Som arvtager af statens telemonopol har TDC særlige forpligtelser, så alle for eksempel kan få en telefonlinje, også langt ude på landet.
Men betyder den position også, at TDC skal grave en stikledning ind fra firmaets fibernet og ind til en kunde - hvis kunden ønsker fiber-internet gennem en af TDC’s konkurrenter?
Det er hovedspørgsmålet i en strid, som har stået på i årevis, og som nu rykker endnu et skridt op i det juridiske apparat: Nu skal EU-Domstolen nemlig tage stilling til, hvordan reglerne fra EU helt præcist skal fortolkes.
Udviklingen fremgår af et notat til Folketingets Europaudvalg, hvor sagen ridses op.
EU-direktivet, som kort kaldes for adgangsdirektivet, pålagde i 2009 teleselskaber som TDC at give adgang for andre selskaber også til TDC’s fibernetværk. IT- og Telestyrelsen, der siden er blevet splittet op, pålagde TDC, at firmaet dermed også skulle grave de sidste meters fiber ind til kunden, hvis der var ønske om det, og fiberen alligevel kørte forbi højst 30 meter fra skellet. Udgiften til at grave ind til kunden kunne TDC sende videre, så længe priserne var rimelige, ud fra myndighedernes priskontrol.
Tager sagen til EU
Denne afgørelse blev bekræftet af Teleklagenævnet i 2011, men TDC strittede imod og tog sagen til Østre Landsret.
Nu spørger Landsretten altså officielt EU-Domstolen, hvad der er op og ned på de regler. Første spørgsmål lyder således:
»1. Omfatter definitionen af "adgang" i adgangsdirektivets artikel 2, a), adgang i form af etablering af stikledninger mellem fordelingspunktet i et accessnet og det terminerende segment hos slutbrugeren? Gør det en forskel for besvarelsen, at strækningen for stikledninger højst er 30 meter?«
Taber TDC sagen, er vejen banet for nemmere udbredelse af fiberforbindelse især i hovedstadsområdet, hvor TDC købte hele Dongs fibernetværk. Her ejer TDC nu mange kilometer fibernetværk i villakvarterer, men gør ingen aktiv indsats for at få private kunder koblet på.