TDC stritter imod: Slagsmål om fiberudrulning havner i EU-Domstolen

Spørgsmålet om fiberudrulning de sidste meter ind til kunderne skal nu afgøres af EU-Domstolen. Taber TDC, bliver firmaet tvunget til at lægge fiber ind.

Som arvtager af statens telemonopol har TDC særlige forpligtelser, så alle for eksempel kan få en telefonlinje, også langt ude på landet.

Men betyder den position også, at TDC skal grave en stikledning ind fra firmaets fibernet og ind til en kunde - hvis kunden ønsker fiber-internet gennem en af TDC’s konkurrenter?

Det er hovedspørgsmålet i en strid, som har stået på i årevis, og som nu rykker endnu et skridt op i det juridiske apparat: Nu skal EU-Domstolen nemlig tage stilling til, hvordan reglerne fra EU helt præcist skal fortolkes.

Udviklingen fremgår af et notat til Folketingets Europaudvalg, hvor sagen ridses op.

EU-direktivet, som kort kaldes for adgangsdirektivet, pålagde i 2009 teleselskaber som TDC at give adgang for andre selskaber også til TDC’s fibernetværk. IT- og Telestyrelsen, der siden er blevet splittet op, pålagde TDC, at firmaet dermed også skulle grave de sidste meters fiber ind til kunden, hvis der var ønske om det, og fiberen alligevel kørte forbi højst 30 meter fra skellet. Udgiften til at grave ind til kunden kunne TDC sende videre, så længe priserne var rimelige, ud fra myndighedernes priskontrol.

Tager sagen til EU

Denne afgørelse blev bekræftet af Teleklagenævnet i 2011, men TDC strittede imod og tog sagen til Østre Landsret.

Nu spørger Landsretten altså officielt EU-Domstolen, hvad der er op og ned på de regler. Første spørgsmål lyder således:

»1. Omfatter definitionen af "adgang" i adgangsdirektivets artikel 2, a), adgang i form af etablering af stikledninger mellem fordelingspunktet i et accessnet og det terminerende segment hos slutbrugeren? Gør det en forskel for besvarelsen, at strækningen for stikledninger højst er 30 meter?«

Taber TDC sagen, er vejen banet for nemmere udbredelse af fiberforbindelse især i hovedstadsområdet, hvor TDC købte hele Dongs fibernetværk. Her ejer TDC nu mange kilometer fibernetværk i villakvarterer, men gør ingen aktiv indsats for at få private kunder koblet på.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (33)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 s_ mejlhede

@Emil Refn Det nye er At hvis der ikke er net, det sidste stykke til slut kunden, skal tdc etablere det til noget nær "indkøbspris".

TDC har stoppe udrulningen af fiber til slut kunder, og derved real lukket fiber, så der kun er adgang til kobber i mange områder, selv om der køre fiber lige forbi.

 • 1
 • 0
#4 Deleted User

Er det så meget anderledes end ved ADSL? Hvis man har et nyt hus, kan man også kun få ADSL ved at bestille det og/eller telefoni hos TDC.

Man kan ikke bestille ADSL hos andre leverandører, før TDC har trukket kobberledningen ind i huset, hvad der koster etableringsudgift samt et halvt års dummebøde for mindst et af deres produkter.

 • 0
 • 0
#5 Christian Nobel
 • 8
 • 0
#7 Baldur Norddahl

TDC har stoppe udrulningen af fiber til slut kunder, og derved real lukket fiber, så der kun er adgang til kobber i mange områder, selv om der køre fiber lige forbi.

Det er ikke nok at "der kører fiber lige forbi". Netværket skal også være bygget så at der kan tilsluttes kunder til kablet. Man klipper ikke bare et kabel over et arbitrært sted og tilslutter en husstand.

Betingelsen er at der er opsat splidsebrønde eller skabe inden for 30 meter af dit hus. Uden denne infrastruktur kan du ikke blive tilsluttet. I DONG området er der netop opsat sådanne brønde og skabe, men ellers har TDC undgået det.

Der eksisterer allerede en ordning kaldet BTO hvor man kan få adgang til TDCs fiber landsdækkende blot man bor inden for 30 meter af et egnet splidsepunkt.

 • 1
 • 0
#8 Sune Li

Det nye bliver forhåbentligt en udvidelse af de 30 meter. Jeg bor i et hus hvor DONG har brugt mine el-kroner på at grave tomme rør ned, uden at fylde disse rør med et fiberkabel, og så har DONG sidenhen solgt investeringen til TDC for en slik. TDC gider nu ikke røre en finger for at sælge mig en moderne kommunikationsinfrastruktur, for de er røv-ligglade, idet de ved at jeg ikke har andre valg end at bruge deres forældede kobber. Så jeg er helt klart en af dem der håber at grænsen på de 30 meter sættes op. For mit vedkommende har jeg brug for at den hæves til 100 meter, men 300 meter synes jeg ikke ville være urimeligt.

 • 8
 • 0
#9 Svante Jørgensen

Er der nogen der kan opklare hvad dette mere præcist går ud på? I DONG området har konkurrenterne allerede adgang til TDCs netværk, så hvad er det nye?

Hele problemstillingen er et symptom på at TDC kun har købt fibernettet i hovedstadsområdet for at forhindre at deres ADSL kobber bliver udkonkurreret. De har ingen interesse i at kunderne rent faktisk skal have adgang til hurtige fiberforbindelser - fordi så holder de jo op med at betale overpris for ADSL.

Dette er så et lamt forsøg på at regulere sig ud af problemet som aldrig burde have opstået til at starte med.

Jeg har efterhånden protesteret mange gange over at TDC fik lov af konkurrencemyndighederne til at købe fibernettene. Men det er jo hvad der sker når staten har store økonomiske interesser i Dong som gerne ville sælge det hurtigst muligt. Det er råddent og dårlig forvaltning af befolkningens interesser.

Ja, der er andre små fiber konkurrenter i hovedstadsområdet, men lige så snart de har investeret i at grave fiber ned så de er konkurrencedygtige, så migrerer TDC selvfølgeligt fra ADSL til deres eget fiber. Det ved konkurrenterne, så der er ingen god forretning for dem i at udbygge deres egen fiber.

 • 9
 • 0
#12 Carsten Stenberg

Baldur >> Endnu engang nej....

Jeg bor også i TDC-land (tidligere DONG). Med ca 15 meter til tilslutningsboks, koster det koster 3800 kr at få fiberen ind i huset. Udover det skal det så OGSÅ betales månedligt gebyr, så TDC udnytter ganske rigtigt situationen til at fastholde mig på kobberforbindelsen.

 • 6
 • 0
#13 Baldur Norddahl

Som forbruger skal du ikke betale en krone til TDC. Så jeg er lidt nysgerrig efter hvorfra du har fået dine priser.

Du betaler til den internetudbyder du vælger og de afregner derefter med TDC. Oprettelse koster cirka 2000 kroner hos flere udbydere og det er inklusiv at få gravet fiber ind.

 • 0
 • 0
#14 Jakob Damkjær

3800 kr for 15 m ingravning og monitering af fiber er da en acceptabel pris.

Hvad mener du det skulle koste ? Og hvilken kasse skulle betale det ?

Har du nogen ide om hvad det koster at hyre en maskinføre incl gravemaskine til det ? For slet ikke at tænke på det en teletekniker koster. Get real og stop klynkeriet.

 • 1
 • 6
#15 s_ mejlhede

Get real og stop klynkeriet.

Hvad for en linje sider du selv på Jacob, har på fornemmelsen at den er ganske god, ellers vil du nok klynke, ind da meget højlydt. Men klip ALLE dine internetforbindelser, også dit SIM kort, i en uge, og vend så tilbage med svaret, når du er online igen. Også ikke noget med at jeg skal bruge det på arbejde, du kan jo klippe den på onsdag, og så svare på tirsdag, når du møder ind igen.

 • 0
 • 2
#16 Tim Christoffersen

..og kunderne vil gerne have fiber. Hvordan kan det være så svært at mødes på midten ??

Mit svar er: Det er fordi TDC ikke ønsker at tjene penge. Dette har jeg direkte fra en af slagscheferne. Dog ikke helt ordret; men uden tvivl. TDC afviser gode handler, blot for at holde på deres beslutninger.

 • 0
 • 2
#17 Nikolaj Reibke

Hvad så når TDC's hjemmeside garanterer 20 mbit og man maks kan trække 3,3 mBit? er det ikke brud fra tdc side ? så har de vel pligt på at lægge fiber tæt nok til huset med forlægendelse af kobber så man kan opnå disse 20mBit eller? uden at man egentlig er forpligtet til at betale?

 • 0
 • 1
#18 Jakob Damkjær

"Hvad for en linje sider du selv på Jacob, har på fornemmelsen at den er ganske god, ellers vil du nok klynke, ind da meget højlydt."

Jeg sidder nu på en 15-20 mbit 20-30 ms latency LTE forbindelse så den er ikke ringe, men før det var der kun 2 mbit i mange år. Men LTE forbindelsen blev kun god efter der var investeret i en ekstern antenne har 2 km til masten. Men at kræve at TDC skal financière en underskudsforetning fordi man gerne vil bo ude på landet og ikke mener det er ok at man skal betale mere end dem i byerne for en god forbindelse kan jeg stadig ikke se pointen i at kræve...

Skal landboer også ha billigere disel fordi de har længere til Bilka ? Eller bare være glade for de ikke skal betale parkeringsafgift for at parkere ved eget fortov ?

Så nej ikke så meget klynkeri her fra... At jeg er helt enig i at priser på 20000, 30000 eller 40000 er latterlige, men 4000 for at være på fibernettet er ret rimeligt. Men hvis nu du kunne købe en ekstern antenne til 1500 og en LTE router til 500 er det så også en absurd høj pris at betale ?

Men hvis man bor så langt ude på landet at LTE aldrig bliver en mulighed så er fiber den eneste løsning der teknisk vil kunne lade sig gøre... Men det koster bare penge, og mange hvis kabelvejen måles i hundrede meters bider... Men det er svært at få en gavko ud af garagen et par dage hvis det man vil gi om måneden er et par hundrede kroner...

You Want expensive stuff ? Then fucking pay for expensive stuff.

Så den tekniske løsning er ikke økonomisk let tilgængelig, det vil kun ændre sig hvis regeringen sætter nogen subsidieringskroner i rumpen på projektet under infrastrukturforbedrings kontoen...

 • 0
 • 3
#19 Kristian Klausen

"Hvad for en linje sider du selv på Jacob, har på fornemmelsen at den er ganske god, ellers vil du nok klynke, ind da meget højlydt."

Jeg sidder nu på en 15-20 mbit 20-30 ms latency LTE forbindelse så den er ikke ringe, men før det var der kun 2 mbit i mange år. Men LTE forbindelsen blev kun god efter der var investeret i en ekstern antenne har 2 km til masten. Men at kræve at TDC skal financière en underskudsforetning fordi man gerne vil bo ude på landet og ikke mener det er ok at man skal betale mere end dem i byerne for en god forbindelse kan jeg stadig ikke se pointen i at kræve...

Skal landboer også ha billigere disel fordi de har længere til Bilka ? Eller bare være glade for de ikke skal betale parkeringsafgift for at parkere ved eget fortov ?

Så nej ikke så meget klynkeri her fra... At jeg er helt enig i at priser på 20000, 30000 eller 40000 er latterlige, men 4000 for at være på fibernettet er ret rimeligt. Men hvis nu du kunne købe en ekstern antenne til 1500 og en LTE router til 500 er det så også en absurd høj pris at betale ?

Men hvis man bor så langt ude på landet at LTE aldrig bliver en mulighed så er fiber den eneste løsning der teknisk vil kunne lade sig gøre... Men det koster bare penge, og mange hvis kabelvejen måles i hundrede meters bider... Men det er svært at få en gavko ud af garagen et par dage hvis det man vil gi om måneden er et par hundrede kroner...

You Want expensive stuff ? Then fucking pay for expensive stuff.

Så den tekniske løsning er ikke økonomisk let tilgængelig, det vil kun ændre sig hvis regeringen sætter nogen subsidieringskroner i rumpen på projektet under infrastrukturforbedrings kontoen...

Tvivler på at Søren referere til "ude på landet", tror han tænker på hovedstadsområdet. Hvor TDC udelukkende købte Fiber-nettet for en slig af Dong for at kunne stoppe alt konkurrence på det land-baserede net (kabler i jorden).

 • 2
 • 0
#20 Christian Nobel

Skal landboer også ha billigere disel fordi de har længere til Bilka ? Eller bare være glade for de ikke skal betale parkeringsafgift for at parkere ved eget fortov ?

Nej de skal betale det samme for diesel/benzin som alle andre.

Men når nu du bor ude på landet, lukrerer du så ikke på at samfundet har bygget veje til dig selv om det isoleret set er en dårlig forretning - måske du skulle til at betale for at køre ind til civilisationen!

 • 2
 • 0
#21 Patrick Christensen

Hvad så når TDC's hjemmeside garanterer 20 mbit og man maks kan trække 3,3 mBit? er det ikke brud fra tdc side ? så har de vel pligt på at lægge fiber tæt nok til huset med forlægendelse af kobber så man kan opnå disse 20mBit eller? uden at man egentlig er forpligtet til at betale?

Du får en lille rabat som kompensation, somme tider modsvarer den ikke helt den tabte hastighed, men man kan altid opsige sit abb. Hvis du lige har oprettet forbindelsen med binding i 6 måneder, kan du vælge at opsige aftalen, til fordel for et andet selskab der fører en hastighed de kan levere på din adresse. (Fullrate har f.eks. helt ned til 2 mbit/s, selvom de ikke lige skilter med det) Den koster 169,- det er ikke pengene værd, men det er hvad der er at vælge i mellem.

 • 1
 • 0
#23 Ulrik Suhr

Klart TDC tager den til EU. De ved mange kunder vil komme på deres Net hvis de fik chancen i stedet for kobber. Det underliggende spørgsmål må være om hvorfor vi som nation ikke skal have fiber i alle huse? Jeg kan ikke se hvad begrundelsen kan være for ikke at ligge tomme rør og efterhånden udbrede nettet til alle (når der graves i vejen pga. andre ting)? Man skal vel være politiker eller ikke matematisk begavet for at forstå dette. Japan vil have 1000mb til alle... Vores politikere sætter virkelig høj målsætning på hele 2mb.

 • 0
 • 0
#24 s_ mejlhede

Skal landboer også ha billigere disel fordi de har længere til Bilka ? Eller bare være glade for de ikke skal betale parkeringsafgift for at parkere ved eget fortov ?

Man får da mere i køres fradrag alt efter hvor langt man køre, og der er også andre tiltag for at hindre en total affolkning af landetområder.

Men har selv en udmærket forbindelse nu, har fået fiber, men før det have jeg en mast hvor jeg leveret net via trådløs net. Jeg fik det også skudt ind. Da jeg højeste kunne få en adsl på 64/128 kB, eller betale dyrt for en ISDN, og nej det er kun 5 år siden. bestilte også flere forbindelser, for at få TDC til at grave, og det kom de til, men den sidste stræk på 10 Km til centralen blev ikke bedre, selv om der kun er 6 km i fugleflugtslinje. Min nabo som på daværende tidspunkt var bogmester, fik en fiber levere af TDC, de har pligt til at levere fiber til kommunalbestyrelsesmedlemmer, lige gyldig hvor de bor. Så politikerne har deres på det rene, de kan nemlig ikke bo et sted uden net, de får det gravet ned, hvis det ikke er der. Også selv om det er til en spot pris af 100.000 - 200.000 kr. Der skulle jo graves 6 km. Der var ikke andre der blev tilbudt fiber.

Har nok selv brugt omkring 45-65.000.- kr. på net, over 3-4 år. Så det er ikke betalings viljen, men det at der slet ikke var nogen anden mulighed, anden ind at flytte, hvis jeg skulle have mere ind en ISDN.

Men Kristian Klausen har ret, jeg synes det er noget svineri, at TDC ikke har pligt til at levere fiber, når det er lige uden for ens dør.

 • 0
 • 0
#25 Jakob Damkjær

"Men når nu du bor ude på landet, lukrerer du så ikke på at samfundet har bygget veje til dig selv om det isoleret set er en dårlig forretning - måske du skulle til at betale for at køre ind til civilisationen!"

My point exactly. Det er et infrastrukturprojekt som bør subsidieres af staten, ligsom veje og elnet. Der er ikke profit nok profit i det til at private virksomheder gør det, derfor skal staten på banen med pengepungen.

 • 1
 • 1
#26 Jakob Damkjær

"Min nabo som på daværende tidspunkt var bogmester, fik en fiber levere af TDC, de har pligt til at levere fiber til kommunalbestyrelsesmedlemmer, lige gyldig hvor de bor. "

Nej de har en aftale med TDC som de betaler for, at komunen så har kastet 100000-200000 i nakken af borgmesteren er grænsende til koruption for de penge har lige øget værdien af hans hus markant.

Ikke pligt, aftale om at levere bredbånd mod betaling. Eller lokumsaftale i stil med "gi mig ordentligt internet og jeg skriver under på en 10 årig hundedyr kontrakt om telefoni for alt kommunale telefoner"... Ikke i nærheden af pligt

 • 1
 • 1
#27 Christian Nobel

My point exactly. Det er et infrastrukturprojekt som bør subsidieres af staten, ligsom veje og elnet. Der er ikke profit nok profit i det til at private virksomheder gør det, derfor skal staten på banen med pengepungen.

Så lad mig prøve på en anden måde:

Er tilslutningsbidraget til el, vand, kloak højere når man bor ude på landet end i et villa kvarter?

Herudover, så er det fuldstændig latterligt at folk tror det koster en formue at få gravet kabler ned.

Hvis man ellers accepterer at ens have ikke ser for køn ud bagefter, så kan 50m kabel/tomrør snildt graves ned på en formiddag - og en lokal gravemester skal have omkring 400-500kr i timen (og hvis man bor langt ude på bøhlandet hvor man har en liberal holdning til vennetjenester, så behøver det ikke at koste ret meget at få et tomrør ned, selv om ens indkørsel så er 200m lang).

Problemet ligger i stort omfang i at visse fiber (og anden udvikling) hadere bliver ved med at hævde at fiber er noget helt specielt, og at det koster (haha) en bondegård at få lagt ind - det er en løgn der lystigt holdes ved live af især You-Know-Who, så telefanterne kan blive ved med at malke det nedslidte kobbernet.

 • 2
 • 0
#28 Knud Larsen

@Søren siger det klart. Min søn er nægtet adgang trods det at han ligger inden for de ca 30 meter og klage til Telstyrelsen. Men telestyrelsen har overldt kontrollen med aftalen til TDC?? Så nu slæber TDC kunderne i retten for en fortolkning der er ??. Hvem skrev forresten aftalen med staten????

 • 1
 • 0
#29 Gert Madsen

Er tilslutningsbidraget til el, vand, kloak højere når man bor ude på landet end i et villa kvarter?

Ja, det er det faktisk. Tvangstilslutningen til kloak, som bliver gennemført i øjeblikket koster nemt 50-100.000 kr. Her er ingen tilskud.

Til gengæld kan man jo så få lov at betale skat der går til at sænke billetprisen i den københavnske Metro.

I modsætning til hvad man får indtryk af i debatten her, så er der meget skattefinansieret subsidiering i de store byer.

 • 2
 • 0
#30 Christian Nobel

Ja, det er det faktisk. Tvangstilslutningen til kloak, som bliver gennemført i øjeblikket koster nemt 50-100.000 kr. Her er ingen tilskud.

Ret mig hvis jeg er gal på den, men er der ikke noget med der er fastsat en maks. pris på hvad det må koste fsva. kloak - det var der i hvert fald i gamle dage.

Mht. el og vand, så plejer det at være sådan at selskaberne har en fast pris til skel - at der så kan være behov for at man selv skal betale 100 meter stikledning er en anden sag.

Men den kan jeg selv grave ned, tilsvarende dynamik ser man sjældent hos teleselskaberne.

Til gengæld kan man jo så få lov at betale skat der går til at sænke billetprisen i den københavnske Metro.

Ja da, og den kører hele natten, hvilket vi har enormt meget glæde af her i udkantsdanmark hvor sidste forbindelse hjem fra byen er før midnat - man kan ikke engang gå i teatret i København uden at køre bil. Nå men hvad pyt, med rejsekortet er der jo alligevel ikke andet at gøre end at køre bil - lidt svarende til at at man måske kan få en 3G forbindelse til at virke hvis routeren står i et tagvindue.

I modsætning til hvad man får indtryk af i debatten her, så er der meget skattefinansieret subsidiering i de store byer.

Enig.

 • 2
 • 0
#31 Gert Madsen

Der er en grund til at der er ret godt salg i pilerensningsanlæg til ca. 30.000 pr. stk. De kan så erstatte kloaktilslutning, medmindre at kommunen synes at man skal bidrage til deres rensningsanlæg. Kloakering af det åbne land blev besluttet for nogle år siden, og er snart gennemført - uden en krone fra Christiansborg.

Vand kører ofte selvstændigt, så det er det enkelte vandværks bestyrelse som afgør om prisen er "solidarisk" eller ej.

Jeg tror det er rigtigt mht. EL indenfor hvert distributionsområde. Der kan så være andre omkostninger afhængig af hvor man bor. De "nationale interesser", for feks. vindmøller rækker kun til at gennemtvinge opsætningen af dem. Når det kommer til omkostningen for at tilslutte dem, så tilfalder den det lokale distributionsselskab.

 • 0
 • 0
#33 Tim Christoffersen

TDC nægter at levere fiber @Søren siger det klart. Min søn er nægtet adgang trods det at han ligger inden for de ca 30 meter og klage til Telstyrelsen. Men telestyrelsen har overldt kontrollen med aftalen til TDC?? Så nu slæber TDC kunderne i retten for en fortolkning der er ??. Hvem skrev forresten aftalen med staten????

Som skrevet tidligere, så afviser TDC evt. gode handler, blot for at holde på de beslutninger der nu er foretaget.

Jeg har eksempelvis flere gange kontaktet TDC, for at høre hvad det vil koste at få lagt fiber ud til hvor jeg bor. Hver gang er jeg blevet afvist med, at det ikke er en del af deres planer. Jeg har selv forsøgt at afbryde, og sige "Det var ikke det jeg spurgte om... Hvad vil det koste ?!?" Og hver gang er svaret det samme: Det er ikke en del af deres plan.

Ergo: Jeg har det direkte fra en salgschef: De nægter at levere fiber.

 • 1
 • 0
#34 Christian Nobel

Det er ikke en del af deres plan.

Du rører ved noget meget centralt.

Den overdrevne liberalisering i Danmark, hvor der på det nærmeste hersker Wild West tilstande, betyder jo lige præcis at der ingen handlingsplaner er for hvordan bredbånd skal udvikle sig i et givet område.

Borgere og virksomheder kan ikke tage med i deres lokaliseringsovervejelser at i dette og dette område kan vi forvente at kunne købe en fiberforbindelse fra den og den dag.

Så det eneste der er at gøre er at sidde og vente på at telefanterne mener at nu kan der malkes i området - og det er bare ikke godt nok i det 21' århundrede.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere