TDC skal åbne for 100 megabit/s på kobbernettet

15. januar 2014 kl. 13:2154
Det bliver nu muligt at bruge vectoring til at øge hastigheden på TDC's kobberbaserede telenetværk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

TDC bliver nu forpligtet til at give andre internetudbydere mulighed for at bruge vectoring-teknologien til at øge hastigheden på internetforbindelser via TDC's kobberbaserede telenetværk. Det er konsekvensen af en ny afgørelse fra Erhvervsstyrelsen.

TDC får også selv mulighed for at anvende vectoring til at levere internetforbindelser med båndbredde på op til 100 megabit/s download og 30 megabit/s upload.

Vectoring-teknologien giver dog bedst resultater på kortere afstande, så de høje hastigheder vil kun kunne leveres til slutkunder, som bor mindre end 400 meter fra et af TDC's gadeskabe.

Som led i afgørelsen skal TDC give andre udbydere adgang til at bruge vectoring på forbindelser via TDC's kobbernetværk. Imidlertid betyder brugen af vectoring også ændringer i gadeskabene, som vil betyde, at det frem over kun vil være TDC selv, der har adgang til skabene. Til gengæld skal TDC give internetudbydere og teleselskaber adgang til et tilsvarende virtuelt netværksprodukt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Erhvervsstyrelsen har TDC planer om at udbygge kobbernettet, så yderligere 400.000 danskere fra udgangen af 2015 vil bo inden for 400 meter af et gadeskab og dermed få mulighed for de hurtige internetforbindelser.

54 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
47
16. januar 2014 kl. 15:54

Her er et eksempel på de udfordringer man kan komme ud for
<a href="https://forum.tewss.telia.se/topic/6031-dalig-upload-pa-vdsl2-30mbit/pa…;
<p>Læg mærke til at han nævner en der har bedre forbindelse (kobber) end ham.</p>
<p>"Altså min dämpning ger mig 1277m och 20,5/2mbit, såg i en annan tråd att någon hade 1250m och 32/8 vilket gör mig konfunderad."

Hvor i den tråd står der noget om Vectoring? Jeg spørger blot dumt - og så taler de om dårlig forbindelse på en afstand af mere end 1 km. Det er jo slet ikke det, som der lægges op til med TDCs løsning. Der tales for forbedret hastighed på KORTE afstande på under 500 meter.

38
16. januar 2014 kl. 13:28

Man kender det fra industrien, hvor en fabrik laver vare til måske 30 mærker.

Et noname tv kan godt være lavet på samme fabrik som et samsung tv, hvor samsung betaler lidt mere for kvalitetskontrol og har bedre support.

På samme måde kunne fiber ser ud. Et fiber fremfor 10 og dermed kunne konkurrence være på kvalitet og support, til fordel for forbrugerne.

Så "funktionel separation" ville efter min mening være bedste løsning pt. Hvordan den juridiske konstruktion vil komme til at se ud, kan jeg ikke svare på.

Og det er da trist at se, hvordan at politisk ideologi, kan gøres os blinde for hvad der er bedst for forbrugerne(eller borgerne).

Og lad os nu se hvor mange som faktisk kan få 100 megabit/s på kobbernettet. Er det en promille, er det en ud af 10.000? Er det en ud af 100.000. Hvad lover TDC?

40
16. januar 2014 kl. 13:51

Først og fremmest er 100 Mbit/s den teoretiske højeste hastighed. Så det er nok snarere 80-90 Mbit/s på et super duper kobberkabel. Når du så smider afstanden oveni, så kan du også trække noget fra på den konto også.

Det er altså ikke korrekt. De 100 Mbit/s downstream er IKKE den teoretiske/praktisk højeste hastighed med VDSL2 og vectoring. Vi taler om hastigheder på over 130-150 Mbit/s afhængig af afstand og de sædvanlige undskyldninger.

42
16. januar 2014 kl. 15:04

Først og fremmest er 100 Mbit/s den teoretiske højeste hastighed.

Du strør om dig med ting du intet ved om - eller også ved du, det er forkert, og det er endnu værre.

Vi taler om hastigheder på over 130-150 Mbit/s afhængig af afstand og de sædvanlige undskyldninger.

Og meget mere på de helt korte afstande, især når G.Fast kommer. For nogen kan det måske være mere interessant af Vectoring vil give upload på over 20 muligvis 30 Mbit/s.

Men det er meget muligt, at TDC kun vil tilbyde hastighedsklasser op til 100 Mbit/s og med 20 måske 30 uploadload som produkt, der kan bestilles direkte eller hos en alternativ leverandør.

Lars :)

Johnny, din liste omfatter kun fremskudte punkter, der nu er i drift eller varslet. Den omfatter ikke alle de punkter der kommer i 2014 og 2015. Den omfatter heller ikke - efter hvad jeg kan se - de mindre centraler, hvor erhversstyrelsen endnu i nogle måneder overvejer reglerne.

Lars :)

48
16. januar 2014 kl. 16:25

Nu kender jeg ikke standard tykkelsen på TDC's kobberkabler, men erindrer at Mogens nævnte noget om dette.

Jeg mener at kunne huske, at det meste er 0,6 mm i diameter svarende til 100 ohm pr kilometer, som giver de 600 ohm i sløjfe på en referenceforbindelse på 3 km.

Men der er også både tykkere og tyndere tråde i abonnentnettet rundt omkring. Jeg husker, at man i Nordsjælland har en del tyndere tråde, hvilket er årsagen til, at en del ikke kunne få XDSL i netop dette område.

Nu tror jeg ikke, at dimensionen på trådene er altafgørende. Det er også isoleringsmaterialet og den kapacitive værdi for ledningen. Og så er der tilfælde med forskellige tykkelser sammenkoblet. Det giver reflektioner og dermed lavere signalkvalitet.

Men en vigtig parameter er fyldningsgraden i kablet, der begrænser overføringsevnen på det enkelte trådpar.

Så det er egentlig misvisende at snakke om, at din tråd kan trække en bestemt hastighed. For jo flere XDSL kunder, der er i kablet, des mere reduceres din hastighed.

Det sker også ved vectoring, selv om man her prøver at kompensere for krydstalen.

Umiddelbart tror jeg, at vectoring giver størst forbedring uplink, mens gevinsten downlink i praksis egentlig er mere begrænset. Det bliver næppe forbedret for dem, der i forvejen ikke kan få mere end 10Mbit/s downlink med VDSL2 uden brug af vectoring.

51
17. januar 2014 kl. 10:39

Jeg mener at kunne huske, at det meste er 0,6 mm i diameter svarende til 100 ohm pr kilometer, som giver de 600 ohm i sløjfe på en referenceforbindelse på 3 km.

korrektion: 0,6 giver 61 ohm pr. km. Men jeg tror nu stadig, at det meste er 0,6. Men når kobberprisen har været høj, er man nok gået ned til 0,5 på delstrækninger.

jeg har ikke kunnet få det verificeret. For forbavsende få ved noget om det.

Når jeg antager at vectoring giver størst relativ forbedring upstream, skyldes dette, at modtagemodemerne jo står ved siden af hinanden, og man derfor har direkte signaler til brug for kompensation af krydstalen.

Sådan må det være.

50
16. januar 2014 kl. 17:45

Nu spørger jeg lidt dumt; Har TDC taget beslutning om at benytte G.Fast?

Jeg har ikke set noget, der siger at TDC vil tilbyde G.Fast. Jeg har set de først vil tage stilling når der er produkter klar.

Jeg har derimod set det nævnt som en god løsning i eksisterende etageejendomme, hvor der ikke allerede er fiber/coax. Det er en meget stor ejendom, hvor man kommer over 80-90m til et skab i kælderen til den fjerneste lejlighed.
Fx 8 etager, 5 opgange med 16 m afstand. DSLAM i midterste opgang. Største kobber afstand 2x16m + 8x3m = 56m + det løse - 60m kobber. Men i mange tilfælde er der nok allerede youSee/Stofa sådanne steder.

Det sker også ved vectoring, selv om man her prøver at kompensere for krydstalen.</p>
<p>Umiddelbart tror jeg, at vectoring giver størst forbedring uplink, mens gevinsten downlink i praksis egentlig er mere begrænset. Det bliver næppe forbedret for dem, der i forvejen ikke kan få mere end 10Mbit/s downlink med VDSL2 uden brug af vectoring.

Og der er ingen, der har påstået, at der vil komme forbedringer for dem, der fortsætter med det samme lange kabel, som nu kun kan klare 10 Mbit/s downlink. Kun for dem, der får kablet omlagt så det "DSLAM afsluttes" i et nærliggende skab, er der nye muligheder.

Faktisk er det vel netop sådan, at ADSL2+ virker bedre end VDSL2 udover en afstand på en god kilometer, og ADSL2+ ikke forstyrrer vectoring, så det kan fortsat anvendes i delte kabler.

De forsøg, jeg her set omtalt inkl. omtalen i styrelsens afgørelse, indikere at vectoring kan komme meget tæt på hastigheden for et enkelt par og vil udover højere hastighed også giver en mere ensartet hastighed over alle par.

Hele kobberspørgsmålet er inderligt ikke relevant ude, hvor kunderne ligger spredt. Dette er ikke et forum for 'døden i udkanten', men omhandler de 400.000 kunder, der kan få 100/30 og de 2-400.000 yderligere, der kan få 50+/20+ via kobber. Måske er der kun 60-70%, der ikke har andre muligheder end at vælge 4G eller kobber, men det er også et meget betydeligt antal.

Selv om jeg er enig i, at der nu er en noget afdæmpet 'privatiserings-bølge', er det mig helt umuligt at tro på, at en egentlig tilslutningspligt kan samle flertal - end ikke en støtteordning.

Alene den gode adgang, som 4G vil sikre i hele Kongeriget indefor 2 år, gør det aldeles utænkeligt, at nogen vil finde penge til en sådan tvangs-ordning.

Lars :)

43
16. januar 2014 kl. 15:15
37
16. januar 2014 kl. 13:05

TDC lovede også at der ville komme 100 Mbit på kobber "snart" da jeg i 2006 flyttede til Horsens. Jeg har siden boet et par steder mere uden at se mere end 50/10 som mulighed når jeg har kigget DSL. Mit gæt er at når de på 8 år ikke har leveret, så gør de det sikkert heller ikke de næste 8 - med mindre vore politikere udviser en usædvanlig handlekraft...

41
16. januar 2014 kl. 13:58

Ja det husker jeg også, samt alle artiklerne om at elselskabernes fiber ville blive overflødig.

Hapset fra TDC's egen hjemmeside, aktuel dækning på 50 mbit/s: "TDC dækker 25% af danske husstande med 50 Mbit/s hastighed."

32
16. januar 2014 kl. 10:53

Teliasonera har forud for deres regnskab udsendt en advarsel om ekstraordinære nedskrivninger.

http://www.di.se/artiklar/2014/1/16/telia-skriver-bort-miljarder/

En del heraf er igen mobilnet og bredbånd i Danmark, hvor tidligere investeringer igen må nedskrives og anses for tabt.

Nu har dette vanvid varet i 20 år.

Og inden nogen peger på TDC, som en taktisk vinder, skal man lige huske, at TDC tabte 18 mia. på et tilsvarende eventyr i Schweiz - eller næsten det, der svarer til en Storebæltsbro. Det er også blandt grundene til, at TDC ikke er fremme i skoene med langsigtede danske investeringer.

Der findes løsninger, hvor både konkurrencen, televirksomhederne og kunderne får det bedre.

Det er løsninger, der mere målrettet skaber basis for investeringer i infrastrukturen, hvor hver investeret krone kan give væsentlig afledt øget aktivitet, hvis det udnyttes effektivt og ligeværdigt af alle spillere.

Og en af disse brikker i en ny samlet politik er funktionel separation.

Det burde være indlysende, når man f.eks. ser på de tekniske og økonomiske forudsætninger for vectoring og helt ny infrastruktur i form af fiber.

34
16. januar 2014 kl. 11:42
30
16. januar 2014 kl. 10:47

Udkantsdanmark bliver som sædvanligt sorteper. Hvem bor f. eks. mindre end 400m fra et TDC skab og hvordan ser det ud med 4G dækning i Udkantsdanmark.

Der er kun een eneste reel mulighed: Regeringen beder de relevant el-selskaber om at etablere fiber til samtlige ejendomme i løbet af max. 1 år. Tomrørene ligger allerede mange steder. Hvis det ikke sker kan regeringen (kommunen) etablere det og vende det døve øre til det evindelige jammer om unfair konkurence.

35
16. januar 2014 kl. 12:16

Desværre er det ikke kun et spørgsmål om Udkantsdanmark, da der eksempelvis ligger fiber i det meste af Nordsjælland, i det gamle Dong område, men efter fiberen er blevet købt af TDC er den blevet lagt i mølpose.

