Systemfejl hos KMD betød forkerte stemmetal i Region Syddanmark

It-fejl hos KMD på valgnatten betød, at udsendte stemmetal for Region Syddanmark var forkerte.

En systemfejl i KMD’s it-systemer betød, at stemmetal i Region Syddanmark, som blev udsendt i en pressemeddelelse på valgnatten, var forkerte. Det oplyser regionen i en ny pressemeddelelse.

»De endelige stemmetal for regionsvalget i Region Syddanmark, som regionen fortalte om i en pressemeddelelse tidligt om morgen 22. november, var ikke korrekte,« står der i den aktuelle pressemeddelelse.

Her fremgår det også, at de forkerte stemmetal i pressemeddelelsen fra valgnatten, dog ikke ændrer på den mandatfordeling, der blev oplyst i pressemeddelelsen fra valgnatten.

»Fejlen skyldes, at KMD, som står for at håndtere valgresultaterne for kommunal- og regionsvalget, havde en systemfejl i deres it-systemer på valgnatten, så de stemmetal for partierne, der blev oplyst til Region Syddanmark, var forkerte,« står der i meddelelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Bjarne Nielsen

Jeg er meget bekymret for IT i valghandlingen, for det kan ikke gøres om.

Jeg er mindre bekymret for IT efter valghandlingen, så længe at vi har et solidt papir-spor at gå tilbage til, hvis vi kommer i tvivl.

Og hvis der bruges IT til at lave en hurtig indberetning, som så senere må korrigeres, efter at revision mv. har dobbeltchecket, så er det vist mere et politiker-problem end et reelt problem.

Men jeg forstår stadig ikke hvorfor at man har travlt.

  • 5
  • 1
#6 Bjarne Nielsen

Man kan tælle om, ligesom ved andre fejl?

Noget tyder på, at jeg ikke fik forklaret det helt så godt, som jeg troede. Når jeg er meget bekymret for IT i selve valghandlingen, så er det fordi, at det så bliver svært, for ikke at sige umuligt, at tælle om, hvis der først er "gået IT i det".

Hvis der ikke er IT indblandet, så er det et papirspor, som kan omtælles. Et papirspor, som ikke kan slettes ved en fejl. Eller modificeres en bloc fra en anden geografisk lokalitet. Vejen frem til papir-resultatet er transparent og gennemskuelig, og etablerer et håndgribeligt resultat, som man altid kan falde tilbage på.

Jeg havde også en kommentar i en anden debat om de elektroniske valgbøger, og det er også et sted, hvor jeg er meget bekymret over at IT er anvendt uden tanke for at have en plan B, hvis skidtet ikke virker (som man tydeligvis ikke har - man har allerede sparet de ekstra valgborde væk, så man kan ikke gennemføre et valg uden IT). Det kan heller ikke gøres om - for det er ikke alle vælgere, som har tålmodighed nok til enten at vente eller til at komme igen.

Men når valghandlingen er afsluttet, og "skraldespandene" er fyldt, så falder min bekymring over anvendelse af IT til almindelig IT-skepsis ... for så har man muligheden for at prøve igen. Og for at dobbeltchecke manuelt. Og sende resultaterne med cykelbud under militær eskorte, hvis andre veje viser sig ubrugelige.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere