TDC skyder papegøjen: Dong taber milliarder på fibernettet

TDC eliminerer en konkurrent og får et billigt fibernet, mens Dong Energy taber over én milliard. Det bør få de resterende fiberselskaber til at indse, at de skal slå sig sammen, vurderer teleanalytiker.

TDC er endt som den store vinder efter energiselskabernes fibereventyr. Efter Dong Energy har solgt dets fibernet til teleselskabet for blot 325 millioner kroner, må det stå klart for de resterende fiberselskaber, at de er nødt til at slå sig sammen, vurderer teleanalytiker John Strand.

Han har al grund til i dag at kunne sige 'hvad sagde jeg', efter TDC og Dong Energy i dag tirsdag offentliggjorde, at TDC køber Dongs fiberforretning.

»Jeg sagde allerede den gang, de begyndte, at det ville udvikle sig til en mareridtsforretning. Energiselskaberne sagde, at jeg så spøgelser. Nu kan jeg sige, at det har udviklet sig præcist, som jeg forudsagde,« siger John Strand.

Han hæfter sig mest ved, at salget sker med et massivt tab til Dong Energy. Energiselskabet har tidligere angivet værdien af fibernettet til flere milliarder kroner, og ifølge John Strand har Dong tabt over én milliard kroner på etableringen og nu salget af fibernettet.

TDC har til gengæld fået en appelsin i turbanen. Ikke alene har selskabet nu fået et billigt fibernetværk, som kan bruges til nye bredbåndsprodukter og hostingtjenester, selskabet har også fået elimineret en konkurrent. Det kan ifølge John Strand være vigtigt for TDC, som står foran en børsnotering.

For de danske bredbåndskunder er salget også en gevinst, vurderer John Strand. Det afspejler nemlig et kraftigt fald i prisen på fiberforbindelser i Danmark.

»Jeg er ikke i tvivl om, at konkurrencen vil blive skærpet, og prisen vil falde yderligere på grund af for eksempel det jordbaserede digitale sendenet og mobilt bredbånd,« siger John Strand.

Dong Energy er Danmarks største energiselskab, men selskabet er langt fra det eneste i den branche, som de seneste år har investeret formuen i etableringen af fibernetværk.

Forud for Dongs salg var Midtvest Bredbånd gået konkurs og efterlod en regning på et trecifret millionbeløb. Med Dongs tab vurderer John Strand, at de øvrige selskaber er nødt til at slå sig sammen.

»Det må nu være åbenlyst for de resterende, at de må konsolidere sig og slå sig sammen til ét selskab. Ellers går det aldrig op for dem,« slutter John Strand.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael K. Andersen

Umiddelbart lyder det ikke som en fordel for os der bor i Nordsjælland, hvor Dong endnu ikke har lagt fibre. Det eneste alternativ, hvis jeg ønsker mere end 5 Mb ADSL, er så Yousee. Dem er de nok ikke interesseret i at konkurrere med...

 • 0
 • 0
#2 Pascal d'Hermilly

Primært fordi man ikke kunne købe nogle services af Dong. Mine forældre fik fiber hos DONG og så skulle man købe services via deres portal. Ofte var portalen nede (hvor svært er det at holde en webserver oppe?) eller redirectede til en tom side. Når de endelig virkede kom en fattig side frem som vi 2 gange bestilte IP-TV med. Intet svar fik vi. Efter et tredje forsøg fik vi IP-TV.

Ja DONG kunne godt finde ud af at lægge fiber i jorden. Men de kunne ikke finde ud af at snakke med kunderne. Det kan man sq ikke drive en forretning med.

 • 0
 • 0
#3 Jens Fallesen

For konkurrencen på markedet er der ingen tvivl om, at TDC var den værst mulige køber. Men naturligvis var DONG Energy nødt til at sælge til dem, der ville give den bedste pris for nettet.

Modellen med et åbent net er efter min mening den rigtige på lang sigt. Hvis fiberselskaberne er enerådende på indhold på nettet, risikerer de bare at blive »det nye TDC«, og det vil – når fiberdækningen er tilpas stor – være lige så skadeligt for konkurrencen, som hvis det kun var TDC, der kunne levere ADSL i dag.

Modellen er dog svær at tjene penge på, især på kort sigt. Udlægning af fibernet er en MEGET langsigtet investering – noget de traditionelle elselskaber har mange års erfaringer med, hvorfor de alene af den grund var gode bud på at være de rette til at etablere infrastrukturen.

DONG Energy har åbenbart enten ikke ønsket at tænke tilpas langsigtet – eller har haft en forretnings- og/eller omkostningsmodel, som har kunnet udregnes til måske aldrig at komme til at hænge sammen. Om forklaringen er det ene eller det andet, har jeg intet bud på, men det er ærgerligt, at det er gået, som tilfældet er.

Hvis teknikken ikke har fungeret, så kunderne ikke har været tilfredse, har det naturligvis heller ikke hjulpet på situationen. Selv har jeg nu ikke oplevet de store problemer – andet end ved afmelding af tjenesterne, da jeg skulle fraflytte.

 • 0
 • 0
#5 Michael Mortensen

Jeg er helt enig; det er nok det til dato værste opkøb der er sket i 2009! Har lige talt med TDC, da DONG tidl. havde lovet en løsning til mig, men grundet opkøb satte mig på hold.

Jeg vil illustere det som følger:

DONG kunne sørge for en Fiber linie til 99,- om md. + omkostning til 3. part løsningsleverandør.

Her havde JayNet (tror jeg de hedder), en 100/100 + telefon til 299,- : altså en total pris på 398,-/m.

TDC medarbejderen oplyser, at de IKKE vil tilbyde fiber til private, kun til virksomheder. Han oplyser yderligere, at den BILLIGSTE fiberløsning koster 2500,- om måneden.

Jeg spurgte indtil muligheden for blot opkobling til fiber UDEN deres løsning; dette kan de "desværre" ikke tilbyde, da deres forretningsmodel KUN inkludere totalløsninger.

Så bottomline er, at Danmark nu er at betragte som et Internet U-land i fht. prismæssige (samt teknisk) fornuftige løsninger fra TDC - det er fandme sørgeligt!

Det er en OMMER, DONG!

 • 0
 • 0
#6 Morten Fordsmand

Mon ikke TDC vil prøve at bakse en fornuftig fiberpakke sammen til privat? I stedet for at udbygge deres ADSL de steder hvor båndbreden er dårlig og de har fiber i jorden.

I øvrigt var DONGs priser helt hen i vejret alene 5-10 KKr for at få fibren ind i huset? +abbonement +penge til indholdsudbyderen

 • 0
 • 0
#7 Christian Hvid

At have en halv-statslig aktør som DONG, der overinvesterede i teleinfrastruktur uden at være i stand til at få slutkunder på, var da den absolutte ønskedrøm, hvis man var interesseret i at så få andre som muligt investerede i området.

I modsætningen til DONG (åbenbart), så investerer TDC i teleinfrastruktur for at tjene penge på det.

Mit gæt er at de enten vil videresælge det - eller - og det er langt mere sandsynligt - forsøge at få kunder på en masse for at få en forretning ud af det.

 • 0
 • 0
#8 Christian Nobel

Lidt off-topic, men hvem rydder egentlig op efter Dong (og andre private infrastruktur "udbydere")?

Konkret så er det sådan at alle fortovene og en god del af vejene i (f.eks.) Helsinge minder om et månelandskab efter Dong har fræset al asfalten op i forbindelse med at lægge fiber ned, og efterfølgende fyldt hullerne op med ny asfalt der ikke er i niveau, og dermed mere eller mindre livsfarlig.

Sidder kommunen med en ekstraregning for Dongs "forretningseventyr"?

/Christian

 • 0
 • 0
#9 Poul Pedersen

Naturligvis ligger den abe hos kommunen, og derfor reelt hos bilisterne som må leve med de skader det påfører bilerne. Men det er nok ikke så meget anderledes end når fjernvarme, tdc, elselskabet eller dsb ødelægger vejen.

 • 0
 • 0
#10 Leif Neland

Hvorfor får Dong lov at sælge deres net med et tab på 1 mia. kr? Burde de ikke handle i statens, og således deres kunders, bedste interesse... Det er jo dem der betaler gildet.

Det er måske et spørgsmål om hvor længe man vil smide gode penge efter dårlige.

Eller at Dong hellere vil have 325mill i kassen nu end x kr over y år.

 • 0
 • 0
#11 Søren Helsted

»Jeg er ikke i tvivl om, at konkurrencen vil blive skærpet, og prisen vil falde yderligere på grund af for eksempel det jordbaserede digitale sendenet og mobilt bredbånd,« siger John Strand.

Er det bare mig eller betyder det ikke at TDC nu sidder på telefonkobber, YouSee kobber, og nu fiber. Hvordan kan det give øget konkurrence (især fordi mobilt bredbånd vist ikke helt kan klare de båndbredder som fiber kan)? Som Michael Mortensen skriver kunne jeg blive bekymret for pris samt udbud idet TDC sikkert vil have brugere over på f.ex. YouSee.

@Morten Fordsman: etableringen fra DongEnergy var VÆSENTLIG billigere for mig end hvis jeg skulle have investeret i en YouSee tilslutning. Selvfølgelig især fordi det skete i forbindelse med udskiftning af el-luftledninger til jordledninger. Tak til landets skatteydere for det :-)

 • 0
 • 0
#12 Christian Hvid

TDC tjener penge både fra direkte salg til slutkunder, og som network provider til service providerne. F.eks. hvis du køber et COOP mobiltelefoniabonnement så kommer du på TDCs net, tilsvarende køber du en Telenor eller Telia DSL-forbindelse så er hele eller dele af netværksforbindelsen på TDCs net.

Som man læse på:

http://www.computerworld.dk/art/53905/tdc-topchef-vi-holder-fibernettet-...

Så går de jo direkte ud og siger at de vil videresælge fiberforbindelser på samme måde som de videresælger DSL-forbindelser idag.

Og hvorfor skulle de ikke det?

Wholesale er en stor forretning for TDC idag, og de servicerer flere kunder på den måde end de nogensinde ville kunne gøre stod der TDC på forbindelsen hele vejen fra salg til levering.

 • 0
 • 0
#13 Jens Fallesen

Vi må nok vænne os til tanken om at være et Internet U-land en del år endnu. Hvert fald os bor i DONGs forsyningsområde.

Selv om jeg mener, at det er skidt for konkurrencen, er det nu ikke helt fair at tale om et u-land. Der er mange andre lande, hvor FTTH slet ikke er en mulighed – blandt andet her i England.

 • 0
 • 0
#14 Carsten Sonne

Værst mulige køber er milde ord. Situationen må nærmere betegnes som et mareridt.

Det er en sørgelig dag for Internet Danmark. Vi må nok vænne os til tanken om at være et Internet U-land en del år endnu. Hvert fald os bor i DONGs forsyningsområde.

Jeg havde ellers set frem til et abonnement hos DONG og JayNet.

 • 0
 • 0
#15 Kristian Hald

Jeg har snakket med en ven, som arbejder for Ramboel med at ligge kloak og fjernvarmeledninger og han fortæller at de nogle gange får afvide at de godt kan omlægge en asfaltering efter de har gravet, da det ikke var godt nok.

Så kommunen kan vel godt tvinge en virksomhed til at omlægge asfalten og det er vel også fra kommunen virksomheden skal have lov til at grave på offenlig veje.

 • 0
 • 0
#17 Christian Nobel

Fiber projektet er i sig selv på ingen måde hovedløst, tværtom er det en investering i fremtiden.

Det kan så diskuteres om Dong var de rigtige til at udføre denne opgave, og det kan også beklages at Dong får kolde fødder så hurtigt i forbindelse med opførelsen af et infrastrukturprojekt der har en meget lang levetid, hvorfor afskrivningsperioden skal være meget længere.

Det mest hovedløse er nok at man har ladet TDC overtage dette vigtige stykke infrastruktur.

Hvis der i et samfund ikke tør foretages investeringer, så ville vi stadig køre med hestevogne i mudderspor, og der ville ikke eksistere jernbaner mv.

Herudover så er det vås at begynde at skyde på den siddende trafikminister - dels er det ikke hans bord, dels har projektet været så længe undervejs at projekteringen er lavet under den forrige regerings tid.

/Christian

 • 0
 • 0
#18 Thomas Dybdahl Ahle

Vi har en Dong fiberforbindelse med abonement hos JayNet. Som Michael skriver giver det en 100/100 + fastnet for 400kr/m.

Er der nogen, som har hørt, om Dongs kunder skal konverteres?

Det ville være uendelig surt at gå ned i hastighed og betale 2500kr for det. Om måneden

 • 0
 • 0
#19 Jens-Otto Ravn Andersen

Jeg kommer til at tænke på åbningen af DTU's center for elteknologi. Ved et til lejligheden afholdte arrangement var hovedparten af gæsterne af naturlige grunde fra el-forsyningssektoren.

Der var to foredragsholdere.

Den første, en hæderkronet konsulent fra Energinet.dk, talte om fremtidige udfordringer for elsystemet, herunder specielt behovet for udvikling af selvstændige reguleringssystemer i de enkelte netområder - dvs. netselskaberne skulle til at lave noget. Høflig applaus.

Den anden, en nyrig amatørkvægavler, talte om fibernettets fantastiske muligheder, og om hvilke formuer der kunne tjenes på at lægge sådanne kabler i jorden. Bragende bifald.

Efterfølgende har diverse netselskaber så BRUGT formuer på at udlægge fibernet.

Og sådan er det jo. Man kender sit eget teknologiområde godt nok til at vide at det er svært. Det problem har man selvsagt ikke med områder, man IKKE kender. Der ligger spanden med guld slet og ret for enden af regnbuen.

Det er amatørformlen.

 • 0
 • 0
#20 Michael Mortensen

Det jeg frygter jf. det oplyste fra TDC medarbejderen er, at TDC på INGEN måde har interesse i at ødelægge deres nuværende (og lukrative) forretningsmodel til mennesker der variere fra hr. og fru. Danmark.

For godt 400,- om md. kan jeg få en fibernet forbindelse med fast ip# hos JayNet, som jeg kan benytte som jeg vil.

Skal jeg have samme mulighed hos TDC skal jeg enten:

 • være ansat hos en virksomhed som ønsker at tegne et ehvervsabonnement til mig
 • have egen virksomhed og købe en fiberforbindelse

Det store problem her (foruden CVR-kravet) er, at TDC lænser virksomhederne for min. 2500,- om md. ved en LANG lavere hastighed (mener den omtalte ligger på omkring en 8 Mbit (op/ned)), og derfor kan de ikke umiddelbart overføre denne til en privat model hvor man slipper i omegnen ~400,- om md.

På trods af jeg er liberalt, så håber jeg i dette tilfæde på et indgreb fra regeringen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere