Tag et billede af regningen og lad software klare resten

4 kommentarer.  Hop til debatten
‘Bogført’ er et danskudviklet bogføringsprogram, der selv kan indtaste dine kvitteringer og fakturaer i økonomisystemet på baggrund af et billede - og så bliver det kun klogere af, at flere bruger det.
27. september 2013 kl. 08:35
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et nyt, danskudviklet stykke software vil gøre det langt nemmere at holde styr på finanserne. Med ‘Bogført’, som systemet hedder, bliver bogholderi ændret fra at være en manuel indtastningsopgave til blot at være en kontrolopgave. Systemet kan genkende tusindvis af forskellige formater på fakturaer og kvitteringer, selv trække relevante data ud og foreslå brugeren, hvordan bilaget skal bogføres, fortæller Doneco, firmaet bag teknologien.

Det eneste, bogholderen skal gøre, er at tage et billede af sin kvittering eller faktura. Ved hjælp af OCR-teknologi (tekstgenkendelse) identificerer en algoritme blandt andet CVR-nummeret og faktureringsdatoen og indtaster automatisk alle bilagets oplysninger i systemet, som blot skal godkendes, inden det bliver bogført.

Bogført er forankret i skyen og samler hele tiden data ind fra sine kunders regnskabspraksis. På den måde bliver systemet klogere på, hvordan eksempelvis en firmafrokost skal konteres helt ned til den enkelte linie på kvitteringen. Systemet kan derfor genkende en café-regning og automatisk bogføre ‘en stor cola’ under personaleomkostninger.

»Jo flere, der bruger det, jo mere nuanceret og præcist bliver det, så når vi kigger et år frem i tiden, så er det faktisk lige før, at Bogført kan lære folk, der ikke kan bogføre, at bogføre,« siger Casper Bach, der er direktør i Doneco, til Version2.

46 procent hurtigere

Filosofien bag det nye regnskabsprogram er at mindske bureaukrati-hovedpinen for især mindre og nystartede virksomheder, hvis ressourcer er brugt bedre på andre ting end slavisk indtastning af bilag. Hastighedstests hos større revisionsvirksomheder har vist, at Bogført giver en tidsbesparelse på 46 procent i gennemsnit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har siddet som revisor i seks år og set folk med rigtig gode idéer køre deres forretninger i sænk, fordi de ikke lige kunne holde styr på økonomien, så grundtanken er, at en helt nystartet entreprenør skal kunne bogføre selv, ved bare at tage et billede af sine bilag,« siger Casper Bach til Version2.

Sammen med Martin Skov Kristensen har han brugt de sidste tre år og 7,5 millioner kroner på at udvikle Bogført, der kører på Microsoft Azure-platformen for at sikre systemets skalerbarhed og internationale rækkevidde.

Applikationen kan stå alene eller lægges oven på større systemer og afvikles til dels i browseren, hvor HTML 5 har gjort det muligt at låne en del af regnekraften fra klienten. I øjeblikket er det dog kun understøttet i Chrome.

Du kan se, hvordan det virker her.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
29. september 2013 kl. 12:07

Gundlæggende går vi mod et samfund hvor alle transaktioner bliver digitale (en våd drøm for Skat).

Hvis man forestillede sig at der blev indført en standard á la OIOXML + "noget lækkert" for alle transaktioner kunne der opnås en meget mere smidig håndtering af hele data flowet.

"Det lækre" kunne være en kombination af "salgs kategori" samt virksomhedens (købers) egen kontoplan. Lad os tage et eksempel fra en restaurant:

Restauranten (sælger) leverer kun mad og drikkevarer. Virksomheden (køber) kan kun postere mad og drikkevarer som repræsentation, medarbejder arrangementer eller personale omkostninger.

Når regningen skal betales ser brugeren kombinationen af ovenstående, hvilket her giver 3 muligheder og han vælger eks. repræsentation. Derefter vises "Hvem deltog" og evt. andre relevante spm. (enten lovkrav eller virksomhedens egne). Disse kunne være udfyldt med standardværdier som eks. hvilken afdeling, der betaler, baseret på medarbejderens kort.

Samtidig med betalingen lægges en kopi af kvitteringen med konteringsinfo mv. klar til import i virksomhedens regnskabssystem.

Ovenstående er naturligvis ikke realiserbart med dagen terminaler, da hver betaling vil tage alt for lang tid, men der er uanede muligheder for anvendelse af smartphones, hvor selve konteringen og betalingen kunne gennemføres.

I mine øjne skal vi helt væk fra papirfaktura/nota, da de kun er en analog omvej fra en digital verden (kasseapparat) til en anden digital verden (bogholderi). Det er i alle henseender dyrt og besværligt.

Det vil naturligvis fjerne forretningsgrundlaget for denne løsning, men samfundsmæssigt vil der være en kæmpe gevinst og en række bogholdere der ikke igen og igen skal rykke for bilag eller bogføre mdr. bagud.

Betaler tvinges (i relevante tilfælde) til at bruge tiden her og nu, men gevinsten er, at det er udført mens alt er frisk i hukommelsen og bogholderiet har opdaterede data i næsten realtid.

En måde at indføre det på, kunne være at virksomheden kunne tilmelde firmakreditkort til ordningen, så her var tvang mens det et privat kort måske blot samler kvitteringer i en "eBoks" lign. løsning hvor man måske blot knytter kommentarer/søgeord til kvitteringerne, så de lettere kan findes i fremtiden.

Jeg tror at mange virksomheder ville være villige til at betale et lille gebyr pr. kvittering for denne service. Tænk bare på sparet arbejdstid efterfølgende.

3
28. september 2013 kl. 23:02

Ikke alene på markedet, men fedt at se der er konkurrence. Se evt. Refundoo, kom hurtigt ud til mobilmarkedet via dropbox. Data ligger klar til en kassekladde :) refundoo.azurewebsites.net

1
27. september 2013 kl. 09:30

"Scan-to-Categorize" ligger jo lige for ;-)

K