Sydøstjyllands Politi advarer efter kraftig brand: Lad ikke den bærbare op i lænestolen

23. juli 2013 kl. 08:0012
Sydøstjyllands Politi advarer efter kraftig brand: Lad ikke den bærbare op i lænestolen
Illustration: Polfoto.
En bærbar pc sat til opladning i en lænestol bærer formentlig skylden for, at to kvinder måtte reddes ud af brændende lejlighed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En koldingensisk bagermester måtte mandag morgen redde sin kone og 19-årige datter ned med stige fra familiens brændende lejlighed på førstesalen over bageriet. Det skriver Ekstrabladet.

Branden var formentlig opstået i en bærbar pc, der var sat til opladning i en lænestol.

Derfor advarer Sydøstjyllands politi mod den fremgangsmåde, når ens computer trænger til at få fyldt depoterne op:

»Vi har haft flere brande, hvor vi har kunnet konstatere, at de er startet på den måde. Når man sætter sin computer til opladning, skal den stå på en hård flade, så den kan komme af med varmen,« siger vagthavende til Ekstrabladet..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både mor og datter lå og sov, da branden blev opdaget af faderen. Den kraftige røgudvikling gjorde, at trappen ikke var tilgængelig, så bageren måtte hente en stige og redde familiemedlemmerne ud af et vindue. De to er nu indlagt til observation for røgforgiftning.

Historien melder ikke noget om, hvorvidt pc'en på opladningstidspunktet var tændt, slukket eller i dvale.

Hvad siger du? Holder politiets råd vand, eller er der muligvis andet på spil? Skriv i debatten nedenfor.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
23. juli 2013 kl. 21:38

Min Lenovo W500 kan uden problemer blive 80c før den overvejer at tænde for blæseren, og på det punkt kan jeg ihvertfald ikke holde hånden i det hjørne hvor varmen afkastes :-P

11
23. juli 2013 kl. 15:46

--- og i stedet blot tilråde at udstyr til opladning bør lægges på et jævnt og fast underlag så varmen kan ledes væk?

Al elektronik kan blive temmelig varmt under opladning (også diverse håndlamper mv.), og selv om der eventuelt er indbygget en overophedningssikring kan den jo også svigte.

Jeg er nogle gange blevet overrasket over hvor varmt eletronik eller oplader kan bliver under opladningen.

Der har efterhånden været nogle tilfælde hvor brandårsag menes at være opladning af f.eks. bærbare (vist i Sverige der var en dødsbrand for 1-2 år siden) --- så skær igennem og opdrag folk til at sætte ekektronik til opladning på et bord, og ikke i sofaen - særligt hvis det sker uden opsyn!

9
23. juli 2013 kl. 12:53

Mange (nok de fleste) moderne switch møde chips har indbygget overtemperaturbeskyttelse, så de burde lukke ned før det går galt. Nu udvikles en PC jo ikke på samme måde som avionics så mit bud er at isolationen gør at varmen fordele sig på en anden måde end forudset i designfasen. Når først komponenterne bryder sammen for det stærk... Så ja, jeg mener det er muligt.

10
23. juli 2013 kl. 14:31

Det er fuldt ud muligt! Har en Computer-Support butik hvor vi med jævne mellemrum, møder maskiner der i forskellig grad er næsten eller direkte selvantændende. Her er det jo ikke den store brede masse vi taler om, men maskiner hvor katten, hunden eller hesten, dynefjer, støv mm. har tilstoppet de fleste muligheder for udluftning, og der af forskellige årsager er opstået isolations- eller andre sikringsdefekter på computeren. Når man så samtidig ligger maskinen til opladning, i en let antændelig sofastol. Så er grundlaget for en brand tilstede.

8
23. juli 2013 kl. 12:18

Der er jo ingen tvivl om at det er pga. for billigt og dårligt design. at den ikke begrænser ladestrømmen når det bliver varmt omkring den.

Men et generelt godt råd fra politiet, men kan vi ikke lave en lille liste over knap så varme pc valg.

Så er der nogen der ved hvilke bærbare, der har de her skavanker, de holder jo sikkert heller ikke vildt længe. For varmen vil jo slide den i stykker for hurtigt.

7
23. juli 2013 kl. 10:42

Der er forhåbentligt nogle producenter der vågner op nu.

De glemmer da egentligt at nævne at selve laderen nok heller ikke skal ligge i sofaen.

6
23. juli 2013 kl. 10:12

Det kunne være interessant at vide om den bærbare computer var åben eller lukket.

Jeg har været ude for at Fujitsu-bærbare blev vildt varme på tastaturet, hvis de blev lukket mens der kørte en opdatering.

Så måske er det en kombination af at den bløde lænestol reducerede den naturlige luftkøling i bunden og at en lukket PC gjorde at den heller ikke kunne komme af med varmen opadtil.

MVH Jan - der lige har haft en slukket ELkedel, der selvantændte

4
23. juli 2013 kl. 09:20

Hvis ikke laptoppen har været decideret defekt, så må den have været tændt da den stod til ladning. Der har været flere eksempler på 2. og 3. grads forbrændinger som følge af laptops der har stået på skødet. Er der ikke stadig nogen producenter der bruger desktop CPU i deres laptops for at spare? De kan nemt trække 120w

2
23. juli 2013 kl. 09:02

Der burde ikke være bærbare der skal udvikle så meget varme... men det er der nok alligevel nogle, der gør... tror ikke brandfolkene lyver her.. har selv set et par HP dyr jeg sagtens kunne tiltro kunne den slags, trukket så meget strøm ud af strømforsyningen at man brændte fingrene ved at røre den, og naturligvis gik strømforsyningen til sidst i stykker... utilstrækkelig sikring af kredsløb mod overbelastning, skrammel konstruktion...

1
23. juli 2013 kl. 08:46

Papir antænder helt ned fra omkring 220-250 grader celcius og det vil overraske mig hvis en velfungerende bærbar computer skal udvikle SÅ meget varme under opladning?

Så jeg vil tillade mig at tro at den bærbare computer var brudt i brand under opladningen uanset om den stod på en sofa eller på et bord. Havde den stået på et bord må det have givet nogle grimme brandmærker i bordet.

De fleste laptops jeg har haft mellem hænderne har slukket sig selv ved overophedning, og/eller nægtet at lade hvis batteriet har været for varmt.