TDC skal give alle adgang til ComX-netværk efter opkøb

28. november 2013 kl. 07:0331
Når TDC 1. december overtager ComX’s fibernetværk, kan alle andre teleselskaber også få adgang til netværket. Det bekræfter Erhvervsstyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

ComX-kunder får fremover leveret deres internet fra TDC, efter at telegiganten opkøbte ComX.

Men ligesom på kobbernetværket er TDC forpligtet til at give alle konkurrenterne adgang til ComX-fibernetværket. Opkøbet falder nemlig direkte ind under den nuværende regulering af TDC, fortæller Erhvervsstyrelsen.

Dermed er tidligere ComX-kunder ikke fremover bundet til TDC, så længe en konkurrent til TDC vil gå ind på markedet og forsøge at tilbyde en bedre eller billigere forbindelse via ComX-netværket.

»ComX-netværket er omfattet fra dag 1. Så vi har en klar forventning om, at TDC er klar til at give andre operatører adgang til netværket fra dag 1,« siger Helle Bøjen Larsen, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TDC er på grund af sin dominerende position på markedet underlagt regler om, at andre skal kunne bruge firmaets teleinfrastruktur og betale en rimelig leje af forbindelserne til TDC.

Det blev tidligere reguleret mere fra gang til gang, når der opstod en ny situation, men i dag er hele TDC-koncernen omfattet én gang for alle.

»Da TDC købte Dongs fibernet (i 2009, red.), måtte vi lave en tillægsafgørelse, fordi fibernettet ikke var reguleret dengang. Men nu er hele TDC A/S reguleret på fiber, på kobber og på kabel-tv, så opkøbet af ComX kommer ind i den pulje af net, som TDC ejer,« siger Helle Bøjen Larsen.

Dermed skal TDC på forhånd have sikret sig, at ComX-netværket er klar til at leje ud til andre operatører, når det bliver overtaget af TDC den 1. december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset at mange af ComX-forbindelserne bruger lokalnetværk (LAN) til de sidste meter ind til forbrugeren, for eksempel i en stor boligforening, falder hele netværket ind under paraplyen fiber-netværk, slår Erhvervsstyrelsen fast.

TDC har tidligere fået kritik for håndteringen af det omfattende fibernetværk, telegiganten købte af Dong i 2009, for eksempel da priserne for at bruge en fiberforbindelse steg med 75 procent i forhold til Dongs priser. TDC’s forklaring var, at Dong aldrig fik overskud på satsningen, hvilket viste, at priserne var sat for lavt.

Der har også været kritik at, at TDC har gjort meget lidt for at tilbyde kunderne i nærheden af Dong-fiberen en fiberforbindelse. Forklaringen er, ifølge TDC, at man hellere vil bruge de eksisterende kobberforbindelser til de sidste meter, i stedet for at skulle grave ind til kunderne. Er afstanden til et skab med fiberforbindelse nemlig under én kilometer, kan kobberet godt levere hastigheder på 50/10 megabit pr. sekund, sagde TDC.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
15. januar 2014 kl. 02:06

Nu er ComX også blevet solgt til TDC ligesom Fullrate jeg har arbejdet for og været kunde hos i mange år - TDC køber alle de konkurrenter de skal score penge på og det med at Waoo osv. får adgang til fiber netværket kan vi godt skyde en hvid pil efter. Grunden til dette er at TDC lader fibernettet ligge i underselskabet ComX (som Dansk Kabel Tv og YouSee) på den måde kan man undgå at skulle dele netværket ud til de andre ISP'er og låser dermed kunderne fast til TDC's monopol. Jeg hader TDC, udenlandske kapitalfonde der presser de sidste kroner ud af det tudse-gamle kobbernet via xDSL teknologien i stedet for at give slutbrugeren den fiber der alligevel ligger i deres fortov uden for hoveddøren. Jeg håber der er en der sidder med en dårlig smag i munden, når danskerne kaster deres penge for internet abonnementet ud af landet... Ja det var den daværende finansminister Mogens Lykketoft der i tidernes morgen solgte HELE Tele Danmark og infrastrukturen i jorden til udlandet for en slik. Godt gået Lykketoft. nu skal du selv give dobbeltpris, omkring 500,- for en skod ADSL på sølle 50/5Mbit hvis du vel at mærke bor heldigt nok til at få så høj en hastighed.

