En million tv-kunder hos den TDC-ejede kabel-tv-udbyder Yousee mistede lørdag eftermiddag tv-signalet, og det var først nytårsdag, at de fleste kunder igen kunne se tv via kabel-tv fra Yousee.
TDC oplyser til Version2, at årsagen til det omfattende nedbrud endnu ikke var fundet mandag morgen, men at selskabet har nedsat en taskforce, der skal finde frem til, hvorfor nedbruddet skete.
Nedbruddet fik ekstra opmærksomhed, fordi de første kunder rapporterede om problemer på deres tv-udstyr omkring klokken 16 nytårsaftensdag, og nedbruddet havde ramt Yousees kunder i hele landet, da dronningens nytårstale skulle sendes klokken 18.
Tv-signalet var også kun tilbage nogle få steder, da tv-kunderne normalt ville have set rådhusklokkerne ringe nytåret ind ved midnat.
Ifølge Yousee havde nedbruddet et omfang som betød, at der måtte sendes teknikere ud til 33 centraler i hele landet for manuelt at genstarte udstyret.
Yousee har pr. 1. januar lavet visse ændringer i tv-pakkerne og blandt andet droppet FM-radiokanalerne fra kabel-tv. Det er uvist, om nedbruddet skyldes disse ændringer. Nedbruddet faldt også sammen med årsskiftet, hvor der i år var indsat et skudsekund.
TDC har ingen tidshorisont på, hvornår taskforcen kan have fundet frem til den reelle årsag.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er selvfølgelig en dårlig ide med vand fiberskabe; men det er nu ikke derfor at fiberen er coated.
Hovedformålet med coatningen er at sikre den fysiske holdbarhed af fiberen . d.vs. at den ikke knækker. I den forstand beskytter coatningen også fiberen mod vand, som kan korrodere fiber overflade; men det er stadig noget vrøvl at vandet kan trænge ind i fiberen.
For øvrigt er de fibre, som er installeret hos bl.a. TDC afprøvet ved nedsænkning i vand i et stykke tid, således at man er sikre på at de ikke tager skade.
@Baldur. Det er ikke korrekt at fiberen ikke kan tåle vand og at der kan trænge vand ind i fiberen.
Sådan forholder det sig. Fibertuberne er fyldt med vandafvisende gele og fiberen er belagt med vandafvisnende coating af samme årsag.
Søg på det hvis du vil have mere information. Eksempel: https://www.norscan.com/5-cable-killers-that-destroy-buried-fiber-cable/
We learned early on that water is very detrimental to fiber optic strands. Modern-day fibers benefit from advanced coatings that protect them from water, except in the splice enclosures where the tips of the fiber strands are stripped of their coatings so the splices can be fused without contaminants. Today, most water damage happens in splice enclosures that have failed to keep water away from the fiber.
Det er en rigtig dårlig ide med vand i et fiberskab da skabet netop er fyldt med splidsninger.
Mere uddybende materiale her: https://www.occfiber.com/main/index.php?p=31
@Baldur. Det er ikke korrekt at fiberen ikke kan tåle vand og at der kan trænge vand ind i fiberen.
Det er derimod rigtigt at coatingen på de første generationer fibre ikke kunne tåle længere tids fugt, som derved gav anledning til forhøjet dæmpning af fiberen. Dette var et langtidsfænomen, som ikke er relevant i forbindelse med f.eks. oversvømmelser o. lign.
Tak for svar, Kenneth og Baldur.
Fiberen er ligeglad, men de lokale POP-stationer/centraler kortslutter, hvis der kommer vand ind, og udstyret ikke sidder højt nok placeret. ;)
Fiber kan faktisk ikke tåle vand. Vand kan nemlig trænge ind i glas hvis det er så tyndt som fiber. Hvis det sker, så holder fiberen op med at være gennemsigtig. Derudover kan stik bliver beskidte.
