Er du kunde hos TDC, bliver din færden registreret, når din telefon sender og modtager data fra en sendemast. Dermed kan TDC tegne et komplet billede af, hvor du har befundet dig – oplysninger, som selskabet lagrer i et år.
Registerindsigter, som internet- aktivisten Christian Panton og Ingeniøren har fået, dokumenterer, at TDC gemmer oplysningerne om sine tre millioner mobilkunders færden gennemsnitligt 50-100 gange i døgnet.

»Det er et voldsomt indgreb i vores privatliv,« fastslår Christian Panton, og formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, er også forfærdet:
»En fuldstændig kortlægning af borgernes færden i det fysiske rum – det er meget vidtgående.«
Christian Panton måtte efter eget udsagn kæmpe to et halvt år med TDC for at få udleveret de data, der dokumenterer overvågningen. Det gik nemmere for Ingeniøren, men ingen af de danske teleselskaber oplyser kunderne om overvågningen. Og hverken TDC, Telenor eller 3 har ønsket at svare på vores spørgsmål om, hvor ofte og hvor nøjagtigt de registrerer danskernes opholdssteder, eller hvordan de kan hjælpe med at spore mistænkte, når politiet med en dommerkendelse beder om det.
Teleselskaberne har i snart ti år været tvunget til at registrere, hvilken sendemast kunderne benytter, når de ringer eller sms’er. TDC henviser til, at den løbende registrering af også datakommunikation er nødvendig for at koble kunden til en sendemast ved udveksling af mms’er, som loven også kræver.
Ifølge TDC har den problematik været kendt længe, men det er først med vores eksploderende dataforbrug på mobiltelefonerne, at registreringen for alvor har taget fart. Og den bliver mere og mere nøjagtig med et voksende antal master.
Direktør Jakob Willer fra brancheforeningen Telekommunikationsindustrien påpeger, at selskaberne ikke har et ønske om at logge kunderne, men blot efterlever reglerne.
»Vi har gennem årene efterlyst en revision af logningsreglerne,« siger han og henviser til branchens indvendinger mod sessionslogning.
»En revision af reglerne kan også bruges til at adressere logningen af positionsdata. Med den udvikling der har været med mobiltelefoner, er det helt oplagt et spørgsmål, som der politisk bør tages stilling til.«
Overvågning af færden overses
Sessionslogningen, som politiet gerne vil have genindført, har affødt en voldsom debat om overvågning af danskerne. Den vil indebære, at teleselskaberne skal registrere, hvilke hjemmesider og internet-tjenester vi kommunikerer med.
Men overvågningen af vores fysiske færden via mobiltelefonerne har ikke haft samme fokus, selv om det ifølge lektor Rene Rydhof Hansen fra Institut for Datalogi, Aalborg Universitet, er problematisk, når der gemmes så mange data.
»Lokationsdata er mindst lige så indgribende i privatlivet som sessionslogning,« siger han og peger på risikoen for, at andre end de demokratisk valgte magthavere kan få glæde af data, når overvågningen således sniges ind ad bagdøren.
»Den enorme mængde data er et fristende mål for folk, der ikke vil os det godt. Hvis data kan tilgås let, kan de også hackes let,« siger han.
En sammenligning med Se & Hør-sagen er oplagt. Her blev kendte danskeres kreditkortoplysninger misbrugt til at afsløre deres opholdssteder. TDC’s data kan på samme vis kortlægge personers færden.
Alternativets it-ordfører, Rene Gade, kalder den omfattende overvågning ‘intimiderende’:
»Det er meget forkert, at vi tracker mennesker på denne måde; i særdeleshed når der ikke er fuld åbenhed om, hvad der bliver gemt.«
Justitsministeriet og Rigspolitiet arbejder sammen med teleselskaberne på at revidere logningsreglerne. Både Socialdemokratiet og SF vil på baggrund af Ingeniørens dokumentation drøfte overvågningen med justitsminister Søren Pind (V).