TDC: IPv6 venter kun på efterspørgslen

Det er kun et spørgsmål om, at flere virksomheder skal efterspørge IPv6, før TDC vil udbyde IPv6-forbindelser.

For de fleste organisationer er IPv6 i dag reelt kun en teknologi, som kan bruges på lokalnetværket. Resten af internettet kører overvejende stadig IPv4, men det vil hurtigt kunne ændre sig, hvis kunderne begynder at efterspørge den nye protokol.

»IPv6 er ikke noget, vi udbyder som standard. Men vi ville relativt hurtigt kunne lukke op for det. Det er udelukkende et spørgsmål om efterspørgslen,« siger underdirektør Mogens Jallberg fra TDC Business Nordic til Version2.

IPv6 er en ny version af den protokol, som danner grundlaget for datatrafikken på internettet. Den nuværende udgave, IPv4, var aldrig gearet til at understøtte et globalt internet med flere milliarder brugere på tværs af flere hundrede lande.

Blandt andet er IPv4 begrænset til omkring fire milliarder unikke IP-adresser, da adresserne er 32 bit. IPv6 bruger 128 bit til adresserne, og dermed er der i praksis ingen begrænsninger til hindring for, at alle enheder bliver koblet direkte til internettet med en unik IPv6-adresse.

TDC kører i øjeblikket test hos omkring 20 kunder, som har fået en IPv6-forbindelse fra deres eget netværk til TDC's backbone, som også understøtter IPv6. Men selvom teleselskabet i princippet er klar til at udbyde IPv6-forbindelser, så er der lige nu ikke et marked for det i Danmark.

»Vi lavede den første IPv6-implementering for over 10 år siden, og vi har løbende kørt vores egne test. I forhold til, at alle skal forholde sig til IPv6, så tror jeg, det er vigtigt, at virksomheder begynder at tænke det ind og efterspørge det. Så kan man sprede arbejdet og investeringen ud over nogle år,« siger Mogens Jallberg.

De fleste producenter af routere, switche og andet netværksudstyr understøtter allerede IPv6. Det samme gør alle nyere styresystemer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Michael Coene

IT afdelinger er presset og vil kun rulle det ud når cheferne beder dem om det. Vil det ikke være bedre at rulle det ud til nogle private IT nørds som kan hjælpe med at finde både fejl og muligheder?

 • 2
 • 0
Ken Poulsen

Jeg er åbenbart blandt de 20 testere hos TDC.
Er meget glad og det virker bare!
Men ingen dual-stack, så har en tunnel ind over min IPv4.
Har kørt med det siden April og der har ingen problemer været.
Og fik smidt 2x /64 ind osse :)

Nu mangler vi bare at de forskellige web-/mailhoteller følger med!

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Jeg opdagede for nyligt at min computer har en IPv6 adresse. Jeg kan tilgå IPV6 only sites som f.eks. ipv6.google.com. Myip.dk viser en IPv6 adresse (det var sådan jeg opdagede det).

Det var jo stærkt mystisk da jeg aldrig har sat noget IPv6 op.

Det viser sig at det er min trådløse router Linksys WRT610N som har en indbygget IPv6 tunnel, således at alle computere på indersiden får tildelt en såkaldt 6to4 IPv6 adresse.

Min internetudbyder (Aplus) har ikke IPv6 support. Men det har næste led i kæden, og den finder min router automatisk og opretter en tunnel.

Hvad kan jeg så bruge det til? Jo, det ser ud til at være et stærkt alternativ til NAT. Det er faktisk muligt at tilgå de enkelte computere direkte, hvis man kender IPv6 adressen på den enkelte computer. Det betyder dog også at firewall beskyttelsen fra NAT er væk.

 • 3
 • 0
Baldur Norddahl

Ja standard-firmware.

