Systematic vinder kæmpe EPJ-udbud i Region Syddanmark

Illustration: Region Syddanmark
Fra budgettet næste år, 2019, vil Region Syddanmark indarbejde driftsbesparelser på billigere EPJ-system i regionens budgetter .

Det bliver Systematic, som vinder udbuddet af en ny elektronisk patientjournal i Region Syddanmark, et projekt til næsten en milliard kroner.

Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse, efter at Regionsrådet i dag har godkendt det endelige udbudsresultat.

Systematic vinder både på kvalitet og pris, oplyser regionen uden at komme de faglige detaljer herom nærmere.

Ifølge Mette Bossen Linnet (V), der er formand for Digitaliseringsudvalget i Region Syddanmark, kommer det regionen i Syddanmark til gode, at Systematic også leverer patientjournalen i Region Midtjylland og samtidig er ansvarlig for dele af Region Nordjyllands patientjournaler:

»Vi har fra start ønsket, og nu også fået, et standardsystem, som er velafprøvet, og som allerede er i brug. Det sikrer stabilitet for vores sygehuse og i sidste ende stabilitet for vores patienter, og det er, som jeg ser det, en rigtig stor fordel. Systematic bliver også en strategisk samarbejdspartner, som skal være med til at videreudvikle og fremtidssikre vores journaler,« udtaler hun i meddelelsen.

»Tiden hvor man kun mødte patienten ved sengekanten på sygehusene er slut. Det kan ligeså godt være derhjemme eller via en app, at man møder patienten, og det skal vores elektroniske patientjournal også kunne understøtte.«

Regionsrådet har godkendt en bevilling på 252,8 mio. kr. over de næste tre år til at anskaffe og tage det nye EPJ-system i brug.

Driften af det nye EPJ-system bliver billigere end driften af det nuværende, anfører regionen.

Regionen har dog ikke på nuværende tidspunkt opgjort, hvor stor besparelsen på driften bliver. Den ventes indarbejdet i regionens budgetter fra 2019.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig til samarbejdet med Systematic:

»Journalen er vores livsnerve i sundhedsvæsnet og dagligt redskab for tusindvis af klinikere. Derfor skal vi finde den helt rette leverandør, og derfor har vi haft en meget grundig udbudsproces, som viser, at Systematic er det rette valg.«

Bedste vurdering fra klinikere

De sygeplejersker, læger, lægesekretærer og andre klinikere, der i forbindelse med udbuddet har set de EPJ-systemer, der var i spil, har også givet Systematic den bedste vurdering.

Til sidst i udbudsprocessen stod valget mellem Systematic og Cambio Healthcare Systems.

Sidstnævnte er i dag underleverandør til regionens eksisterende journalsystem COSMIC.

Stephanie Lose understreger, at der ikke er tale om, at Cambio blev valgt fra, men om at Systematic blev valgt til.

»Vi har et godt samarbejde med Cambio i dag på flere områder, som vi meget gerne vil fortsætte. For eksempel har vi allerede indgået en aftale om driften af COSMIC frem til den dag, hvor vi tager vores nye elektroniske patientjournal i brug. Det sikrer stabilitet for vores personale og vores patienter, også i fasen, hvor et nyt system skal tages i brug, og det sætter vi rigtig stor pris på.«

De nye journaler forventes at blive taget i brug i 2020.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Djursaa

Når man ved hvor meget det belaster organisationen - og dermed hvor omkostningstungt det i virkeligheden er, at udskifte centrale IT-systemer - så må man håbe at Systematic evner og især får lov til at levere deres system til regionen meget, meget langt ud i fremtiden.

 • 1
 • 0
#2 Per Larsen

Hvor mange forskellige patient jounalsystemer, registreringssystemer anvender man i Danmark, inkl. Grønland og Færøerne? Hvor mange mennesker er vi i Danmark, inkl. Grønland og Færøerne.

Hvad er det med vores selvforståelse,? --- Vi er formentlig ikke mange flere, end der bor i stor Hamburg! Har de lige så mange forskellige systemer i Hamburg, og man skulle jo tro, at det i den danske model er billigere at ha' flere systemer end et fælles, som alle eks. vis regioner benytter. Er der noget jeg har misforstået?

Mvh.

 • 1
 • 2
#3 Jakob Uffelmann

Hej Per

Jeg hører så tit den sammenligning med Hamborg.

Det danske sundheds IT langskab er meget, meget simpelt i forhold til Hamborg. Vi kommer til at have 3 forskellige EPJ løsninger i Danmark, i Hamborg regionen har de 20+

Vi har 3 administrative lag i det danske sundhedsvæset, I hamborg alene har de omkring 12. Vi er faktisk meget godt tjent med vores systemer i Danmark, som rigtig mange i udlandet kommer og ser på. Ikke mindst fra Tyskland.

Det vigtigste omkring disse systemer, er at man samstemmer systemet med organisationen. Dvs. at et system følger den organisation, som er ansvarlig for behandlingen. Ellers bliver IT en hæmsko for driften. Og ged i behandlingen er meget, meget dyrere end prisen for systemerne.

Inden for sundheds IT er langt de fleste aktører på vej væk fra store mastodont systemer, fordi det faktisk er meget dyrt at have få store IT systemer frem for mange små, som så spiller sammen. Det kan virke u-intuitivt, men hvis man dykker ned i det, så giver det rigtig meget mening.

Vi har set en lignende bevægelse i det private, hvor kæmpe systemet bliver skiftet ud med en lang række mindre systemer, som så er specialiseret i lige præcis den opgave, som forretningen gerne vil have understøttet.

Det er meget positivt, at sundhedsvæsenet også går i den retning. Det giver meget mere smidighed, innovation og drift.

 • 8
 • 0
#4 Jakob Uffelmann

Vi skal huske, at EPJ er en slags hat oven på en række andre systemer, som er specialiserede i forskellige ting. Hver region har hundredevis af systemer, som putter data i EPJ. Scannere, røntgen, laboratoriesystemer, målere, endoskoper og en masse andre festlige ting.

De skal kunne skiftes ud let og integreres i EPJ uden alt for meget besvær, for de er kernen i vores behandlinger.

 • 6
 • 0
#6 Joakim Ditlevesen

Valget af Systematic bliver forhåbentligt uddybet... ... for konkurrenterne må være umådeligt ringe, når Symantec vinder på trods af at Region Syd har vurderet elementer i Systematics tilbud som meget dårlige.

Det er et jysk firma. Behøves yderlig uddybelse?

Kortene blev blandet godt og grundigt sådan, at Systematic skulle få alle fordelene. Ude i verden er der en stor tendens til, at EPJ systemer skal have internationale eller som minimum regionale referencer. Systematic har ingenting andet end Region Midt, så derfor fik de lov til at bruge deres borgerjournal som referencepunkt. Det svarer ca. til, at man vil have en maratonløber, og så bruger referencer for en, som er hurtig på 100 meter. En borgerjournal er en walk in the park i forhold til EPJ, især når man ser på alle integrationerne som skal være på plads.

Er det kun mig der kan huske, hvor meget fuck up Systematic formåede at lave den gang de skulle få systemet op at køre i Region Midt? De bliver spændende at se, om vi får en gentagelse. Jeg forventer at Version2 vil forfølge udrulningen af EPJ i Syddanmark lige så nidkært, som de gjorde det med Epic. Det er i hvert fald en tendens til, at Systematic slipper lidt for billigt når det kommer til omtale af kritiske fejl. Der er ellers nok at tage fat på, hvis bare man gider.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere