TDC: Vi kan ikke lukke helt for automatisk medsendelse af mobilnummer

5. november 2014 kl. 06:2925
Mens teleselskaberne over en bred kam lukker ned for automatisk medsendelse af mobilnumre til samarbejdspartnere, fortsætter TDC med at medsende mobilnummeret til egne domæner. I hvert fald lidt endnu.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

TDC venter med at lukke helt ned for funktionen, hvor telefonnummeret automatisk bliver medsendt, når brugerne surfer ind på visse hjemmesider fra en mobiltelefon.

Godt nok har teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, fortalt, at det senest i dag, onsdag, vil være slut med automatisk at medsende telefonnummeret, men så enkelt lader det ikke til at være for TDC's vedkommende.

I en mail fra kommunikationsmedarbejder hos TDC Rasmus Avnskjold fremgår det, at flere af teleselskabets egne domæner fortsat vil modtage mobilnummeret.

»Med undtagelse af tdc.dk-domænerne bliver de domæner, du henviser til, lukket senest i morgen (i dag, onsdag, red.). Når TDC-domænerne ikke også bliver lukket allerede i morgen, skyldes det en forpligtelse til at tilbyde TDC Play også til de TDC-mobilkunder, der stadig har wap-telefon. Her er mobilnummeret påkrævet for at bruge Play. Det er naturligvis uhensigtsmæssigt, og vi arbejder derfor på en løsning hurtigst muligt,« skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Internetaktivist og datalog Christian Panton, der i sidste uge opdagede teleoperatørernes praksis med automatisk at medsende mobilnummeret til visse hjemmesider i http-headeren, har tidligere lavet en liste over domæner, der, når de bliver tilgået via TDC’s netværk, har fået mobilnummeret medsendt.

Af listen fremgår flere af de TDC-domæner, der også fremover må formodes at få telefonnummeret medsendt, indtil TDC finder en løsning.

Den automatiske medsendelse af også hemmelige mobilnumre kan udgøre et helt konkret privacy-problem. Som Version2 tidligere har fortalt, kan apps, der ikke normalt ville have adgang til telefonens nummer, få det indirekte som følge af, at nogle domæner automatisk får nummeret tilsendt, når brugeren browser forbi fra en mobiltelefon.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
5. november 2014 kl. 22:50

Mon denne header også bliver sat, hvis man eks. DNS spoofer TDC's adresser til egen server?

21
5. november 2014 kl. 15:00

"Hemmeligt nummer", "Udeladt nummer" og "Skjult nummer" er tre ret præcist definerede, men forskellige ting.

De første to (Hemmeligt Nummer & Udeladt Nummer) forholder sig udelukkende til optagelse i registre, dvs. om "De Gule Sider" etc. skal have dit nummer stående, og i givet fald hvordan. Der findes faktisk et par andre optioner, således at du kan ende med at stå i telefonbogen med navn & adresse, men ikke telefonnummer ("Hemmeligt nummer") - eller med navn & telefonnummer, men ikke adresse ("Udeladt adresse"). De færreste selskaber tilbyder dog de store valgmuligheder i dag - men stiller derimod bare spørgsmålet "Vil du stå i telefonbogen?" - svarer man "Nej" får man "Udeladt nummer" (hvor man slet ikke står i telefonbogen)

Skjult nummer(visning) er derimod noget helt andet. Det handler om hvorvidt dit nummer præsenteres for dem du ringer til. Det er lovpligtigt for selskaberne at tilbyde denne mulighed, både som et permanent tilvalg og på enkelt-kald. Som flere har bemærket videregives oplysningerne reelt ved de fleste overførsler af kaldene mellem selskaberne - men med en angivelse af at nummeret ønskes skjult. Der er en del tekniske hensyn til at man gør dette, og også nogle juridiske.

Skjult nummervisning finder udelukkende anvendelse i forbindelse med opkald (jvf. lovgivningen).

23
5. november 2014 kl. 15:37

Her er TDCs forklaring, som altså ikke passer med din:</p>
<p><a href="http://kundeservice.tdc.dk/privat/faq.php?id=5623">http://kundeservice…;
<p>Men selskaberne bruger begreberne forskelligt

Jeg vil tro TDC går efter det de fleste FORVENTER når de hører om hemmeligt nummer. Derfor er der flere operatører der helt er holdt op med at bruge begreberne og bare spørger "Skal dit nummer i telefonbogen?" og "Skal andre kunne se dit nummer når du ringer dem op?"

Men i.f.t. anonymitet mener jeg personligt at "skjult nummer" er det mindste problem vi har. Generelt er det almen skik og brug at man identificerer sig når man laver et opkald. Jeg kan se argument for ikke at være i telefonbogen - men at sige at man har behov for at ringe til nogen uden de må vide hvem jeg er.. Det er svært at se berettigelsen. Måske derfor tager jeg selv sjældent telefonen hvis folk ringer uden A-nummervisning...

19
5. november 2014 kl. 13:04
10
5. november 2014 kl. 11:20

TDC Play til mobil kom i marts 2008, og dengang var der ikke så mange smartphones. Det blev tilbudt til alle private mobilkunder.

Så vidt jeg husker brugte min gamle Nokia WAP over GPRS til at tilgå PLAY via en portal, der hed FLY.

Og mon ikke mange telefoner stadig bruger WAP til at tilgå PLAY?

Jeg ved det ikke. Men det er svært at lave noget afgørende om, når alle kunder skal have adgang.

Man kan sådan set også med WAP downloade fra PLAY til telefoner uden GPRS. Det tager bare lidt tid at få numrene ned.

Mit spørgsmål er stadig hvor mange TDC har et problem med, hvis der lukkes for videregivelse af numre via WAP eller på anden måde.

Og jeg fornemmer, at det kun er folk med oldgamle telefoner, der er problemet.

13
5. november 2014 kl. 11:37

Og mon ikke mange telefoner stadig bruger WAP til at tilgå PLAY?

Jamen, hvad er det som du mener forskellen er? WAP er IP! Jeg var selv i branchen for indholdstakseret SMS dengang det var på sit højeste.

En WAP tjeneste laver man på en helt almindelig webserver. Det er WML i stedet for HTML. WML er bare en forsimplet HTML - det er XML. Telefonen kommunikere med UDP, det vil sige via en fuld fletched internetforbindelse. Forskellen er kun at en wap browser i stedet for at gå direkte til webserveren, så sender den WDP over UDP til en wap gateway, som er en proxy. Denne gateway/proxy konverterer WDP til almindeligt HTTP og komprimerer svarene i den anden retning.

Jeg skal da ikke afvise at TDC Play stadig vedligeholder en WML udgave af deres site, selvom jeg tvivler. Men det gør bare ingen forskel. Det vil være den samme webserver, som også servere HTML. Og den har præcis ligeså lidt brug for telefonnummeret, uanset om output skal være WML eller HTML.

GPRS er ikke lig med WAP. Selv den nyeste smartphone kan bruge GPRS til internet. Det sker bare ikke fordi idag er den dårligste forbindelse i praksis EDGE. Tilsvarende så kan man naturligvis sende WDP til en wapgateway over en 4G LTE hvis man har det behov. Det vil ikke undre, hvis mange telefoner faktisk stadig kan.

15
5. november 2014 kl. 11:48

Jamen, hvad er det som du mener forskellen er? WAP er IP! Jeg var selv i branchen for indholdstakseret SMS dengang det var på sit højeste

TDC siger jo selv i artiklen, at problemet er isoleret til folk, der bruger WAP, jf:

"Når TDC-domænerne ikke også bliver lukket allerede i morgen, skyldes det en forpligtelse til at tilbyde TDC Play også til de TDC-mobilkunder, der stadig har wap-telefon. Her er mobilnummeret påkrævet for at bruge Play"

Så spørgsmålet er ganske enkelt hvem og hvor mange det er.

16
5. november 2014 kl. 11:59

Så spørgsmålet er ganske enkelt hvem og hvor mange det er.

Nej spørgsmålet er om det overhovedet er sandt. I mine ører lyder det som en forenkling, viderefortalt igennem mange led. Dit udgangspunkt er baseret på en udtalelse fra en ikke teknisk kyndig person ("kommunikationsmedarbejder") viderefortalt af en journalist.

8
5. november 2014 kl. 10:43

Tjae... Hvis TDC anvender den pågældende "feature" til at validere TDC Play kunder, så siger de jo dermed også, at kunder med Hemmeligt nummer og Udeladt nummer ikke kan anvende disse tjenester, under forudsætning af at TDC overholder gældende telelovgivning.

Måske endnu et punkt, hvor Version2 kunne bore lidt.

9
5. november 2014 kl. 10:56

Hemmeligt nummer og Udeladt nummer

De funktioner virker kun ved opkald. Det er hellere ikke muligt at sende SMS uden at afsløre dit nummer.

Selv ved opkald videregives nummeret til trediepart. De giver det til modtagerens teleselskab, og hvis der ikke er direkte forbindelse, så til alle selskaber ind imellem. Det gælder også ved hemmeligt nummer. Det er således modtagerens teleselskab der rent faktisk blokkere nummeret, hvis det ikke skal vises.

Jeg tror derfor ikke på at telelovgivningen kræver at hemmeligt nummer ikke kan videregives til betroede samarbejdspartnere. For sådan har man altid gjort.

Der er nok mere tale om at folk tror at hemmeligt nummer er mere hemmeligt, end det rent faktisk er.

11
5. november 2014 kl. 11:28

Jeg tror derfor ikke på at telelovgivningen kræver at hemmeligt nummer ikke kan videregives til betroede samarbejdspartnere. For sådan har man altid gjort.

Det er nu ikke rigtigt. Både EU-direktivet om personlige data for tele og den danske udbudsbekendtgørelse kræver, at et hemmeligt nummer ikke udleveres til kaldte kunder eller udbydere af andre tjenester end telefoni. Eneste undtagelse er nødtjenester som 112.

Det er rigtigt, at også hemmelige numre fremføres i signaleringen mellem telefonnet. Men det sker sammen med en indikation af, at det ikke må udleveres.

Det kan ikke gradbøjes.

18
5. november 2014 kl. 12:51

Ok. Nævn et selskab der overholder dette med hensyn til SMS sendt til privatpersoner

Hemmeligholdelse gælder jo netop ikke, når man selv sender en SMS. Så det er noget sludder. Det kan slet ikke lade sig gøre at sende en SMS uden nummeret kommer med.

Det oplyser alle selskaber om i forbindelse med hemmeligt nummer.

Sådan er den tjeneste bare, fordi den egentlig ikke blev ordentligt gennembearbejdet i sin tid. Den kom med som en "sjov" mulighed i standardiseringen. Ingen forestillede sig, at den ville få et større omfang.

Men den rette behandling af numre er vigtig for borgerne. Jeg sad selv med overtakserede tjenester på mobil og fastnet i sin tid. Og her er det en klar betingelse, at serviceudbyderen ikke får nummeret.

Det blev overtrådt i enkelte tilfælde, og der var sågar eksempler på, at gorillaer blev sendt ud for at opkræve, når nummeret fejlagtigt blev videregivet.

Så reglerne om numre skal respekteres.

24
5. november 2014 kl. 21:59

Hemmeligholdelse gælder jo netop ikke, når man selv sender en SMS. Så det er noget sludder. Det kan slet ikke lade sig gøre at sende en SMS uden nummeret kommer med.

Står det i loven at det ikke gælder SMS? Hvis ikke, hvorfor skulle det så være lovligt at lave en tjeneste ("SMS") der "bare er sådan" men ikke anden tjeneste ("Internet") hvor det samme gælder?

Det er iøvrigt ikke det mindste problem at kode SMSC'en så at den fjerner eller ændrer afsendernummeret, før at den afleverer beskeden.

Man kan sagtens sende anonyme SMS beskeder. Bare ikke via din telefon. Men der skal nok være nogen der har lavet en app til det.

Tilsvarende kan man også lave 100% anonyme telefonopkald hvis man bare router opkaldet via en SIP udbyder for at bryde kæden hos de traditionelle telenet.

6
5. november 2014 kl. 10:05

Så kommer jeg til at tænke på en kongeudtalelse fra en "teleanalytiker":

Din holdning til WAP kan jeg kun smile af, du har ikke sat dig ind i hvad det var jeg sagde men meget simpelt WAP var en del af den mobile evolution, blev til XHTML

Bortset fra det, så kan mange featurephones da godt gå på nettet via GPRS, og der findes vel også "apps" (det der i gamle dage hed programmer!) til S40 som giver mulighed for at bruge Play.

5
5. november 2014 kl. 09:48

»Med undtagelse af tdc.dk-domænerne bliver de domæner, du henviser til, lukket senest i morgen (i dag, onsdag, red.). Når TDC-domænerne ikke også bliver lukket allerede i morgen skyldes det en forpligtelse til at tilbyde TDC Play også til de TDC’s mobilkunder, der stadig har wap-telefon. Her er mobilnummeret påkrævet for at bruge Play. Det er naturligvis uhensigtsmæssigt, og vi arbejder derfor på en løsning hurtigst muligt,«

Vil det sige jeg bare skal tilføje et TDC-nummer til headeren, og så har jeg gratis Play? Lyder ikke særligt sikkert..

7
5. november 2014 kl. 10:29

Vil det sige jeg bare skal tilføje et TDC-nummer til headeren, og så har jeg gratis Play? Lyder ikke særligt sikkert..

Du skal også logge ind. Faktisk er headeren ikke nødvendig. Min TDC play virker fint selvom min telefon er på wifi på et ikke-TDC opkoblet netværk.

Et andet tegn på at TDC har gang i et røgslør er det faktum at TDC Play også tilbydes til ADSL kunder. Mange ADSL linjer har ikke et egentligt telefonnummer tilknyttet. De har iøvrigt aldrig overført fastnetnumre på den måde. Det er kun fra mobilnetværket.

Den historiske forklaring på at man overfører mobilnummeret er at det kan bruges i forbindelse med indholdstakserede tjenester. Som et alternativ til at brugeren kan sende en SMS til et fire-cifret nummer, så kan man lave mobiltjenester der takserer direkte fra en mobil webside. Af en eller anden årsag har man aldrig implementeret det samme for fastnet og ADSL.

2
5. november 2014 kl. 08:31

Så enten må de lukke for disse telefoners adgang til f. eks. TDC PLAY eller også må de lave en procedure, hvor kunden skal acceptere brugen af nummeret.

Vælger de det sidste, skal andres tjenester have samme mulighed.

Selv ville jeg lukke. Så vidt jeg husker var det lidt tungt med TDC PLAY via WAP.

4
5. november 2014 kl. 09:15

Altså WAP er også IP baseret. Teknisk set kan WAP også køre over SMS eller USSD, men det har aldrig været brugt i Danmark.

Men det er hellere ikke WAP som TDC mener. Der er nul telefoner tilbage der kun kan klare WAP og hvis du gravede en frem, så ville den ikke være i stand til at afspille TDC Play. Muligheden for at afvikle lyd i WAP er et sted mellem nul og meget lidt (du kan downloade en ringetone...).

De mener telefoner som ikke kan afvikle apps. Og mere specifikt ikke kan afvikle apps fra en af de tre app stores: Android, Microsoft og IOS. Dermed kan man ikke downloade TDC Play app'en.

Som alternativ til apps kan man afvikle lyd direkte fra TDC Plays hjemmeside. Og det er altså helt almindelig HTML.

3
5. november 2014 kl. 08:47

det er vel egentlig alle telefoner, der ikke har adgang til Play via en app, der i stedet bruger WAP-protokol. Altså alle telefoner, der ikke er smartphones - og dermed også mange med GPRS.

Kan nogen bekræfte eller afvise dette?

1
5. november 2014 kl. 08:02

Når tdc-domænerne ikke også bliver lukket allerede i morgen skyldes det en forpligtelse til at tilbyde TDC Play også til de TDC’s mobilkunder, der stadig har wap-telefon. Her er mobilnummeret påkrævet for at bruge Play.

De kan lukke for deres "samarbejdspartnere" med dags varsel, men deres egne services lukker de "hurtigst muligt"... Vi må da håbe at deres "samarbejdspartnere" ikke har nogle forpligtelser overfor deres kunder, som kommer i klemme med denne hurtige lukning.