Allerede nu kæmper store dele af den danske it-branche med at skaffe specialister, men fremtiden ser endnu mere mørk ud.
I hvert fald hvis man skal tro på en undersøgelse foretaget af regeringen i sommer. Den viser, at der trods en forventet solid stigning i antallet af uddannede IT-specialister vil mangle 19.000 af slagsen i 2030.
Det har fået Danmarks største teleselskab, TDC, til at reagere. De opfordrer nu politikerne til at tage handling. Det skriver Berlingske Business.
»Vi kigger ind i, at Danmark som nation stadig er i den digitale superliga, men at udviklingen er stagneret. Så hvis ikke vi gør noget, bliver vi overhalet,« siger koncernchef i TDC Jens Aaløse ifølge Berlingske.
»For os betyder manglen på IT-specialister, at vi ikke kan få fat i de kompetencer, vi skal bruge. Det er allerede et problem i dag, og det bliver kun værre,« fortsætter han.
TDC opfordrer blandt andet politikerne til at øge antallet af studiepladser inden for IT markant, fordoble antallet af erhvervs-ph.d.er, øge investeringen i forskning markant og indføre Digital Dannelse som et nyt fag i folkeskolen. Uddannelse er nøgleordet, og Jens Aaløse erkender, at man som virksomhed også selv har et stort ansvar på den front.
»Det er ikke kun op til politikerne at løse dette her problem. Vi har som virksomhed også et stort ansvar, og det vil vi løfte ved blandt andet at ansætte flere erhvervs-ph.d.er og støtte nye uddannelser,« siger TDC-direktøren.
Hos Dansk Industri er man naturligvis også meget opmærksom på den store mangel på IT-specialister. Her har man selv foretaget undersøgelser med samme faretruende prognose, fortæller Adam Lebech, branchedirektør for DI Digital. Han peger især på højtuddannede IT-specialister, der kan udvikle den software og de løsninger, der er brug for i industrien, som en af de største mangler.
»Der er software i næsten alle produkter og processer efterhånden. Hvis ikke selskaberne har adgang til eksperter, så koster det for det første arbejdspladser, og for det andet vil det svække konkurrenceevnen,« siger Adam Lebech til Berlingske Business.
Dansk Industri peger blandt andet på, at der oprettes markant flere pladser på IT-uddannelser, at det blev lettere at hente specialister fra udlandet, og at der blev fokuseret mere på efteruddannelse.