TDC har opdaget ny fejl i teledata

Illustration: josefkubes, BigStock
TDC har opdaget en fejl, der har betydet, at oplysninger fra mobilmaster er blevet forskudt 220 meter.

Teleselskabet TDC har opdaget en ny fejl i et system knyttet til selskabets mobilmaster. Konsekvensen er, at der i en stribe straffesager er blevet brugt fejlbehæftede oplysninger.

Det skriver ITWatch og Ritzau på baggrund af en meddelelse fra Rigsadvokaten.

Fejlen består i, at det sted, som politiet har anmodet om teledata fra, er blevet flyttet omkring 220 meter mod sydvest.

Anklagere vil derfor orientere forsvarere i 30 igangværende sager, hvor der er rejst tiltale, og det samme sker derudover i 13 sager, hvor der allerede er afsagt dom. Informationerne sendes også til sager, hvor efterforskningen er i gang.

»Det her er et eksempel på en fejl, som viser de usikkerheder, der kan være ved brugen af teledata. Teledata bliver i dag varedeklareret, så det nu er mere tydeligt, hvilke potentielle fejlkilder og usikkerheder, man skal være opmærksom på,« siger statsadvokat Pernille Berinholdt Mikkelsen i en pressemeddelse.

I 2019 kom den såkaldte teledata frem i lyset, som handlede om brug af fejlagtige teledata. Det førte til, at en del sager gik i stå, hvor teledata indgik og omkring 10.000 sager skulle undersøges for fejl.

Ifølge Ritzau oplyste formanden for en uafhængig kontrol- og styregruppe i teledatasagen, at man endnu ikke var stødt på fejl, der havde ført til domsfældelse af udskyldige.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Pelle Gøeg

Med en ca fejl på 220 meter, så lyder det som om nogen ikke er opmærksom på hvilket koordinat system der skal bruges.

Det vil ikke være første gang de forveksles. Typisk fordi mange normalt bare omtaler koordinaterne i "utm32". Men mangler det væsentlig datum, om det er Euref89 (som er det primære i DK) eller fx ED50.

Hvis man tager samme koordinat i euref89-utm32 men betragter det i ed50-utm32, så får man fejlen på ca. 220m

 • 14
 • 0
#2 Povl H. Pedersen

Det lyder meget sandsynligt at det er forskel på koordinater (Datum) der er problemet. Men det er vel ikke TDCs skyld, medmindre at det er specificeret hvilket koordinatsystem data skal leveres i.

Jorden er ujævn som en kartoffel, derfor anvendes forskellige modeller til at beskrive jordens eliptiske facon, og mange steder anvendes lokale modeller der bedre nærmer sig jordens reelle krumning og afstand fra jordens kerne i de lokale regioner. ED50 var den gamle EU fælles standard.

Rigtigt mange steder bruger man WGS84 (Standard GPS koordiater), og det er indenfor et par meter af euref89/ETRS - Den nye europæiske standard. Hvis man smider koordinater ind i Google Earth, så er det også WGS84 datum, da det er et datum der beskriver klodens facon tilnærmelsesvist for hele kloden.

Men ED50 (Som bruger en elipsemodel af jorden fra 1909) kombineret med mapning til UTM (kortprojektion) giver netop afvigelser i den størrelse vi her taler om.

Om det er staten eller TDC der har brugt gamle koordinater (ED50) ved jeg ikke. Men uanset hvem der er, så bør man opgradere til euref89 modellen, som er rimeligt ens med WGS84 i vores område.

PS: Man kan lege med konverteringer her: https://tool-online.com/en/coordinate-converter.php

Aarhus domkirke flytter sig 30m i højden ved konvertering fra WGS84 til ED50, og flytter sig 105m mod NØ. Så er der UTM mapningen der ved 50grader N afviger 112m i N/S retning.

I UTM (rectangulære koordinater) bliver WGS84 for domkirken omsat til (zone 32, så meter offset fra 0,0 i firkanten der er 6 grader bred) ED50: (575295.630, 6224405.674) WGS85: (575212.113, 6224200.053) Pythagoras: a^2 = b^2+c^2 sqrt((575295.630-575212.113)^2+(6224405.674-6224200.053)^2) = 221.93m

 • 5
 • 0
#3 Povl H. Pedersen

Tidligere har jeg læst, at positionsbestemmelse er ned til et 300m bånd omkring senderne. Så man tager en række skiver med hul i midten og lægger over hinanden, og får dermed en foreningsmængde som angiver den mulige position.

Lidt afhængigt af antal master der er brugt og deres indbyrdes placering, så kan telefonen stadig godt have befundet sig indenfor det ca. 300x300m område som man i worst case ender op med ved 2 master.

Men, hvis man er overbevist om at det er de rette man har fundet, så undrer det mig at der ikke har været nogle der har undret sig over at koordinaterne har være "off". Eller også har det bare været accepteret. Eller det hænger sammen med at en telefon ikke nødvendigvis taler med en basestation oftere end ca. hvert 8. minut for at spare strøm. Oftere hvis den flytter sig og har dårligt signal. Så den har muligvis kun talt med en basestation før kuppet, og på vej væk fra kuppet. Og så betyder de 222m ikke nødvendigvis så meget.

 • 3
 • 0
#4 Pelle Gøeg

Men det er vel ikke TDCs skyld, medmindre at det er specificeret hvilket koordinatsystem data skal leveres i.

Jeg tænker, der er nogen i systemet der netop ikke har skænket det en tanke at der er denne forskel og det hele skyldes en fejl40. Det kunne være interessant at version2 dykkede ned i det, en bare et Ritzau telegram.

Ed50 bør være død og borte på vores breddegrader, men dukker stadig op ind imellem anlægsprojekter, netop pga fejl40.

 • 1
 • 0
#5 Mogens Ritsholm

Der er ikke i reglerne krav om at et bestemt koordinatsystem skal benyttes, og derer ganske rigtigt flere muligheder, hvor forveksling typisk giver den beskrevne fejl. Tilmed anvendte teleselskaberne forskellige systemer i sin tid.

Eftersom TDC har anmeldt fejlen, har de formentlig videregivet data efter et andet system end det, som de tidligere har oplyst.

Der er måske grund til at rejse et andet spørgsmål:

Hvem siger, at et teleselskab skal have korrekte data til brug for efterforskning?

For teleselskabet er data tilstrækkeligt gode, når de kan bruges til at drive virksomheden.

Logningsdata til politiet er ikke en tjeneste. Men alene et krav om at opbevare og udlevere visse data, sådan som de nu engang er.

Det samme gælder anden udlevering fra virksomheder til politiet på basis af krav fra en editionskendelse.

Virksomheden har selvfølgelig ikke pligt til at sikre, at alle data er korrekte og fuldt ud dækkende, f.eks optegnelser i kalendere mv.

Politiet må i hvert enkelt tilfælde vurdere validiteten af indhentede data til brug for den konkrete efterforskning eller bevisførelse.

Men i forhold til teleselskaberne har politiet åbenbart helt ukritisk anvendt selskabernes data - både oplysninger, der skal opbevares efter logningsbekendtgørelsen og oplysninger, der slet ikke kræves logget .

Og så jamrer politiet, når data ikke har en kvalitet, som gør dem fuldt anvendelige til efterforskning.

Selskaberne har nok en moralsk pligt - men ikke en formel pligt - til at kvalitetssikre data, der skal gemmes til politiets evt. anvendelse. Men det er ihvertfald ikke tilfældet for data uden for logningsreglerne som f.eks. masteoplysninger ved en mpbils brug af data.

Dedt er overvejende sidstnævnte type oplysninger, der er fejlfortolket og forsvundet i politiets system siden 2012.

Og det fortsætter åbenbart.

Det er simpelthen for dumt.

 • 5
 • 0
#7 Mogens Ritsholm

Da reglerne blev udstedt drøftede vi muligheden for et fælles positionssystem med justitsministeriet. Men mobiloperatørerne og deres entrepenører benyttede forskellige systemer - delvis fordi operatørerne havde rod i flere forskellige lande.

Og som sagt er logningsdata ikke en tjeneste, men en pligt til at gemme og udlevere visse data, som de er opstået under driften.

Derfor påhviler konverteringen til fælles format politiet selv.

 • 3
 • 0
#8 Albert Nielsen

Bemærk: "det sted, som politiet har anmodet om teledata fra, er blevet flyttet omkring 220 meter mod sydvest".

Fra min tid som projektleder i et af vore store teleselskaber, kender jeg baggrunden for dette problem.

Vi havde f.eks. to sites i nærheden af hinanden. Når lejlighed og mulighed gaves, flyttede vi dem til samme lokation. Det skete desuden af og til, at vi fik et billigere tilbud på leje, så det kunne betale sig at flytte en BTS. Hvis nogen glemmer at rette adressen i systemet er der en gevinst på 220 meter eller lignende.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere