Syv løslades på grund af fejl i teledata

Illustration: LARS BERTELSEN
På grund af sagen om fejl i politiets teledata løslades syv i en større narkosag efter at have siddet varetægtsfængslet siden februar. De er dog alle fortsat tiltalt.

Rigsadvokatens instruks om midlertidigt at indstille brugen af historiske teleoplysninger som beviser i straffesager medfører nu, at syv varetægtsfængslede i en større narkosag fra Jylland er blevet løsladt.

Det skriver Politiken.

Læs også: Få overblikket i Rigspolitiets teleskandale

De syv er blandt de første, som løslades på grund af den generelle sag om fejl i politiets teledata. De har siddet varetægtsfængslet siden slutningen af februar.

»De er løsladt på baggrund af de nye instrukser i forhold til brugen af teledata. Alle er dog fortsat tiltalt i sagen, og vi forventer ikke, at deres løsladelse vil få afgørende betydning for sagens udfald«, skriver Morten Rasmussen i en sms til Politiken.

Version2 har tidligere skrevet om, hvordan Rigspolitiets it-system har lavet fejl, når det har konverteret geografiske oplysninger om telemasters placering.

Og denne fejl betyder, at det midlertidigt ikke vil være muligt at bruge teledata som bevis til brug for domfældelse eller som grundlag for at varetægtsfængsle mistænkte.

Artiklen er opdateret for at understrege, at der er tale om, at løsladelsen finder sted som følge af den generelle sag om fejl i politiets teledata.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rasmus Thomsen

-Hvorfor var de så varetægtsfængslet?

-Hvorfor er de løsladt nu, med artiklens præmis at rigsadvokaten har indstillet brugen af teleoplysninger(?), når retsplejeloven krav for varetægtsfængsel er antagelsens, at tiltalte vil besværliggøre efterforskningen, fx ved at fjerne beviser?

-Hvilken mulighed har tiltalte efter sin løsladelse, for at påvirke telefonoplysninger, som han ikke havde tidligere (under varetægsfængslingen)?

->ikke forstået.

/Ras

 • 5
 • 0
#2 Dan Christensen

Jeg tænker man også bliver varetægtsfængslet hvis dommeren mener at der er så mange betydlige beviser, at man er så godt som dømt. Ex, du står og peger en pistol på en politibetjent. Men efter som teledata'en nu ikke kunne bruges som betydlig bevis, skal de løslades.... Det er mit bud uden at være inde i love osv. Men jeg er ening med dig i, at man bør stille sprøgsmål om hvorfor de varetægtfængsler på baggrund af teledata.

 • 0
 • 0
#3 Lars Skovlund

når retsplejeloven krav for varetægtsfængsel er antagelsens, at tiltalte vil besværliggøre efterforskningen, fx ved at fjerne beviser?

https://www.bt.dk/krimi/15-aarig-erkender-drab-paa-sin-mor

I dette tilfælde skete der varetægtsfængsling med henvisning til "retshåndhævelsesprincippet" selvom han ikke er dømt. Mon ikke man i den anden sag har brugt samme "princip" men har måttet afstå efter bevisernes vægt er draget i tvivl.

 • 1
 • 0
#5 Michael Fjeldsted

Det der sker nu er en hel masse udsættelser af retsager fordi anklager nu skal have tid til at bygge sagen op uden teledata. Selvom anklageren måske "bare" skal have udsat en uge eller to så er det ikke muligt da byretten (og de 2 andre mere) nemt kan være fyldt op et halvt år frem og det bliver sikkert kun værre med alle de sager der skal gå om.

Derfor er man nu nødt til at løslade dem der kan komme til at sidde længere varetægtsfængslet end hvad deres sigtelse kan give af straf og det er netop tilfældet med disse 7.

Så det er ikke fordi at de 7 ender uden dom - sagen mod dem skal bare bygges op uden teledata.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere