Syv ud af ti danske virksomheder har været udsat for et cyberangreb det seneste år

Pengeafpresning er det nye store inden for it-kriminalitet, hvor politiet melder om stor vækst i ransomware-angreb. Ny undersøgelse viser, at syv ud af ti danske virksomheder har oplevet cyberangreb inden for de seneste år.

Forsvarets Efterretningstjeneste skal løbe hurtigt for at følge i hælene på it-kriminelle, som bliver flere og flere. Det skriver DR, som beretter om en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet PWC, som udkommer i dag. Den viser, at syv ud af ti danske virksomheder inden for det seneste år har oplevet at være udsat for et cyberangreb. Det er en stigning på ti procentpoint i forhold til sidste år.

Læs også: Europol går til kamp mod stigende mængde ransomware

»Der kommer flere cyberangreb. Og der kommer flere avancerede cyberangreb, altså mere målrettede angreb,« siger Thomas Lund Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Jeg tror, at det er én af de ting, vi kommer til at leve med i en lang årrække fremover. Der bliver mere af den kriminalitet,« siger han til DR.

Det er især væksten inden for ransomware-angreb, som har fået tallet til at stige.

»Sidste år meddelte en fjerdedel, at de havde været ramt af ransomware. I år har 67 procent svaret, at de har været udsat for ransomware-angreb. Det er rigtig meget,« siger Mads Nørgaard Madsen, der er partner og it-rådgiver hos PWC, der står bag undersøgelsen, som 300 danske virksomheder har medvirket i.

Læs også: Revisor blev ramt af ransomware: Min verden gik i stå

Ransomwaren bliver typisk udløst, når en medarbejder trykker på et link i en mail fra en kriminel gruppe. Det udløser en kryptering af virksomhedens data, som først bliver frigivet, når der er overført et pengebeløb til de kriminelle. I starten krævede de kriminelle små beløb på et par tusinde kroner, men i dag er beløbene langt højere, ligesom de kriminelle er begyndt at sætte virksomhederne under et tidsmæssigt pres, fortæller Mads Nørgaard Madsen.

»Så jo længere der går, desto mere stiger prisen, så du har ikke tid til at gå og overveje, om det er noget, du skal eller ikke skal - så tæller taxametret,« siger han til DR.

Og heller ikke din backup er længere sikker. Tidligere har man kunnet hive data ud af en backup-kopi og dermed undgå at betale en løsesum, men den løsning har de kriminelle også luret mulighederne i.

»Det næste, vi har set, er, at de forsøger at ramme de steder, hvor du laver en backup af din disk. Så vil de forsøge at få adgang til en diskkopi og kryptere de data, der også ligger der,« siger Mads Nørgaard Madsen.

Læs også: Sådan angriber forskellige typer ransomware dig

Det samme har Kim Aarenstrup, der er centerchef hos Rigspolitiets Center for Cybercrime, NC3, oplevet. Han fortæller, at fra 2014 til 2015 steg antallet af anmeldelser af databedrageri med 70 procent. Og de kriminelle bliver mere og mere kreative.

»Den seneste trend er, at man hacker sig ind i virksomheder, og så sletter man både produktionsdata og backupdata, så de heller ikke har mulighed for at sætte backup ind. Og så sætter man helt andre krav. Så er det ikke længere et par tusinde kroner, men tre-fire-fem millioner kroner, man kræver i løsesum,« siger han til DR.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bent Jensen

Portscanning og Nigerianer breve :-)

Der er vist snart tid til budgetforhandlingerne, men vi slipper forhåbentligt for forsøg på terrorangreb, betalt af dem selv. De er jo også de nemmeste at stoppe.

  • 1
  • 0
Ebbe Hansen

Er det angreb der er lykkedes? For så står det godt nok ringe til. Jeg har svært ved at forestille mig firmaer, der ikke har været udsat for dette eller hint forsøg. Jeg har et enmandsfirma, og jeg ser forsøg på at ramme mig (mail, sms etc.) eller min hjemmeside flere gange hver uge. Så hvis 7 ud af 10 er udsat for angreb der lykkes er det grimt. Og hvis kun 7 ud af 10 opdager de bliver angrebet, så er der potentiale for forbedringer :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere