Konkurrenter til TDC fik for tit svaret ’nej’, når de ville bruge en af TDC’s kobberforbindelser til at levere internet til en kunde.
TDC afviste i årene 2001 til 2007 nemlig konkurrenternes ønske, hvis det ville tage mere end tre timers teknisk arbejde at få linjen gjort klar til andres brug, men den praksis var i strid med teleloven, har Teleklagenævnet og flere retsinstanser siden slået fast.
Læs også: TDC dømt for at misbruge monopol
Onsdag faldt den endelige afgørelse fra Højesteret i sagen, der har kørt siden 2007. Dengang klagede Cybercity, der i dag hedder Telenor, til IT- og Telestyrelsen over TDC’s fremgangsmåde og fik medhold. Siden har retsopgøret handlet om den erstatning, Telenor skulle have. Med Højesterets afgørelse er den blevet sat til 10 millioner kroner.
Men TDC afviser, at der var tale om monopolmisbrug, når man afviste konkurrenter med henvisning til den interne tretimersregel.

»Alle i branchen kendte vores tretimersregel, og det var kun få gange, Cybercity blev afvist. De allerfleste ordrer, som Cybercity afgav, blev leveret,« siger Miriam Hvidt, koncerndirektør for stakeholder relations i TDC, til Version2.
TDC har dog ifølge dommen selv beregnet, at otte procent af henvendelserne fra Cybercity blev afvist.
Tretimersreglen blev droppet i 2007, da den blev dømt ulovlig. TDC forsvarede dengang reglen med udgangspunkt i en paragraf, der giver firmaet ret til at afvise andre, hvis udlånet ikke kan ske uden ’væsentlige tekniske eller økonomiske problemer’ for TDC.
Men at den grænse skulle gå ved tre timers teknikerarbejde fandt myndighederne altså var for let sluppet hos TDC.
»Vi mente, at vi havde lov til at bruge tretimersreglen, sådan som vi fortolkede telelovgivningen. Udgangspunktet er, at vi skal levere forbindelser på eksisterende net. Spørgsmålet er så, hvor meget tilpasning, det indebærer,« siger Miriam Hvidt.
Hvor TDC lægger snittet i dag kan hun ikke sige konkret, blandt andet fordi problemet er minimeret siden dengang.
»Det er ikke på samme måde et problem, for siden da er markedet blevet mere modent, og alting er blevet mere standardiseret,« siger TDC-direktøren.
I retsopgøret om erstatning har Telenor i første omgang krævet 80 millioner kroner af TDC, mens Landsretten landede på et meget mindre beløb, nemlig 2,5 millioner kroner.
Det fik Telenor til at anke sagen til Højesteret, hvor beløbet altså blev hævet til 10 millioner kroner.