, at fagfolkene er så kritiske, som undersøgelsen antyder.

Det er helt centrale kritikpunkter, der bør sætte spørgsmålstegn ved hele idéen om, at man igen vil overvåge hver eneste dansker, hver gang de har surfet på enten computer, tablet eller mobiltelefon, siger han i en meddelelse.

Læs også: Organisationer i fælles front mod minister i sagen om sessionslogning

Ingeniørforeningen gik i februar sammen med 24 andre foreninger og organisationer om et åbent brev i protest mod sessionslogningsplanerne.

'Forslaget er i sit indhold juridisk betænkeligt, baseret på et meget uklart grundlag og vil indebære en massiv overvågning af danske borgere og virksomheder' lød kritikken blandt andet.

Over grænsen for privatliv

Langt de fleste adspurgte fagfolk fortæller, at de selv ville være i stand til at omgå logning, hvis de skulle ønske det. Netop af den grund vil logningen have begrænset effektivitet, når det kommer til at bekæmpe it-kriminalitet, mener Jørn Guldberg.

Læs også: Eks-chef for PET advarer mod sessionslogning: Brugerdata er en guldgrube, der skriger på at blive misbrugt

»Det vil være stærkt begrænset, hvad der overhovedet vil komme ud af det. Retssikkerhedsmæssigt vil det også være et kæmpe tilbageskridt,« påpeger han.

I fagfolkenes øjne vil sessionslogning også være en trussel mod retten til privatliv. 84 procent af de adspurgte er helt eller delvist enige i, at sessionslogning vil være en overtrædelse af grænsen for danske borgeres privatliv.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
René Nielsen

Jeg tror ikke det flytter det noget – for den faktaresistens som især Justitsministeriet udviser – er uden sidestykke.

De embedsmænd som har fået lokket deres minister på glatis i sagen om sessionslogning – sidder nu ”i lort op til halsen”. De har formentligt sagt til ministeren at sessionslogning er godt værktøj som ikke koster noget at indfører (altså for Justitsministeriets budgetter).

Nu viser det sig at de økonomiske omkostninger for ISP’erne langt overstiger den stimuli pakke som regeringen lige har vedtaget og som skulle give bedre bredbånd og mobilforbindelser i yderområder. Så reelt taler vi om at de samme yderområderne ”bliver bombet tilbage” fordi pengene til at etabler og drive logningen jo skal komme et sted fra og det kommer de fra de steder hvor det i forvejen er svært at drive forretning. Dermed har embedsmændene i praksis modarbejdet regeringens politi.

Og så for at føje spot til spe, så opdager Søren Pind at enhver som der kan stave til VPN – vil kravle udenom en sessionslog, som jeg inderst inde ikke tror på han selv synes om. Den slags forfremmer ikke embedsmænd.

 • 19
 • 0
Mogens Ritsholm

De embedsmænd som har fået lokket deres minister på glatis i sagen om sessionslogning – sidder nu ”i lort op til halsen”. De har formentligt sagt til ministeren at sessionslogning er godt værktøj som ikke koster noget at indfører (altså for Justitsministeriets budgetter).

Helt rigtigt. Og de har nok heller ikke fortalt om det hjemmelsproblem, som også den gamle sessionslogning havde. Det spørgsmål kommer de ikke uden om ved et nyt lovforslag.

Politikerne er magtesløse over for "systemet". Men de har ét våben. De kan stille kritiske spørgsmål til systemets forslag og de kan sige nej.

Det har Søren Pind helt undladt, fordi han troede, at det med DF og A støtte var en simpel politisk ekspeditionssag.

Nu har han valget mellem at opgive og tabe ansigt eller blive slæbt gennem en stadig strøm af kritiske spørgsmål, som heller ikke stopper, hvis forslaget vedtages. For han har selv påtaget sig ansvaret for forslaget med den måde, som han har håndteret det på.

 • 10
 • 0
Henrik Størner

Og hvad gavn har 3 af deep packet inspection, hvis der bruges VPN?

Der er nok lang vej til, at dette bliver hver mands eje, så det bliver kun os amatører, der går i fælden.

Det tror jeg faktisk ikke. Vi har set at ganske almindelige Netflix-brugere kan finde ud af at bruge VPN for at omgå lande-restriktioner, så de der skal fanges af Pind & Co kan helt sikkert finde ud af det.

Om "almindelige" mennesker så gider besværet blot for at undgå at blive logget er nok et større problem.

Nu har Pind så - indtil videre - droppet forslaget. Ud fra en rent økonomisk overvejelse, tilsyneladende er de principielle bekymringer om frihedsrettigheder og retssikkerhed ikke noget der gør indtryk. Og det synes jeg egentlig er skræmmende.

 • 7
 • 0
Bjarke Jørgensen

Sessionslogning fanger alle tyveknægte. "Det dur bare!" - Søren Pind
Kontanthjælpsloft får kræftsyge i arbejde. "Økonomiske incitamenter helbreder fremskredne metastaser" - Marlene Hapsøe
Besparelser på UNI giver bedre uddannelser. "Det var gud der sendte en mail med forslaget" - Esben Lunde Larsen

...

Next up: "Trump now officially worlds most powerful man; Americas President"

 • 2
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Bjarke Jørgensen:
Bar' af gode nyheder :-)
Kan supplere med "Vi får bedre forskning i sundhedsvæsnet, når vi følger Novos opskrift og skærer i bevillingerne" https://www.information.dk/telegram/2016/03/novo-fond-fordobler-stoette-...

(PS: Tak for sidst - ked af, at jeg tog fejl af pauselængden, ville gerne have hørt mere om din meget spændende pH.d. Men har du set dagens nyhed andet steds på version2, at John Foley er ved at få et kritisk ekspertråd på benene?)

 • 1
 • 0
Bjarke Jørgensen

Ja, så det godt. Det er et skridt i den rigtige retning med et uafhængigt råd der kan supplere med REEL viden.

Advarselslamperne bør i det hele taget lyse når vi har et politisk system, der kan bytte ministre ind og ud af forskellige poster med vidt forskellige fagdomæner. "Nå Esben, hvad har du lyst til idag, energi, sociale ydelser, uddannelse? Du kan også slå et slag med terningen - så kan vi se hvor du ender. Velkommen til politisk roulette.

Det er i øvrigt ikke en ph.d afhandling, blot et speciale - selvom problemstillingen dog er lige lovlig kompleks til det.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize