Systematic efter milliard-nederlag: "Vi er ærgerlige og skuffede"

Danske Systematic måtte se sig slået på målstregen af amerikanske Epic i milliardudbud om sundhedsplatform til to regioner. Virksomheden kalder milliardordren til udlandet for "politisk kursskifte".

Det bliver amerikanske Epic, der med danske NNIT som underleverandør, skal levere én af verdens største sundhedsplatforme til Region Hovedstaden og Region Sjælland. Udbudskontrakten er vurderet til en værdi på op imod en milliard kroner, og kampen om Regionernes gunst har været lang og sej.

Læs også: Epic og NNIT vinder milliardstor ordre på sundhedsplatform

Men hvor der er en vinder, er der også en taber, og danske Systematic, der i samabejde med IBM havde brugt godt et år og en masse ressourcer på tilbuddet, lægger da heller ikke skjul på, at nederlaget er en bitter pille at sluge.

»Vi er ærgerlige, og vi er skuffede. Det vil vi slet ikke lægge skjul på, og nu skal vi slikke sårene. I over et år har vi i samarbejde med IBM og vores underleverandører haft mere end 50 medarbejdere til at arbejde på tilbuddet til Region Hovedstaden og Region Sjælland,« udtaler koncernchef i Systematic Michael Holm i en pressemeddelelse.

Læs også: NNIT poppede champagnepropperne: "Ekstremt glad - men også ydmyg"

Systematic kalder afgørelsen for et politisk kursskifte inden for dansk sundheds-it, da firmaet mener, at den amerikanske vinder gør Danmark til importør af sundhedssystemer frem for at styrke hjemmemarkedets eksport af sundheds- og velfærdssystemer.

»Vi synes, at valget af en udenlandsk leverandør af Østdanmarks nye sundhedsplatform er ekstremt ærgerligt for udviklingsmulighederne for danske sundheds-it-virksomheder og dermed for dansk erhvervsliv og dansk økonomi,« siger Michael Holm.

Fremadrettet vil det danske firma kigge nærmere på, hvorfor de sjællandske regioner er for fine til at bruge samme leverandør som Region Midtjylland, der anvender EPJ-systemet Columna, som Systematic står bag.

»Nu skal vi have analyseret årsagerne til, at vores foreslåede løsning, hvis kerne er velfungerende i Region Midtjylland, ikke var det rigtige udgangspunkt for Region Hovedstaden og Region Sjælland,« siger Michael Holm.

Læs også: Regionsdirektør: Derfor vinder Epic milliardstor sundhedsplatform

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Christian Münster

de holder sig fra vandfaldsmodellen, bruger iterationsopdateringer og selv følger med undervejs, så er der stadig håb.

Men hvis de sender en kravspek afsted, vender ryggen til udviklingen og dernæst håber det står klar om tre år, Så er jeg ganske enig med Henning Pedersen.

 • 3
 • 2
#3 Andreas Nielsen

Nu bliver det da dejligt nemt for læger at flytte fra den ene region til den anden, når vi nu IGEN skal til at have forskellige EPJ-systemer over hele landet. Jeg troede at vi var blevet klogere da vi for 10-15 år siden, næsten havde ét EPJ-system i hver kommune.. Der var så vidt jeg husker snak om at op mod 5000 patienters data, årligt forsvandt når de blev overført til andre sygehuse (uden dog at kunne linke til en offentlig undersøgelse der underbygger min påstand).

Jeg begriber ikke at man ikke mener at det system vi allerede har udrullet i Midtjylland, kan bruges på Sjælland. En brækket arm ændrer jo ikke vupti karakter når man passerer Fyn. Systematics løsning er jo testet i drift og modnet med tilbagemeldinger fra slutbrugere. Der er uhyggeligt meget viden som Region Sjælland går glip af, ved at vælge en amerikansk udbyder.

Mon man på Sjælland bare er for fin til at bruge IT-systemer som jyder har udviklet?

 • 7
 • 5
#4 Keld Simonsen

Det undrer mig at de to regioner vælger et amerikansk system. Har de ikke lært noget af alle de oplysninger om at der er fri adgang til data som amerikanske virksomheder har en forbindelse til? Hvordan skal regionernes borgere stole på at deres helbredsdata ikke udleveres til uvedkommende, herunder sælges til tredjepart? Har regionerne taget ind i deres overvejelser at grunden til en billigere pris på det amerikanske produkt bl.a. omfatter at det amerikanske firma har ekstraindtægter på videresalg af de fortrolige danske data?

 • 4
 • 6
#5 Andreas Krüger

Der er sikkert blevet spist tilpas med tapas og rejst til smukke solrige omgivelser for at vinde dette udbud.

Hvad med, at Systematic havde brugt 50 mand i et år på at finde ud af hvorfor deres nuværende system ikke dækker behovet på Sjælland og så rettede dette til...

 • 1
 • 15
#8 Jakub Nielsen

IBM leverer vel hardware (sikkert fra Kina), basis server software (de bruger efterhånden Indien til det) og udrulningsmetodik (defineret i Amerika) leveret af danske konsulenter. Systematic står for softwaren, primært fra Aarhus, men også Ukraine. Det er svært at tælle som du gør.

 • 6
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere