Systematics topchef: »Ledelse er at kunne svare på WHY? Hvorfor går vi på arbejde?«

Systematic udvikler software til bl.a. forsvaret og sundhedssektoren, og når adm. direktør Michael Holm skal sætte ord på, hvad der gerne skal drive medarbejderne i deres arbejde, peger han på følelsen af, at de gør en forskel: »Det er dig som Systematic-medarbejder, der udvikler en funktionalitet, der sørger for, at soldaten kommer hjem i live.« Illustration: Henrik Rasch
En lille notesbog med ­titlen ‘Jeg undres’ er det ­første, man får i hånden som nyansat i det aarhusianske softwarefirma Systematic.

»Human Ressources. Det er et forfærdeligt ord. Mennesker er ikke en ressource, du kan bruge og så smide væk og købe en ny. Du har aldrig set et fodboldhold, der har en HR-afdeling. Det er talent, engagement og evnen til finde sin plads på holdet, der er afgørende.«

Ordene kommer fra Michael Holm, der gennem fire årtier har stået i spidsen for det aarhusianske softwarefirma Systematic.

Systematic indtager en 7. plads i Version2 IT Company Rank, som er en analyse af 50 udvalgte it-virksomheders image i forhold til hvor gode forudsætninger de har for at tiltrække it-medarbejdere.

I forhold til faglige udfordringer og om man vil anbefale Systematic ryger virksomheden op på en hhv. 2. og 3. plads.

Med knap 1.000 ansatte fordelt i 12 lande og en årlig omsætning, der runder milliarden, har firmaet bevist sin langtids­holdbarhed inden for udvikling og salg af software til blandt andet forsvaret og sundhedssektoren.

Den lange karriere som øverste chef betyder også, at den nu 60-årige Michael Holm både har mange erfaringer og ord til at beskrive den måde, han tænker ledelse og virksomhedsdrift på.

»For mig handler ledelse om at kunne svare på det store WHY? Hvorfor går vi på arbejde? Og svaret skal gerne ligge i omegnen af, at man gør en forskel,« siger Michael Holm.

»Det er dig som Systematic-medarbejder, der udvikler en funktionalitet, der sørger for, at soldaten kommer hjem i live. Det, du gør, betyder, at patienterne på sygehuset får hurtigere og bedre behandling, eller at portøren skal gå nogle færre skridt. Det er også meget nemmere at forklare din gamle tante, når hun spørger, hvad du laver på dit arbejde,« forklarer Michael Holm og kaster sig over et andet af sine favoritord:

»Kontrol er et fantastisk ord. Vi bruger det meget. Modsat mange management-begreber er det et ord med kant. Hvis du vender det forkert, dur det ikke, for de færreste bryder sig om at blive kontrolleret.«

»Men du vil gerne være i kontrol, hvis det betyder, at du har overblik og ved, hvordan du kan handle i forhold til en kunde eller et projekt uden at skulle rundt om syv ledelseslag, før du kan tage en beslutning. Og for mig som chef hand­ler det om at give kontrollen fra mig og have tillid til, at medarbejderen påtager sig et ansvar,« siger han.

Troværdighed betyder alt

Systematic gør meget ud af, at det daglige jobindhold for den enkelte medarbejder svarer til det, der stod i jobopslaget, eller er blevet aftalt med chefen.

»Vi er meget bevidste om, at vi skal ‘walk the talk’. Vi har lovet dig et job med nogle bestemte opgaver. Og det vi lover, skal vi også holde. Den troværdighed er sindssygt vigtig. Ellers bliver folk skuffede og siger farvel. Det værste, du kan gøre, er at hælde klicheer eller tomme løfter ud over en personalegruppe. Folk er jo fornuftige og tænker selv,« siger Michael Holm og peger på løbende uddannelse som et vigtigt element i udviklingen af virksomheden.

»Vi plejer at sige: ‘Hellere uddanne folk og risikere, at de rejser, end at lade være, og de så bliver’. Men uddannelse er en forpligtelse, der går begge veje. Hvis du uddanner dig, og ledelsen står stille, så falder organisationen fra hinanden. Så omvendt har du også en pligt til at fortælle din ledelse, hvad dine forventninger er, så vi kan udvikle virksomheden, og du stadig synes, det er sjovt at være her,« siger han.

Pligten til at rette ryggen og sige sin mening er også en af de første ting, man møder som nyansat i Systematic.

»Det første, nye medarbejdere får i hånden, er et lille tomt hæfte, der hedder ‘Jeg undres’. Fra dag ét skriver du så, hvad der undrer dig her i Systematic. Det er et vigtigt input til os, for efter fem-seks måneder går du i takt, og så undrer du dig ikke mere,« siger Michael Holm.

Denne artikel stammer fra magasinet IT Company Rank

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere