Når læger og sygeplejersker på Sygehus Lillebælt holder fyraften, bliver deres computer tit stående tændt.
»Mange slukker i dag ikke deres pc, men logger af og slukker skærmen. De synes, det er bøvlet med ventetiden, hvis de skal tænde den næste morgen. Og så ved man jo aldrig på et sygehus, om der kommer nogen forbi senere, som skal bruge den,« siger it-chef for Sygehus Lillebælt Henrik Uldall Kristensen til Version2.
Faktisk er cirka en tredjedel af de 5.000 computere, der bliver brugt på sygehusfællesskabets fem sygehuse, altid tændt.
Men det skal være slut nu. Efter et vellykket pilotprojekt med 100 maskiner ruller it-folkene nu central strømstyring ud overalt, og holder prognoserne, vil det betyde et fald i elregningen på 40.000 kroner om måneden.
»Vi kan ikke ramme alle 5.000 pc’er, for på et sygehus skal nogle af dem altid være tændt. Men vi kan spare 10 kroner pr. måned for hver pc, og vi kan nok godt få 4.000 af dem med. Det er en lille halv million kroner om året, hvis vores ikke særligt optimistiske prognose holder, og det er i sig selv en god bevæggrund for at gøre det,« siger Henrik Uldall Kristensen.
Andre fordele er, at computerne kan blive vækket op på et bestemt tidspunkt, så de er klar til brug, når medarbejderne møder om morgenen.
»Det er også en god business-case i sig selv. Mange gange tager opstarten 3-4-5 minutter, og for nogle tager det 10 minutter, så tilsammen kan det svare til op mod 30 årsværk,« siger it-chefen.
Husk at gemme
Løsningen, som sygehuset har købt, hedder Climatesaver og er udviklet af det danske firma ITX. Softwaren skal installeres lokalt på klienterne og kommunikerer så med kontrolsoftwaren, der kører på en SQL-server.
Og faktisk bliver computerne ikke slukket helt, men sat i en dvale, hvorfra det er muligt at vække maskinerne igen. I den tilstand sluger en computer omkring 0,6 watt. For at sikre, at opdateringer til for eksempel Windows bliver installeret hurtigst muligt, kan der også lægges automatisk genstart ind.
»Vi har lagt et job ind, som genstarter pc’en, når den bliver vækket om morgenen. Og vi kan lave forskellige strømskabeloner for de enkelte afdelinger eller ændre på det løbende, hvis vi ved, at der kommer en vigtig opdatering,« forklarer Henrik Uldall Kristensen.
Den eneste ulempe, han kan komme i tanke om, er muligheden for, at ikke alt arbejdet bliver gemt, når computerne automatisk går i dvale og genstarter.
»Men den lukker ikke bare ned. Der er mulighed for brugerinteraktion, for der popper et vindue op på skærmen en halv time før, den går i dvale, og så kan brugeren udskyde det så længe, denne ønsker det,« siger it-chefen.
Softwaremiljøet er også komplekst på et sygehus, så der venter lidt arbejde med at finde ud af præcist, hvilke slags computere der skal lukkes ned automatisk.
»Vi har mange programmer, der kan være 20 år gamle eller mere, og de er ikke alle sammen lige glade for at gå i strømspare-mode. Det skal vi være opmærksomme på,« siger han.
Generelt er han dog godt tilfreds med projektet, der efter planen har tjent sig ind på et halvt år.
»Det er en ret god return on investment. Og vi ser virkelig frem til at få det rullet ud i stor skala,« siger it-chefen.