TDC: Vi graver masser af fiber ned

Når Dong graver, får TDC fiber gravet med ned hver tredje gang. Men kunderne kan ikke få en direkte fiber-forbindelse endnu - det skal stadig gå gennem kobber de sidste meter.

Det er ganske rigtigt, at TDC i mange tilfælde takker nej til at få fiber med ned, når Dong alligevel graver en vej op for at lægge luftledningerne i jorden. Men så skyldes det, at TDC har fiber i nærheden selv.

Sådan lyder forklaringen fra TDC, efter at telegiganten har fået smæk i medierne for tilsyneladende at sylte investeringen i Dongs dyre fibernetværk ved at stoppe udbygningen.

»Vi går med ned i cirka 30 procent af gravningerne. Lige nu er vi med i ti af Dongs gravninger,« forklarer Jess Ibsen, netdirektør hos TDC.

TDC har nemlig i forvejen 38.000 kilometer fiber liggende gravet ned i Danmark, hvoraf 18.000 kilometer ligger i hovedstadsområdet, hvor Dong koncentrerede satsningen på fiberforbindelser, der altså siden hen blev solgt til TDC.

»Vi er altså ikke stoppet op. Men vi har temmelig meget fiber i forvejen i det område, så vi koordinerer med Dongs gravninger og ser, hvornår det kan betale sig,« siger Jess Ibsen.

Strategien for de hurtige forbindelser adskiller sig fra de rene fiber-selskaber ved, at TDC ejer kobberforbindelser til stort set alle danske husstande. Derfor satser TDC på at kombinere fiber-forbindelserne med kobberet, så alle i hovedstadsområdet med tiden kan få VDSL2-forbindelser på 50/10 megabit pr. sekund. Det kræver en fordelerboks med noget elektronik højst en kilometer fra husstanden.

»Vi graver fiber ned, men ikke hele vejen ind. I stedet bruger vi fiber til at sætte højere hastighed på kobberet. Hvis folk ikke skal bruge mere end de 60-70 megabit, som kobber kan levere, er der ingen grund til at grave hele forhaven op. Så vi tror på, at kobberet lever længe endnu,« siger Jess Ibsen.

Mange steder er der ikke sat de nødvendige bokse op, men det vil ske over de næste par år, fortæller netdirektøren. Fra næste år vil TDC også begynde at tilbyde direkte fiberforbindelser.

Ingen køber de hurtigste forbindelser

Men erfaringen er, at der ikke er nogen stor efterspørgsel på de hurtigste forbindelser.

»TDC tilbyder op til 30 megabit, og Fullrate (datterselskab i TDC-koncernen) sælger en 40 megabit-forbindelse, men der er stort set ikke noget køb af dem,« siger Jess Ibsen.

Ud af de 200.000 husstande i hovedstadsområdet, der har fået tilbudt fiberforbindelse fra Dongs udrulning af fiber, er det 14.000 af dem, der har takket ja. Det viser også, at efterspørgslen ikke er høj, mener netdirektøren.

I TDC-koncernen er der i øvrigt endnu en mulighed for hurtigt internet, nemlig gennem kabel-tv fra Yousee. De coax-kabler, der bliver brugt til det formål, kan også snildt levere internet på 200 megabit pr. sekund, forklarer Jess Ibsen.

»1,2 millioner husstande i Danmark har coax-forbindelse fra Yousee i dag, og sådan en kan levere hastigheder, der svarer til fiber. Men der er ikke noget aftræk i markedet på det,« siger han.

Vil have mere fiber ned

I de kommende år vil andelen af Dong-gravninger, hvor TDC får fiber lagt med ned, stige til 40 procent, fordi gravningerne vil komme længere ud i periferien af, hvor TDC selv har meget fiber.

Og i resten af landet er TDC også meget opsat på at få masser af fiber ned. Her ønsker elselskaberne - der selv satser på at leverer fiber-baseret internet til kunderne - bare ikke at hjælpe TDC. Til gengæld gør regler om samgravning, at TDC kan få lagt fiber med ned, når de andre forsyningsselskaber som gas og vand alligevel har tændt for gravemaskinen.

Derudover skal der også rulles en hel masse fiber ud, for at kunne klare den stærkt stigende efterspørgsel på data over mobil-nettet, forklarer netdirektøren.

»Kablerne til vores 3.500 mobilmaster skal skiftes ud til fiber. Det sker i løbet af i år for langt hovedparten af dem. Og de forbindelser vil også blive brugt til fastnet,« siger Jess Ibsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 John Strand

Kære Erik,

Nu er der en årsag til at Bredbåndsbolaget kan sælge til den pris - årsagen er at de år tilbage brugte en masse af deres aktionæreres / obligationejeres penge på at lægge fiber ned efterfølgende kolapsede virksomheden og så blev den solgt til en aktør der ikke skulle forrente den investering der var foretaget.

Problemet er at hvis man ser på hvad det koster at lægge en fiberforbinelse ind til dig så kan 250 kroner om måneden ikke forrente den investering.

Der er også mange mennesker der gerne vil have en strandvejs villa til samme pris som en etværelseslejlighed koster på Nørrebro.

Fakta er at prisen på en bredbåndsforbindelse har stor indflydelse på hvad folk køber - sådan er det også på en række andre områder.

Jeg kan kun smile over alle de mennesker der gerne vil have bestemte bredbåndsforbindelser men når det kommer til at betale det varen koster at producere så bliver de sure.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#4 Peter Sørensen

Nu er det jo ikke kun prisen det handler om. Det er jo også udbydernes mangel på udstyr. Jeg har længe prøvet at bestille en 40mbit forbindelse hos Fullrate. Deres hjemmeside siger god for at jeg bor tæt nok på en hurtig central (jeg bor midt i København). Når jeg så har Fullrate i røret, siger de at jeg desværre bor 150 meter for langt væk fra centralen, og kan kun tilbydes max 10 mbit. Jeg, og flere i min opgang, er mere end villig til at betale hvad det koster. Selvom det bredbånd der udbydes herhjemme efterhånden er håbløst langsomt, og til relativt høje priser.

 • 1
 • 0
#5 Erik Cederstrand

Jeg kan kun smile over alle de mennesker der gerne vil have bestemte bredbåndsforbindelser men når det kommer til at betale det varen koster at producere så bliver de sure.

Så du mener, at det er helt rimeligt, at jeg skal betale 5.600 kr/md for en 100Mb fiberforbindelse hos TDC (det er deres "tilbud")? Der er fiber 150 m fra mit hus, og der er tomrør resten af vejen til min dør. Jeg kan også få 40Mb trådløs FWA til 4.500 kr/md hos Danske Telecom. ComX kan også levere til 5.000 kr/md, hvis jeg enten selv betaler 100.000kr for at få gravet fiber de sidste 2 km fra deres nærmeste boks, eller leger gratis sælger for ComX og får mindst 40% af bydelen med som kunder hos dem.

Kobberkablerne kan trække 6Mb max. YouSee kan levere 20Mb (i teorien).

Jeg bor i Roskilde, for søren.

Problemet er at hvis man ser på hvad det koster at lægge en fiberforbinelse ind til dig så kan 250 kroner om måneden ikke forrente den investering.

Nej, i hvert fald ikke over den meget korte horisont, som TDCs ejere opererer med. Og svenskerne er bare heldige, fordi et firma gik konkurs engang?

Fakta er at prisen på en bredbåndsforbindelse har stor indflydelse på hvad folk køber

Det er jo det TDC også har regnet ud. Hvis de holder prisen højt nok, er der ingen efterspørgsel. Er der ingen efterspørgsel, slipper de for at investere i fiber-infrastrukturen.

 • 1
 • 0
#6 Frej Soya

@Strand

Der er også mange mennesker der gerne vil have en strandvejs villa til samme pris som en etværelseslejlighed koster på Nørrebro.

Der er også mange der gerne vil leve længere. Der er også mange der gerne vil bo i en toværelseslejlighed på nørrebro. Og? udsagnene vil være sandt for 'mange'.

Jeg kan kun smile over alle de mennesker der gerne vil have bestemte bredbåndsforbindelser men når det kommer til at betale det varen koster at producere så bliver de sure.

Jeg kan ikke se nogle blive sure, der er altså forskel på at være sur og mene at der er manglende konkurrence. Men hvor er det fint, at du ved hvor forkælede og nærige vi mennesker , du smiler (hånligt?) af, er. Tak!

 • 1
 • 0
#7 Erik Cederstrand

Problemet er at hvis man ser på hvad det koster at lægge en fiberforbinelse ind til dig så kan 250 kroner om måneden ikke forrente den investering

Fiberen ligger der allerede, og jeg skal selv betale 7.500 kr for at få trukket fiber det sidste stykke og etableret forbindelsen. Lige nu bliver investeringen mig bekendt ikke forrentet overhovedet, da ingen i området benytter fiberen. Heller ikke TDC selv. Hvordan er det en god forrentning for TDC?