Det eneste man skal være opmærksom på, er at den gamle version ikke havde nogen firewall beskyttelse af IPv6 trafik. Da IPv6 heller ikke kan slås fra, så kom det som en ubehagelig overraskelse for nogen. Linksys fik en del kritik, og i den nye firmware har de implementeret en firewall som blokere alle indgående forbindelser på IPv6. Uheldigvis har de ikke lavet nogen måde man kan kontrollere denne firewall på.

IPv6 fremgår ikke af nogen af menuerne.

Så man må nok betragte IPv6 support for at være på et slags forsøgstadie.

 • 0
 • 0
Ken Poulsen

En god firewall box kan stadig beskytte dig selvom NAT er væk...
Fordelen ved IPv6 er jo bla. vi ikke behøver NAT.
Alle bør tjekke efter når de køber en ny router at den mindst kan lave 6to4.
Isæt når der ikke ret er nogle udbydere som tilbyder dual-stack eller tunnels.
Kun TDC og Fullrate (via Sixxs) har jeg set indtil nu tilbyde tunnels i Danmark.

Men du kan normalt på alt Linksys udstyr smide OpenWRT på, så har du fuld IPv6 support og en firewall.

 • 1
 • 0
Simon Thyregod

Jeg har lavet en hjemmeside som kun understøtter IPv4 fra hostens side.
Men det er intet problem. Cloudflare lancerede "Automatisk IPv6 Gateway" på deres 1 års fødsesdag og jeg har kørt det uden problemer.

Cloudflare: http://cloudflare.com

IPv6 hos CF: http://blog.cloudflare.com/introducing-cloudflares-automatic-ipv6-gatewa

Min hjemmesides IPv6 test: http://ipv6-test.com/validate.php?url=www.dkgamers.tk

 • 0
 • 0
Lars Tørnes Hansen

Hvis TDC vil levere IPv4 og IPv6 her, så er jeg meget gerne ny kunde hos TDC.

De skal bare levere en boks, som jeg kan tilslutte min D-Link DIR-825 dual-stack router. Der behøves ikke engang at være WLAN på boksen, det skal D-Link DIR-825 routeren nok sørge for.

En note til alle andre:
D-Link DIR825 er en dual-stak router der understøtter:
Alt fra IPv4, og af IPv6 ting er det:

 • Link-Local connectivity
 • Static IPv6 (Stateful & Stateless)
 • DHCPv6 (Stateful & Stateless)
 • IPv6 over PPPoE (Stateful & Stateless)
 • 6-to-4 tunelling (Stateful & Stateless)
 • IPv6 in IPv4 tunelling (Stateful & Stateless)
 • 0
 • 0
jonas Vejlin

Nu spørger jeg nok lidt dumt. Den vigtigste forskel på IPv4 og IPv6 er at der nu er 2^128 adresser i stedet for 2^32 adresser. Så hvis man er en af de folk som har statisk IPv4 adresse og ikke er ked af NAT er der så nogle fordele ved IPv6 som privat person?

 • 0
 • 0
Lars Tørnes Hansen

Nu spørger jeg nok lidt dumt. Den vigtigste forskel på IPv4 og IPv6 er at der nu er 2^128 adresser i stedet for 2^32 adresser. Så hvis man er en af de folk som har statisk IPv4 adresse og ikke er ked af NAT er der så nogle fordele ved IPv6 som privat person?


Jeg har ikke en statisk IPv4 adresse, og jeg kunne fint bruge en statisk IPv6 adresse til hver af mine computere, fordi jeg gerne vil kunne komme i kontakt med dem uden at skulle bruge NAT.

Derudover koster en statisk IPv4 adresse penge, og den pris bliver nok ikke mindre i fremtiden. En flok statiske IPv6 adresser koster ikke penge, for der er rigeligt af dem.

Jeg vil gerne have IPv6, fordi min kammerat har en VPS med både IPv4 og IPv6, hvor han gerne hoster en service, som jeg har lavet. Den service kan være hvad som helst, og er kun begrænset af hvad jeg gider at programmere på hobby-basis der kan gøre min hjemme-IT sjovere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere