TDC holder fast i proprietær IoT-standard - andre kører billig open source
I Aarhus er man ved at rulle sin Smart City-infrastruktur ud for at lære byens træer at råbe efter vand, opdage brud på ledningerne i fjernvarmebrønde og sågar at gøre aarhusianerne opmærksomme på, når UV-strålingen kalder på en faktor 30.
I London kalder de deres lignende, om end mere storstilede projekt Things Connected, som blandt andet kan bryste sig ved at have verdens højest placerede IoT-basestation i det 180 meter høje BT Tower.
Tingenes internet er ikke længere små individuelle projekter, men store regionale udviklingsplaner, som teleselskaberne bør hakkes om for at få lov at levere infrastrukturen til.
Men fælles for London og Aarhus er, at de benytter sig af open source-teknologien LoRaWan, som er en protokol til trådløs kommunikation. Og dermed ikke en krone i kassen til teleselskaberne på den front, selvom de stadig tjener penge på at levere backend-servicen.
Billigere drift
For Mirko Alexander Presser, der er specialist i Smart City-området ved Alexandra Instituttet, har de forskellige løsninger hver sin force.
»Fra et teknologisk perspektiv er de ikke så forskellige. Jeg vil ikke sige, at nogen af dem er bedst, da de alle indeholder forskellige fordele og ulemper,« siger han og nævner også Sigfox og The Things Network som alternativer.
Modsat TDC’s ambitiøse Narrow Band IoT er LoRaWan ikke licenseret, og den er derfor også både nemmere og billigere at etablere, samtidig med at driftsomkostningerne er lavere.
Sigfox er en manage service, som lover at arbejde globalt i fremtiden, ligesom Narrow Band IoT allerede gør, men Sigfox klarer sig ikke så godt som forventet, mener Mirko Alexander Presser.
LoRa derimod er som et WiFi-access point. Du kan anvende den hvor som helst, hooke den op til en internetforbindelse, og så har du dækning i en radius op til 10 km.
NB IoT er mere sikkert
Ifølge Mirko Alexander Presser er det netop det globale aspekt, der er den store forskel i de to løsninger.
»Den primære forskel er, at hvis du er en organisation, der behøver out of the box-forbindelse globalt, skal du bruge Narrow Band IoT gennem forskellige teleoperatører eller Sigfox, hvis den dækker det område. Men hvis du kun behøver lokal dækning i for eksempel en kommune, så kan du internalisere det gennem et LoRa-netværk,« siger Mirko Alexander Presser.
Derudover er organisationerne med Narrow Band IoT også afhængig af TDC og betaler høje driftsomkostninger ved at bruge det. Men det er der også en vis sikkerhed i ifølge Anders P. Mynster, senior konsulent ved det uvildige GTS-institut Delta, som er en del af Force Technology.
»Narrow Band IoT forventes at skulle kommunikere i teleselskabernes licenserede bånd, og det betyder, at der er en større sikkerhed for, at kommunikationen kommer igennem. Fordi de har fuld kontrol over den del af spektret,« forklarer Anders P. Mynster.
Teleoperatørerne er vågnet op til dåd
Ifølge Anders P. Mynster er det en spændende udvikling, at ikke bare LoRaWan, men også den konkurrerende Sigfox er løbet med store markedsandele de seneste år. De går under betegnelsen Low Power Wide Area Networks,
»Det er super interessant, at LoRaWan og Sigfox har fået så meget vind i sejlene over de seneste to år. Teleselskaberne har jo udbudt machine for machine communication i mange år. Det har bare været forholdsvis dyrt. LoRaWan og Sigfox er gået ind og udfordret dem, på hvad det koster at have en generel internetopkobling i store områder,« forklarer Anders P. Mynster.
Han mener, at ikke bare TDC, men alle teleoperatørerne er vågnet op til dåd og føler sig anderledes nødsaget til at forbedre deres services på IoT-området.
»Det betyder at, 5G-standardiseringen er vågnet, og det har presset teleselskaberne til at være mere med på beatet i forhold til den kommunikationstype. Det er pludselig kommet i fokus som et globalt udviklingsmål,« forklarer Anders P. Mynster.
Overhales indenom
Teleoperatørerne skal ikke sidde på deres hænder i meget længere tid, mener Anders P. Mynster.
»Det er teleoperatørerne generelt. Men TDC er presset i den forstand, at hvis det tager dem for lang tid at udvikle Narrow Band IoT, så vinder LoRa og Sigfox for langt frem til, at de kan nå at indhente dem,« siger han.
Omvendt spår Alexandra Instituttets Mirko Alexander Presser Narrow Band IoT gode chancer af den simple grund, at globaliseringen kalder på den.
»Jeg tror, Narrow Band IoT har en lys fremtid, fordi den virker med alle andre operatørservices, og så er den global. Så særligt for logistikfirmaer er LoRa slet ikke mulighed,« siger Mirko Alexander Presser.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.