TDC får spændetrøje på: Fibernet skal reguleres

8 kommentarer.  Hop til debatten
TDC får spændetrøje på: Fibernet skal reguleres
Illustration: Wikimedia.
TDC skal give andre bredbåndselskaber adgang til TDC's fibernet på regulerede vilkår. Det har IT- og Telestyrelsen besluttet i en ny afgørelse.
3. november 2010 kl. 14:04
errorÆldre end 30 dage

Det er slut med selv at bestemme prisen, når TDC skal give andre bredbåndsselskaber adgang til telegigantens fibernet. Det har IT- og Telestyrelsen netop besluttet.

Afgørelsen indebærer, at TDC skal holde selskabets fibernet åbent for andre bredbåndsselskaber på regulerede vilkår. Det skal medvirke til at sikre, at andre teleselskaber får mulighed for at konkurrere med TDC på lige vilkår om bredbåndskunderne. I sidste ende vil dette gavne forbrugerne.

Ifølge en nyhedsmail fra IT- og Telestyrelsen vil reguleringen sikre, at andre teleselskaber ikke begrænses til kun at levere til de husstande, som allerede har fået etableret fiber helt ind i hjemmet. Også husstande, som kan tilsluttes TDC's fibernet med en beskeden graveindsats - forstået som maksimalt 30 meters gravning - kan få bredbånd via en fiberforbindelse fra et alternativt teleselskab.

Det betyder, at hvis en husstand ligger i et område med fibernet fra TDC, skal TDC etablere en tilslutning på foranledning af en engroskunde. TDC vil få fuld dækning for sine omkostninger ved disse nytilslutninger igennem den engrospris, som andre udbydere betaler for at anvende fibernettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LÆS OGSÅ TDC skruer fiberlejen op med 75 procent

IT- og Telestyrelsen har også sikret, at flere udbydere kan levere tjenester til den samme slutkunde over den samme fiberforbindelse. Dette betyder, at den enkelte forbruger på fibernettet fremadrettet stadig vil kunne modtage for eksempel tv fra en udbyder og internet fra en anden udbyder.

Afgørelsen træder i kraft den 3. december 2010.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. november 2010 kl. 15:12

Læs også: TDC skyder papegøjen: Dong taber milliarder på fibernettethttp://www.version2.dk/artikel/12894-tdc-skyder-papegoejen-dong-taber-milliarder-paa-fibernettet

Det spurgte jeg så Konkurrencestyrelsen om. De skrev:

Du spørger om TDC's køb af fibernet af Dong for 325 mio kr er omfattet af fusionkontrolreglerne.</p>
<p>Jeg kan oplyse, at de er omfattet hvis omsætningstærsklerne er opfyldt. Af konkurrencelvoens § 12 fremgår det at:</p>
<p>Bestemmelserne i dette kapitel finder anvendelse på fusioner, hvor</p>
<ol>
<li>
<p>de deltagende virksomheder tilsammen har en samlet årlig omsætning i Danmark på mindst 3,8 mia. kr. og mindst to af de deltagende virksomheder hver især har en samlet årlig omsætning i Danmark på mindst 300 mio. kr. eller</p>
</li>
<li>
<p>mindst én af de deltagende virksomheder har en samlet årlig omsætning i Danmark på mindst 3,8 mia. kr. og mindst én af de øvrige deltagende virksomheder har en samlet årlig omsætning på verdensplan på mindst 3,8 mia. kr.</p>
</li>
</ol>
<p>Det er således omsætningens størrelse og ikke købesummen, der er afgørende for om der er anmeldelsespligt for en fusion.

Så trænger "Bekendtgørelse af konkurrenceloven" til en opdatering, så TDC's monopol kan brydes:https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=132775#P12

4
3. november 2010 kl. 19:49

Konklusion

TDC kunne frit købe DONGs fibernet fordi det floppede fuldstændigt.

Og det floppede fordi de forlangte for meget for fiberen, så der ikke var en fornuftig forretning for trafikleverandørerne, indenfor det som brugerne ville betale.

Desuden var kvaliteten ikke altid god nok til at leve lop til kundernes forventning.

Måske burde det være en samfundsopgave at drive accesnet - eller også skal prisen for at andre end ejeren bruger det være reguleret på en fair måde.

2
3. november 2010 kl. 15:24

hvad med el selskabernes fiber net ? TDC er jo ikke de eneste derude med et fibernet

6
4. november 2010 kl. 13:18

og taget i betragtning af at el selskabernes fibernet er betragteligt mere udbygget og omfattende end TDC's, må dette vel også gælde dem?

Så vi er ved at nærme os det sagnomspundne fiber-til-alle, vores folkevalgte har sagt så megt om igennem tiderne?

7
4. november 2010 kl. 13:38

og taget i betragtning af at el selskabernes fibernet er betragteligt mere udbygget og omfattende end TDC's, må dette vel også gælde dem?

TDC var så vidt jeg ved allerede før opkøbet af DONG det firma med mest fiber jorden her i landet. Så at kalde det for mindre omfattende end elselskabernes fibernet holder vist ikke helt.

8
4. november 2010 kl. 17:06

Sjovt nok kunne ikke Dong lave en forretning på at grave kabler til spot pris (sammen med strømnet = synergi) mens f.eks. ComX kan have butikken kørende.

Smelly, smelly? o_O

3
3. november 2010 kl. 16:39

I storkøbenhavn har TDC KØBT el selskabernes (DONGs) fibernet.

5
3. november 2010 kl. 19:56

TDC får spændetrøje på

TDC skulle aldrig have haft lov til at købe DONGS fibernet som den eneste leverandør at et alternativ, kobberet. At konkurrencestyrelsen jf. Hans Schous kommentar, blot henviser til at omsætninger ikke var høj nok, er da noget nær en ubrugelig begrundelse. Jeg er ikke jurist og kender ikke til konkurrenceloven. Jeg undres dog over at det kan være tilladt at udvide et eksisterende monopol. Det kan da kun være fordi monopolet i første omgang er statsautoriseret.

Der er kun en ting at sige: Håbløse politikkere og centralforvaltning. Det er da altid noget ITST er kommet på lidt bedre tanker.