I det seneste sværdslag i folketinget om den længe ventede lognings-revision lyder det fra Rigspolitiet, at det bliver ganske svært for regeringen at målrette logningen geografisk for at undgå den masseovervågning, EU og menneskerettigheds-organisationer i årevis har kritiseret Danmark for.
Det fremgår af et folketingsspørgsmål, hvor SF's retsordfører Karina Lorentzen stillede følgende spørgsmål:
»Vil ministeren oplyse, hvor stor en procentdel af befolkningen, der vil kunne underlægges den geografisk målrettede logning med de foreslåede regler?,« lød det fra Karina Lorentzen, der henviser til det udkast, S-regeringen har lagt frem.
Syv ud af ti danskere i søgelyset
Fra Rigspolitiet lyder svaret, at de områder den af regeringen definerede målrettede logning skal foregå i svarer til cirka 11 procent af Danmarks landareal.
»Rigspolitiets foreløbige beregninger viser, at ca. 3,9 millioner personer har bopæl på dette areal, svarende til ca. 67 procent af befolkningen,« lyder det i svaret, der fortsætter:
»Rigspolitiet bemærker desuden, at det ikke er muligt på baggrund af en beregning af omfanget af den geografiske logning at redegøre for, hvor stor en andel af befolkningen der de facto vil blive omfattet af den geografiske logning. Dette skyldes, at befolkningen dagligt bevæger sig rundt i samfundet og dermed i større eller mindre omfang vil bevæge sig ind og ud ad områder, der enten logges eller ikke logges.«
»Vildt svar :-(«
Karina Lorentzen, der oprindeligt stillede spørgsmålet var overrasket over svaret, da det tikkede ind i går:
»Vildt svar om logning: 67 pct. (eller 3,9 mio. personer) af befolkningen vil være udsat for målrettet logning (hvis vi nogensinde når der til). Begynder af forstå, hvorfor justitsministeren vurderer, procesrisikoen er væsentlig :-(« Sådan skrev lød det i en tweet fra folketingspolitikeren.
Den nævnte procesrisiko er, groft sagt, den risiko den danske regering regner med, når de vil spørge EU, om de mener den foreslåede målrettede logning løser problemet og gør, at Danmark ikke længere masseovervåger sin egen befolkning.
Regeringen har i flere omgange indrømmet, at denne risiko er væsentlig, som Karina Lorentzen også fremhæver. Der er altså en væsentlig risiko for, at den revision, Danmark har nølet med i syv år ikke vil være nok for EU og fortsat vil være i strid med traktaten og basale menneskerettigheder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.