Det gamle Dong område er nok det sted i DK der skriger mest efter en strukturel adskillelse så f.eks. foretagender som Gigabit (http://www.version2.dk/artikel/ekspert-tdc-forhaler-fiberkonkurrents-adgang-praecis-som-med-adsl-55472) kan komme i gang.

33
16. januar 2014 kl. 11:15

Udkantsdanmark bliver som sædvanligt sorteper. Hvem bor f. eks. mindre end 400m fra et TDC skab og hvordan ser det ud med 4G dækning i Udkantsdanmark.

Du kan se alle adresser der på nuværnede tidspunkt er dækket af en fremskudt central.https://wholesale.tdc.dk/Produkter/B74_gadedoersadresser.xlsx

4G LTE udrulningen er i gang hos alle 4 teleselskaber. TT-netværket er allerede godt i gang med at dække udkantsområder med LTE800 i f.eks. nordvestjylland (f.eks. Agger), Himmerland (f.eks. mellem Farsø og Aars) og vestjylland (f.eks. Nørrenebel). Sydfyn og det meste af Landeland har allerede fornuftig LTE800 dækning. TDC har også LTE800 dækning i flere udkantsområder.

Med den fart TT-netværket har på lige pt. så har de landsdækkende LTE800 i løbet af i år.

21
15. januar 2014 kl. 22:40

Beklager at spørge udenfor artiklens indhold, men hvordan ser i alle hvor langt der er til nærmeste central? Jeg har prøvet Google, men finder intet (søger nok på noget forkert)

52
20. januar 2014 kl. 14:48

Jeg ved der findes (fandtes?) en dansk website der viste den præcise placering af disse gadeskabe. Så kan (kunne) man ihvertfald selv se hvor langt man bor fra nærmeste gadeskab samt vist også hvad dette understøttede, eks. VDSL. Dog har jeg desværre ikke fået gemt denne website, har andre mon? TDC Wholesale har også en side som opdateres med hvor de opgraderer deres net: https://wholesale.tdc.dk/wholesale/produkter/aftaler/Sider/dslam.aspxHåber det kan bruges.

55
20. januar 2014 kl. 17:56

Der er ingen garanti for at du er tilsluttet nærmeste gadeskab.

Fuldstændig korrekt.

Men det er man dog i de fleste tilfælde. Især er det vel sådan, at nogle er forbundet direkte, men via en længere vej til centralen, fordi der er/har været for få kobberpar på mellem-strækninger.

Hvis der opsættes fremskudt DSLAM, så undgår man jo helt denne problematik med vejlængden bagud. Som jeg ser det, er det snarere ved pair-bounding eller udenfor VDSL2-zonen, at der kan blive et spørgsmål om 'unødigt' lange forbindelse for en del af kunderne.

Igen - kobbernettet skal og kan ikke løse sociale-, udkants- eller rimeligheds-problemer. Det kan give en meget høj og stabil hastighed til en ret lav pris for de heldige. Men det er så måske 1/2 million eller flere 'heldige' husstande - og det er da ganske mange.

Lars :)

24
15. januar 2014 kl. 22:51

Din ISP kan give dig den præcise afstand helt ned til +- 1 meter.

25
15. januar 2014 kl. 22:56

Tak for svar - håbede jeg kunne finde det selv. Sad i kø hos yousee i 15 mins sidst uden at komme igennem.

28
15. januar 2014 kl. 23:44

Beklager at spørge udenfor artiklens indhold, men hvordan ser i alle hvor langt der er til nærmeste central?
Jeg har prøvet Google, men finder intet (søger nok på noget forkert)

Tak for svar - håbede jeg kunne finde det selv. Sad i kø hos yousee i 15 mins sidst uden at komme igennem.

Hvis du har YouSee, så har du ikke Internet over telefon kobber kabler. Så har du Internet over coax kabler, som er kabel-tv. Der er der ikke noget med afstand til centralen (For der kan sagtens være et mange kilometer fiberkabel mellem hovedstation og den nærmest boks ude i vejen.

Det er kun for teknologierne, som bruger de gamle telefonkabler, at afstanden til centralen (eller den fremskudte) har noget at sige mht. hvad der kan leveres.

16
15. januar 2014 kl. 19:29

Så kan man få en TDC forbindelse på 100/1 Mbit.

Her hvor jeg bor kan jeg faktisk godt få en 100/20 forbindelse til 399 kr.

Desværre skal jeg lige smide 219 kr. Plus det løse for en tv pakke jeg intet har at bruge til oveni så den 100/20 linke kommer til at koste 620 plus det løse og det syntes jeg sgu er lidt stift.

12
15. januar 2014 kl. 17:42

Træder lige i såret på dem som ikke kan få rigtig internet.

Har lige opgraderet min fiber forbindelse fra 60/60 til 150/150, det tog 14 dage, da der skulle en tekniker ud og skifte fiberboks, til en 1 Gb boks, og port skulle flyttes i deres skab.

Testet lige hastigheden, køre 151.61 Mbps/153.31 Mbps, samtidig med 2 HD kanaler. Men hvis det bliver for langsomt kan de jo med den nye boks altid øge det til 1 Gb, så kan mit lokal net kun lige følge med.

De bruger så også kun det ene fiber par der er sat til, det andet kommer hvis i brug til sommer med Stofa.

Se det er fremtidssikring.

Og prisen ? 100,- kr. mere, i alt 500,- incl moms om måneden.

22
15. januar 2014 kl. 22:50

Har lige opgraderet min fiber forbindelse fra 60/60 til 150/150, det tog 14 dage, da der skulle en tekniker ud og skifte fiberboks, til en 1 Gb boks, og port skulle flyttes i deres skab.

Jeg kører 90/90 Mbit/s og får skiftet min boks i næste uge, så jeg kommer til at køre 150/150 Mbit/s. Det der er interessant at se på i den forbindelse er at det er til nøjagtigt samme pris. Jeg skal med andre ord ikke have en krone op af lommen. Dem jeg kender der havde 30/30 Mbit/s blev opgraderet til 50/50 Mbit/s osv. Med den fart elselskaberne opgraderer fiberforbindelserne, så er 100/100 Mbit/s snart den mindste forbindelse man kan få. Det er så en "teoretisk" hastighed på kobber...

Min formodning er at man vil se flere og flere af dem der kan få fiber, skippe deres eksisterende forbindelse og skifte til fiber. For hvorfor betale kr. 250,- for langsom hastighed, når man kan få det dobbelte (og mere i upload) for samme pris.

Måske John Strand's kun hver 3. køber fiber bliver noget svær at hænge sig i. Folk er ikke så dumme...

13
15. januar 2014 kl. 18:03

Ja, gid man blot boede ude på landet og ikke 7,5 km fra Rådhuspladsen i København. Her kan man maks få 7,5/0.8, da der er 3 km til centralen, og intet fiber- eller kabelnet!

17
15. januar 2014 kl. 21:39

Ja, gid man blot boede ude på landet og ikke 7,5 km fra Rådhuspladsen i København. Her kan man maks få 7,5/0.8, da der er 3 km til centralen, og intet fiber- eller kabelnet!

Hvis I bor i en lejlighedsejendom og ikke eget hus, burde i se på fiber-LAN løsninger. Dem findes der en del af i København, eks. Parknet og Bryggenet.dk. Ofte kan det være en god idé at tale med nabo-boligforeninger, da det samlede antal slutkunder betyder meget for prisen.

Når det kommer til fiber i Københavnsområdet, er problemet ofte at mange boligselskaber har lange aftaler med eks. YouSee. Derfor er der ikke en god økonomi i området for fiberselskaberne endnu. Flere boligselskaber er dog ved at vågne op - men der er også en del, der lider under dårlige bestyrelser, der øger prisen for slutkunden - altså deres egne lejligheder. (Jeg har lidt på fornemmelsen af, at bestyrelserne bliver benovet over at få kaffe og kage fra eks. YouSee).

11
15. januar 2014 kl. 17:33

Sagen er, at vectoring kræver, at der kun er en udbyder med modemer i kablet.

Hidtil har flere udbydere kunnet tilslutte deres eget udstyr og egne modemer, når der blot blev benyttet aftalte transmissionsprincipper.

Men det kan man ikke med vectoring, hvor man udnytter information fra andre forbindelser til kompensation for krydstale.

Teknikken er således monopolskabende. Den forudsætter simpelthen, at der kun er en operatør med modemer på kalblet.

Eksisterende andre udbydere skal skrotte deres udstyr og gå med i TDCs DSLAM-udstyr, hvis man overhovedet skal kunne anvende vectoring.

Det er endnu et eksempel på. at det havde været bedre med funktionel separation.

For nu får vi en årelang diskussion om grænseflader til VULA og prissætning - for slet ikke at tale om den foreslåede støtte fra TDC til, at andre kan nedlægge deres udstyr og går med i vectoring-systemet.

Hvad vil man i øvrigt gøre, hvis en operatør nægter at nedlægge sit udstyr?

26
15. januar 2014 kl. 22:58

Sagen er, at vectoring kræver, at der kun er en udbyder med modemer i kablet.
...Det er endnu et eksempel på. at det havde været bedre med funktionel
separation.

Det kan du have meget ret i, men dengang man solgte TDC vidste man ikke, at kobbernettet kunne bruges til noget (nyttigt) udover audiofrekvenserne. Få forstod dengang meget andet end den rå transport af tale og lidt lavhastigheds modem brug.

Meget få forstod den enorme og helt afgørende overbygning i form af brugen af høje frekvenser (17 MHz for VDSL), de avancerede modulationsformer, fejlretningen, den dynamiske hastighedstilpasning, den betydelige signalering og nu vectoring og pair-bounding.

Den nuværende regulering af betingeser og priser er ikke optimal, men fortæl det til en LA type politiker eller til de frelste i CEPOS. Ja, endda til Corydon. Det må nu samtidig siges, at de gamle teleselskabers monopoler var et større onde.

Nu synes den manglende fælles udnyttelse af mobil-frekvenserne og en (dynamisk/roaming) opdeling af den totale bitrate til et antal selskaber, der så konkurrerer om kunderne, er da et langt større problem. Konkurrencen er her kun meget usikkert på netopbygning, dækning og hastighed, men langt mere på salg, marketing og end-user priser. Det ville give en radikalt bdre udnyttelse af både frekvenser og netværks udstyr (master, kabler mv), hvis ikke hvert selskab skulle have en egen lille bid frekvens her en anden lille bid der.

Hidtil har flere udbydere kunnet tilslutte deres eget udstyr og egne modemer...
Men det kan man ikke med vectoring, hvor man udnytter information fra andre forbindelser til kompensation for krydstale.

Det kræves kun at DSLAM - udstyret i fordelerskabet/på centralen - er én enhed. Kundens modem/router skal bare være af en afprøvet type. Dette synes nu ikke at være et større problem for de alternative udbydere.

Teknikken er således monopolskabende.

I sig selv ikke mere monopolskabende end de TDC ejede kabler allerede er, med de regler som netop er påbudt.

Eksisterende andre udbydere skal skrotte deres udstyr og gå med i TDCs DSLAM-udstyr, hvis man overhovedet skal kunne anvende vectoring.

De kan fortsat anvende fx ADSL2 til alle kunder. Det er i øvrigt meget lidt udstyr andre skal opgive. Naturligvis skal alle kunder have VDSL2 udstyr, der understøtter vectoring for at få glæde af dette. Det er jo en teknologisk nødvendighed, at der anvendes fælles udstyr på centralen/i samleskabet for de sidste 400-1000m kobber.

For nu får vi en årelang diskussion om grænseflader til VULA og prissætning

Teknisk nok ikke - men det er jo netop meningen, at engros prisen konstant skal udfordres.

Hvad vil man i øvrigt gøre, hvis en operatør nægter at nedlægge sit udstyr?

Slukke for det - naturligvis. Erhversstyrelsens afgørelse gælder alle parter - TDC og engros-kunderne.

Lars :)

29
16. januar 2014 kl. 00:24

Den nuværende regulering af betingeser og priser er ikke optimal, men fortæl det til en LA type politiker eller til de frelste i CEPOS. Ja, endda til Corydon. Det må nu samtidig siges, at de gamle teleselskabers monopoler var et større onde.

Du skal ikke være så sikker på, at der ikke er en gryende forståelse blandt politikerne.

Produktivitetskommissionens omtale af funktionel separation - på trods af sektorens og fagmyndighedernes modstand - er måske et lille ydre tegn på dette.

Flere og flere kan se, at sektoren er på vej ind i et babylonisk rod, der går ud over den samlede effektivitet og begrænser økonomisk velfærd.

Det varer ikke længe før vi ser dobbelte fibernet i nogle områder, mens andre skriger efter fiber.

Så kan selv DF nok se det.

10
15. januar 2014 kl. 17:24

Ét ord: Latency.

Jeg har Fullrate derhjemme med en 12/2 Mbit/s forbindelse og her er min ping ca. ~29-34 ms målt via speedtest.net.

Hvis jeg foretager den samme måling på min iPhone 5 over en 4G forbindelse fra 3, så ligger min ping på ~119 ms.

Det er - immervæk - noget af en forskel i nogle henseender. Derudover er der ofte en væsentlig begrænsning på datamængden der kan hentes før der skrues ned for hastigheden; en begrænsning der. i teorien, ikke eksisterer på en almindelig A/VDSL.

19
15. januar 2014 kl. 22:35

Her er det så stik modsat. Bor på landet men 250 meter fra en 3g mast. Min TDC på 8mbit har 34 i ping. 3g har 40 i ping men hiver til gængæld stabilt 25mbit. Skifter jeg til 4g som er en mast der er 2 km væk falder min ping til 29. Eller laverer end min ADSL. Desværre er signalet for ustabilt pga skov ved 4g. Men 3g er vores primære linje når der spilles, da vores ADSL har det med at ryge over 1000ms ret tit. Fiber kan fåes for 100.000kr. ADD to cart!

7
15. januar 2014 kl. 15:59

Det er ikke kun dem på landet der lades i stikken. I mange veletablerede kommuner tæt på hovedstaden er der hverken kabel-tv eller fibernet, og der er næsten 3 km til centralen. 8 Mbit/s download når det virkelig kører godt.

8
15. januar 2014 kl. 16:19

Jeg har < 8km til Rådhuspladsen i København og kan max. få en 6M/0.5M forbindelse der types måles til 5,2M/0,4M.

En test på en mobiltelefon viser at det faktisk er hurtigere at bruge 3G (fra sofaen): 8,14M/2,03M.

Jeg kender også til et andet tilfælde i ca. samme afstand fra Rådhuspladsen, hvor båndbredden er i samme størrelse.

4
15. januar 2014 kl. 14:34

Blev vi ikke også lovet 100 Mbit/s og alt muligt med VDSL?

1
15. januar 2014 kl. 14:16

hvor mange der reelt kan få så høj hastighed på kobberkablet. Mon ikke de selvsamme kunder allerede i dag har adgang til f.eks. hurtigt Internet over kabel-tv. Og som sædvanligt er det dem ude på landet der er ladt i stikken...

3
15. januar 2014 kl. 14:30

Dem ude på landet kan få Syd Energi / Stofa :-) Giv det nogen år og TDC's monopol dage er talte

5
15. januar 2014 kl. 15:16

Jeg bor på Stødby Strandvej, 4983 Dannemare - find mig en forbindelse over 6MBit/sec.

9
15. januar 2014 kl. 16:55

Har lige købt en 4g Router til en medarbejder på Lolland.. det giver 40 Mbit ned og 10 Mbit op og abonnementet er en del af de eksisterende Sim kort vi har. Det kan ingen anden leverandør klare på Lolland.

14
15. januar 2014 kl. 18:15

@Jakob Køster
Har lige købt en 4g Router til en medarbejder på Lolland.. det giver 40 Mbit ned og 10 Mbit op....

Nu er Lolland stort og selskabets navn ville da være interessant at vide.

@Henrik Pedersen
Jeg bor på Stødby Strandvej, 4983 Dannemare - find mig en forbindelse over 6MBit/sec.

I sommerhusområdet er det ikke helt umuligt, at der kommer bedre faste linier?, men ...

Telia har en 3G UMTS900 mast på i Dannemare. Telenor en UMTS900 mast ved Kramnitze. De er nu lagt sammen til et 3G netværk. TT kunne ligne det pt bedste bud lige nu med en 3G (4G) router og antenne(r). Men der er noget skov på vejen, og der er 5-6 km til masten.

Men TDC har 99,5% dækningspligt i området inden 2015 er slut. TDC vil anvende den eksisterende mast i Dannemare til 4G/LTE800. Hvis din antenne har rimelig udsigt mod NØ, så skulle det være et rigtigt godt bud - med en 4G router og antenner.

TT vil sikkert også tilbyde 4G/LTE i området, men deres LTE800 frekvenser skal netop på Sjælland og Lolland-Falster bruges med nedsat sendestyrke af hensyn til modtagelse af antenne-tv (UHF kanal 60).

Lars :)

http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/internet/ECE1670394/her-er-postnumrene-der-faar-hurtigt-mobilt-bredbaand/

2
15. januar 2014 kl. 14:23

Ja og prissætningen, er det noget almindelige brugere overhovedet vil røre ved?