TDC's totalovervågning kan være ulovlig, men styrelse beskyldes for nøl
Det er sandsynligvis ulovligt, når TDC gennemsnitligt mellem 50 og 100 gange om dagen gemmer mastedata, som gør det muligt at registrere, hvor selskabets tre millioner mobilkunder befinder sig henne, et helt år tilbage i tiden.
Den vurdering kommer fra landets førende juridiske ekspert i persondata og telelogning, professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet.
»Mit personlige synspunkt som forsker er, at jeg ikke mener, at man kan fortolke logningsreglerne på den måde, som TDC gør, fordi en så omfattende logning trods alt ikke var hensigten. Jeg mener heller ikke, at det er i overensstemmelse med EU-praksis på område,« siger han.
Understregningen af, at der er tale om hans personlige synspunkt, skyldes, at Søren Sandfeld Jakobsen mener, at der er tale om en kompliceret juridisk vurdering. Den omfatter to regelsæt, Justitsministeriets logningsbekendtgørelse, der skal sikre registre til politiet om efterforskningen, og Erhvervsstyrelsen Udbudsbekendtgørelse. Den fastlægger, hvilke regler teleselskaberne skal operere efter.
Brug for afklaring af fortolkning af regler
Ifølge Udbudsbekendtgørelsen må teleselskaberne kun gemme data, som de har brug for til afregning mv. Logningsbekendtgørelsen fastslår derimod, at selskaberne skal gemme oplysninger om, hvem vi har talt, sms'et og mms'et med - samt hvor vi befandt os, da vi gjorde det.
Mms bliver sendt som datatrafik. TDC argumenterer derfor med, at en løbende lagring af, hvor kunderne befinder sig henne, når de bruger data, er nødvendig for at kunne stedbestemme deres forbrug af MMS.
Det køber Søren Sandfeld Jakobsen ikke umiddelbart, selv om han er klar over, at TDC selv mener at opfylde reglerne. Professoren henviser igen til, at logningsreglerne ikke har haft til hensigt at »legitimere en så voldsom registrering,« som han udtrykker det.
»Det er en omfattende overvågning, og det går muligvis ud over, hvad der var tanken med reglerne. Men der er ingen, som i praksis ved, hvordan de regler fortolkes. Det er i højeste grad uklart, og det er der brug for en afklaring af,« siger juraprofessoren.
TDC ikke klar med redegørelse
Internetaktivisten Christian Panton, der før Version2 fik registerindsigt i sine egne mastedata fra TDC, klagede allerede i februar til Erhvervsstyrelsen. Han mener, at TDC overtræder Udbudsbekendtgørelsen.
»Det er en voldsom overregistrering. Min position bliver nogle gange gemt over 100 gange i døgnet, selv på dage, hvor jeg ikke sender eller modtager mms,« siger han.
Erhvervsstyrelsen har endnu ikke færdigbehandlet klagen. Styrelsen modtog i april en skriftlig redegørelse fra TDC og holdt i juni et møde med teleselskabet. Det blev på mødet aftalt, at TDC skulle redegøre for de kommende ændringer i logningsreglerne, som regeringen har på sit lovprogram for januar 2017.
Den redegørelse har Erhvervsstyrelsen endnu ikke modtaget. Kontorchef Helle Bøjen Larsen oplyser, at styrelsen forventer den inden for en måneds tid.
»Vi er ikke færdige med at behandle klagen, men i gang med at samle oplysninger ind, der gør, at vi som tilsynsmyndighed over for TDC kan træffe en korrekt afgørelse på et oplyst grundlag. Når vi har de relevante oplysninger, kan vi afgøre sagen,« siger hun.
Helle Bøjen Larsen afviser, at styrelsen nøler eller sylter sagen, når den venter det meste af et halvt år på en redegørelse fra TDC. Hun afviser også, at det havde været mere logisk at bede Justitsministeriet, som udarbejder Logningsbekendtgørelsen, om en redegørelse om arbejdet med ændringerne frem for TDC, som er part i sagen.
»TDC skal selv redegøre for, hvilke betydning ændringer får for TDC som teleselskab,« siger hun.
Forening: Styrelse må reagere trods manglende redegørelse
Kontorchefen ser heller ingen grund til, at Version2's undrer over, at en fremtidig regelændring kan have indflydelse på, hvordan styrelsen behandler Christians Pantons klage efter de nuværende regler.
»Afgørelser kan have både en bagudskuende og en fremadrettet karakter,« siger Helle Bøjen Larsen.
»Jeg er ikke enig i, at vi ikke har behandlet den klage i en fart. Da vi modtog klagen, indledte vi en tilsynssag, og nogle gange kan tingene være komplicerede.«
Formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, forstår derimod ikke Erhvervsstyrelsens tøven, som krænker hans retsfølelse.
»De er mærkeligt at vente på TDC. Klagen må skulle vurderes ud fra de nuværende regler,« siger han.
Selv mener Jesper Lund, at TDC's totalovervågning er klart i strid med reglerne.
»Så må det være myndighedens ret og pligt at give virksomheden et pålæg om at bringe ulovlighederne til opgør. Jeg kan ikke se, hvordan fremtidige lovændringer og bekendtgørelser kan have nogen betydning,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.