Sydøstjyllands Politi advarer efter kraftig brand: Lad ikke den bærbare op i lænestolen

En bærbar pc sat til opladning i en lænestol bærer formentlig skylden for, at to kvinder måtte reddes ud af brændende lejlighed.

En koldingensisk bagermester måtte mandag morgen redde sin kone og 19-årige datter ned med stige fra familiens brændende lejlighed på førstesalen over bageriet. Det skriver Ekstrabladet.

Branden var formentlig opstået i en bærbar pc, der var sat til opladning i en lænestol.

Derfor advarer Sydøstjyllands politi mod den fremgangsmåde, når ens computer trænger til at få fyldt depoterne op:

»Vi har haft flere brande, hvor vi har kunnet konstatere, at de er startet på den måde. Når man sætter sin computer til opladning, skal den stå på en hård flade, så den kan komme af med varmen,« siger vagthavende til Ekstrabladet..

Både mor og datter lå og sov, da branden blev opdaget af faderen. Den kraftige røgudvikling gjorde, at trappen ikke var tilgængelig, så bageren måtte hente en stige og redde familiemedlemmerne ud af et vindue. De to er nu indlagt til observation for røgforgiftning.

Historien melder ikke noget om, hvorvidt pc'en på opladningstidspunktet var tændt, slukket eller i dvale.

Hvad siger du? Holder politiets råd vand, eller er der muligvis andet på spil? Skriv i debatten nedenfor.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Christensen

Papir antænder helt ned fra omkring 220-250 grader celcius og det vil overraske mig hvis en velfungerende bærbar computer skal udvikle SÅ meget varme under opladning?

Så jeg vil tillade mig at tro at den bærbare computer var brudt i brand under opladningen uanset om den stod på en sofa eller på et bord. Havde den stået på et bord må det have givet nogle grimme brandmærker i bordet.

De fleste laptops jeg har haft mellem hænderne har slukket sig selv ved overophedning, og/eller nægtet at lade hvis batteriet har været for varmt.

 • 3
 • 1
#2 Henrik Christensen

Der burde ikke være bærbare der skal udvikle så meget varme... men det er der nok alligevel nogle, der gør... tror ikke brandfolkene lyver her.. har selv set et par HP dyr jeg sagtens kunne tiltro kunne den slags, trukket så meget strøm ud af strømforsyningen at man brændte fingrene ved at røre den, og naturligvis gik strømforsyningen til sidst i stykker... utilstrækkelig sikring af kredsløb mod overbelastning, skrammel konstruktion...

 • 1
 • 0
#4 Brian Hansen

Hvis ikke laptoppen har været decideret defekt, så må den have været tændt da den stod til ladning. Der har været flere eksempler på 2. og 3. grads forbrændinger som følge af laptops der har stået på skødet. Er der ikke stadig nogen producenter der bruger desktop CPU i deres laptops for at spare? De kan nemt trække 120w

 • 1
 • 0
#6 Jan E. Sørensen

Det kunne være interessant at vide om den bærbare computer var åben eller lukket.

Jeg har været ude for at Fujitsu-bærbare blev vildt varme på tastaturet, hvis de blev lukket mens der kørte en opdatering.

Så måske er det en kombination af at den bløde lænestol reducerede den naturlige luftkøling i bunden og at en lukket PC gjorde at den heller ikke kunne komme af med varmen opadtil.

MVH Jan - der lige har haft en slukket ELkedel, der selvantændte

 • 1
 • 0
#8 Daniel Pedersen

Der er jo ingen tvivl om at det er pga. for billigt og dårligt design. at den ikke begrænser ladestrømmen når det bliver varmt omkring den.

Men et generelt godt råd fra politiet, men kan vi ikke lave en lille liste over knap så varme pc valg.

Så er der nogen der ved hvilke bærbare, der har de her skavanker, de holder jo sikkert heller ikke vildt længe. For varmen vil jo slide den i stykker for hurtigt.

 • 0
 • 0
#9 Morten Kristiansen

Mange (nok de fleste) moderne switch møde chips har indbygget overtemperaturbeskyttelse, så de burde lukke ned før det går galt. Nu udvikles en PC jo ikke på samme måde som avionics så mit bud er at isolationen gør at varmen fordele sig på en anden måde end forudset i designfasen. Når først komponenterne bryder sammen for det stærk... Så ja, jeg mener det er muligt.

 • 1
 • 0
#10 steen jensen

Det er fuldt ud muligt! Har en Computer-Support butik hvor vi med jævne mellemrum, møder maskiner der i forskellig grad er næsten eller direkte selvantændende. Her er det jo ikke den store brede masse vi taler om, men maskiner hvor katten, hunden eller hesten, dynefjer, støv mm. har tilstoppet de fleste muligheder for udluftning, og der af forskellige årsager er opstået isolations- eller andre sikringsdefekter på computeren. Når man så samtidig ligger maskinen til opladning, i en let antændelig sofastol. Så er grundlaget for en brand tilstede.

 • 2
 • 0
#11 Jørgen L. Sørensen

--- og i stedet blot tilråde at udstyr til opladning bør lægges på et jævnt og fast underlag så varmen kan ledes væk?

Al elektronik kan blive temmelig varmt under opladning (også diverse håndlamper mv.), og selv om der eventuelt er indbygget en overophedningssikring kan den jo også svigte.

Jeg er nogle gange blevet overrasket over hvor varmt eletronik eller oplader kan bliver under opladningen.

Der har efterhånden været nogle tilfælde hvor brandårsag menes at være opladning af f.eks. bærbare (vist i Sverige der var en dødsbrand for 1-2 år siden) --- så skær igennem og opdrag folk til at sætte ekektronik til opladning på et bord, og ikke i sofaen - særligt hvis det sker uden opsyn!

 • 0
 • 0
#12 Michael Olesen

har selv set et par HP dyr jeg sagtens kunne tiltro kunne den slags, trukket så meget strøm ud af strømforsyningen at man brændte fingrene ved at røre den

Der er også en stor forskel på de enkelte strømforsyninger. Da min lader stod af, købte jeg en ny original HP. Den gamle var kun håndlun når batteriet blev ladet op, men den nye bliver så varm at jeg næsten ikke kan holde den i hånden

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere