Systematic og Terma skal levere ny kamp-it

Inden for få uger køber forsvaret helt ny kamp-it til fremtidens slagmark. Systematic og Terma leverer kernen i systemet.

Kun få uger efter, at forsvarets nye digitale kommandosystem Daccis til 400 mio. kroner faldt på jorden med et brag, er det grønne firma nu i gang med at underskrive en ny kontrakt på avanceret software til styring af fremtidens krig.

Der er endnu ikke sat underskrifter på kontrakten, og forhandlingerne er derfor stadig hemmelige. Men det står klart, at Forsvarets Materieltjeneste har besluttet sig for, at det århusianske softwarehus Systematic sammen med Terma skal levere kernen i det såkaldte Battle Management System (BMS).

»Vi er indkaldt til kontraktgennemgang i uge 14, og der vil kontrakten blive skrevet under, hvis ikke vi støder på større uenigheder,« siger Brian Bendixen, vicepresident i Terma Ground.

Han oplyser, at ordren er på et tocifret millionbeløb. Systematic skal levere brugerdelen, mens Terma skal levere den underliggende software, kaldet T-Core, som gør det muligt i realtid at behandle og præsentere f.eks. sensordata og taktiske informationer samt styre våben. T-Core bruges allerede i forsvaret og i et par andre europæiske lande.

BMS-projektet startede i 2005, hvor Folketinget bevilgede i alt 800 mio. kroner til anskaffelse af nye kommunikationssystemer, herunder BMS, fra 2005 til 2009.

Kort og ordrer sendes trådløst

BMS er ikke afløseren for Daccis, men skulle have virket sammen med Daccis. I BMS sidder der en tablet-computer i alle biler, så de kan udveksle kort, ordrer og planer trådløst. Med GPS logges soldaters placering i realtid, så man kan undgå "blue on blue", hvor soldater bliver skudt af egne styrker i kampens hede.

Kun Systematic/Terma og Saab bød ind på BMS-ordren i 2006, og nu er Saab dømt ude af BMS-ordren. Det er endnu et hug til Saab, som i februar blev smidt på porten af forsvaret på grund af det kuldsejlede Daccis-projekt.

»Vi spekulerer selvfølgelig på, om det hænger sammen med, at Daccis-kontrakten er blevet opsagt. Hvis dét er sagen, så må vi tage det op med forsvaret,« siger Brian Bendixen.

Forsvarets Materieltjeneste vil ikke be- eller afkræfte, hvem der har vundet kontrakten, men det ligger fast, at man er på udkig efter hyldevarer. Og så er det vigtigt, at både BMS-system og en afløser for Daccis kommer på plads hurtigt, da forsvaret skal være Nato-hovedkvarter i 2010.

Dansk system i brug verden over

Systematic har tidligere leveret BMS-systemer til blandt andre Storbritannien, USA, Rumænien, Slovenien, Finland og Sverige, der leder EU's nordiske forsvarssamarbejde, fortæller direktør for Systematic Defence, Jeppe Nielsen, som dog ikke vil udtale sig om den danske ordre.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har stor succes med vores strategi om at have færdige hyldevarer og hurtig implementering,« siger han.

I Finland leverede Systematic software for 50 mio. kroner til installationer i 2.000 køretøjer - de første 300 blev leveret i september 2007, tre måneder efter at kontrakten var underskrevet.

Jeppe Nielsen understreger, at den finske ordre også inkluderede et system a la Daccis, og derfor ikke kan sammenlignes med den danske.

Om Systematic også går efter ordren på afløseren til Daccis, vil Jeppe Nielsen ikke udtale sig om, før tingene falder på plads mellem Saab og forsvaret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere