TDC: Danskerne er ligeglade med fiber

Den typiske danske familie klarer sig fint med en 10-15 megabit-forbindelse, og derfor er der ingen grund til at tilbyde fiber. I stedet bliver fiberen brugt til at sætte mere fut i kobberet, siger TDC.

Selvom TDC har 40.000 kilometer fiberkabel gravet ned i den danske muld, er det meget småt med markedsføring af fiberforbindelser til private. Faktisk er det næsten umuligt at finde noget på TDC’s hjemmeside om fiber til private kunder.

Hvorfor er det stadig sådan, når TDC for et år siden meldte ud, at der ville blive skruet op for markedsføringen af fiber i 2012?

Læs også: TDC gemmer fiberforbindelser for kunderne: Vil hellere bruge kobberet

Forklaringen er, at fiber først og fremmest bruges 'bag kulisserne', mens kommunikationen til kunderne handler om indhold, ikke om teknik, siger TDC.

Da TDC modsat andre internetfirmaer har kobberforbindelser ind til kunderne, er der meget sjældent grund til at grave fiber ned i deres forhaver også. I stedet trækker TDC fiber tættere og tættere på kunderne og lader så kobberet klare de sidste meter.

»Vi kalder det fiber-feed-strategien, og mange steder er vi nede på 100 meter mellem fiber og kunderne. Så kan du trække 100 megabit på din kobberforbindelse. Dermed slipper vi for at trække 230.000 kilometer kobber op og udskifte det med fiber. Med denne strategi kan vi komme ud til over ti gange så mange kunder med de høje hastigheder med de samme investeringer,« siger Rasmus Avnskjold, presserådgiver hos TDC, til Version2.

Hvert år graver TDC 2.000 kilometer fiber ned, så der bliver i høj grad brugt fiber hos telegiganten, selvom det ikke er en del af markedsføringen, pointerer han.

»Det er en misforståelse, at TDC ikke satser på at bruge fiber, for selvfølgelig har fiber en række fordele i forhold til kobber. Men det er eklatant meget dyrere, hvis det skal udskiftes hele vejen til kunden,« siger Rasmus Avnskjold.

Mange steder kan TDC’s kunder således vælge at skifte fra 20 megabit til 50 megabit download for 100 kroner ekstra om måneden, men det er ganske få, som vælger den løsning. Langt de fleste klarer sig fint med 10 eller 20 megabit pr. sekund, også selvom de har taget hul på den fagre nye streaming-dagligdag.

»Vi markedsfører ikke teknologier, men indhold. En almindelig dansk familie med to voksne og to børn kan se HD-tv i flere værelser på én gang, samtidigt med at de surfer på nettet, med en VDSL-forbindelse på 10-15 megabit pr. sekund. Og så efterspørger de fleste danskere ikke højere hastigheder end det,« siger Rasmus Avnskjold.

Ikke en god forretning

Fordi det store flertal føler sig godt dækket ind med sådan en forbindelse, er der ikke økonomi i at satse på at sælge rene fiberforbindelser til private, vurderer TDC.

»Der er nogle kunder, som er teknikinteresserede, og som går op i, hvilken teknologi de får. De vil gerne have en fiberforbindelse. Men gruppen er så lille, at det ikke er økonomisk forsvarligt at satse på det som en forretning. Den dag, det kommer, har vi lagt fiber så langt ud på villavejene, at der ikke er langt til nærmeste fiber for kunderne,« siger Rasmus Avnskjold.

Men den store forskel på fiber og kobberforbindelser er jo, at du har samme upload- som download-hastighed. Den fordel får man jo kun med fiber?

»Vi kan se, at forbruget af upload ikke stiger i samme takt som download. Der er et markant gap mellem brugen af upload og download,« siger Rasmus Avnskjold.

TDC købte i 2009 hele det fibernet, som Dong Energy havde brugt milliarder på at lægge ned i villakvarterer i Nordsjælland. Men heller ikke her har TDC oplevet stor interesse for at få lagt fiber ind hos dem, der ikke i forvejen var tilkoblet.

Læs også: TDC sylter fiberbredbånd: Kobber er rigeligt

»Vi sendte et brev ud til dem, vi havde lov til at sende til, men det kom der ikke meget ud af. Jeg tror, at dem, som var interesserede i fiber, allerede havde fået det,« siger Rasmus Avnskjold.

At der i sommeren 2012 var 245.000 faste netforbindelser via fiber i Danmark, ifølge den officielle telestatistik fra Erhvervsstyrelsen, forklarer han med, at mange virksomheder er skiftet til fiber.

»Erhvervskunder har et andet behov og en anden betalingsvillighed. Hvis det koster 50.000 kroner at få gravet fiber ned til nærmeste forbindelse, så betaler man det, hvis det er nødvendigt, ligesom man køber en varevogn, hvis man har brug for det,« siger Rasmus Avnskjold.

For de fleste privatkunder skal der omvendt virkelig være et behov, før man vil have forhaven gravet op og betale prisen for det nye kabel, for at kunne gå fra for eksempel 20 til 50 megabit pr. sekund, mener han.

»Hvis du allerede har 20 megabit, er det de færreste, der kan mærke forskel, og så er der ikke det store incitament,« siger Rasmus Avnskjold.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (84)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mogens Ritsholm

Som en amerikansk præsident sagde: "Du kan narre alle mennesker for en tid og nogen mennesker altid. Men du kan ikke narre alle mennesker altid.".

Tanken om at kravle tættere og tættere på kunden med fiber lyder for de fleste som en brugbar vej.

Men det kan ikke lade sig gøre.

For ledningsnettet har ikke en samlet struktureret opbygning, hvor man kan snige sig fra samlingspunkt til samlingspunkt og komme ganske tæt på alle kunder fra relativt få opsamlingspunkter. Det er undtagelsen mere end reglen. Bedst er forholdene i samlede større udstykninger fra 60'erne og 70'erne.

Ledningsnettet er i øvrigt anlagt over mange tiår, og det er løbende udbygget efter behov.

Ledestjernen har været, at det skulle være så billigt som muligt, og der skulle ikke være mere end ca 5-6 km. til centralen.

Derfor går kablerne på kryds og tværs for at komme billigt til et samlingspunkt, hvorfra der på det pågældende tidspunkt var mulighed for at komme videre.

I mange etageejendomme går kablerne ud i 2 eller tre retninger. Der er ikke en fælles rod, hvorfra man kan komme tæt på kunderne. Der er mange samlingspunkter, og ofte er ledningen temmelig lang fra det sidste samlingspunkt ud til kunden.

Hertil kommer, at mange bysamfund er lange smalle bebyggelser langs en trafikvej. Her er det selvsagt geometrisk umuligt, at have få samlingspunkter tæt på kunden. Man kommer ikke under ca. 1 km i disse byer uden at nyanlægge kobbernettet.

Der er stadig mange, der narres. Og folk som John Strand kan man sikkert narre hele tiden.

Men på et eller andet tidspunkt må TDC ligesom Abraham LIncoln indse, at det ikke går hele tiden.

De kan feje denne skepsis af vejen ved at lægge planen frem.

Hvor mange kan så få forbedret deres bredbånd? Hvor mange opsamlingspunkter skal bestykkes ? Hvor meget skal der investeres i nye kobberlinjer for at skabe brugbare punkter? Hvem kan regne med en forbedring ? Og hvem får ingen forbedringer?

Jeg tror som sagt, at der er en god grund til, at denne plan ikke fremlægges. Og Abraham Lincoln kender den.

 • 29
 • 4
#4 Martin Kofoed

Men jeg kan sagtens sætte mig ind i TDC's reaktion. De kender jo alt til den kvalitetsforskel, man oplever med fiberprodukter kontra deres egne hyldevarer. Så opgaven for TDC består åbenbart i, at skjule dette gap for den almindelige dansker.

Jeg har haft fiber de sidste 3-4 år, og jeg ville hellere vælte på cykel på en nysaltet asfaltvej end vende tilbage til TDC ADSL.

 • 31
 • 3
#5 Mogens Ritsholm

Prøv at se denne pressemeddelelse fra TDC:

http://presse.tdc.dk/pressemeddelelser/danskernes-brug-af-internet-er-10...

Og samtidigt mener man så i dagens artikel, at folk kan klare sig med 10-15 Mbit/s en rum tid endnu.

Man må jo mene, at den hastige vækst stopper her og nu.

Hvordan vil man klare det, hvis der alligevel skal ske en 100-dobling de næste 9 år. Eller for den sags skyld bare en tidobling ?

Ni år er slet ikke så lang tid i et større planperspektiv. Det tager længere tid at planlægge og bygge et sygehus.

 • 18
 • 1
#6 Anonym

Folk vil sgu da ikke have fiber, når man bliver mødt med :

"Vi kan godt levere fiber til jer. I skal bare betale 15.000 kr for tilslutningen og 3.000 kr / løbende meter, vi skal grave"... så en lille 615.000 kr for at få lagt fiber ind.. Så må man jo nøjes med 4 Mbps

Har én ting at sige til det : "Rend og Pis!"

Men det er vel hønen og ægget : Folk vil ikke betale for varen, og varen udbydes ikke. TDC taler om indhold - indholdet kommer ikke, for der er ingen kunder, og kunderne vil ikke have det, for der er intet indhold..

 • 4
 • 2
#7 Jesper Hartoft

Man skal da også være mere end almindeligt glad for fiber, for at betale TDCs ekstrapris for at få fiber, sammenlignet med andre kunder hos Waoo: Fra Waao's information: Vær opmærksom på, at der ved levering af Waoo! produkter via fibernet fra TDC vil blive opkrævet en fiberleje på kr. 99,- pr. md.

 • 5
 • 1
#8 Harry Lassen

Jeg har det fint med min 10Mbit download hastighed... men jeg kan blive arig at at tænkte på jeg kun har 1mbit op, og det skal koster en bondegård.. eller ihvertfald 50% mere at få 2Mbit i upload på ADSL..

Det tager jo x10 så langtid at uploade noget som download!.

Så jo TDC vil bare gerne lige sælge deres ADSL liiidt endnu... personligt overvejer jeg 4G, hvis jeg kan få en lidt højere grænse end de 10-20GB der er nu.. der kan jeg i det minste få 5-6Mbit i upload(alt efter dækning)..

Desværre kan jeg ikke få fiber i min ejendom hvor min familie bor, selv om kablet ligger lige ude i vej godt 20meter væk... grunden er ejendomsselskabet.. det er fordyrt at ligge ind til kun 16 lejligheder.

 • 7
 • 0
#9 Jan E. Sørensen

Jeg er totalt ligeglad med om min Internetforbindelse er fiber, kabel eller brevduer. Jeg interesserer mig kun for hvad jeg får ud af den.

Så hvis leverandøren kan sørge for at 4 PCer + to TV kører gnidningsfrit ved hjælp af brevduer eller romerske stridsvogne, er det fint for mig. Bare jeg får hvad jeg betaler for.

MVH Jan - der har fibernet (fra SEAS), men ikke bruger det, da udbuddet er for smalt og prisen for høj

 • 3
 • 1
#10 Mads Borlund

»Vi kan se, at forbruget af upload ikke stiger i samme takt som download. Der er et markant gap mellem brugen af upload og download,« siger Rasmus Avnskjold.

Det kunne måske hænge sammen med de elendige 0.5 mbit upload som deres forældede xDSL kan klare... D'OH!

 • 12
 • 1
#11 Anonym

TDC er nødt til at sige det her nu (man skal jo ikke love for meget når man er et aktieselskab), men jeg vil blive meget overrasket hvis ikke TDC aggressivt går ind på fiber til private markedet i løbet af 3-5 år.

Deres home trio kan knapt vise HD TV uden pixelering. Allerede næste år begynder Ultra HD (4K) at komme ud til konsumersegmentet, og mon ikke Waoo inden udgangen af næste år har Ultra HD kanaler i deres udbud.

Når jeg ser på vores routers trafik forbrug på en almindelig dag, hvor Netflix, Spotify, Waoo TV plus det løse på iOS enheder samt computere, så ville en alm ADSL godt nok svede hos os. Og det bliver ikke bedre af at TDC kun kan levere 5 Mbit via den teknologi (i et kvarter der ikke er 20 år gammelt).

TDC køber sig tid, og venter til absolut sidste øjeblik før de går ind med fiber til private, men det skal nok komme.

 • 7
 • 0
#12 Steen Bendtsen

Jeg har forsøgt at købe TDC fiber. ca. kr. 17000 for at få det lagt ind. ca. kr. 3500 pr. måned. og 2 års bindingsperiode. Jeg ville have fået en 25/25 fiber forbindelse. Jeg sagde nej - kan man forstå dette? Og - hvorfor tror man at vi ikke vil have fiber?

 • 18
 • 0
#13 Erik Kjems

Når man kigger på IBM's og Ciscos analyser af den fremtidige Internettrafik så peger de på "The Internet of Things" Hver en en tænkelig dims man kan komme i tanker om får en IP adresse. Den fremtidige vækst i trafikken på nettet udgøres altså ikke kun af mediestream med stadig bedre kvalitet til hjemmet, men i høj grad af forskellige typer sensorer som streamer realtidsinformation. Information bl.a. til os. Så væksten i trafikken vokser stadig eksponentiel og en 100 dobling de næste 9 år kan ikke gøre det. Jeg har i en del år haft en 60/60 fiberlinie hos Bredbånd Nord og har aldrig målt en hastighed under dette tværtimod ligger den nærmere på 70/70 - og det er ude på landet :-)

 • 4
 • 0
#14 Deleted User

Velsignet være privatiseringen. Vi har en ret langsom kobberforbindelse. lige uden for hækken står to "gravsten" Den ene tilhører STOFA og indeholder formentlig en coaxforbindelse. den har stået ubenyttet i mere end 20 år. Den anden er opsat af DONG for nogle år siden i forbindelse med at elforsyningen blev lagt om til jordkabler. Den er nu overtaget af TDC.Den indeholder fibernet, men er ikke taget i brug. Liberaliseringen af telekommunikationen har ændret rationalet. Da det var en samfundsopgave at skaffe lige muligheder for alle forbrugere, kunne man få en udmærket telefonforbindelse, både på Christiansø og i den yderste klit. Nu klumper mobilsendere sig sammen i byområderne, mens yderområderne er dårligt dækkede. Se julekalenderen "Julestjerner". Der er investeret alt for mange penge i byområderne og alt for få i yderdistrikterne. En naturlig følge af at operatørernes indtjening vejer tungere end de samfundsmæssige behov. Fibernettet er ikke èt, men mange. TDC, DONG og Banestyrelsen har alle lagt fiberkabler i jorden, men uden koordinering. Det samfundmæssigt bedste ville være at lade Staten overtage infrastrukturen. De ville give bedre udnyttelse og ideelt set reducere antallet af mobilsendere til fordel for en bedre dækning. Men med et Folketing, hvor flertallet af medlemmer udgøres af DJØFer og folkeskolelærere og med kun en enkelt ingeniør, er det nok for meget at håbe på. Forståelsen for tekniske emner er meget lille. Se debatten om IC4.

 • 17
 • 1
#16 Ulrik Suhr

Så der er 2 der kan se HD tv samtidig med en surfer? -> underforstået vi kan gøre dette ved at benytte en codec til at uploade til kunderne (brugere mindre båndbredde) så de kan se "HD" tv igennem en af vores bokse (derved benytter vi mindre båndbredde). Dette er en måde at binde folk til deres net. Andre indholdstjenester skal bruge mere båndbredde eller have en boks som kan decode signalet for at få "HD".

At TDC så ligger i retsager med kunder over deres forsyningspligt af fiber til betalende kunder er så en anden sag... At manden så udtaler at de ikke kan få kunder bunder nok i at journalisten så ikke ved en klap om kampen der forgår med at holde kunder og konkurrenter væk fra Fibernettet. TROR JOURNALIST AT TDC KØBTE KOBBERET FOR AT UDVIKLE DET? OG IKKE DERES EGET PRODUKT? Hvordan kan man overhoved bringe denne form for sludder SE & HØR journalistik er mig en gåde!

At regeringen ikke fattede at dette ville ske er nok fuld forståeligt. Så jeg sender en tanke til at vi outsourcer den del af folketinget til JAPAN så kan deres målsætninger og viden måske bidrage til danskerne. Da Politikerne gør det modsatte.

Forresten så SKAL TDC levere fiber hvis man bor inden for 30 meter af en fiber hvis man fx. vil på waoo. Dette omgås med at sige deres fibernet ikke kan klare flere kunder. Derved skal de bruge penge på at udbygge fibernettets backbone og dette har de ikke pligt til.. Benyt google og søg på deres pligt da de overtog fibernettet.

Mange ting kan man kalde politikere, men fremsynet er nok ikke en af dem. Journalister kan så heller ikke huske mere end 2 uger tilbage så befolkningen er godt nok skidt stillet.

 • 4
 • 1
#17 Henning Wangerin

Det kunne egentlig være interesant at se hvad kunderne siger i de områder hvor man har valget mellem kobber, fiber og antenne.

Med TDCs udmeldinger/handlinger er der jo ingen grund til at efterspørge det hos dem.

Efter at SE lagde fiber her i nabolaget, er det mit indtryk at mindst 95% af kunderne skiftede fra kober til fiber, men gad vide hvor mage der er skiftet tilbage til kober (eller til en trådløs af en eller anden art).

Der plejer da at blive lavet undersøgelser af alt muligt. Er der slet ingen som har undersøgt det?

/Henning

 • 3
 • 0
#19 Pelle Söderling

Ulrik: Jeg har aldrig hørt at TDC er forpligtet til at levere fiber hvis man bor indenfor 30 meter - har du noget du kan henvise til omkring dette?

Jeg bor nemlig indenfor 30 meter af en TDC fiber, men WAOO var ikke en mulighed, så istedet endte jeg faktisk med at bide i det sure æble og hoppe på en dyr TDC erhvervsfiber forbindelse.

Så jeg er da meget interesseret i at vide om jeg er blevet vildledt i forhold til at kunne få WAOO via TDC fiberen.

 • 0
 • 0
#20 Mads Bendixen

Med (video) streaming-tjenesternes indtog i de danske hjem, stiger behovet for båndbredde. Der er snart TV i hvert et værelse og minimum 1 device (pc/tablet/smartphone) per person i husstanden. Forbrugsmønsteret for video er igang med at ændres, fra fysiske medier og tv-signaler, til streamingens vidunderlige verden. Det giver et ændret behov for båndbredde og kvaliteten af forbindelsen der hjemme.

 • 2
 • 1
#21 Thorvald Johannes Pedersen

Jeg tror nu nok at TDC tager fejl når de siger at Danskerne er ligeglade med fiber. Lige nu har jeg en 10/10 forbindelse, men jeg tror ikke det er via fiber (ved det ikke men jeg tror det ikke). Det er fra Dansk KabelTV i en boligforening. Hvis vi ser filippinsk film via streaming box, kan den godt bufre lidt ind imellem. Det ved jeg så ikke om det skyldes vores forbindelse eller om det skyldes "udgangshastigheden" på Filippinerne. Før havde vi en 20/4 Mbit forbindelse og der var der generelt mindre buffering på den streaming forbindelse, tror jeg. Men er vi ligeglade med høj upload? Nej ikke efterhånden som vi gerne vil bruge online backup som supplement til lokal back up osv. Så grunden til at forbruget af upload ikke stiger mere er vel nærmere at det er svært at få en ordentlig upload forbindelse og ikke fordi vi ikke vil have det.

 • 1
 • 0
#22 Carsten Hahn

Da der kom fiber til Odder (fra Østjysk Energi) var tilslutningen gratis og det første halve år (som man bandt sig til) var prisen sammenlagt 1100 kr. Der var ikke noget at betænke sig på, men alligevel var der kun 2 ud af 7 huse i vores "parkeringslomme" som tog imod. Os og så en af de huse som snart skulle sælges og som derfor ville have en salgsfordel. Nu koster de 9K at blive tilsluttet så jeg formoder at de andre huse er blevet på TDC vognen. Det er et sølvbryllupskvarter skal lige siges.

 • 0
 • 0
#23 Philip Kruse

For godt et år siden fik jeg 60/60 fra Energimidt. Jeg går aldrig tilbage.

I en hverdag hvor man gemmer alle sine data i skyen, uploader højopløste billeder til facebook, streamer film fra Netflix samtidigt med der spilles online spil. Kan jeg på ingen måde forestille mig at en 10/1 forbindelse kan være nok for nogen moderne familie i 2012.

 • 8
 • 0
#24 Jens Astrup

Når efterspørgslen på upload ikke stiger lige så meget som på download er det fordi udbyderne hidtil ikke har kunnet tilbyde upload af betydning. Da jeg for 2 år siden fik installeret fiber derhjemme blev livet en hel del lettere og nye muligheder åbnede sig. Pludselig blev der sat turbo på min hjemmearbejdsplads, og jeg kan lynhurtigt tage backup over internettet. Hvis folk vidste hvilke muligheder en synkron forbindelse giver, ville de aldrig vælge andet end en fiberforbindelse. Men det skal TDC nok sørge for at de bliver holdt hen i lykkelig uvidenhed om.

 • 5
 • 0
#25 Philip Kruse

Da vi fik fiber fik vi knapt 60% af vores område på ved at banke på døre.

Et halvt år senere, da mine forældres område skulle rulles ud. Kørte de også fra dør til dør og endte de med at få alle 6 områder med. Alle områder fik ( så vidt jeg husker ) en dækning på over 50%.

Det handler om at forklare folk hvad de går glip af ved at sige nej.

 • 6
 • 0
#26 Carsten Kanstrup

»Vi kan se, at forbruget af upload ikke stiger i samme takt som download. Der er et markant gap mellem brugen af upload og download,« siger Rasmus Avnskjold.

Ja, det er da klart. Hvordan vil man forvente noget som helst andet måleresultat, når der er en stigende download af TV og film via Home trio og uploadhastigheden samtidig er så ringe, at der ikke kan overføres større filer den modsatte vej?

Den elendige upload hastighed gør det umuligt at bruge remote backup af større filer og vil formodentlig også begrænse brugen af cloud løsninger. Hvornår begynder TDC at fatte, at det for rigtig mange incl. mig selv er upload hastigheden, der er problemet? En reel download hastighed på 17 Mbit/s, som er det, TDC normalt kan levere, er normalt OK, da det i langt de fleste tilfælde er serverne, der sætter begrænsningen. Prøv bare at se DR TV. 17 Mbit/s burde række til to samtidige HDTV kanaler; men det hakker alligevel af sted i laveste opløsning.

VDSL2, som kunne give symetrisk hastighed på kobberkabler, har eksisteret i mange år; men TDC lurepasser, fordi det koster penge. Af samme årsag "glemmer" de også at fortælle gamle trofaste kunder med langsomme forbindelser, at de for samme månedlige pris kan få en 20/2 Mbit forbindelse. Det skal gamle fru Olsen selv opdage - i mine øjne en meget dårlig forretningsmoral!

TDC vil så bruge fremskudte splittere med deres fiber-feed teknologi. Det er også fint nok på papiret; men man "glemmer" bare at fortælle, at rigtig mange steder har man gode og dårlige korepar for at udnytte kablerne maksimalt. De gode par går direkte fra fremskudt enhed til forbruger; men de dårlige par kommer ind fra den modsatte side og har derfor været på en temmelig lang "skovtur", inden de når forbrugeren. Hvis man ikke gjorde det på den måde, skulle kablet være meget tykt lige efter den fremskudte enhed, hvorefter det ville blive tyndere. Med gode og dårlige par kan man holde kabeltykkelsen konstant. Jeg er selv én af den med to linier - en god og en dårlig; men jeg betaler samme pris for dem begge! Hvis ikke TDC kan udnytte de dårlige par, og det kan de formodentlig ikke med VDSL2, kommer de til at lægge en del af deres kobbernet om, så det er temmelig logisk, at de holder igen med VDSL2 og i stedet giver folk en søforklaring.

I fremtiden vil man opleve, at f.eks. alarmsystemer kobles på internettet og skal køre kontinuert. Her har TDC også et problem med deres kobber, fordi de ikke kender begrebet transientbeskyttelse, så systemet kan brænde af i tordenvejr. Det er ellers ikke så vanskeligt at transientbeskytte med de tynde korer, de benytter; men indtil TDC også vågner op på dette område, har fiberen også her en klar fordel.

Jeg har selv fiber lige ude i gaden og kunne for 30 kr. mindre om måneden få en 30/30 Mbit forbindelse i stedet for den ca. 17/1,5 Mbit, jeg har nu. Det ville jeg også gøre, hvis det ikke var for Waoo's ekstremt dårlige kundeservice og store, klodsede skrummel af en fiberbox, som jeg hidtil ikke har kunnet få plads til; men hvis Energimidt også vågner op og begynder at se på, hvad andre fiber/el-selskaber kan levere af kundeservice og udstyr med integreret WiFi etc., vil jeg nok skifte - ialtfald internetforbindelsen. TDC er stadig de eneste, der kan levere noget fornuftigt på telefonisiden (Duet).

 • 4
 • 0
#27 Ulrik Suhr

Kort fortalt så har en god ven ville opgradere sin forbindelse igennem waoo og her igennem har han så stødt på den underlige "pligt". Waoo fortalte det til han og sende et link/dokument i sin tid. kort sagt stod der "at det er TDC som tilslutter wasoo's kunder og der skal være nogle bestemte kriterier opfyldt." Disse blev lavet da folketinget solgte fibernettet så det ikke bare blev begravet i TDC's kælder til de fik brug for det. Da han ligger på skillelinjen med de 30 meter så var det lidt modvilje, men waoo ville gerne hjælpe. Han/waoo fik så svar at TDC ikke ville selv om de skulle pga. backbone problemer. Der kørte dog en identisk sag startet af waoo eller en kunde fordi TDC benyttede samme svar som min ven/waoo fik. Denne ville de vente på så kunne det være TDC blev tvunget til at opfylde de krav de fik da de købte sig monopol i nord Sjælland. Han skal selv betale 5k for at få lagt det ind, men de vil ikke gå i gang.

Så alt i alt så har TDC ret. De får ikke mange nye kunder da de ikke lukker dem ind....

sidst han tjekkede kørte retssagen stadig, men det er en del tid siden. mht. pligten så skulle den findes ved de dokumenter som TDC indvilligede i da de overtog nettet fra Dong. Der blev undersøgt om deres monopol ville medføre at andre spillere blev stoppet og derfor har de denne pligt. Den som de pt. omgår.

 • 3
 • 0
#28 Mogens Ritsholm

Hvis folk vidste hvilke muligheder en synkron forbindelse

Vil I ikke godt prøve at bruge begreberne rigtigt. Du mener ikke synkron, men symmetrisk. Men du er ikke den eneste. Det breder sig som en vinterforkølelse.

Både fiber og XDSL bruger synkron transmission uanset hastigheder op og ned.

Symmetrisk betyder samme hastighed i begge retninger i modsætning til asymmetrisk.

 • 6
 • 0
#29 Michael Nielsen

@Philip Kruse

Det samme her, da vi fik tilbudet fra SE (hvis vi kunne samle 50% af hustandene i området), ville de grave, vi fik 70% i første iteration, og en af dem var en mand på næsten 90, som hverken har telefon eller computer, men forstod fordelen ved at få fiber ind (husets værdi). De sidste 30% havde "gratis" internet, og ikke noget reelt behov, fra divs foreninger, som ikke ville betale hvis de skiftede til en anden leverandør.

 • 3
 • 0
#30 Jakob Damkjær

"En naturlig følge af at operatørernes indtjening vejer tungere end de samfundsmæssige behov."

Velkommen til kapitalisme, hvis der ikke er nok efterspørgsel til at der er en positiv buisnesscase så gør private virksomheder ikke noget uden en subsidering fra staten.

Og så kan det godt være at folk gerne vil ha super hurtigt internet men de vil ikke ha det nok til at de vil betale for det...

Og så kan det godt være at alle på version2 og deres venner og familier gerne vil ha det og betale for det men det er bare ikke en generel trend der er tilstede i høj nok grad til at man kan agere på det foretningsmægsigt. Specielt fordi de via YouSee faktisk har en kæmpe bunke kunder på hybrid/kabeltv nettet... Og boligforeninger der kobler deres lokalnet på deres fibernet... Så markedet er åbentbart begrænset.

Kom med økonomiske argumenter der forklare hvordan msn kan betale for den gigantiske investering det vil være at lægge de sidste 230.000 km fiber...

Ultimative Krav og mudderkastning vil ikke bringe noget nyt til torvs...

 • 0
 • 6
#34 Jens Pedersen

Fiber (som i WAOO) er i dag overdimensioneret - det kan -langt- mere end en almindelig husstand har brug for.

TDC's kobber er underdimensioneret - det kan i dag knap det man med rimelighed kan bruge i en almindelig husstand - hvis man vel at mærke bruger "almindelige" medier, streaming mv.

For at kobberet fortsat kan bruges, skal der fortsat investeres voldsomt i at opgradere centraler, infrastruktur, terminaludstyr m.v.

Den fiber WAOO graver ned i dag har en kapacitet der gør at det inden for nok de næste 10-20 år kan levere "hvad der er brug for" til deres kunder.

Bare man dog boede et sted hvor der var indlagt WAOO fiber... :(

Eller sagt på en anden måde: Telefonnettet er i dag skaleret op fra kun at kunne bruges til simpel telefoni til at kunne levere bredbånd.

30/30 i dag på fiber svarer til det stadie for kobber hvor vi kun brugte det til simpel telefoni...

 • 5
 • 0
#35 Martin Nielsen

Mine forældre bor langt fra det skab, som deres kobber går hen til og de kan få 8-9 Mbit. Min lillesøster bor endnu længere væk fra skabet og kan få 1,5 Mbit (på en meget god dag).

Mine forældre og min lillesøster har begge det til fælles, at der er massevis af fiber indenfor 40 meter fra deres computere. Men de kan ikke blive koblet på...

Men jeg kan forstå, at TDC har en strategi om, at fiberen skal trækkes forbi landejendomme og hen til nærmeste skab, hvorfra der så trækkes kobber tilbage til landejendommene. For kobber er jo smart... i byerne, hvor der er kort afstand til boligerne.

 • 3
 • 1
#37 Jens Pedersen

TDC's primære rolle er at afskrive til aktionærerne/kapitalfonden - Kunderne er nødvendige lidt på samme måde som køerne er nødvendige for landmanden.

WAOO er ejet af energiselskaberne. F.eks. Energi Midt, er et a.m.b.a. som er ejet af forbrugerne. Dvs. der er en rimelig chance for at de tilgodeser kundernes interesse. Også dem som bor ude på landet.

De bruger de penge som der én gang er betalt (over elregningen) til at investere i nedgravning af fiber.

På lang sigt vil brugerne af fiber spare penge i forhold til det rådne "tilbud" TDC leverer.

Dertil kommer den bonus at fiber og den hastighed som fiber tilbyder groft sagt kan leveres overalt... OGSÅ ude på Lars T's mark.

 • 7
 • 0
#42 Ulrik Suhr

Tja og så ramte udlandet jo Danmark. Så hvad der er "normalen" rykker nok hurtigere end hvad man kan forestille sig for hele Danmark. på siden som http://hometheater.about.com/od/internethometheater2/a/Internet-Speed-fo... kan man se hvilke speeds man skal have for at se god kvalitet....

Så hvad waoo levere i dag er noget alle vil have i morgen. Jeg selv tror ikke jeg kan leve med under 25/25 da vi er en del der ser serier og andet på bla. netflix og her er det lidt af et problem hvis man skal arbejde samtidigt og resten af husstanden vil se hver sit.

 • 1
 • 0
#46 Jens Pedersen
 • 1
 • 0
#48 Jakob Damkjær

Nej TDC siger ikke at der aldrig vil blive brug for andet end op til 20 mbit... De siger der ikke er nok der vil lægge penge på det til at det kan betale sig...

At energi selskaberne så gerne vil lægge penge på noget de ikke har en ROI horisont der er kortere end sovjet style planøkonomi er deres valg. Men virksomheder der smider gode penge efter dårlige plejer at komme i problemer.

At det er energiselskaber der skal subsidiere udviklingen af infrastrukturen viser bare at de planer embedsmandsværket lægger ikke er blevet opdateret...

For det er staten der burde lave den her investering ligsom den investere i motorveje....

 • 1
 • 4
#49 Jesper Poulsen

At energi selskaberne så gerne vil lægge penge på noget de ikke har en ROI horisont der er kortere end sovjet style planøkonomi er deres valg. Men virksomheder der smider gode penge efter dårlige plejer at komme i problemer.

SE tjener flere penge på deres fiberforretning end på deres elforretning. Jeg gætter på, at kabelforretningen også kommer til at overgå elforretningen.

Virksomheder der ikke investerer sine penge opnår ingen vækst.

 • 3
 • 0
#50 Rune Ploug

Forstår simpelthen ikke at der stadig ikke er nogen der griber ind over for denne form for monopolisme når TDC modsat i region syd bliver tævet som lille barn af bokser af den lokale fibernet udbyder fordi TDC's udbud er totalt ubrugelig til sammenligning og fibernet ejeren ikke ejer et kobbernet og derfor ikke sætter kunstigt høje priser... hov var det ikke dem der lige havde købt deres konkurrent Stofa. Det tror jeg nok det var. stort set samme historie andre steder i landet hvor den lokale energi udbyder ikke har været en fuck-up. Det er sindsygt TDC kan slippe væk med så lodrette misbrug og løgne bare for at forsinke udviklingen så meget så muligt når Jyderne og Svenskerne allerede har fået elektriske lamper og andre genstande der er normale i det 21 århundrede. I USA er Google begyndt at rulle fiber ud med gigabit altså 1000 MBIT begge veje til små 400 kr om måneden fordi de lokale internet udbydere er lige så korrupte.

 • 2
 • 0
#52 Jørgen Risum

Vi har en kobberforbindelse. Testet til 2,8 ned og 0,18 op. Og vi har (fra skel) 30 cm til fiber. TDC synes ikke at den lave hastighed er et problem - det gør jeg. Min arbejdsgiver betaler faktisk for en 20MB linje hos mig, men bureaukratiet virker - så hastigheden er kommet op 3 gange (selv om TDC påstår at det ikke er muligt). Bor i Nordsjælland hvor TDC har købt DONG-nettet. Der var et "tilbud" om at vi kunne komme på fiber, men skulle betale det hvide ud af øjnene for etableringen - uden at de kunne garantere en ordentlig indholdsleverandør. Monopolet længe leve - overvejerat flytte på landet hvor man kan få lidt hurtigere forbindelser. Jørgen

 • 2
 • 0
#53 Bo Voigt

Ja, du er godt nok ikke længere i spidsen for Danskernes største teleselskab, men din ånd lever sq endnu. :-( Som erhvervsdrivende der er rigtig glad for at kunne arbejde hjemmefra, kan det nogen gange være vanskeligt at forstå at et selskab som TDC skal stå i vejen for den udvikling der er nødvendig for at Danmark udvikler sig og får flere arbejdspladser, grønnere samfund og alle de andre fordele en ordentlig hjemmeforbindelse kan give vores samfund. Vi udbygger i disse år motorvejs nettet for at forbedre infrastrukturen, men der ikke nogen der kigger på den "landevej" vi bruger nu til vores internet, som har permanent vejarbejdsskilt sat op så der ikke må køres for hurtigt. Fuldstændig som vores motorvejsnet, er det i det mørke Jylland (undskyld til familien) der bliver udbygget, mens vi i Albertslund - Glostrup skal køre langt for at finde tilkørselsrampen (Læs for langt til fiber, til at TDC vil levere). Vi bor som mange andre for langt fra centralen til at vi kan få meget mere end 5mbit på Hometrio. Jeg er så heldig at den gamle ejer havde fået fax dengang det var før så jeg har 2 linjer ind i huset (Jaeh, man må gerne være lidt små misundelig der), så jeg også kan få en Fullrate. (synes lige jeg vil nævne at TDC ikke ville lægge 2 forbindelser ind, så jeg måtte oprette den ekstra forbindelse hos deres "lavprisselskab") Hometrioen kan kun levere forbindelse til 1 TV. Ved ikke hvor ham narrehatten har den der med "En almindelig dansk familie med to voksne og to børn kan se HD-tv i flere værelser på én gang, samtidigt med at de surfer på nettet, med en VDSL-forbindelse på 10-15 megabit pr. sekund." fra. Sidst jeg snakkede med TDC om dette, skulle jeg have 20mbit for at få 1 TV mere og HD kanaler.

Så kære Dyremose, så mange slags tak for din indsigt og forudseenhed. Et kort og fyndigt ord på blot 5 bogstaver faldt Een ind dengang du sagde det offentligt http://www.computerworld.dk/art/33666/dyremose-haaner-elselskabers-fiber... og det ord er meget dækkende for dine efterfølgere. //Bo EDIT: Fullrate forbindelsen kan på en god dag trække 8mbit (hvis ingen andre er på)

 • 3
 • 0
#54 Jakob Damkjær

"Forstår simpelthen ikke at der stadig ikke er nogen der griber ind over for denne form for monopolisme når TDC modsat i region syd bliver tævet som lille barn af bokser af den lokale fibernet udbyder fordi TDC's udbud er totalt ubrugelig til sammenligning og fibernet ejeren ikke ejer et kobbernet og derfor ikke sætter kunstigt høje priser..."

Fordi det ikke er monopol. Det er derimod konkurence. Hvis et lille firma kan ha en positiv foretning på deres fiber foretning så er det jo bare herligt ;)

Grunden til at det samme ikke gælder for TDC er at de har en kobber infrastruktur og hvis de kan udbrede deres taktik med fremskudte teknikskabe forbundet til fiber vil de ha et meget mindre omkostningstungt produkt der vil være konkurencedygtigt mod de rene fiberprodukter og TDC vil ha en meget højere profitmargen end de produkter der har en tilbagebetaling på 10 år og alle de penge der er sunket i fibernettet vil ud fra et foretningsmægsigt synspunkt være skønne spildte kræfter...

 • 0
 • 1
#56 Anonym

@Jakob Hvis TDC ikke føler sig presset af fiberselskaberne, hvorfor kommenterer de så overhovedet på fiberudrulningen? Det er jo ikke noget der truer dem på nogle fronter, efter deres og din mening! Eller....

Elselskaberne har sidste år haft en markant tilvækst af kunder (så meget at jeg er overrasket over at den faste teleanalytiker ikke har været med i debatten de sidste par uger - havde håbet lidt på nogle Strand "Fakta"), at TDC er nødt til at gå i et forsvar overfor deres nuværende strategi da de er lidt som en Mærsk super tanker der ikke bare lige vupti kan skifte kurs (skal jeg forsvare telesmølfen lidt, så har mange også valgt at få mobilbredbånd - de produkter har dog ikke en kinamands chance når det kommer til streaming og moderne media forbrug, og jeg tror at folk vælger det mere af nød end af lyst).

Som jeg skrev tidligere så køber TDC sig tid, bare vent om få år så er TDC all in på fiber - fremskudt DSLAM er kun en strategi for at holde live i et bestemt produkt indtil de kan ramme 90%+ af det danske marked med fiber - når de kan det, bliver DSL til legacy internet og fiber deres primære produkt.

TDC vil under ingen omstændigheder stå tilbage som standard definition svaret på internet i Danmark når Waoo er HD (ultra hd), og med DSL er det netop hvad de ender med at blive, så bare rolig TDC skifter strategi om få år til primært at satse på fiber eller coax hvor det bedre kan betale sig (antenneforeninger osv).

Medie forbruget i danmark kommer til at drive fiber udrulningen, og der er TDC pt. i en dårlig position med deres DSL produkter, og det bliver den primære årsag til at TDC om 3-5 år har fiber som primær produkt, men de skal lige malke koen en lille smule mere...

 • 3
 • 0
#58 Lars F. Jensen

Mine forældre bor langt fra det skab, som deres kobber går hen til og de kan få 8-9 Mbit. Min lillesøster bor endnu længere væk fra skabet og kan få 1,5 Mbit (på en meget god dag).

...at fiberen skal trækkes forbi landejendomme

Jeg kan jo ikke forstå, hvorfor alle, der bor sådan lidt udkantsagtigt, ikke i tide sikrede det forretningsmæssige grundlag for Skyline. De gik ned i maj pga manglende kundegrundlag til deres trådløse internet????

Lars :)

Der har 10 Mbps og ret sikker kan få 30 Mbps via kobber og let ville kunne betale prisen herfor, men som bestemt ikke vil betale mere. Ja, som langt hellere leder efter en billigere pris.

 • 0
 • 2
#62 Jakob Damkjær

"Jeg kan jo ikke forstå, hvorfor alle, der bor sådan lidt udkantsagtigt, ikke i tide sikrede det forretningsmæssige grundlag for Skyline. De gik ned i maj pga manglende kundegrundlag til deres trådløse internet????"

Deres netværk var dårligere end Telia LTE (WiMax var bare ikke så godt som LTE) kombineret med der var ikke nok kunder i landdistrikterne til at forente investeringen i infrastrukturen og de var ikke konkurencedygtige i by områderne (ifht ADSL og hybrid/kabelnet) hvor pengene er...

 • 4
 • 0
#65 Flemming Hansen

Hvis der ifølge TDC er så mange danskere der ikke ønsker fiber, hvorfor kan de få af os der gerne vil have det så ikke få det?

Jeg er monstertræt af det kobberp*s jeg og min familie skal klare os med. Det er møg begrænsende ikke at kunne gøre de ting man vil online fordi der er 4 om at dele en forkølet 20/2 (som selvfølgelig aldrig er opppe på den hastighed).

Og jeg skal ikke over i noget trådløst som fx 4G. Det holder ikke til spil, og den månedlige begrænsede datamængde er hurtigt brugt når bla Youtube og Netflix bliver flittigt brugt.

 • 2
 • 0
#66 Jan E. Sørensen

Hej Baldur

Tak for spørgsmålet.

Som skrevet er jeg ligeglad med teknologien; jeg ser på mit samlede udbytte. Så når jeg skriver at det var for dyrt, lægger jeg alting sammen - inkl TV og telefon - er det tilbud, jeg har fået, ikke konkurrencedygtigt.

MVH Jan - der kun har licenskanaler

 • 1
 • 0
#68 Jakob Damkjær

"Vi undersøgte muligheden, men grundet skov og Svanninge Bakker, så det ikke positivt ud. Min lillesøster har heller ikke stabil 2G mobildækniing."

Det er en problemstilling der er svær...

Men der findes eksterne antennesløsninger der kan kombineres med netstrøm LTE modems.

https://shop.telia.dk/mobiltbredbaand/huawei-b593u-12/p9045958_p_gpmbbs_...

Evt en således mega antenne

http://www.bedresignal.dk/maerke/huawei-2/b593u-188/4g-antenner/bord-ant...

Og hvis man spørger pænt kan man købe 50 giga om måneden og i den del af udkants Danmark hvor jeg bor får jeg 20 mbit 20 ms latency på 1 ud af 5 signalstyrke.

 • 0
 • 0
#69 Martin Jakobsen

Jeg tror den rigtige grund er, at de ønsker at holde konkurrenterne væk, hvis TDC vælger at grave fiber ned helt ind til forbrugerne, så har de øvrige fiberselskaber mulighed for at få deres fiber lagt med ned i samme udgravning, derfor vælger TDC sikkert at bruge kobbernettet til den sidste del, på den måde kan konkurrenterne ikke levere dvs. udbudet af leverandører er mindre. Ikke sikker på om det er rigtigt, men det tror jeg er den rigtige grund :-)

 • 3
 • 0
#72 Jakob Damkjær

@Jakob Hvis TDC ikke føler sig presset af fiberselskaberne, hvorfor kommenterer de så overhovedet på fiberudrulningen? Det er jo ikke noget der truer dem på nogle fronter, efter deres og din mening! Eller....

Fordi der nok er nogen der har spurgt dem ;) og i mere seriøsitet så har de fleste af de steder hvor der har adgang til fiber (læs boligforeninger) nok i forvejen adgang til Yousee hybrid/kabelnet hvor TDC kan levere 100 Mbit, mere end nok til foreløbigt at være konkurancedygtig ifht fiber udbyderene.

Der hvor TDC virkeligt prøver at sætte sig selv bedst muligt er med deres fremskudte teknikskabe, af to hovedårsager.

A produktet er konkurancedygtigt med fiber VDSL2 kan trække op til 200 mbit.

B TDC SKAL ikke give konkuranterne adgang til deres teknikskabe kun deres kobber.

Hvis derimod TDC gravede fiber helt ud til kunderne (et voldsomt idiotisk træk da det aldrig ville kunne betale sig) vil det nok medføre at TDC vil blive pålagt at åbne deres fibernetværk for de konkurenter der ikke har eget net og TDC vil side med hele udgiften mens konkurenterne skorer profitten.

Så mens konkuranterne der uden eget netværk kan piggybage på TDC vil de være bundet til centralerne hvor de ikke kan tilbyde nært samme produkt som TDC.

Dermed kan TDC sige at konkurenterne ikke bliver blokeret ifht centralerne og kobberet ud til kunderne da der stadig vil være forbindelse mellem kunden og centralerne.

Men de kunder der vælger TDC vil ha adgang til en forbindelse der bliver til fiber langt før centralerne.

Så TDC vil ha et billigt og bedre produkt de ikke er tvunget til at sælge ud af til konkurenterne. De vil langt tidligere kunne tilbyde et produkt der er i samme klasse som direkte fiber og de vil ha langt langt langt langt langt langt langt langt lavere omkostninger per kunde da de ikke skal ha fat i gravemaskinen for at hver eneste kunde kommer online.

Jeg tror ikke på at det er en holdbar strategi at bare begynde at grave og så ordner økonomien sig selv. Det må være massivt subsidieret fra elselskaberne med en tilbagebetaling på den investeringer der ligger langt langt ude i fremtiden og det øjeblik TDC kan tænde for deres VDSL2/fiber net vil det kunne prissættes så lavt at alle netværk der bliver frisk gravet ikke vil kunne konkurere på nogen måde. Det vil gøre en dårlig foretning værre for elskaberne og jeg tror ikke de vil kunne være konkurencedygtige med TDC efter VDSL2/fiber netter går online.

 • 0
 • 5
#74 Jakob Damkjær

"Visse-vasse TDC er da aldrig tidligere blevet pålagt at stille noget som helst til rådighed, vederlagsfrit!"

For prisen de små firmaer betaler er sikkert høj nok til at dække både drift anlæg service samt forentningen på investeringen af kapital som de firmaer ikke har...

Uanset hvad så er det ikke til TDCs fordel at skulle dele kobberet specielt i de områder hvor det er en mangel på det..

 • 0
 • 2
#75 jesper thusgaard

Fik Waoo lagt ind uden anden betaling end at jeg ville beholde det i 6 måneder. Det er 30/30.

Ved siden af har jeg en firma betalt 20 mbit TDC kobber. Med service og det hele. Men hov, den er ikke 20 mbit. For selv om at jeg bor inden for by grænsen i Skanderborg, så bor jeg for langt ude på landet til at kunne få en bedre forbindelse.

Planen er så at bruge min firma betalte TDC hvis Waoo er nede. Men efter 6 måneder er det TDC der kar været nede når noget var nede.

 • 2
 • 0
#77 Jens Jönsson

Hvis derimod TDC gravede fiber helt ud til kunderne (et voldsomt idiotisk træk da det aldrig ville kunne betale sig)

Hvorfor er det du mener at det ikke kan betale sig ? Har du da en forretningsplan der beviser det ?

Hvis det i 70'erne kunne lade sig gøre at lave kabel-TV net i antenneforeninger, hvor ligger så forskellen fra kabel-TV til fiber ? Gravearbejdet er det samme, om det er fiber eller coax kabler.... Folk kunne jo danne foreninger, som de har dannet antenneforeninger.

Det er klart at forretningen ser anderledes ud, hvis samme firma har kabler i forvejen.

 • 2
 • 0
#78 Jens Jönsson

Jeg kan jo ikke forstå, hvorfor alle, der bor sådan lidt udkantsagtigt, ikke i tide sikrede det forretningsmæssige grundlag for Skyline. De gik ned i maj pga manglende kundegrundlag til deres trådløse internet????

Fordi nu satsede Skyline ikke kun i områder, hvor der i forvejen var langsomt Internet. De satsede i hele landet. Samtidigt, så har ledelsen ikke været specielt kompetente. Jeg har set en Skyline mast bestå af udstyr i + million klassen. Almindelig hovedregning kunne hurtigt regne ud at med det kundeunderlag der var for masten, så kunne det aldrig løbe rundt, selvom kunderne så betalte kr. 500,- pr. måned...

 • 1
 • 0
#79 Rasmus Kaae

Vi har fiber og er utrolig glade for det - nu har vi internet, tv og fastnettelefon i ét og samme stabile fiberkabel.

Hastigheden var det afgørende for os - og da TDC kun var i stand til at levere 1 mbit i kobber versus 40 mbit i fiber; så var beslutningen let at træffe :-)

 • 0
 • 0
#80 Henning Wangerin

Hvis det i 70'erne kunne lade sig gøre at lave kabel-TV net i antenneforeninger, hvor ligger så forskellen fra kabel-TV til fiber ?

Korrekt. Men dengang var der mange steder ikke rigtig noget alternativ hvis man ville have mere en en enkelt tv-kanal.

Nu til dags, kan de fleste få en eller anden form for internet-forbindelse, som er tilstrækkelig for mange.

Hvis jeg nu kun checker post to gang om ugen, og synes min ADSL virker fint, hvorfor skal jeg så skifte?

Ja, jeg ved godt den holdning ikke når langt i dette forum, men mange bruger det vitterligt ikke til meget mere.

Gravearbejdet er det samme, om det er fiber eller coax kabler.... Folk kunne jo danne foreninger, som de har dannet antenneforeninger.

Korrekt, men det vil i de fleste tilfælde sadigvæk blive dyrere en den sløve forbindelse som mange egentlig er tilfredse med.

Hvis ikke du kan "sælge" projektet til en merværdi, er det op ad bakke.

 • 0
 • 0
#81 Martin Rasmussen

Korrekt, men det vil i de fleste tilfælde sadigvæk blive dyrere en den sløve forbindelse som mange egentlig er tilfredse med.

Er det nu også det? Der er jo en grund til at der kommer afgørelser så som; http://www.version2.dk/artikel/staten-tvinger-tdc-til-saenke-engros-pris... . Spørgsmålet er så bare hvad det reelt koster at have en fiber liggende efter 30 år, i rene vedligeholdelsesomkostninger, som vi vist fint kan godtage vores kobberkabler er i gennemsnitsalder.

Derudover kunne jeg godt tænke mig at udfordre din tankegang om telefonabonomentet på den gamle linje i samme omgang ikke oversteg fiberregningen. Hvad er det tdc tager for et telefonabo. pr mdr på den gamle kobber linje? Snakker vi ikke noget med 139kr pr mdr, eller er dette faldet drastisk siden sidst jeg havde noget med dette væsen at gøre?

Endelig, så vil jeg da gerne høre, om hvis vi godtager fiberkablet og kobber kablet har samme alder, om du så også tror har samme holdbarhed/vedligeholdelsesbehov? - Eller for den sags skyld, strøm igennem kobbernettet vs lys igennem fibernettets omkostninger.

 • 0
 • 0
#82 Henning Wangerin

Er det nu også det?

Det er det 100% sikkert.

Hvis gamle Ole Olesen sidder med sin (efter hans mening hurtige) ADSL til 200kr/måned, og du kommer og skal ovetale ham til at skifte den ud med din forenings fiber, tror du så du kan trække særligt meget mere ud af ham til at grave fiber ned for?

Problemet med nye installationer er at det koster mange penge up-front, og dem bliver du nød til at skaffe dig på en eller anden måde.

Hvem tror du vil låne dig pengene? Din bank?

Set over 30 år er jeg ikke i tvivl om at fiber er billigst, men det ændrer ikke på at du først skal ha det puttet i jorden.

Heldigvis har vi nogle elselskaber som tror på at det på laaaang sigt kan blive en god forretning.

Specielt her ude på landet hvor TDC ikke kunne levere en skid før SE fik gravet fiber ned. 4 måneder senere havde de pludselig set at deres kunder havde skiftet, så de måtte hellere få installeret en fremskudt central. Ja tak. Det var det de skulle have gjort mange år tidligere :-(

/Henning

 • 1
 • 0
#84 Anders Troi

Problemet er skabt af den regering der solgte infrastruktur(kobbernettet) og servicees (telefoni mm) til ET kommercielt firma. Infrastrukturer der som Elforsyning og Bane , samt vand, afløb, tele osv. har monopol på et forsyningsnet skal opdeles i netselskaber under offentligt kontrol eller offentligt ejerskab, mens indholdsleverandører/serviceudbydere kan konkurrere med hinanden. Både elsektoren og togsystemet fungerer og har tildels fungerende prisstrukturer, Til gengæld er TDC skoleeksemplet på et privatejet monopol hvor statens kontrol er manglende, uambitøs, eller måske ligefrem inkompetent, som visse påstår. Eneste løsning er en lovgivningsmæssig opdeling, hvor infrastrukrurejeren underlægges skarp kontrol, eller tilbagekøbes af staten.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere