I den oprindelige udgave af denne artikel oplyste TDC, at de forventer at kunne levere et landsdækkende NB-IoT-netværk i Danmark i 2018. Efterfølgende har TDC henvendt sig til Version2 og oplyser nu, at de ikke kan garantere at udrulningen af et landsdækkende netværk er færdigt ved udgangen af 2018
Køleskabet, skraldespanden, cyklen, elmåleren, industrimaskinen eller pulsmåleren. Alle typer enheder bliver i disse år koblet på internettet og er kendt som Internet of Things(IoT). I dag bruges ofte konventionelle netværksteknologier som wifi og 3G-simkort.
Efter flere års ventetid er TDC Group nu begyndt udrulningen af et landsdækkende IoT-netværk direkte på sit eksisterende mobilnetværk, kaldet Narrow Band IoT (NB-IoT).
Det er et såkaldt Low Power Wide Area-teknologi (LPWA) der er optimeret til Internet of Things-enheder, hvor der ofte kun sendes meget små datamængder fra sensorer.
»Nu er det tiden inde. Vi har en kæmpe fordel, da vi i forvejen har Danmarks bedste mobilnetværk med 4G til mere end 99 procent af danskerne. Når vi aktiverer det til IoT, vil danskere og virksomheder kunne bruge IoT-enheder alle steder – og selv mobile IoT-enheder som biler eller personligt sundhedsudstyr vil problemfrit kunne bruges landet over,« forklarer Marina Lønning, der er koncerndirektør i TDC Erhverv i en pressemeddelelse.
Standarden er i licenseret frekvensbånd i modsætning til andre lignende LPWAN-netværk som SigFox og LoRa, som allerede har eksisterende netværk i funktion i Danmark.
Lavt energiforbrug
De lavfrekvente netværk bruger ikke meget energi, og batteritiden er ofte 10 år.
Når der sendes data på de lavfrekvente bølger, betyder det at mængden af data der kan transmitteres er dog væsentligt lavere.
Man kan eksempelvis ikke sende billeder eller video over forbindelsen, men oftest kun små tekstbeskeder med data fra sensorer.
I TDC Erhverv har man allerede lavet IoT- og Smart City-løsninger igennem en årrække, blandt via wifi eller konventionelle 3G-simkort. De løsninger oplyser TDC at man fortsætter med, på trods af det nye NB-IoT.
»Vi træder sporene, mens vi går, så sideløbende med at vi aktiverer vores IoT-netværk, vil vi teste yderligere på netværket og dets funktioner, så det bliver funktionelt og til gavn for vores kunder og partnere,« fortæller Marina Lønning.
Storkøbenhavn er klar
TDC Erhverv har blandt andet testet trafikløsninger, luftkvalitetssensorer, intelligente skraldespande, smarte elmålere og bærbart sundhedsudstyr med forskellige partnere. Og resultaterne er gode.
TDC Group har allerede dækket Storkøbenhavn, og nu er turen kommet til resten af landet. TDC Group planlægger landsdækkende udrulning i takt med, at partnere er klar til at tage IoT-netværket i brug.
NB-IoT standarden bruges også af andre teleoperatører, eksempelvis Telia, Deutsche Telekom, mens franske Orange sidste år droppede NB-IoT-standarden til fordel for LORA.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.