Fejl i statistik-modul mørklægger NemID-tal i et år

Siden januar 2012 har Nets DanID ikke kunnet fortælle, hvor mange i hvert postnummer, der bruger NemID. Kommuneforening undrer sig.

Hvor er danskerne mest villige til at bruge NemID? Og hvor i landet er NemID aldrig slået igennem?

Den slags tal kan kommunernes interesseorganisation, KL, ikke længere få fra Nets DanID, som driver NemID-løsningen. Og det forstår KL ikke.

»Vi følger selvfølgelig denne sag ganske nøje, da det er af afgørende betydning for kommunerne at kunne indhente viden om, hvordan den lokale indsats virker. Vi er uforstående over for, at tallene ikke kan leveres og rykker løbende,« skriver KL i en netnyhed.

Siden NemID blev lanceret i 2010 og frem til januar 2012 kunne Digitaliseringsstyrelsen udlevere statistik på postnummer-niveau, men så stoppede strømmen af data fra DanID, som siden har haft tekniske problemer med statistikmodulet, der blev brugt til at trække disse data ud.

Version2 har tidligere brugt tallene i en visualisering af, hvor flest danskere bruger NemID. Det var dengang især omkring de store byer, at NemID var mest udbredt, mens landområderne var mere tilbageholdende.

Læs også: Skæv digitalisering: Rådden NemID-banan spøger stadig

Læs også: Aarhusianerne gør det igen: Danmarksmestre i NemID

Læs også: Øster Assels er stadig Danmarks dårligst digitaliserede by

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Kenn Nielsen

Tænk at statistikmodulet er gået i stykker. - Sådan , rigtigt i stykker. Ligesom limfjordsbroen, hvor en rigtig stor ting er gået i stykker og tager laaang tid at konstruere igen.

En skam der ikke er en fungerende backup et sted....

Det kan da ikke være fordi det så bliver nemmere at 'overbevise' kommunerne hvor fornuftige borgere kæmper en brav kamp for at undgå det 'stads'.

Nu kan de slå ud med armene og bilde dem hvadsomhelst ind.

Eller de kan indgå 'lumre' aftaler , uden borgerne kan kigge beslutningsgrundlaget i kortene.

K - Vanlig sarkasme kan forekomme..

 • 7
 • 1
#4 Klavs Klavsen

Samme her - IMHO skulle man bare gøre det som den gamle løsning var lavet, og så kan man tilføje nøglekortene og/eller IMHO en secure USB stick - a la den DanID endelig har lanceret.

Den gamle løsning var superfed, og standard x509 certifikater, betød at man også kunne bruge den til at signere overfor 3. part - UDEN at al kommunikation røg igennem BigBrother.

 • 9
 • 1
#7 Peter Makholm Blogger

Har du prøvet at læse artiklen?

Den besvare faktisk præcis dine spørgsmål: Det er Kommunernes Landsforening der efterspørger informationerne fordi det giver en rettesnor for hvor digitaliseringsparate deres medlemmer kan forvente at borgerne i netop deres område er.

Desuden har Version2 tidligere bragt nyheder baseret på nøjagtig samme oplysninger. Der er henvisninger til disse ældre artikler. De kan indholde yderligere diskussion af hvorfor opgørelse er interessant at forholde sig til.

 • 2
 • 0
#8 Allan Astrup Jensen

Hvorfor er indlysende. Nu er der blevet ansat en masse IT generalister og økonomer i det offentlige, som skal have noget at lave, så hvorfor ikke bruge spildtiden på at overvåge borgernes gøren og laden? Tvangsdigitaliseringen, overvågningen og bureaukratiet har gjort Danmark til et ubehageligt land at leve i. Hvordan kan man give et enkelt firma et monopol på digitalt ID og det tilhørende arbejde for myndigheder og banker? Alle ved at monopoler aldrig er af det gode.

 • 6
 • 0
#9 Nick Keller

Og som det selvfølgelig er naturligt, har man sørget for at skrive en passus i kontrakten med DanID om, at sådanne tal er en del af leverancen og derfor koster kompensation, når de ikke leveres? Det ville være fint, hvis Version2 tag fat i dén vinkel også.

 • 0
 • 0
#10 Allan Astrup Jensen

"Det er Kommunernes Landsforening der efterspørger informationerne fordi det giver en rettesnor for hvor digitaliseringsparate deres medlemmer kan forvente at borgerne i netop deres område er."

DVS. bagmændene kan ikke forstå at tvangsdigitaliseringen ikke fungerer så hurtigt, og at de ikke kan spare så mange penge, som de forudsatte, så nu skal synderne uden NEM-ID identificeres og presses yderligere.

 • 4
 • 1
#11 Lars Ole Belhage

Lovgivningsmæssigt har "nets" jo en log over alle transaktioner.

Hvis vi nu antager at den gennemsnitlige dansker har (berettiget) grund til at mistro sin bankrådgiver så et login mindst een gang om dagen er nødvendigt, giver det vel ikke mere end 6e9 hits på et år. Og hvis vi laver en fil med CPR-nr (og måske hit-tidspunkt bare for at kunne lave "BIG-DATA") og en anden fil med CPR-nr og postnr (kommer snart i en OPEN-DATA version) - vil jeg tilbyde at lave et "program" (et script i awk, python, ...), som på kort tid kan levere den ønskede statistik.

Men jeg vil hellere lave en ny "ikke-bank-login"

Så KL, kommer I os i møde ?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere