Techmastodonter i opråb til amerikanske politikere: Alle skoleelever skal tilbydes computer science

14. juli 2022 kl. 09:404
ITU pressefoto
(Arkiv) Illustration: ITU.
I et åbent brev til amerikanske guvernører og uddannelsesledere opfordrer hundredvis af ledere fra de største amerikanske tech-virksomheder, universiteter og NGO'er til, at skoleelever fra fem år tilbydes muligheden for at lære computer science.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hundredvis af ledere fra de største amerikanske tech-virksomheder – herunder Google, Meta, Apple, Microsoft og Amazon – universiteter og NGO'er opfordrer i et åbent brev til amerikanske guvernører og uddannelsesledere til at alle skoleelever fra fem til 18 år skal tilbydes muligheden for at lære computer science.

Det skriver The Register.

Læs også: Finansminister afventer »grundig og fyldestgørende redegørelse« fra Nets: Endnu uvist, hvornår den ligger klar

»Enhver industri er påvirket af digital teknologi, men alligevel har ikke alle studerende muligheden for at lære, hvordan teknologien fungerer,« siger Hadi Partovi, der er adm. direktør i Code.org og bannerfører for initiativet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I dag bør computer science være et kernefag, ligesom grundlæggende biologi eller algebra. USA har set et enormt momentum bag denne idé, og dagens meddelelse gør det klart, at tiden til handling er nu,« siger han ifølge The Register.

Læs også: Nu skal tech-giganter reguleres: EU's to lovpakker stemt igennem i Parlamentet

USA har ifølge Code.org over 700.000 ledige jobs inden for it, men kun 80.000 uddannede kandidater i computer science om året.

»USA er førende i verden inden for teknologi, men alligevel studerer kun 5 pct. af vores high school-elever computer science. Hvordan er dette acceptabelt?« lyder det retorisk i brevet. »Vi opfandt den personlige computer, internettet og smartphonen. Det er vores ansvar at forberede den næste generation til den nye amerikanske drøm.«

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
18. juli 2022 kl. 12:37

Men hvem skal nu betale?

Vores holdning til at pc'er er en del af skolerygsækken er efter min mening helt forfejlet. Jo, eleverne skal have adgang til IT i skolen og i undervisningen. Og meget gerne også med fokus på teknologier som selvstændigt emne (den kritiske tilgang til informationer kommer meget bedre ind i de andre fag).

Men det kan altså ikke være meningen, at der i en 3. klasse elevs rygsæk skal befinde sig en bærbar pc til 3-5.000 kr og hertil en mobiltelefon til 2-3.000 kr. Sådanne rygsække bliver sande guldgruber for tyve, og jeg tvivler på, at skoleeleverne nu om stunder er bedre til ikke at kaste med de andre elevers tasker end de var tidligere.

Samtidig er skoleelever elendigt forsikrede - og det er bestemt ikke skolens ansvar, at eleverne ikke har et sikkert sted at placere deres tasker. Jeg kan udmærket forestille mig, at nogle elever ikke har råd til at forny det elektroniske indhold af taskerne flere gange i løbet af et skoleår.

Stilles der så yderligere krav til, hvilket programmel, der skal være på udstyret, så går det helt galt. Der kan være krav om et operativsystem og tekstbehandling/regneark osv - men ikke fabrikatet af disse. Det må virkelig være op til lærerne at være kompetente ud over Microsoft eller Apple-produkter.

Og så er der selvfølgelig også lige et problem med vægten af skoletasken! En pc med oplader vejer let 5 kg, som lægges oveni vægten af de bøger (udskrifter), som eleverne skal slæbe rundt på. Det er bestemt ikke sundt for et 10-årigt barn, hvor det er vigtigere, at rygsækken dasker nede i numsehøjde (man skal vel være smart) end at den er placeret, så ergonomien er i højsædet.

2
15. juli 2022 kl. 11:07

Vil I ikke nok lade være med at bruge betegnelsen "computer science"? På dansk hedder det altså "datalogi".

Hvad angår spørgsmålet om det skal være obligatorisk eller valgfrit, så har jeg flere gange hørt "vi skal ikke uddanne børnene til at være programmører" som argument for, at det ikke skal være obligatorisk (eller slet ikke være på skemaet). Men samme argument kunne bruges om musik ("vi skal ikke uddanne børnene til at være musikere") eller dansk ("vi skal ikke uddanne børnene til at være forfattere") osv.

Der er flere gode grunde til at faget bør være obligatorisk:

  • Man undgår ikke at komme i kontakt med IT i arbejdsliv og fritid, så en forståelse for, hvordan det virker, er en nødvendighed.
  • Ligesom musikundervisning giver børn mulighed for at opdage, om de har talent og lyst til at gøre mere ud af det, så vil datalogiundervisning give børn, der ellers ikke har faget på radaren, en mulighed for at indse, om det er noget for dem eller ej. Hvis det er rent frivilligt, vil stereotyper om faget og dets udøvere få mange til at fravælge det.

Hvad indholdet angår, så er undervisning i sikker, lovlig og høflig brug af IT en selvfølge, men kodning bør også indgå. Dels for at lære børn om computational thinking, og dels for at de kan indse, at det ikke er trivielt at komme fra problem til løsning uden at være systematisk, og at man ikke skal være bange for at lave fejl og indrømme det både over for sig selv og andre. Denne indsigt er nyttig ikke kun i kodning men i mange andre dele af livet.

3
17. juli 2022 kl. 10:34

[...] at man ikke skal være bange for at lave fejl og indrømme det både over for sig selv og andre. Denne indsigt er nyttig ikke kun i kodning men i mange andre dele af livet.

I den grad!

1
14. juli 2022 kl. 16:23

Mener de så faktisk tilbydes, eller vil de lige som ved "grundlæggende biologi eller algebra" forvente det gjort obligatorisk? Uden at have en kæft forstand på skolevæsen, så er der vel tre områder, der er relevante:

  1. Almentdannende viden om it (sikkerhed, misbrug, takt og tone ...) - vil jeg da tro.

  2. Som det vist hedder på dansk "udvikle en algoritmisk tankegang" som et obligatorisk fag. Det skal så ske ved at kode et par spil i Javascript. Det synes jeg er åndssvagt.

  3. Tilbyde (!) elever mulighed for at snuse til it-fagene. Med uddannede lærere, der ved nok til at svare på begavede spørgsmål. Og med en rimeligt overkommelig læseplan (eller hvad det nu hedder).

En bekendt havde snuset til html og css i skolen. Kommentaren var, at det var noget underligt rodsammen af, hvad data betyder (struktur) og hvordan det skulle se ud (fonte og farver). Der var så en elev, der havde lært noget.

Om man i USA kommer særlig langt, tvivler jeg noget på. De skal jo lige have udryddet homoseksuelle ateistiske darwinister fra skolerne først.