29
26. december 2013 kl. 01:49

Jeg er kunde hos ComX, vi har en 40/40Mbit. Jeg håber virkelig ikke at TDCs køb af ComX kommer til at ændre min nuværende aftale med ComX. Tror jeg betaler omkring 350kr/måned for vores TV pakke og 40/40Mbit internet forbindelse.

Nogen der kender til ligende situationer hvor TDC har købt en udbyder og derefter forringet kundernes aftaler? Er man beskyttet af loven på en måde så TDC ikke må ændre betingelserne for nuværende kunder?

30
26. december 2013 kl. 10:16

Ja, vi havde et bolignet, hvor alle trak den hastighed som porten i switchen nu max kunne levere, til fast pris (omkring 75 kr mener jeg), så overtog Dansk KabelTV (TDC) og nu sælges linjer i hastigheds intervaller, fra 5/5 til 60/60 Mbit/s

28
1. december 2013 kl. 15:39

TDC har rundsendt en mail omkring opkøbet af ComX. Det ligger tilsyneladende ikke frit fremme, så jeg citerer det her:

TDC offentliggjorde den 26. november 2013, at selskabet havde købt tv- og bredbåndsudbyderen ComX med virkning fra den 1. december.</p>
<p>ComX har opbygget og driver en omfattende fiberinfrastruktur i København og Nordsjælland. I dag forsyner ComX næsten 34.000 husstande med løsninger inden for tv, bredbånd og ip-telefoni.</p>
<p>ComX er specialister i såkaldte PDS-løsninger til boligforeninger. Selskabet har i dag ca. 13.000 coaxkunder, mens der er ca. 700 kunder på FTTH.</p>
<p>Integration i TDC Wholesales portefølje
Fra den 1. december 2013 vil FTTH- og coaxforbindelserne formelt indgå i TDC Wholesales standardudbud af Rå fiber, Fiber BSA og Coax BSA som en udvidelse af tilgængelige adresser. ComX’ backbone vil fremover indgå i TDC Wholesales kapacitetsprodukter.</p>
<p>Før fiber- og coaxnettet reelt kan stilles til rådighed, skal der ske en integration med TDCs netværk. TDC har igangsat planlægning af, hvordan de to netværk i den kommende tid skal kobles sammen.

Jeg fortolker ovenstående som at de alternative teleselskaber får adgang til de 13.000 coaxkunder (*) samt 700 FTTH kunder. Men der er ingen lovning på adgang til de resterende 20.000 PDS kunder. På samme vis er de fleste kunder hos Dansk Kabel TV også PDS kunder og disse kunder har ikke mulighed for at vælge alternativ leverandør.

Har Erhvervsstyrelsen mon glemt PDS kunderne? Det er jo ikke korrekt at der ikke skal en ny afgørelse til. Det er sådan at TDCs standardkontrakter er godkendt af Erhvervsstyrelsen, men der findes ingen godkendte kontrakter der omhandler PDS kunder.

(*) Da ingen selskaber har ønsket at sælge net på YouSees standardbetingelser, så får kunderne ikke i praksis mulighed for at vælge alternativt selskab.

27
28. november 2013 kl. 20:57

Jeg kan kun konstatere at Version2, ligesom ALLE andre medier, genererer forskellige overskrifter om helt samme emne.

Samtidig kan jeg også konstatere, at det er de samme Mogens, Jacob, Baldur og Christian osv. som bekræfter hinanden og samtidig holder samme medie i live kombineret med påstande/overskrifter.

Alt sammen igen med "JEG tror, formoder eller mener" og selvfølgelig med diverse "fantastiske links" og "fagudtryk".

Meget få, inkl. Mediet/journalisten, forholder sig til det der ligger bag overskriften, da man jo har nok i sig selv!

Endnu engang tillykke.

26
28. november 2013 kl. 18:04

Mener også der var samme problem med overgangen fra ISDN til ADSL. TDC sad på kobberet, og tog overpris for brug af det. Men forståeligt nok TDC ville gøre sådan.

Spørgsmålet burde så være om det er godt for vores samfund.

25
28. november 2013 kl. 17:58

Der er mange problemer med priser og begrænsninger for andre udbyderes adgang til bredbånd på Yousee kabel-tv.

Derfor er der ingen, der hidtil har brugt det.

I styrelsens rapport fra september endevendes problemerne.

http://w2l.dk/file/401619/netadgang.pdf

Men mange af de problemer er der jo slet ikke med fiber-Lan.

Derfor bør der både funktionelt og prismæssigt være et særligt engros produkt til fiber-Lan, som kan udnyttes af andre via rammeaftaler med foreningerne.

23
28. november 2013 kl. 16:58

Fra http://ryparken.dk "adgang til billigt Internet fra ComX og kabel-TV fra YouSee"

Betyder det at beboerne ikke kan få TV over PDS kablet fra ComX ?

24
28. november 2013 kl. 17:32

Betyder det at beboerne ikke kan få TV over PDS kablet fra ComX ?

Det tror jeg godt de kan. Men der var tidligere en del problemer med det.

Men jeg tror de unge beboere er mest interesseret i god bredbånd uden TV.

Og jeg tror, at Yousee kabel tv leveres over CATV. Men det kan selvfølgelig også blive leveret over PDS.

Men med kvalitet og priser er der nok ingen, der er interesseret i bredbånd via CATV.

Derfor er det vigtigt, at TDCs engrosprodukt giver adgang til bredbånd over PDS - og kun det.

Og så kan man ikke bare henvise til TDCs engrosprodukter for rigtig kabel-tv via CATV.

14
28. november 2013 kl. 11:43

Er der nogen der ved om tdc også har fået det mega hosting center med som comx havde i overskud? eller er nykredit rendt med bygningerne som følge af den anden partners konkurs?

6
28. november 2013 kl. 09:41

TDCs boligforeningskunder i København er overvejende på kabel-TV. Her lægger TDC vægt på TV-delen og mindre vægt på bredbånd. Det giver en høj omsætning pr. kunde.

ComX lagde modsat vægt på bredbåndsdelen og mindre vægt på TV-delen. Det giver bedre bredbånd, men lavere omsætning pr. kunde.

Det naturlige ville være, at udbudet på ComX blev omlagt med større vægt på tv-delen, så det passer til udbudet til TDCs kabel-tv kunder.

Men så risikerer de, at ComX kunderne går over til andre via samtrafikkravet.

Omvendt kunne de køre videre i ComX sporet med vægt på bredbånd. Men så har det negativ virkning på deres kabel-tv, hvor mange kunder ønsker bredbånd prioriteret - gerne helt uden TV-delen. TDCs udbud til tidligere COM-X kunder vil blive en torn i øjet og bane vejen for, at andre ønsker det samme hos TDC eller hos andre udbydere.

Hvad er så løsningen for TDC?

Jeg kan faktisk kun se den løsning, at de nedlægger ComX ethernetdelen og erstatter det med kabel-tv og/eller VDSL. Her er der også samtrafikkrav, men de er ikke til hinder for TDCs gængse politik med vægt på TV-delen kan opretholdes.

Men måske har de en kanin i hatten, som jeg har overset.

Spændende.

Sikkert er det, at købet af ComX rejser store strategiske spørgsmål hos TDC. Spørgsmål, der er langt større, end selve købet.

Og jeg kan ikke tro, at de har overset det.

12
28. november 2013 kl. 11:26

Jeg kan faktisk kun se den løsning, at de nedlægger ComX ethernetdelen og erstatter det med kabel-tv og/eller VDSL. Her er der også samtrafikkrav, men de er ikke til hinder for TDCs gængse politik med vægt på TV-delen kan opretholdes.

Det skulle så betyde at TDC enten skulle omkable til Coax fra PDS, alternativt smide alle Ethernet routere mv. ud og sætte DSLAMs op i stedet for, for derefter at køre VDSL over PDS - det giver ingen mening.

Plus det, som du selv skriver, kan give andre problemer for andet udstyr der benytter PDS kablerne/Ethernettet.

19
28. november 2013 kl. 16:45

Det skulle så betyde at TDC enten skulle omkable til Coax fra PDS, alternativt smide alle Ethernet routere mv. ud og sætte DSLAMs op i stedet for, for derefter at køre VDSL over PDS - det giver ingen mening.

Christian, som jeg forstår Mogens, så har ComX etableret PDS kabling i ejendommen, efter at der i (mange?) år har været YouSee Coax kabling. Mogens, er det korrekt forstået ?

Så kunne man jo mistænke TDC at de lukker for ComX kablingen (PDS) og udelukkende vælger at køre videre på YouSee kablerne (COAX). Eftersom de ejer kunderne på begge net, så er det jo "nemt" af flytte (tvinge) dem over på det andet net.

Det var jo nærmest den samme strategi de brugte ifbm. DONG opkøbet. Her ændrede de jo Internet til at være langsommere upload end download, så produktet lignede deres ADSL...

13
28. november 2013 kl. 11:40

Christian

Som du ser af eksemplet fra Ryparken er der både ComX og Yousee kabel-tv i ejendommene. Og sådan er det sikkert flere steder hos ComX kunderne.

Hvilken vej vil TDC så gå? For de vil vel ikke videreudvikle begge systemer til evig tid.

I øvrigt er de konkrete omkostninger nok ligegyldige i forhold til virkningen på TDCs samlede marked.

3
28. november 2013 kl. 09:01

Staten ville se fibernet som en infrasturktur ting som brude være en stats invistering på lige fod med vejnet og cykelstier...

2
28. november 2013 kl. 08:57

Er i rotation på version 2 for tiden...

Bare rolig det er stadigt idiotisk dyrt prissat. Selv om anlægsprisen er 0 kr så er det lige så absurd dyrt som tidligere da det koster mere end 35.000 kr om året med minimum binding på 2 år for en 50/50 forbindelse....

Må sige at det er ved at være på tide hvis TDC vil rulle VDSL2 netværk ud med fiber backbone... Tick tock kan version2 ikke få TDC i tale på den front og høre om det er ved at ske eller det bare er en pipeline dream og idiotisk dyre fiberforbindelser er det eneste de kan finde på at levere ?

17
28. november 2013 kl. 15:47

det er da dyrt, jeg fik tilbudt 250/250 inkl. nedgravning og udstyr for 1999,- det koster 3700kr. pr måned for 1 Gigabit fiber hos Nianet

9
28. november 2013 kl. 10:51

Det er ikke noget problem, hvis fiberen allerede er etableret i ejendommen og de kun skal "tænde" for den. Så kan man sagtens forhandle en god pris med dem.</p>
<p>Hvis fiberen først skal etableres og den ikke ligger lige ude i vejen, så kan det hurtigt blive dyrt...

Nu skriver Jesper Nielsen om det månedlige abonnement, så vidt som jeg kan læse mig frem til.

Det skal ikke forveksles med TDCs etableringsomkostninger, som ganske korrekt koster en pris efter hvor langt TDC skal trække fiberkablet.

Hvis det er korrekt som Jesper Nielsen skriver, så kan man altså forhandle sig til en bedre abonnementspris.

10
28. november 2013 kl. 11:07

Nu skriver Jesper Nielsen om det månedlige abonnement, så vidt som jeg kan læse mig frem til.</p>
<p>Det skal ikke forveksles med TDCs etableringsomkostninger, som ganske korrekt koster en pris efter hvor langt TDC skal trække fiberkablet.

Jeg er - som vistnok Jens - irriteret over, at I fører debatten helt væk fra det spændende emne om ComX.

ComX er etableret med fiber ud til boligejendomme og distribution videre til den enkelte via ethernet. Et ethernet, der i øvrigt også bruges til andre formål såsom dørklokkesystemer osv. Et eksempel er Ryparken med 400 små lejligheder, hvis de stadig bruger ComX. Ryparken har derfor overvejende unge beboere, der typisk klarer sig med mobiltelefon og en god bredbåndsforbindelse. De er slet ikke interesseret i "den store TV-pakke".

Der skal ikke laves noget som helst nyt for at give andre udbydere adgang til disse beboere via ComX. Der skal bare være et enkelt adgangspunkt et eller andet sted i ComX backbone, altså det vi kalder bit stream.

Selvfølgelig er det afgørende præcist hvordan TDC tilbyder denne adgang, deres priser osv.

Men TDC må ikke lave en såkaldt prisklemme. De får straks det røde kort, hvis betingelserne umuliggør forretning med de hastigheder og priser, som ComX tilbyder i dag.

Det følger af marked 5 afgørelsen.

Det er da spændende, hvad TDC vil gøre.

Og så kan I gemme diskussion af leje af fiber til debat under en anden artikel.

16
28. november 2013 kl. 14:58

Der skal ikke laves noget som helst nyt for at give andre udbydere adgang til disse beboere via ComX. Der skal bare være et enkelt adgangspunkt et eller andet sted i ComX backbone, altså det vi kalder bit stream.</p>
<p>Selvfølgelig er det afgørende præcist hvordan TDC tilbyder denne adgang, deres priser osv.

Som tidligere nævnt, så har TDC allerede et selskab der leverer præcis sammme produkt som ComX, nemlig Dansk Kabel TV. Af YouSees standardkontrakt fremgår det at kontrakterne også gælder Dansk Kabel TV. Problemet er bare at kontrakterne udelukkende omhandler leverance af internet på Kabel TV (DOCSYS) men Dansk Kabel TV leverer primært internet på "fiber-lan".

Så det der med adgang fra "dag 1" kan vi glemme. TDC har allerede overtrådt deres forpligtigelser i årevis i Dansk Kabel TV, så hvorfor skulle det blive anderledes med ComX?

Jeg har startet en virksomhed (gigabit.dk) som skal levere internet på det forhenværende DONG netværk. Nu er der gået næsten et år og vi har stadig ikke fået adgang til de første kunder. Ud fra den erfaring må man konkludere at "dag 1" i bedste fald er "år 1" og selv det er meget tvivlsomt.

15
28. november 2013 kl. 13:39

Jeg er - som vistnok Jens - irriteret over, at I fører debatten helt væk fra det spændende emne om ComX.

Jeg beklager meget, at jeg påpeger, at Jens Jönsson skriver om noget helt andet, end det som Jesper Nielsen skriver.

Jeg undskylder meget, hvis den korrektion af fakta I visse debatørers øjne fører debatten væk på ComX debatten. Det var dog en yderst interessant information, som Jesper Nielsen bidrog med - nemlig at TDC åbenbart kan presses i prisen for fiberforbindelser.

Jeg synes også at ComX debatten er spændende, men jeg synes faktisk det er mere spændende, hvorfor Sydenergi trak følehornene til sig. De har trods alt pengetanken i orden, og de må have en plan B i skuffen, når de ikke kunne købe ComX.

20
28. november 2013 kl. 16:49

Jeg beklager meget, at jeg påpeger, at Jens Jönsson skriver om noget helt andet, end det som Jesper Nielsen skriver.</p>
<p>Jeg undskylder meget, hvis den korrektion af fakta I visse debatørers øjne fører debatten væk på ComX debatten.

Jeg prøvede at lukke den rimeligt hurtigt, men det mislykkedes...

Det var dog en yderst interessant information, som Jesper Nielsen bidrog med - nemlig at TDC åbenbart kan presses i prisen for fiberforbindelser.

Er det interessant at man kan forhandle om prisen på et produkt ? Hvis alternativet er ingen forbindelse solgt, så skulle TDC da være dumme ikke at forhandle en lavere pris med kunden.

Jeg har svært ved at se det interessante i det....

Og hermed så endelig lukket og videre til ComX debatten :-)

11
28. november 2013 kl. 11:26

Og Ryparken har både ComX og Yousee kabel-TV.

Kabel-tv stammer nok fra dengang, hvor det var udlejningsboliger med mange ældre beboere med analog tv. Nu er beboersammensætningen ændret.

http://ryparken.dk/

Vil TDC så nedlægge beboernes adgang til ComX ? Kan de det i respekt af konkurrenceregler?

5
28. november 2013 kl. 09:19

Så længe man ikke bor et sted hvor der allerede er comX netværksadgang så er det absurd dyrt og ethernet kan kun række indenfor en relativt begrænset afstand...

1
28. november 2013 kl. 08:31

De skal vel også lave et standardtilbud, der skal indsendes til styrelsen, påvise at de økonomiske vilkår er ikke-diskriminerende i forhold til eget brug osv.

Og styrelsen skal tage stilling, hvis andre udbydere er utilfredse med de tilbud, de får osv.

Så det er fint nok, at styrelsen i første omgang vil undgå en tillægsafgørelse. Men de ender jo hurtigt der alligevel.

Et rigtigt godt spørgsmål er, om andre skal have adgang til alle kunder hos ComX mht. bredbånd fra et og kun et centralt punkt. For det giver egentlig ikke mening at kræve flere punkter, f.eks. et punkt for hver boligforening.

Omvendt vil TDC nok kæmpe imod. For købet af ComX kan hurtigt blive fangst af en død sild, hvor folk fravælger TV og køber bredbånd hos andre.

Det bliver rigtig spændende.