Sygehus sparer halv million på at slukke computerne

Central strømstyring af 5.000 computere skal spare 40.000 kroner om måneden på Sygehus Lillebælt. Alt for mange slukker nemlig aldrig computeren.

Når læger og sygeplejersker på Sygehus Lillebælt holder fyraften, bliver deres computer tit stående tændt.

»Mange slukker i dag ikke deres pc, men logger af og slukker skærmen. De synes, det er bøvlet med ventetiden, hvis de skal tænde den næste morgen. Og så ved man jo aldrig på et sygehus, om der kommer nogen forbi senere, som skal bruge den,« siger it-chef for Sygehus Lillebælt Henrik Uldall Kristensen til Version2.

Faktisk er cirka en tredjedel af de 5.000 computere, der bliver brugt på sygehusfællesskabets fem sygehuse, altid tændt.

Men det skal være slut nu. Efter et vellykket pilotprojekt med 100 maskiner ruller it-folkene nu central strømstyring ud overalt, og holder prognoserne, vil det betyde et fald i elregningen på 40.000 kroner om måneden.

»Vi kan ikke ramme alle 5.000 pc’er, for på et sygehus skal nogle af dem altid være tændt. Men vi kan spare 10 kroner pr. måned for hver pc, og vi kan nok godt få 4.000 af dem med. Det er en lille halv million kroner om året, hvis vores ikke særligt optimistiske prognose holder, og det er i sig selv en god bevæggrund for at gøre det,« siger Henrik Uldall Kristensen.

Læs også: Sådan sparer Fredericia Kommune 600.000 kroner om året på strømstyring

Andre fordele er, at computerne kan blive vækket op på et bestemt tidspunkt, så de er klar til brug, når medarbejderne møder om morgenen.

»Det er også en god business-case i sig selv. Mange gange tager opstarten 3-4-5 minutter, og for nogle tager det 10 minutter, så tilsammen kan det svare til op mod 30 årsværk,« siger it-chefen.

Husk at gemme

Løsningen, som sygehuset har købt, hedder Climatesaver og er udviklet af det danske firma ITX. Softwaren skal installeres lokalt på klienterne og kommunikerer så med kontrolsoftwaren, der kører på en SQL-server.

Og faktisk bliver computerne ikke slukket helt, men sat i en dvale, hvorfra det er muligt at vække maskinerne igen. I den tilstand sluger en computer omkring 0,6 watt. For at sikre, at opdateringer til for eksempel Windows bliver installeret hurtigst muligt, kan der også lægges automatisk genstart ind.

»Vi har lagt et job ind, som genstarter pc’en, når den bliver vækket om morgenen. Og vi kan lave forskellige strømskabeloner for de enkelte afdelinger eller ændre på det løbende, hvis vi ved, at der kommer en vigtig opdatering,« forklarer Henrik Uldall Kristensen.

Den eneste ulempe, han kan komme i tanke om, er muligheden for, at ikke alt arbejdet bliver gemt, når computerne automatisk går i dvale og genstarter.

»Men den lukker ikke bare ned. Der er mulighed for brugerinteraktion, for der popper et vindue op på skærmen en halv time før, den går i dvale, og så kan brugeren udskyde det så længe, denne ønsker det,« siger it-chefen.

Softwaremiljøet er også komplekst på et sygehus, så der venter lidt arbejde med at finde ud af præcist, hvilke slags computere der skal lukkes ned automatisk.

»Vi har mange programmer, der kan være 20 år gamle eller mere, og de er ikke alle sammen lige glade for at gå i strømspare-mode. Det skal vi være opmærksomme på,« siger han.

Generelt er han dog godt tilfreds med projektet, der efter planen har tjent sig ind på et halvt år.

»Det er en ret god return on investment. Og vi ser virkelig frem til at få det rullet ud i stor skala,« siger it-chefen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Nilsson

Ja det har man kunne længe, men Windows kan også gå i dvale som også sparer enormt meget strøm og har kunnet det længe....havde man bare sat den til 4 timers idle så ville maskinen gå i dvale senere på aftenen og spare alle nattetimerne...det er hurtigt at starte maskinen bagefter.

 • 0
 • 0
#3 Thomas Bøge

Fordelen er selvfølgelig ikke bare, at maskinerne nu kan gå i sleep eller hibernation. Det er standard Windows funktionalitet. Ud over de forskelle fra standard Windows teknologi der fremgår af artiklen, kan maskinerne opføre sig forskelligt på forskellige tidspunkter af døgnet eller ugen. På nogle tidspunkter af døgnet kan en idle time på 4 timer være alt for lidt, på andre tidspunkter kan 15 minutter være rigeligt.

For en god ordens skyld vil jeg lige oplyse, at jeg arbejder hos producenten ITX, og vil forsøge at opklare eventuelle tvivlsspørgsmål i denne tråd i det omfang jeg får tid.

 • 0
 • 0
#5 Morten Steen Søndergaard

Det er bestemt ikke sarkastisk. Men ... hvis nu man har behov for lidt mere end bare at lukke maskinen ned på et fast defineret tidspunkt. En sådan "central" it-tilgang til sagen er ikke nødvendigvis helt på linje med hvordan brugernes hverdag forløber. Det kunne jo tænkes at strømsparetilstand kunne indtræffe langt tidligere på dagen fordi en bruger havde forladt sin arbejdsplads kl. 10:00 om formiddagen og ikke kommer tilbage på kontoret resten af dagen. Skal computeren så bare vente med at lukke kl. 18:00? og hvordan forholder Windows standard funktionalitet sig så til at der f.eks. er åbne og ikke gemte Office dokumenter?

Formålet med vores software er at give langt mere end blot Windows standardfunktionalitet, og derigennem give virksomheder mulighed for at målrette forskellige strømsparehandlinger i løbet af dagen/ugen til de rigtige maskiner/bruger typer. Ud over strømsparehandlingen kan softwaren foretage en lang række andre funktioner (bla. automagisk gem af Office dokumenter), "pæn" aflogning af brugeren, automatisk opvågning/genstart på udvalgte tidspunkter og en hel del andre ting. Derforuden er der naturligvis rapportering af besparelse af strøm.

Hvis man ønsker at få samme funktionalitet med std. Windows teknologi, som med ClimateSaver, skal skal der trods alt kastes en del udviklingstimer i et sådan projekt. Ønsker man derimod blot gennemtvinge en nedlukning af maskiner på et bestemt tidspunkt af døgnet, ja så skal man jo bare køre videre med det man i forvejen har.

Kig engang på licensprisen på ClimateSaver, så tror jeg at en del organisationer vil vælge at købe et færdigt produkt frem for at gå i gang med et internt udviklingsprojekt.

PS: Når Henrik Uldall Kristensen nævner at "ikke alt arbejde bliver gemt", så er der tale om arbejde uden for Office pakken. Dette kan f.eks. være PC3270 sessioner eller andre systemer, som det ikke umiddelbart er muligt at kommunikere en "gem-kommando" til.

PPS: Jeg vil heller ikke lyde sarkastisk, men det der med roaming profiles er det ikke et problem, der hører til i en anden tidsalder :-) Hvis det stadigvæk giver jer problemer kan jeg pege på et gratis produkt - RES Workspace Manager Express - som kan løse denne opgave for jer.

 • 1
 • 0
#6 Maciej Szeliga

Jeg vil heller ikke lyde sarkastisk, men det der med roaming profiles er det ikke et problem, der hører til i en anden tidsalder

Det afh. lidt af hvad man kører og hvad brugerne vil have, vi skulle f.eks. kunne restore en fil som brugeren havde smidt på sin desktop så det var meget relevant med Roaming Profiles og så var det det man gjorde dengang. Nu kører vi på Linux baserede tynde klienter mod en Citrix XenApp server, så problemet er væk.

 • 0
 • 0
#7 Morten Steen Søndergaard

Enig i at roaming funktionalitet er helt nødvendig. Det er jo netop en vigtig del af det moderne it-samfund, at brugere kan logge ind på en lang række forskellige platforme, f.eks. XenApp, XenDesktop, VMWare View, Windows XP/7 osv osv. Vil man have en generisk løsning til roaming funktionalitet i sådanne hybrid-miljøer, er man nødt til at anvende 3.parts software til løsning af denne udfordring. Ud over roaming delen kunne opgaven jo også bestå i hele konfigurationsdelen, som baseret på en kombination af brugerens aktuel platform (de tidligere nævnte), tidspunkt og sted, skulle tilpasses brugeren. Det er vel det der i daglig tale kaldes "Den dynamiske desktop" :-)

 • 0
 • 0
#8 Jette Hartmann

Hvis det tager 3-5 minuter at starte computeren så skal man måske til at overveje om ikke man har et problem der.

og for nogle tager det 10 minutter

Og hvordan kan man overhovedet overveje at arbejde under sådanne forhold?

Tja, "vi" kunne da også bare skifte hele maskinparken ud på samtlige sygehuse - det koster sikkert ikke ret meget. Og de gamle meget langsomme (?) maskiner forærer vi til U-landende, de er jo åbenbart ikke velegnet til brug i vores fortravlede del af verden! 3-5 minutter er IKKE lang tid. Slap af, tag en kop kaffe og kig ud af vinduet. Det er sundt for sjælen og blodtrykket.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere