Techotel betalte ransomware-banditter: Sikkerhedsfirma rådede os til at punge ud

18. august 2021 kl. 03:158
Techotel betalte ransomware-banditter: Sikkerhedsfirma rådede os til at punge ud
Illustration: Laboko/Bigstock.
Trods råd fra førende eksperter og fra politiet om ikke at bidrage til kriminalitet, har AK Techotel betalt løsesum til ransomware-kriminelle. Direktøren hævder det skete efter råd fra danske sikkerhedskonsulenter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Lad være med at betale løsesum til ransomware-hackere!«

Omtrent sådan lyder det samstemmende fra sikkerhedseksperter, dansk politi og sågar FBI. Alligevel vidner mængden af ransomware om, at der bliver betalt løsesumme i stor stil.

Blandt de, der har betalt de kriminelle er AK Techotel, der – som Version2 har fortalt – blev lammet af ransomware i juni og traf valget om at betale »meget mere end antaget« til det virksomheden selv betragtede som »banditter«.

Ifølge ejer, direktør og udviklingschef i AK Techotel, Klaus Ahrenkilde, er det sket efter råd fra det danske sikkerhedsfirma Eagle Shark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi havde Eagle Shark imellem til at forhandle på vores vegne. De fortalte os, at de havde erfaring for, at dem, der betalte kom i drift i løbet af et døgn. Det gjorde vi så ikke, må jeg sige.«

»For deres egen regning«

Han påpeger, at det var Eagle Sharks råd at betale løsesummen, men AK Techotels beslutning. Eagle Shark beskriver sig som en sikkerhedsvirksomhed, der beskæftiger sig med alt fra cybersikkerhed til efterforskning og livvagts-tjeneste.

Version2 har kontaktet Eagle Shark, der hverken vil be- eller afkræfte, at de har givet den konkrete rådgivning eller forklare hvorfor de – hvis de har givet det konkrete råd – er uenige med førende sikkerhedseksperter om, hvorvidt man skal betale ransomware-løsesumme.

»Vi udtaler os ikke om vores sager. Hvis kunden selv vil fortælle noget, står det for deres egen regning,« lyder det fra en unavngiven talsperson da Version2 kontakter Eagle Shark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AK Techotel fortæller os, at I har rådet dem til at betale løsesummen. Det behøver ikke handle om den specifikke case, men jeg vil gerne vide om det generelt er jeres politik at give det råd?

»Endnu en gang med to store streger under: Hvad en kunde siger om et emne, hvor vi er involveret, det er for deres egen regning.«

Betaling bidrager til kriminalitet

Version2 ville særligt gerne vide, hvordan virksomheden forholder sig til, at politiet så sent som i sidste uge understregede, at betaling af ransomware er bidrag til kriminalitet.

»Vi anbefaler man undgår at betale løsepenge. For det første er man ikke garanteret, at de kriminelle løser problemet, når man har betalt, men man motiverer også yderligere afpresning ved at vise, man er villig til at betale,« sagde sektionschef i politiets Landsdækkende Center for It-Kriminalitet, LCIK, Anders-Emil Nøhr Kelbæk i sidste uge til Version2 og fortsatte:

»Det er ikke ulovligt at betale løsesum og afpresning, men det er klart at der er nogle nuancer. Man bidrager til kriminalitet, hvis man betaler. Man kan ikke nødvendigvis straffes for det, men der er altid et større billede, der gør, man kan støtte nogle andre grimme ting.«

Politiets pointe om, at ransomware-betalinger bidrager til kriminalitet vil Eagle Shark heller ikke forholde sig til, da Version2 spørger til den debat på et generelt plan:

»Vi vil slet ikke tage stilling til noget som helst eller udtale os om noget som helst og vi er apolitiske. Vi har opgaver for forskellige kunder ligesom så mange andre virksomheder. Dem udfører vi så og hvad de måtte vælge at udtale sig om det er ikke noget vi har ret til at blande os i.«

Andre rådgivere: Hold jer fra betaling!

Version2 forsøger gentagne gange at få svar på, hvad virksomhedens generelle råd på området er, men uden held. Version2 ville desuden gerne vide hvad der ligger til grund for den rådgivning, hvor AK Techotel angiveligt skulle have fået at vide, at man kunne slippe med et døgns nedetid ved betaling af løsesummen. Også her var svaret enslydende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skorter ellers ikke på sikkerhedsrådgivere, der lægger sig i den anden side af vægtskålen. Blandt dem er Claus Vesthammer fra Improsec, der i juni fortalte om en sag, der i høj grad ligner AK Techotels:

»Bare for et par uger siden havde vi en dansk virksomhed, der kontaktede os. En meget oprørt direktør med 70-80 ansatte spurgte, om vi kunne dekryptere den konkrete ransomware. Det er der, så vidt vi ved ingen, der kan, så han spurgte, om vi ville hjælpe ham med at veksle bitcoins til angriberne – men det gør vi ikke. De så vitterligt ind i et scenarie, hvor de ikke havde nogen virksomhed, hvis de ikke betalte,« sagde han dengang til Version2.

Hos hans konkurrent Dubex var Jacob Herbst dengang enig:

»Grundlæggende er det sådan, at hver gang du som virksomhed betaler, sørger man for, at afpresningsforretningen kan betale sig. Jo flere der betaler, jo bedre er forretningen. Hvis ingen betalte, ville ransomware forsvinde,« siger Jacob Herbst, der omvendt godt kunne forstå de virksomheder, der betaler.

»Når man bliver ramt som virksomhed, står man pludselig i sit livs dilemma. Hvis min virksomhed var hårdt ramt, og dens ­overlevelse afhang af, at løsesummen bliver betalt, ville jeg også betale,« sagde Jacob Herbst i juni.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
23. august 2021 kl. 11:05

Straf nu dem der støtter kriminalitet og terror. Hvor tror i pengene havner?

7
19. august 2021 kl. 20:45

Lad være med at hyre Eagle Shark!

6
19. august 2021 kl. 12:39

Hvad hvis man kun kan operere i DK hvis man laver backup 1 gang i mellem.. dette udføres af x firma som ikke er ansat på lokationen. Hvordan og hvorledes er op til backup firmaerne....

Lidt gammeldags, men tænk på en revision og regnskaberne. Så kan i forstå tanken bag. Det vil tage tid at få oprettet og være lidt besværligt i starten, men efter en årrække vil problemet dø og sikkerheden være væsentligt forbedret.

5
18. august 2021 kl. 14:09

Firmaerne har, ligegyldigt hvordan man end vender og drejer den, også et kæmpe ansvar, så det er altså ikke nok at sige at samfundet skal tage ansvaret.

Ja, specielt for den der laver udviklingsværktøjerne og operativsystemerne mm. Men hvis det kun er virksomhedderne der har ansvaret, kan vi ikke have små virksomhedder, der kun er eksperter på deres forretningsområder, sålænge man ikke kan kan stole helt på sikkerheden, af de underliggende systemer.

"Opdragelse" virker forøvrigt begge veje, så det står vel 1:1 her :)

4
18. august 2021 kl. 14:00

Men analogien med beskyttelsespenge holder ikke her. Beskyttelsespenge gives for ikke at blive overfaldet. Løsepenge til ransomware giver ingen garanti - tværtimod ansporer du de samme afpressere til at angribe igen. Du har jo vist dig villig til at betale. Og nu har de råd til en endnu mere avanceret angreb.

Det er jo rigtigt nok, men bortset fra en vis tidsforskydning mellem afpresning og konsekvens, mener jeg at problematikken er helt den samme. Man er jo heller ikke helt sikker på at mafiaen ikke gør en noget, selvom man betaler....

3
18. august 2021 kl. 12:02

Dette er en regeringsopgave (i samarbejde med EU og USA) Det er urimeligt at pålægge den enkelte virksomhed at tage et samfundsansvar på dette område.

Det er så sandelig også en "opdragelsesopgave" (og her svigter cfcUs jo fælt) således at man får ændret hele tilgangen til sikkerhed - her drejer det sig især om at undgå notorisk usikker monokultur.

Firmaerne har, ligegyldigt hvordan man end vender og drejer den, også et kæmpe ansvar, så det er altså ikke nok at sige at samfundet skal tage ansvaret.

2
18. august 2021 kl. 11:36

Dette er en regeringsopgave (i samarbejde med EU og USA) Det er urimeligt at pålægge den enkelte virksomhed at tage et samfundsansvar på dette område.

Det er jeg sådan set enig i.

Men analogien med beskyttelsespenge holder ikke her. Beskyttelsespenge gives for ikke at blive overfaldet. Løsepenge til ransomware giver ingen garanti - tværtimod ansporer du de samme afpressere til at angribe igen. Du har jo vist dig villig til at betale. Og nu har de råd til en endnu mere avanceret angreb.

for din egen skyld må rådet være det samme som for andre afpressere: Lad være med at betale.

Og tydeligvis også: Lad være med at hyre Eagle Shark!

1
18. august 2021 kl. 11:09

Vi kan jo trække på historiske erfaringer fra USA i 1930 i USA, Italien osv.

Hvis du ikke betalte beskyttelsespenge til mafiaen, hvad skete der så?

Det kan godt være at det er godt for samfundet, ikke at betale, men det kan have fatale konsekvenser for den enkelte.

Det der virkede i fht. mafiaen var en national indsats. Intet har principielt forandret sig, bortset fra skala og rækkevide. Lovløshed og hensynsløshed har eksisteret i hele vores historie.

Dette er en regeringsopgave (i samarbejde med EU og USA) Det er urimeligt at pålægge den enkelte virksomhed at tage et samfundsansvar på dette område.