TDC's internetforbindelse over Atlanten ramt af nedbrud

Opdateret 16.27. TDC's hovedforbindelse til USA er blevet kappet ved et uheld. Det giver trafikpropper og langsomme forbindelser for TDC-kunderne.

Har du haft problemer med at komme ind på cnn.com, microsoft.com og andre sites hjemmehørende i USA, var det ikke din egen computer eller internetforbindelse, den var gal med, men TDC's hovedforbindelse over Atlanten.

To fiberforbindelser er nemlig gået ned, og teleselskabet må derfor dirigere al internettrafik til og fra USA ad andre veje.

Problemet med forbindelsen over Atlanten blev registreret torsdag kl. 11.26, og kl. 15.03 noterede TDC i driftsrapporten, at forbindelsen var helt afbrudt.

»Vi omdirigerer trafikken, for eksempel ved at skrue op for forbindelsen til London, men vores kunder vil opleve, at forbindelsen er langsommere,« forklarer Per M. E. Christiansen, pressemedarbejder i TDC.

Han sammenligner nedbruddet på fiberforbindelsen med et uheld på en motorvej, hvor trafikken i stedet må ledes ad mindre veje og derfor kommer langsommere frem.

I omkring 45 minutter fra kl. 15 til 15.45 torsdag eftermiddag var Version2-redaktion således helt afskåret fra en række amerikanske websider, hvorefter det løsnede op.

Hvornår fiberforbindelserne igen er klar kan TDC ikke gisne om, da de køber sig ind på forbindelsen.

»Vi får løbende underretninger, men er ikke selv herre over at få det op at køre,« siger Per M. E. Christiansen.

Nedbruddet rammer TDC's kunder samt en række mindre selskaber, der lejer sig ind på TDC's transatlantiske forbindelse.

Nogle amerikanske websider har i øvrigt fungeret helt normalt på grund af en spejlet server i Europa.

Opdatering 16.27: Det er tilføjet, at kun TDC er ramt af fejlen.

Har du været påvirket af nedbruddet, så skriv hvordan i debatten herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Keld Simonsen

Gjaldt dette kun TDC, eller var andre ISP-er også berørt? Der er jo store svenske og norske ISP-er med pæne markedsandele i Danmark, og man kunne forvente at deres konnektivitet fortrinsvis gik via Norge eller Sverige.

 • 0
 • 0
Jakob Køster

07.05.09 19:42/hefa

Der har været en del opmærksomhed omkring denne fejl. Det har desværre medført at der er sket en misforståelse. Fejlen skulle meldes hos fremmede operatør i USA, men fejlstedet var i et jord fiber kabel i Danmark, så det er her der er splisset.

Det er ikke os - det er de andre!!

 • 0
 • 0
Peter Mærsk-Møller

Et par traceroutes viser hurtigt, at nogle Tier-1-netværk f.eks. Sprint ikke har problemer med at levere datatrafik til TDC's router oebrnqu2.dk.ip.tdc.net. Imidlertid er der visse problemer med den datatrafik som f.eks. L3 leverer til TDC i Newyork. Her virker det som om TDC's egen PoP i Newyork kører med nedsat reachability.

En hurtig konklusion må derfor være, at TDC har presset citronen for meget og lavet et uhensigtsmæssigt netværksdesign, der ikke kan tåle at der er problemer med to kabelystemer - hvis det da er det, der faktisk er problemet.

Jeg er sikker på, at TDC kunne få al den global connectivity de ville, både i DK og i UK. Kun et spørgsmål om design, planlægning og økonomi. På et eller flere af disse punkter kunne man tro, at der er fejlet.

International transitkapacitet skal købes med omtanke og har da selv været med til design, der skulle kunne tåle nedbrud på flere transatlantiske systemer, da disse ikke alene kan, men lige frem vil opleve forstyrrelser i deres levetid.

Så tilbage til tegnebordet og ring lige til finance ....

 • 0
 • 0
Mikkel Mondrup Kristensen

Kan være det er derfor hver eneste danske ISP'er har deres egen transatlantiske forbindelse at priserne er så høje, og hastighederne først nu er begyndt at stige... Tager lang tid og mange penge at lægge sådan et kabel.

Der er ingen danske ISPer der har deres egne transatlantiske kabler, TDC er en del af det konsortium der har lagt TAT-14 kablet, mere info hos wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/TAT-14 og ellers køber man en 10G wave eller et STM-64 kredsløb på nogle af de mange kablersystemer der findes og de priser er ikke så slemme mere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere