High-tech anno 1992: Sådan skrivebeskytter du et 400 megabyte magnetbånd

Et 400 megabyte magnetbånd og en hulkortlæser indgår i raritetskabinettet hos Eniro. Sidstnævnte endda med stumper af 50 år gammelt hulkort.
Illustration: Signe Bay Hansen

Et magnetbånd fra starten af halvfemserne og en hulkortlæser fra 1945 er de ældste, og muligvis også mest interessant udseende stykker hardware, man kan støve op hos Eniro.

Snakker vi filmreferencer, er der temmelig meget Rumrejsen 2001 over magnetbåndet, imens hulkortlæseren uvægerligt leder tankerne hen på Dr. Strangelove.

Magnetbåndet blev brugt til at transportere data, og er vel i dagens sprogbrug at sammenligne med en (meget stor) usb-nøgle.

Systemudvikler John Lind har været med fra starten, og husker tydeligt, da man brugte magnetbåndene.

Illustration: Signe Bay Hansen

»Det her magnetbånd kan rumme omkring 400 megabyte. I starten kunne der være 32 megabyte på dem, men det blev bedre med tiden,« siger John Lind til Version2.

Dette specifikke bånd er fra 1992, og blev taget med af en medarbejder fra Krak, da selskabet blev overtaget af Eniro.

På magnetbånd fra den tid er der højst en meter inde et sølvblink, som fortalte maskinen, at nu begyndte datastrømmen. Sølvblinket, der bare var et stykke sølvpapir, mangler desværre på dette bånd.

En anden smart feature er en rød gummiring, der sidder på bagsiden.

»Når man tager det af, er båndet lige pludselig skrivebeskyttet,« siger John Lind begejstret.

Historien bag hulkortlæseren er endnu længere.

Selvom denne hulkortlæser ikke er helt så gammel, er modellen fra 1945.

Illustration: Signe Bay Hansen

Hulkort er et stykke karton, der indeholder en række huller, som sammen danner en kode. Et hul eller fraværet af samme repræsenterer 0 eller 1, og informationerne bliver aflæst i en hulkortmaskine. Til dette skal man bruge en hulkortlæser, som er sådan en, Eniro har fundet frem fra gemmerne.

Denne model er en “type 519” der er printet i USA, og der sidder stadig et lille stykke pap fast fra et hulkort, der er blevet revet i stykker.

Illustration: Signe Bay Hansen
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Hans Schou

Der har indsneget sig en fejl. Pladen med alle hullerne og ledninger er ikke en hulkortlæser, men et slags krydsfelt hvor man kunne omprogrammere en maskine. Maskinen kunne så være en hulkortlæser, eller noget andet.

Se Plugboards Used for Programming the Machines. Bemærk plugboardet til "tax deduction calculations" - en lightudgave af det danske skattesystem.

Er der børn til stede der programmere Arduino med breadboard, så er de bekendt med pricippet.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere