Systematic-direktør: Bandlys leverandører med rød anmærkning på tre it-projekter

23. juni 2017 kl. 10:182
Leverandør og statens øverste it-direktør er enig om at it-leverandører som for ofte ikke kan levere varen burde udelukkes fra at deltage i udbud i en periode.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

It-leverandører der har får tre såkaldt røde trafiklys i Statens It-projektråds statusrapport bør medføre udelukkelse fra at kunne byde på flere projekter.

Det mener administrerende direktør Michael Holm, Systematic, i debatten om hvordan vi undgår fremtidige it-skandaler.

»Jeg synes man skulle stille skrappere krav til leverandørerne. Meget skrappe krav. Man burde bruge It-projektrådets statusrapporter, og har man tre røde projekter, så er man ude, indtil man er nede på maks en rød,« sagde Michael Holm under en debat, arrangeret af IT-Branchen på Folkemødet i sidste uge.

Ifølge It-projektrådet betyder et rødt og til dels gule trafiklys, at 'der er en række projekter i problemer, som skal tages alvorligt i både ledelserne i myndighederne og hos leverandørerne for at sikre projekternes fremdrift.'

Smid ikke gode penge efter dårlige

Michael Holm sammenligner det med at gå i skolen eller gymnasiet, hvor man må gå et år om, hvis man får -3 eller 00:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg mener, at it-selskaber ikke skal kunne byde på nye udbud, hvis de har tre røde projekter. Så kan man sige 'Fiks nu de tre ting, som I kæmper med først'. Når det er gjort, kan selskaberne byde igen, men så længe man har tre røde projekter, kan man ikke få et fjerde eller femte projekt, som også går i rødt. Det er at smide gode penge efter dårlige,« uddyber Michael Holm til ITWatch.

Digitaliseringsstyrelsens direktør, Lars Frelle-Petersen, tilkendegav på Folkemødet sin opbakning til forslaget:

»Det er fly forbandet, at vi sidder i nogle situationer, hvor vi skal vælge leverandører, som systematisk ikke leverer i varen i udbud. Det handler også at man faktisk kommitter sig til at levere den pågældende vare. Det er fantastisk, at vi er i en situation, hvor man kan byde på en anden opgave, selv om man ikke kan levere på den første,« sagde han.

Lars Frelle-Petersen gav - som omtalt på Version2 i går - i samme debat udtryk for, at for mange it-leverandører 'skønmaler deres evne til at levere' - for det viser sig for ofte, at det ikke har hold i virkeligheden.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
24. juni 2017 kl. 17:51

Hvis man installerer windows 98, og kommer på nettet, så går der sikkert ikke længere før der dukker diverse ting op på ens computer. Microsoft har åbent sagt de ikke længere understøttere disse systemer, og at de ikke kan/vil hjælpe med sikkerhedsopdateringer.

Skal vi give Microsoft første røde lys pga dette, og næste røde lys for Windows 95?

I KMD-farcen for nylig, var der tale om et system der har været i drift i 12 år. Ingen har før undersøgt "hullet". KMD tjener løbende penge på at drifte systemet, og har ikke selv undersøgt evt. problemer.

Skal vi give KMD et rødt lys for dette?

1
23. juni 2017 kl. 22:57

Problemet i disse sager er jo at der to parter - og en udbudsform der ofte ikke tillader særlig meget dialog før tilbuddet skal sendes.

fx EFI sagen har jo vist, at udbyder bestemt ikke har styret projektet særligt kompetent, og så er det jo ikke lige let at være leverandør(er).

Og hvem er det, der skal vurdere status? Udbyderen? Så sætter vi voldgiftsystemet ud af drift. En haverikommission eller anden udvildig/upolitisk organ måske?