Team med Aspergers og ADHD holder patientjournalen fejlfri

14. juli 2014 kl. 11:383
Et team på fire knokler på tredje år med at holde CSC's patientjournaler fri for fejl. De har alle diagnoser, der gør dem særligt gode til arbejdet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Høstakken er kæmpe stor og nålene små, når man taler om at finde fejl i brugergrænsefladen i Den Elektroniske Patientjournal, der er i brug i regionerne i Nordjylland, Sjælland og Hovedstaden.

Men siden opgaven med at finde fejlene gik til Michael Drejer, Martin Madsen, Jesper Christiansen og Danny Laursen fra Boas Specialister, er antallet af fejl, der kommer ud i “live-udgaven”, faldet betragteligt.

»Året før vi kom til, har jeg hørt, at man fandt rigtig mange fejl - mere end 150 - efter brugerne havde testet et område i systemet. Vi kom til og man fandt efterfølgende mindre end 10«, siger Michael Drejer, der i næsten tre år har brugt sin arbejdstid på at trykprøve alle tænkelige fejlmuligheder i journalsystemet, der er leveret af CSC Scandihealth.

Michael Drejer og hans tre kolleger har alle diagnoser, der gør det svært for dem at fungere på såkaldt normale arbejdspladser. Men de har fundet plads hos Boas Specialister, der netop har gjort det til sit særkende at uddanne og ansætte folk med diagnoser inden for autisme-spektrummet til it-opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Michael Drejers og Martins Madsens tilfælde er det Aspergers Syndrom. For hans to kolleger Danny Laursen og Jesper Christiansen ADHD, fortæller udviklingschef i Boas Specialister, Orla Pedersen.

Det er altså ikke lige til at se det ved første øjekast. Men fælles for dem er, at de genkender mønstre, andre normalt ikke vil få øje på. De skaber så at sige hurtigt orden i kaos, og som Michael Drejer siger:

»Jeg ser på opgaven med friske øjne selv sent på dagen. Det holder ikke op.«

Teamet udarbejder løbende testcases, så de hele tiden udbygger og dækker de mest kritiske områder i systemet. De er oppe på 680 cases for alt muligt fra oprettelse af patienter til registrering af allergier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er liv og død, vi arbejder med«, siger Michael Drejer og understreger alvoren i arbejdet med at rette netop dette softwaresystem.

Testmanager Sebastian Bang-Hansen fra CSC Scandihealth er blevet rigtig glad for samarbejdet.

»Indrømmet var jeg lidt skeptisk, inden vi kom i gang. Jeg havde set noget i pressen og tænkte, at det vil jeg se fungere, før jeg tror det. Men nu har jeg arbejdet med dem i nogle år, og jeg må slå fast: De er meget, meget skarpe«, siger han.

Et banalt eksempel: En højreklikskommando, som en læge eller sygeplejerske skal bruge et eller andet sted i patientjournalen, åbner et vindue med ti valgmuligheder. Efter ændringer og flere versioner senere kommer en af testerne forbi samme funktion, og han reagerer altså med det samme, hvis der nu af en eller anden årsag kun er ni valgmuligheder. Det passer ikke længere ind i mønstret og han ser det straks, fortæller Sebastian Bang-Hansen.

Spørgsmålet kommer promte fra testerne: Hvorfor har I ændret dette punkt?

Og det er helt ned i den mindste detalje. En PDF skal åbne, og den plejer at åbne i 100% størrelse. Nu åbner den af en eller anden årsag i 102%. Testeren fra Boas reagerer med det samme, stiller spørgsmål og melder fejl.

»Det er en afgørende forskel på dem og de testere, vi benytter fra Indien. De indiske tøver ind i mellem med at stille de samme spørgsmål. Måske er det kulturelt, at de ikke synes, at de kan tillade sig det. Men det filter har teamet fra Boas altså ikke. De finder bunker af fejl og dokumenterer dem«, siger Sebastian Bang-Hansen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
16. juli 2014 kl. 15:51

måtte gerne komme til kbh :)

2
15. juli 2014 kl. 08:24

Tilsvarende fejl gjorde min daværende arbejdsplads i 1969 da man ansatte en elev med superhøje karakterer, men hun var rent udsagt ugidelig og kunne ikke gennemskue sit arbejde. Men hendes uddannelsespapirer var altså gode, så hun blev ikke fyret.

1
14. juli 2014 kl. 21:43

Hvor var DSB, hvor var Politiet, eller hvor var Regionerne med deres EPJ-system, hvor var Domstolsstyrelsen, hvor var Rejsekortet og hvor var NETS, da de skulle kvalitetssikre?

Interessant er det, hvordan man i de offentlige og halvoffentlige foretagender åbenbart er så ringe til at integrere arbejdskraft, der viser sig at være så nyttig, som Boas Specialister her demonstrerer?

Omvendt er jeg ikke et sekund i tvivl om, at man i det offentlige er ganske velforsynet med HR-ansatte, hvis funktionsevner som en hovedregel ligger langt fra virksomhedens kerneydelse, men hvor de alligevel konstant søger at omformulere den ...