Syv sindrige funktioner i Firefox 3

Der findes en række små-hemmelige hacks, som du kan bruge i Firefox 3. Læs hvordan det foregår her.

Svenske PC för Alle har sammensat en liste med syv hacks, som brugere kan forlyste sig med i open-source browseren Firefox 3.

Som den originale artikelforfatter Michael Jenselius skriver, så kræver flere af hacks'ne, at du går ind i det, han kalder den hemmelige indstillingsmenu. Det foregår ved at skrive 'about:config' i browserens adressefelt.

Easter egg
Som det er tilfældet med flere applikationer, så indeholder Firefox 3 også et såkaldt easter egg. Det er typisk en gimmick af mere eller mindre underholdende karakter, som applikationens programmører har indlejret i skjult sted i programmet. For at fremkalde easter egg'et i Firefox 3 skal du skrive 'about:robots' i browserens adressefelt.

Site-information
En af nyhederne i Firefox 3 er knappen lige til venstre for adresselinjen, som giver informationer om det aktuelle site. Er adressen eksempelvis google.com, så er knappen bryddet med Google's g-logo. Et klik på knappen kan blandt andet afsløre, hvor mange gange man har besøgt sitet, om det bruger cookies, og om man har passwords knyttet til det pågældende site.

Giga-tilbageknap
Tilbageknappen i Firefox 3 er blevet voldsomt forstørret i forhold til tidligere udgaver af browseren. Årsagen er, at brugere oftere bruger tilbageknappen i forhold til frem-knappen. Er du træt af det, kan du få tilbage-knappen formindsket til 'normal' størrelse ved at højreklikke på et tomt område omkring browserens knapper øverst. Herefter vælger du tilpas og markerer 'anvend små ikoner'.

Find dine passwords
Det har muligvis lagret en del passwords i Firefox for at lette login-proceduren på diverse hjemmesider. Og du har muligvis også glemt de
fleste af disse passwords igen. For at genkalde kodeordene kan du gøre følgende:

 1. Klik på menuen funktioner og vælg indstillinger
 2. Vælg fanebladet sikkerhed og klik på 'gemte adgangskoder'
 3. Klik derefter på 'vis adgangskoder' for at se din login-oplysninger til forskellige sites.

Skift antallet af adresseforslag
Som standard viser Firefox 3 dig 12 adresseforslag allerede, når du skriver første bogstav i adressefeltet. Det er muligt at ændre antallet af forslag til et vilkårligt tal. Det gøres på følgende måde:

 1. Skriv 'about:config' i adressefeltet
 2. I filter-feltet skriver du nu 'browser.urlbar.maxRichResults'
 3. Dobbeltklik nu på værdifeltet, hvor der som udgangspunkt står 12. Herefter kan du indtaste et hvilket som helst tal - stort set.

Fjern bookmarks fra adresseforslag
Hvis ikke du vil have, at dine bookmarks skal optræde i adresseforslagslisten, findes der også en løsning på det.

 1. Skriv 'about:config' i adressefeltet
 2. I filter-feltet skriver du nu 'browser.urlbar.matchOnlyTyped'
 3. Dobbeltklik nu på den fremkomne linje, hvorefter den boolske værdi 'false' gerne skulle ændre sig til 'true'.

Gennemtving brug af tilføjelsesprogrammer
Hvis du har opgraderet fra Firefox 2 til Firefox 3 og har haft installeret tilføjelsesprogrammer eller plug-ins i den gamle browser, så har du måske også oplevet at nogle af programmerne ikke længere er aktiverede i Firefox 3. Det skyldes, at Firefox deaktiver programmerne, hvis ikke de er markerede som Firefox 3-kompatible. Det er imidlertid muligt at tvinge programmerne til at være aktiverede under Firefox 3.

I den forbindelse maner manden bag den svenske artikel Michael Jenselius til stort forsigtighed. For det er nemlig ikke sikkert, at tilføjelsesprogrammerne rent faktisk er kompatible med Firefox 3. Og han råder brugere til i første omgang at undersøge, om program-forfatteren skulle have udgivet en opdateret udgave af plug-in'en eller tilføjelsesprogrammet, som er tilpasset Firefox 3.

Nå, men som skrevet, kan det lade sig gøre, at få Firefox 3 til at acceptere ikke-Firefox 3 programmer. Det gøres på følgende måde:

 1. Skriv 'about:config' i adressefeltet
 2. I filter-feltet skriver du nu 'extensions.checkCompatibility'
 3. Dobbeltklik nu på den fremkomne linje, hvorefter den boolske værdi 'false' bliver ændret til 'true'
 4. I filter-feltet skriver du derefter 'extensions.checkUpdateSecurity'
 5. Dobbeltklik nu på den fremkomne linje for at ændre 'true' til 'false'
 6. Endeligt kan dine gamle tilføjelsesprogrammer aktiveres. Men, som Michael Jenselius skriver, så er det altså ikke sikkert, de fungerer efter hensigten.

Ovenstående tips og tricks foregår på eget ansvar, hvilket Firefox 3-advarslerne også gør brugeren opmærksom på ved flere lejligheder under forløbet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jakob Møllerhøj Editor

Hej Ove,

Tak for tippet. Vores CMS har tilsyneladende af egen drift besluttet sig for konsekvent at sætte et mellemrum ind efter 'about', selvom det ikke optræder i den indlagte originaltekst.

Vi er ved at kigge på, hvordan det kan fikses.

mvh Jakob - Version2

 • 0
 • 0
#4 Jens Christian Pedersen

Det er selvfølgelig udmærket med en liste over små 'hemmelige' hacks. Men det er da skuffende, at de ikke alle er nye. At man kan se sine passwords er da ikke nyt i forhold til Firefox 2. Heller ikke 'browser.urlbar.matchOnlyTyped' er ny.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere