TDC dømt for at misbruge monopol

20. juni 2012 kl. 13:5210
Højesteret har i dag slået fast, at TDC ulovligt har nægtet konkurrenter adgang til kobbernettet med henvisning om, at der ikke var kapacitet nok.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I perioden 2001 og 2007 har TDC systematisk løjet for konkurrenterne og nægtet dem ledigt kobber til nye kunder. Samtidig har TDC ikke haft problemer med at finde båndbredde på kobbernettet til sine egne kunder. Det har Telenor nu fået Højesterets ord på, skriver Telenor i en pressemeddelelse.

TDC har altså handlet direkte i strid mod teleloven ved at give sig selv bedre vilkår end konkurrenterne og misbrugt sin position som tidligere statsmonopol.

»Sagen bør give anledning til betydelig nervøsitet hos myndigheder og politikere. Danmark er et af de lande i EU, hvor det tidligere statsmonopol sidder tungest på bredbåndsmarkedet. Vi har nu fået Højesterets ord for, at TDC blandt andet har fået denne altdominerende position ved systematisk at sætte konkurrencen ud af spil. Det understreger endnu en gang, at der er behov for stram kontrol og proaktive indgreb fra både myndigheder og politikere for at få konkurrencen til at fungere på bredbåndsmarkedet,« udtaler juridisk direktør i Telenor, Nicholai Kramer Pfeiffer.

TDC blev allerede dømt i 2007 af IT og Telestyrelsen for at snyde konkurrenterne, men telegiganten valgte at anke. Nu er dommen slået fast af Højesteret. TDC skal ifølge dommen betale en erstatning på 10 millioner kroner til Telenor for monopolmisbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele dommen (pdf)

##Højesteret dømmer TDC for omfattende diskrimination

I en historisk og principiel sag har Højesteret i dag dømt TDC for omfattende diskrimination af konkurrenterne på bredbåndsmarkedet. TDC er dømt for at afvise at etablere bredbåndsforbindelser til konkurrenternes kunder i perioden fra 2001 til 2007. Den systematiske forskelsbehandling har været med til at cementere TDCs dominerende position på bredbåndsmarkedet.

Telenor har i dag fået Højesterets ord for, at TDC i perioden fra 2001 til 2007 har diskrimineret Telenor på det danske bredbåndsmarked. Dagens dom, der både er historisk og principiel, belyser nogle af de forretningsmetoder, der ligger bag TDCs altdominerende position på bredbåndsmarkedet.

”Det er en meget vigtig og principiel sag, der viser, at der er sket en betydelig forskelsbehandling af Telenor og vores kunder i forhold til TDC. Den frie konkurrence er grundpillen i det danske telemarked, men har altså været sat ud af kraft igennem længere tid. Diskriminationen har fundet sted i en periode, hvor konkurrencen på bredbåndsmarkedet virkelig tog fart og den har derfor været ekstra skadelig for TDCs konkurrenter,” siger juridisk direktør i Telenor, Nicholai Kramer Pfeiffer.

Som del af afgørelsen er TDC blevet idømt at betale et tocifret millionbeløb i erstatning til Telenor.

##Bevidst og systematisk
TDC er dømt for systematisk at have afvist titusindvis af bredbåndsbestillinger fra konkurrenterne med henvisning til, at der ikke var ledigt kobber. En fast praksis, der har betydet, at blandt andet Telenor måtte afvise at levere bredbåndsforbindelser til kunderne. Kunderne har dog efterfølgende alligevel kunnet få en bredbåndsforbindelse hos TDC.

TDC indrømmede i efteråret 2007, at selskabet havde behandlet kunderne forskelligt afhængigt af, om der var tale om produkter primært anvendt af TDCs egne kunder eller produkter anvendt hos konkurrenterne til at levere samme produkt til kunderne. Det er i strid med teleloven, at TDC på denne måde har givet sig selv bedre vilkår end konkurrenterne på markedet.

Sagen er særligt belastende for TDC, fordi det under sagens behandling er kommet frem, at flere ledende medarbejdere i TDC var fuldt bekendt med den systematiske diskrimination og dets omfang.

”Sagen bør give anledning til betydelig nervøsitet hos myndigheder og politikere. Danmark er et af de lande i EU, hvor det tidligere statsmonopol sidder tungest på bredbåndsmarkedet. Vi har nu fået Højesterets ord for, at TDC blandt andet har fået denne altdominerende position ved systematisk at sætte konkurrencen ud af spil. Det understreger endnu en gang, at der er behov for stram kontrol og proaktive indgreb fra både myndigheder og politikere for at få konkurrencen til at fungere på bredbåndsmarkedet,” siger Nicholai Kramer Pfeiffer.

TDC har tidligere modtaget tre afgørelser i sagen, der alle har slået fast, at TDC har handlet i strid med telelovens ikke-diskriminationsbestemmelse. I november 2007 traf IT- og Telestyrelsen afgørelse i sagen til fordel for Telenor (dengang Cybercity). Denne afgørelse valgte TDC at anke til Teleklagenævnet, der dog nåede frem til samme konklusion som IT- og Telestyrelsen. I juni 2010 blev TDC dømt for diskrimination ved Landsretten i den samme sag.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
2. juli 2012 kl. 18:59

Det er markant at Danmark har adskilt infrastruktur og operatør på Jernbanesiden, er i gang på Elforsyningen, men intet har gjort på telesiden. Vi har brug for udbredt, hurtigt internet, og det opnås kun ved deregulering. Jeg har intet mod TDC som sådan, men noterer at de selvfølgeligt udnytter at de ejer infrastrukturen i københavnsområdet både kobber, fiber, tv, og nu får de også kontrol over 4G netværket...... Det kræver vist et lovgivningsinitiativ. Politikernes ( misforståede og forkerte ) argument i sin tid var vist at kobberet ville få konkurrence fra trådløst internet. Konkurrencestyrelsen tillod at DONG solgte fibernettet til TDC .... Lad os udfordre Christiansborg og konkurrencestyrelsen : hvem vil sikre en fri konkurrence ?

9
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den ons, 06/20/2012 - 15:34

Selvfølgelig, skal den slags medføre at skadeforvolder, skal betale for den skade man har påført andre, i forbindelse med den kriminalitet man har udøvet. Det betyder jo bare, at den pågældende virksomhed, i værste fald, overgår til andre ejere. Det vil igen medføre, at en given aktionær / aktionærgruppe, vil være interesseret i, at virksomheden ikke begår kriminalitet, der kan medføre at aktionærene mister deres akiter. Eller bare deres udbytte.

Giv den slags virksomheder en ordentlig bøde, så det lan mærkes, og stil så krav om, at de fuldt ud erstatter for den skade de har påført andre.

En tyv er en tyv. Er det en tyv med formue, så er det jo bare ærgeligt når man bliver taget, så ryger formuen.

5
20. juni 2012 kl. 14:52

Det er sådan en sag der får mig til at ønske at vores love havde muligheden for "puntative damages"

Efter alt at dømme kommer det til at koste TDC ca. 15mio kroner at påføre sin væsentligste konkurrent et tab på omkring det dobbelte eller tredobbelte.

Det har, alt i alt, været en god forretning for TDC.

Loven burde tilsikre, at der altid faldt bøder store nok til at kriminalitet ikke kan betale sig.

8
20. juni 2012 kl. 15:32

Helt enig, men det skal kunne betale sig at tage slagsmålet.

Der er mange mulige løsningsmodeller, f.eks kunne man forbyde offentlige myndigheder at handle med firmaer der var dømt for svindel i f.eks 5-10 år.

Det ville (blandt meget andet) gavne konkurrenterne indirekte og dermed give dem årsag til at tage slagsmålet.

7
20. juni 2012 kl. 15:25

Glem bøder. Hvad med at tvinge firmaer der dømt for misbrug af monopol (eller monopollignende situation) til opsplitning.

Fungerede fint med Standard Oil og AT&T, burde fungere med TDC :O)

2
20. juni 2012 kl. 14:27

Artiklen åbner for flere spørgsmål end den besvarer, fx: Hvilke direkte konsekvenser giver dommen? Skal TDC betale en bøde til statskassen for at bryde loven? Skal de betale erstatning til Telenor og andre konkurrenter, og skal erstatningens størrelse i så fald afgøres ved et privat søgsmål fra hver konkurrent? Betyder det at TDC bliver nødt til at ændre deres forretningspraksis, og i så fald hvordan? Vil dette have betydning for hvordan monopoltilsynet fremover ser på sager, hvor TDC ønsker at udbygge deres monopol til yderligere infrastruktur (f.eks. fibernettet)?

4
20. juni 2012 kl. 14:34

Hej Jarnis,

Jeg har tilføjet en linje om erstatning til artiklen, samt givet mulighed for at I kan læse hele pressemeddelelsen fra Telenor, direkte under artiklen.

Vi arbejder på at få en kommentar fra TDC.

vh.

Jesper, Version2

1
20. juni 2012 kl. 14:26

Skild infrastrukturen ud fra resten, DSB og Banestyrelsen har vist vejen..

3
20. juni 2012 kl. 14:29

Jeg er i princippet helt enig. Desværre er DSB/Banestyrelsen et godt eksempel på at det ikke er uden problemer.