Alt hvad der er gravet ned eller placeret i brønde er naturligvis indkapslet så at det er vandtæt. Men gadeskabe er ofte kun klassificeret til at kunne modstå almindeligt nedbør. En decideret oversvømmelse vil medføre indtrængen af vand i skabet. Og det kan beskadige installationen.
Telefoncentralerne vil jeg nok ikke være så bekymret for. Her er den største fare at der sker noget med taget eller at stormen medfører knuste vinduer, så at der opstår vandskader på mere traditionel vis.
ing.dk har opsnuset, at de har hentet eksperter fra både ind- og udland. Så det er nok ikke bare en konfigurationsfil.
Der kan sagtens være nogle centraler rundt omkring, som har fået vand ifb.m. stormvejr, hvilket jo sagtens kan give lokale udfald, men det har IMHO ingen relation til f.eks. nytårets hændelse.
Nu er det bare en teori, men at nedbruddet ikke kan skyldes hackerangreb, men derimod en forkert konfigurationsfil. Alt nedenstående er bare gisninger fra min side.
Hvis man har prøvet at ændre abonnement hos TDC, får man altid en ordrebekræftelse, hvori det fremgår, at ændringen vil ske senest kl. 16. Min erfaring har altid været, at præcis kl. 16:00 og frem til 16:15 genstarter vores modem sig automatisk for at hente den nye konfiguration til abonnementet (hastighed, G.inp, m.v., som TDC har en central database over, hvad det enkelte linjekort understøtter, og hvilket kort man er forbundet til). Sådan har det altid været, men på det seneste har jeg også oplevet, at ændringer er blevet kørt omkring kl. 24:00-02:00 med min seneste abonnementsændring, måske pga. ændret praksis for at forstyrre kunden mindst muligt? Måske man den 31/12 har valgt at aflyse kørslen kl. 24:00-02:00 af åbenlyse årsager, og har kørt det hele kl. 16:00 samme dag i stedet?
31/12/2016-01/01/2016 har samtidig været den dato, hvor den årlige prisregulering på mange produkter er kørt igennem, abonnementer og hastigheder i de interne systemer er udgået, ændret og oprettet til det nye års udbud (systemet hedder vistnok Columbine). Eksempelvis har en antenneforening som Odder Antenne opsagt deres aftale med Yousee, fordi de selv vil administrere nettet. Den opsigelse for samtlige kunder er formentligt kørt igennem heromkring. Det er bare nogle få ting, som man må formode bliver kørt i batch omkring kl. 16/24 hos TDC/YouSee.
At nedbruddet sker omkring kl. 16 er ikke overraskende set i dette lys. Det er et centralt tidspunkt for den daglige release af konfiguration i hele deres net, men noget må være gået galt i denne sammenhæng.
Tak for svar, Kenneth Dornhoff. Kan yousees POP/stationer/centraler mon have fået våde tæer under URD? Der var jo faktisk folk, der meldte problemer allerede i juledagene.
Fiberen er ligeglad, men de lokale POP-stationer/centraler kortslutter, hvis der kommer vand ind, og udstyret ikke sidder højt nok placeret. ;)
... udsigten til våde tæer: Er fibernettet m.m. sårbart overfor store oversvømmelser?
De har vel skulle skifte controller eller boot media
Hvis TDC har en effektiv logning og (net) overvågnings politik 'bør' det kunne opklares. Men en manglende sikkerheds politik er jo også en sårbarhed.
få noder der fejler kan være en bug. 300 noder er skal skiftes lyder som et angreb.
Hvis de stadig har ball-empfang betyder det ikke noget, at kabelforbindelserne til en sender alle ryger. Der er jo perfekt modtagelse fra andre master i de høje sendemaster - og så snupper man bare kanalerne på den måde, og genudsender dem via egen sendemast
Hej Mogens, tror faktisk ikke at Teracom har ball-empfang længere. Tror det er pillet ned, men er ikke helt sikker.....
Mange undrer sig over, at Yousee ikke er kommet med en mere udførlig forklaring. Og spekulationer om hacking florerer.
Men selvfølgelig kan Yousee ikke offentliggøre detaljer før de har afleveret en mere udførlig forklaring til tilsynsmyndigheden FE og besvaret deres spørgsmål om imødegåelse af gentagelser. Det er jo vigtigt for Yousee, at hændelsen ikke afslører en permanent sårbarhed, der kan tvinge tilsynet til handling med krav om udbedring.
Så enkelt kan det være.
Vi har egen fiber node i kælderen. Og ingen signal 31/12. Så svaret er nok ja...
Ok, var faktisk ikke klar over at foreningerne også var berørt. Spændende...
Jeg sætter stadig mine penge på en firmaware update - TDC havde lovet nye features per 1 januar.....
Det gør jeg ikke, for hvem ved deres sansers fulde fem firmware opgraderer udstyr d. 31/12 kl. 16:00 ?
Vi har IP TV fra yousee og det var også nede.. men internettet virkede fint.. som jo altså er samme forbindelse.. :)
IP-TV skal stadig have signalet et sted fra, inden det konverteres til IP....
Yousee har selv sagt det i forbindelse med at folk har efterspurgt udsendelser i dette tidsrum. Folk på de nye Huawei-centraler mistede også signalet.Nej, for det var ikke IP-nettet, som arkiv er en del af, som gik ned. Det var DVB-C nettet, altså signalforsyningen.
Nej, for det var ikke IP-nettet, som arkiv er en del af, som gik ned. Det var DVB-C nettet, altså signalforsyningen.Deres arkiv har heller ikke optaget noget i dette tidsrum.
Ing.dk skriver at der blev skiftet hardware 300 steder.. er der nogen som ved mere om det? Kan det være fordi det bare er hurtigere at sætte ny hardware op end at genindlæse configfiler, eller kan hardwaren være stået helt af? Eller har ing blot misforstået noget.. :)https://ing.dk/artikel/yousee-nytaarsnedbrud-gik-ud-baade-hardware-software-191326
ps: ip-tv gik vel ikke ned, kun DVB-C ??
Eksakt, det var kun DVB-C nettet der gik. Ikke Internet, ikke arkiv der virkede fint i youSee boksen (benytter IP).
De anlæg jeg har adgang til, der kan man remote konfigurere udstyret (og dermed MUXer, kanalfrekvenser osv.). Det er som regel en eller anden embedded webserver, der kører af ht. Tænker ikke at det kræver alt verden at hacke den, især ikke hvis boksen ikke er firmware opgraderet (og selvom den er til nyeste version, så tror jeg ikke producenten har fokus på netop den del). Den skal med andre ord bare stå åben ud på Internet, fordi en eller anden ekstern konsulent skal have adgang, så har du balladen. Du kan nemt slukke for alverden og for at lave password recovery, skal du som regel factory nulstille boksen og genindlæse din konfigurationsfil, før du er oppe at køre igen (eller starte fra scratch med at konfigurere den igen).
Det giver ihvertfald mening ifht. at de skulle ud på 33 centraler....
Det skal vel har en software på der retter fejlen.....
Rygtet i andre lande lyder på test af effekterne fra EMP'er. Så angreb lyder ikke helt usandsynligt. Disse nedbrud sker for mange andre virksomheder i mange andre vestlige lande for tiden. Siger ikke, at det "bestemt" er sådan. Det er bare løse rygter i staterne og kingdom.
De har vist også kun hovedstationen fælles</p>
<p>ps: ip-tv gik vel ikke ned, kun DVB-C ??
Rettigheder er roden til alt ondt.
Indtil det er ens egne.
Deres arkiv har heller ikke optaget noget i dette tidsrum.
Under nykøbing sj fejlen står der "Forbindelse til centraludstyr afbrudt" og derfor vil vi "opleve driftsforstyrrelser på Bredbånd, Tv og Telefoni".. Er ikke sikkert det har noget med det andet nedbrud at gøre selvfølgelig, men virker spøjst.. Må håbe de kommer med en rigtig forklaring på et tidspunkt og ikke bare en gang utydelig snak uden indhold.. :)Ifølge driftinfo kategoriseres der som kabelfejl..!?
Ifølge driftinfo kategoriseres der som kabelfejl..!?
Vi har IP TV fra yousee og det var også nede.. men internettet virkede fint.. som jo altså er samme forbindelse.. :)Certificat time-out wil også være incompetance af dimensioner af både TDC og leverandør
Ellers en flot præstation af få det meste af et broadcast net til at gå ned.
Jeg ville ikke vide hvordan.
forslag ?
ps: ip-tv gik vel ikke ned, kun DVB-C ??
Vi har egen fiber node i kælderen. Og ingen signal 31/12. Så svaret er nok ja...Jeg er så ikke klar over om det berørte alle youSee kunder på COAX, altså både youSees egne kabel-TV net og dem vor de leverer til foreninger. Nogen der ved det ?
Holdt da op det ser slemt ud inde på Yousee's driftsinfo:https://kundeservice.yousee.dk/driftsinformation/listeGad vide hvad der lige sker?
Jeg sætter stadig mine penge på en firmaware update - TDC havde lovet nye features per 1 januar.....
Som bruger er det i så fald også svært ikke at undre sig over, hvis man vælger at udføre sådanne sårbare procedurer lige op til en af årets helt store helligaftner/dage, hvor man kan være sikker på at udløse national depression og shitstorm, og hvor man velsagtens er nødt til at hente et større nødberedskab af bitre teknikere ind end på en hverdag. Hvad er grunden til, at man ikke foretager den slags en onsdag formiddag, hvor langt færre ville opdage pinlige kiksere, inden man kunne nå at rette dem?Hvorfor man så er gået videre med denne opdatering til alle områder uden at sikre sig, at det virkede ved de første, henstår så i det uvisse
Certificat time-out wil også være incompetance af dimensioner af både TDC og leverandør Ellers en flot præstation af få det meste af et broadcast net til at gå ned. Jeg ville ikke vide hvordan. forslag ? ps: ip-tv gik vel ikke ned, kun DVB-C ??
Mit bud: Certifikat-timeout, der forhindrede at man kunne logge ind remote og opdatere certifikatet, således at man var nødt til at sende folk ud for at logge ind lokalt på udstyret.
Ok, lad os gennemgå udstyr engang. Eftersom både Internet og arkiv delen på youSee boksen virkede, så var det nok ikke HFC nettet den var gal med (selvom jeg selv var inde på det før), da CMTSer så virkede fint. Der var med andre ord HF signal hele vejen ud til Hr. og Fru Jensen. Det der så er lidt forvirrende, er at de skulle ud på samtlige centraler (33 ?) og manuelt genstarte. Måske nogen har hacket udstyret (det kan med garanti tilgås remote) og ændret koden, derefter slukket for alle TV-kanaler. Det giver så mening at der kan laves password recovery fra consollen, hvorfor de så skulle besøge alle centraler.... De systemer har jo normalt bypass på de frekvenser der bruges til Internet.
Jeg er så ikke klar over om det berørte alle youSee kunder på COAX, altså både youSees egne kabel-TV net og dem vor de leverer til foreninger. Nogen der ved det ?
Mit bud: Certifikat-timeout, der forhindrede at man kunne logge ind remote og opdatere certifikatet, således at man var nødt til at sende folk ud for at logge ind lokalt på udstyret.
Hvor blev det Version2 af hvor den slags kommentarer ikke var et særsyn?
Som en anden tidligere nævnte, er der nok tale om en firmwareopdatering af head-ends,
Det giver ingen mening.
TDC skulle være inkompetente i særklasse hvis de rodede med den slags nytårs aften lige før Dronningens Nytårstale.
Det er langt mere sandsynligt at det handler om nogle credentials der blev kvajet.
Mit bud: Certifikat-timeout, der forhindrede at man kunne logge ind remote og opdatere certifikatet, således at man var nødt til at sende folk ud for at logge ind lokalt på udstyret.
Det var lidt dumt, at FE ikke præciserede dette ved første kontakt med pressen.
de fleste medier har en bait first taktik så de kunne bøje det i neon og det kunne være "glemt" at bliver nævnt
på bar bund er vel at godt eksempel.
serføldig er de ikke de , de har bare udelukket x muligheder indtil videre
Som en anden tidligere nævnte, er der nok tale om en firmwareopdatering af head-ends, som gik galt. Hvorfor man så er gået videre med denne opdatering til alle områder uden at sikre sig, at det virkede ved de første, henstår så i det uvisse - ligesom årsagen til at man ikke kunne falde tilbage uden fysiske besøg..
Lad os antage det er problemet, og det lyder meget sandsynligt, så er det jo fordi sådanne procedurer er sparet væk, fordi det skal være så billigt som muligt og der skal bruges kortest muligt tid på det. Så bliver der rigtigt tit ikke tænkt på konsekvenserne og hvad det kommer til at koste, hvis det først går galt. Og her tænker jeg ikke kun på hvad det koster, at skulle sende folk ud til 33 centraler nytårsnat, men de store omkostninger image mæssigt sådan et nedbrud har....
Nogle medier - bl.a. DR - er da også begyndt at nævne, at der er tale om en rutinemæssig rapportering til FE som led i FEs tilsyn for beredskab på teleområdet. Det var lidt dumt, at FE ikke præciserede dette ved første kontakt med pressen.Muligvis ikke opsigtsvækkende, men hvorfor så holde på årsagen så spekulationer kan få frit løb?
Som en anden tidligere nævnte, er der nok tale om en firmwareopdatering af head-ends, som gik galt. Hvorfor man så er gået videre med denne opdatering til alle områder uden at sikre sig, at det virkede ved de første, henstår så i det uvisse - ligesom årsagen til at man ikke kunne falde tilbage uden fysiske besøg..
Muligvis ikke opsigtsvækkende, men hvorfor så holde på årsagen så spekulationer kan få frit løb?
UTC 23:59:60 fik ét leap second, - Så hvis en kina programmør fik at vide at der i kina natten skulle tilføjes et sekund, og han tog kina-tid og ikke UTC, så passer det da meget godt.Tror ikke du ved hvad et skudsekund er.
Kina fik skudsekundet kl. 1600...
Tror ikke dette land ved hvad kritisk infrastruktur er.
Tror ikke du ved hvad et skudsekund er.
Hvorfor skal russerne have skylden? Det er da TDC som selv har lukket Huawei ind til kronjuvlerne. Det kan vel ikke være et Hack, når disclaimeren fra Huawei høfligt gør opmærksom på, at data sendes hjem til brug for produktforbedring. Kina fik skudsekundet kl. 1600... Tror ikke dette land ved hvad kritisk infrastruktur er. Vi kan iøvrigt så se frem til netværksopkoblet F-35 fly også!
Putin did it! Once again!
TDC/Yousee har indtil flere GPS kilder - de bruger næppe noget så løst som NTP.
Tak for svar, Mogens Ritsholm.
Det er der næppe noget opsigtsvækkende ved, da det nok bare er baseret på en rapporteringspligt for større hændelser - og ikke en konkret mistanke om hacking.
... har i følge TV" News meldt sig på banen, og bistår "som tilsynsmyndighed" med at efterforske nedbruddet...
Det må Mogens Ritshold kunne udlægge for os....
Der er givetvis kun et par centrale transformerstationer der skal rammes for at det er effektivt slut for alle andre end militæret. Ja, der er sikkert nødstrøm på senderne men ingen danskere med strøm på TV'et til at modtage signalet.
Det er vel også derfor at der bagest i telefonbogen, dengang de stadig fandtes var en side med betydning af varslingerne, og hvad man altid burde have i hjemmet. "Gå indenfor og lyt til radioen" "Hav altid lommelygte og batterier til radioen"
Så man kunne få oplysninger ud på sendernes nødstrøm
Nu er det så ændret til "Afvent information En beredskabsmeddelelse fra myndighederne vil hurtigst muligt efter sirenevarslingen blive udsendt via dr.dk og tv2.dk og vil kunne høres på DR’s FM-radiokanaler i det berørte geografiske område. DR og TV2 bringer desuden beredskabsmeddelelsen på tekst-tv side 150. Afhængig af hændelsens karakter vil informationen blive udsendt via endnu flere kanaler, ligesom myndigheder ofte vil bringe beredskabsmeddelelserne via eksempelvis sociale medier og egne hjemmesider." Så hvis strømmen ryger efter FM-båndet er lukket, så er der ingen steder at få oplysninger, som det ser ud nu (Så er der DAB-radioer på batteri, men jeg ved ikke hvor længe de kan holde)
Nej!!!!!!! - det har ikke noget med hinanden at gøre!
Det er jo fremført på samme teknologi, så der vil være en grad af sammenhæng. Men som Baldur allerede har skitseret, så virker ingen af teknologierne uden strøm... Som der står i mit tidligere link, så vil du blive varslet med lydsignal i tilfælde af en alvorlig hændelse og vil kunne orientere dig via diverse medier, herunder FM-radio, men også TV og socialemedier. Beredskabet har også sin egen app, men igen forudsætter en mobiltelefon eller tablet med strøm og internet...
DR og TV2 har pligt til at udsende beredskabsmeddelser når myndighederne har brug for det, men hvordan det skal foregå, er jeg ikke sikker på. Jeg kunne forestille mig at Teracom, som driver det luftbårne sendenet, er blevet pålagt en lignende forpligtelse i forbindelse med udbuddet. Alt det ved Mogens Ritsholm sikkert alt om, så jeg stopper gætteriet her :-)
Historien bag beredskabsmæssige krav på teleområdet er i store træk følgende:
Under den gamle TDC koncession kunne staten bestemme ethvert forhold af hensyn til beredskabet. F. eks. hvor der skulle være no-bresk osv. Men i virkeligheden var der en løbende dialog, hvor TDC indrettede sig til myndighedernes tilfredshed.
Da liberaliseringen så kom i 1996, var der et stort problem.
Først bevarede man en plan om at opstille kravene systematisk i forhold til alle udbydere. Men til sidst opgav man og bevarede bare statens suveræne ret til at bestemme. Og det er der vi er i dag, selv om der har været flere sårbarhedsundersøgelser.
Og man skal forstå, at krav kan stilles til alle teleudbydere. Altså også Terracom og Yousee. Kravene til at DR og TV2 skal varsle er beredskabskrav uden for teleområdet, der kun omfatter "transporten" af signalerne.
Beredskabskrav kan let blive overdrevne og en stor byrde for telebranchen.
På den anden side er sikkerhed for modtagelse af TV-kanaler med beredskabsmæssig betydning vel så indlysende en opgave, at branchen let kommer til at aktivere mange flere spørgsmål, hvis der ikke er et vist minimum af orden i det.
Jeg tror ikke, at argumentet om at længerevarende udfald nok ikke sker i en beredskabsmæssig situation anerkendes af beredskabsmyndighederne. En beredskabsmæssig situation kan jo være langvarig, selv om det heldigvis ikke er oplevet i mange år.
Claus Krogsgaard-Mattson: Tak for svar. Men min bekymring udspringer jo altså netop af, at en del kommentarer på yousees facebook-side omtaler, at de også mistede adgang til internet og telefoni. Jeg aner ikke, om det er rigtigt - eller om der er tale om tilfældige sammenfald. Det er der endnu ingen her, der har svaret på: Hænger disse ting så tæt sammen hos udbyderne, at man faktisk kan miste det hele ved et sådant nedbrud?Bemærk at internettet hos YouSee IKKE har været berørt.
Hvis svaret er entydigt "Nej!!!!!!! - det har ikke noget med hinanden at gøre! - så giver jeg dig ret - så er der ikke helt den samme grund til bekymring.
Jeg håber, at du har ret, Baldur Nordahl. Jeg tænkte, at det netop i tilfælde af naturkatastrofer kunne falde sammen, men det skyldes nok min manglende tekniske indsigt.Chancen for at der sker en beredskabssituation præcis samtidig med et nedbrud af den kaliber vi ser her er forsvindende.
Det er vel netop her, en transistorradio på batteri kunne være til gavn? For 10 år siden ville jeg have betragtet krig som en meget fjern mulighed - er det stadig det? På det punkt er jeg i hvert fald ikke ene om at bekymre mig, har jeg indtryk af. Så beredskabet bør vel (desværre) også have den mulighed i baghovedet?Ja, der er sikkert nødstrøm på senderne men ingen danskere med strøm på TV'et til at modtage signalet.
ak for svar, men nu drejede min bekymring sig netop ikke om at undvære tv, Baldur Nordahl, men derimod om "beredskabsmæssige situationer". Måske en ubegrundet bekymring - det er det, jeg prøver at få opklaret.
Det mener jeg er en storm i et glas vand. Chancen for at der sker en beredskabssituation præcis samtidig med et nedbrud af den kaliber vi ser her er forsvindende.
Medmindre altså der er tale om ond vilje (sabotage) men i det tilfælde, så er der ikke noget normalt redundans der virker. Folk med indsigt, eksempelvis en fremmed statsmagt, kan vælte mange ting ved at ramme det svage punkt, som er i alle systemer.
Skulle jeg starte en krig på gammeldags facon (med bomber forstås) så vil jeg starte med at tage elforsyningen ud. Der er givetvis kun et par centrale transformerstationer der skal rammes for at det er effektivt slut for alle andre end militæret. Ja, der er sikkert nødstrøm på senderne men ingen danskere med strøm på TV'et til at modtage signalet.
Det håber jeg da, at nogle ansvarlige politikere
Har du læst https://brs.dk/beredskab/varsling/Pages/Varsling.aspx ? Ellers er det et godt sted at starte, inden du bekymre dig for meget. Jeg er sikker på at Beredskabet allerede har flere store tænkere på sagen...
Så vidt jeg kan se af ovenstående, så er TV mediet ikke det eneste medie befolkningen bør orientere sig på i tilfælde af en krise. Hvis systemet er i stykker, så har vi behov for en politisk reaktion, men jeg mener ikke at vi har behov for en politisk overreaktion på en enkelt leverandørs problemer på et enkelt medie. Bemærk at internettet hos YouSee IKKE har været berørt.
Så tilbage til dit oprindelige spørgsmål; JA. FM radioen er stadig en del af beredskabet til varsling...
Der kom jo en del af svaret, Mogens Ritsholm. Tak.Alle teleudbydere kan pålægges krav af hensyn til beredskabet.
Ja, det er den ubehagelige fornemmelse, man begynder at få.Så det trænger vist til et eftersyn.
TDC (herunder yousee) er forsyningspligtige vedr. basale teleydelserhttps://erhvervsstyrelsen.dk/forsyningspligt-forlaenget-til-2016
Mig bekendt er der ingen forsyningspligt på indhold.
DR og TV2 har pligt til at udsende beredskabsmeddelser når myndighederne har brug for det, men hvordan det skal foregå, er jeg ikke sikker på. Jeg kunne forestille mig at Teracom, som driver det luftbårne sendenet, er blevet pålagt en lignende forpligtelse i forbindelse med udbuddet. Alt det ved Mogens Ritsholm sikkert alt om, så jeg stopper gætteriet her :-)