Der er også mange mennesker der gerne vil have en strandvejs villa til samme pris som en etværelseslejlighed koster på Nørrebro.

En ét-værelses på Nørrebro koster ca 1 mio. En Strandvejsvilla koster ca 30 mio. Hvis jeg har en forventning om, at jeg i det mindste kan få en fiberforbindelse for det dobbelte af i Sverige (altså 500 kr/md), mener du så, at en fair og konkurrencedygtig pris hos TDC i virkeligheden er ca. 15.000 kr/md?

Som teleanalytiker har du vel tal på, hvor mange procent af TDCs kunder, som i dag har mulighed for at få den 50Mb forbindelse, de nævner? Hvad med den 200Mb forbindelse via kabelTV, som de også nævner?

 • 1
 • 0
#8 Deleted User

Grunden til at de ikke sælger de store linier er at det folk vil have (når det endelig drejer sig om de høje hastigheder) er FLATRATE... Sælg 20/20, 40/40 o.s.v. i stedet for de tåbelige "skæve" linier. De er intet værd.

Jeg selv har desværre YouSee med 20/2, men ville hellere have en 10/10. Det kan bare ikke fåes hvor jeg bor. 50 meter fra mig ligger til gengæld fiber med op til 100/100. En 40/40 hos DEN udbyder (EnergiMidt) koster ca. 400 pr. md., men de vil ikke rulle de sidste meter ud, da der ikke var nok forhåndstilmeldinger (til trods for at jeg faktisk fik lovning på linie for over 3 år siden).

 • 1
 • 0
#11 Carsten Sonne

På min adresse i Storkøbenhavn, er den eneste stabile mulighed 4/1 igennem TDC's kobber.

Der findes selvfølgelig FWA og de øvrige alternativer som Erik nævner. Det er bare for dyrt, hvis det ikke er en del af en indtægtsgivende forretning. Man bruger ikke 4.500 kr/md på internet for fornøjelsens skyld.

Vi skriver 2010 på kalenderen og Danmark vil være foregangsland inden for IT. Det er da joke.

 • 1
 • 0
#13 Michael N. Jensen

Kan kun nikke genkendende til ovenstående.

Har idag en 20/2Mbit fra TDC, det er hvad der maks kan tilbydes på min adresse, hverken TDC/Fullrate etc kan levere noget hurtigere, min smerte grænse er ca 750kr pr md, mit problem er bare at der ikke rigtigt er nogen mulighed for at få de hastigheder TDC nævner her midt i Horsens.

Der ligger fiber lige uden for mine vinduer (blev gravet ned for næsten 2 år siden), men desvære har profiber valgt ikke at priotere dette område særligt højt.

"Jeg kan kun smile over alle de mennesker der gerne vil have bestemte bredbåndsforbindelser men når det kommer til at betale det varen koster at producere så bliver de sure."

Jeg ville gladeligt smide de op til 750kr pr md efter en synkron forbindelse, f.eks 50/50Mbit hvis der var nogen der kunne levere det.

Det jeg ikke har brug for er en forbindelse som den jeg har idag, der er asynkron, idag er jeg som sådan fint nok tilfreds med download hastigheden, men jeg bliver ofte begrænset af den ringe upload hastighed.

 • 0
 • 0
#14 Anonym

Sælg 20/20, 40/40 o.s.v. i stedet for de tåbelige "skæve" linier. De er intet værd.

"Skæve" linier er fremragende. Den normale forbruger downloader jo meget mere end han eller hun uploader. Jeg har en 10/1 Mbps linie fra TDC der bare er klippestabil og leverer mere down- og upload kapacitet end jeg kan bruge.

 • 0
 • 1
#15 Jesper Poulsen

Grunden til at de ikke sælger de store linier er at det folk vil have (når det endelig drejer sig om de høje hastigheder) er FLATRATE...

Flatrate og asymmetri har ikke noget med hinanden at gøre. Flatrate betyder blot at man kun betaler for linien og ikke for datamængden man trækker igennem.

Asymmetri er noget andet. Du sammenligner æbler og pærer.

 • 0
 • 0
#19 Anders Majland

Sidder på en fullrate sdsl forbindelse lige nu i Gladsaxe. Det er en 5/5 (Og de 2 kobberpar kan ikke bære mere)

Den koster også "kun" 1618,75kr/måneden.

Men de havde meget bøvl med at få den etableret, men da det endeligt lykkedes at finde noget brugbart kobber så har den kørt ok.

 • 0
 • 0
#20 Jesper Poulsen

Sidder på en fullrate sdsl forbindelse lige nu i Gladsaxe. Det er en 5/5 (Og de 2 kobberpar kan ikke bære mere)

Den koster også "kun" 1618,75kr/måneden.

Grotesk. Min far har HEF Bredbånd og giver 539,-/måned for 5/5 internet, IP-telefoni, samt 50 TV-kanaler.

 • 1
 • 0
#21 Dennis Krøger

Jeg har ComX bolignet, og har 60/60 MB/s til 349,-

Jeg har haft det i et år nu, og har indtil videre intet at udsætte på stabiliteten.

Til gengæld får jeg ikke helt den lovede hastighed, men næsten. Nok tættere på 55/45 MB/s

 • 0
 • 0
#22 Carsten Sonne

Jeg har ComX bolignet, og har 60/60 MB/s til 349,-

Jeg har en ustabil 5/2 til ca. samme pris. Hurra for TDC og deres kobberkabler.

TDC, ejeren af kobberet, påstår de kan tilbyde en noget hurtigere VDSL. Desværre er der ikke andre ISP'er end TDC der pt. har adgang til den DSLAM central jeg skal kobles op på.

 • 1
 • 0
#24 Svend Andersen

Hvis i graver så meget fiber ned hvorfor kan jeg så ikke få en fiber hjemme ?

Man graver ofte ting ned, for at de ikke skal findes :-)

PS.: Profiber kører rigtig rigtig godt. Betaler 198.- for en 15/15 (den laveste hastighed de tilbyder), men hastigheden er på 18/18.

Sydenergi kører kampagne i øjeblikket, til nye kunder. 99.- for 15/15 169.- for 30/30 229.- for 60/60

Om jeg begriber, hvorfor TDC stadig har så mange kunder...

 • 1
 • 0
#26 Maciej Szeliga

Jeg bor i Hillerød (i den oprindelige Hillerød kommune) og her kan man ikke få fiber medmindre man selvf. køber en erhvervsløsning til en halv bondegård... og "der findes ingen standardpris på fiber" til erhverv... ...og Telias løsning koster 6000 kr pr. md.

TDC har ganske rigtigt lagt fiber i vejen for mindre end et år siden (til de der "fremskudte" løsninger) dengang Fibernet var hot men der er ikke sket mere. Denne del af byen er ikke dækket af DONG så ingen DONG Fibernet og Hillerød's enrgi (nu sammenlag med Randers og derefter omdøbt til VERDO A/S) har tilsyneladende ingen planer om fiber, selv om de er i gang med at lægge kablerne i jorden. Jeg bor 3 km fra TDC's central i Hillerød (som ligger 200 m fra Hillerød station) og 30 m fra kabelkassen men kablerne kan kun bære 6/1 Mbit (og det er kablerne, samme problem uanset udbyder... det er jo altid TDC's kabler). Hvis man tror man har bredbåndsproblemer i "yderområderne" så skal man bare prøve i Hillerød.

 • 1
 • 0
#27 Rasmus Hansen

Med al den snak om internet priser i Danmark, er det så ikke på høje tid at nogen tager et kig rundt i resten af kongeriget og sender lidt medlidenhed til Grønland?

Jeg sidder her på en 4096/768 Kbit/s linie - til 995,- om måneden og kun med 6GB trafik inkluderet! Yderligere trafik koster 42 øre/mb - i den grad noget som holder IT tilbage her i landet.

 • 0
 • 0
#28 Svend Andersen

Det er så OK priser, men det er vel kun første år?

Hvad betaler man for tilslutning?

Og er det den fulde regning, eller er der en 'råfiberafgift' (DONG kalder/kaldte det noget andet) som skal betales oveni?

Det er kampagnepriser de første seks måneder. Derefter koster 15/15 198.- Jeg ved ikke med Sydenegi, men hos Profiber kostede oprettelse ikke noget, hvis man meldte sig til fra starten. Det er naturligvis den ægte pris, der kommer ikke noget oveni, og fri trafik ér fri trafik. Jeg har været helt oppe på 7 TB på én måned.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere