Syv løslades på grund af fejl i teledata

21. august 2019 kl. 10:288
Syv løslades på grund af fejl i teledata
Illustration: LARS BERTELSEN.
På grund af sagen om fejl i politiets teledata løslades syv i en større narkosag efter at have siddet varetægtsfængslet siden februar. De er dog alle fortsat tiltalt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rigsadvokatens instruks om midlertidigt at indstille brugen af historiske teleoplysninger som beviser i straffesager medfører nu, at syv varetægtsfængslede i en større narkosag fra Jylland er blevet løsladt.

Det skriver Politiken.

De syv er blandt de første, som løslades på grund af den generelle sag om fejl i politiets teledata. De har siddet varetægtsfængslet siden slutningen af februar.

»De er løsladt på baggrund af de nye instrukser i forhold til brugen af teledata. Alle er dog fortsat tiltalt i sagen, og vi forventer ikke, at deres løsladelse vil få afgørende betydning for sagens udfald«, skriver Morten Rasmussen i en sms til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 har tidligere skrevet om, hvordan Rigspolitiets it-system har lavet fejl, når det har konverteret geografiske oplysninger om telemasters placering.

Og denne fejl betyder, at det midlertidigt ikke vil være muligt at bruge teledata som bevis til brug for domfældelse eller som grundlag for at varetægtsfængsle mistænkte.

Artiklen er opdateret for at understrege, at der er tale om, at løsladelsen finder sted som følge af den generelle sag om fejl i politiets teledata.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
22. august 2019 kl. 21:58

Skammeligt at sådanne fejl slipper igennem den redaktionelle kontrol.

Sager er, at der er "mistanke om" ....

7
22. august 2019 kl. 09:12

Slet. Det var ikke den sag der var tale om.

6
21. august 2019 kl. 22:20

Bevis var væretgrundlaget. Der må da være noget bedre

5
21. august 2019 kl. 18:52

Det der sker nu er en hel masse udsættelser af retsager fordi anklager nu skal have tid til at bygge sagen op uden teledata. Selvom anklageren måske "bare" skal have udsat en uge eller to så er det ikke muligt da byretten (og de 2 andre mere) nemt kan være fyldt op et halvt år frem og det bliver sikkert kun værre med alle de sager der skal gå om.

Derfor er man nu nødt til at løslade dem der kan komme til at sidde længere varetægtsfængslet end hvad deres sigtelse kan give af straf og det er netop tilfældet med disse 7.

Så det er ikke fordi at de 7 ender uden dom - sagen mod dem skal bare bygges op uden teledata.

4
21. august 2019 kl. 14:32

Nu er jeg ikke juridisk trænet, men udover at argumentationen stadig skal kunne "holde i byretten" nu også uden at behøve at henvise til teledata, så er der også den mulighed at man vurderer at sagen bliver så forsinket, at det ikke er proportionalt at varetægtsfængsle.

3
21. august 2019 kl. 14:24

når retsplejeloven krav for varetægtsfængsel er antagelsens, at tiltalte vil besværliggøre efterforskningen, fx ved at fjerne beviser?

https://www.bt.dk/krimi/15-aarig-erkender-drab-paa-sin-mor

I dette tilfælde skete der varetægtsfængsling med henvisning til "retshåndhævelsesprincippet" selvom han ikke er dømt. Mon ikke man i den anden sag har brugt samme "princip" men har måttet afstå efter bevisernes vægt er draget i tvivl.

2
21. august 2019 kl. 14:11

Jeg tænker man også bliver varetægtsfængslet hvis dommeren mener at der er så mange betydlige beviser, at man er så godt som dømt. Ex, du står og peger en pistol på en politibetjent. Men efter som teledata'en nu ikke kunne bruges som betydlig bevis, skal de løslades.... Det er mit bud uden at være inde i love osv. Men jeg er ening med dig i, at man bør stille sprøgsmål om hvorfor de varetægtfængsler på baggrund af teledata.

1
21. august 2019 kl. 13:17

-Hvorfor var de så varetægtsfængslet?

-Hvorfor er de løsladt nu, med artiklens præmis at rigsadvokaten har indstillet brugen af teleoplysninger(?), når retsplejeloven krav for varetægtsfængsel er antagelsens, at tiltalte vil besværliggøre efterforskningen, fx ved at fjerne beviser?

-Hvilken mulighed har tiltalte efter sin løsladelse, for at påvirke telefonoplysninger, som han ikke havde tidligere (under varetægsfængslingen)?

->ikke forstået.

/Ras