Syddjurs indfører NemID-login på mobilen for de ansatte

Inden længe vil de ansatte i Syddjurs Kommune kunne logge på de centrale systemer via mobilen. Det sker med NemID som nøgle.

Når 90 procent af de ansatte i Syddjurs Kommune har deres gang uden for rådhuset - for eksempel i vuggestuer, skoler og på plejehjem - giver det god mening at tilbyde adgang til kommunens it-systemer via mobile enheder.

Men en ny login-løsning til formålet er dyr - så derfor er kommunen nu ved at rulle et login-system ud, hvor det er de ansattes NemID, der giver adgang. Det skriver KIT-magasinet, som bliver udgivet af foreningen for kommunale it-chefer.

Rent teknisk vil de ansatte snart kunne logge ind fra deres telefoner og tablets gennem en Microsoft Forefront TMG-server, som tjekker, om en person er ansat i kommunen, ud fra NemID-login. Derefter bliver de sendt videre til en Citrix-server, som logger brugerne ind via AD’et.

Ved at ’genbruge’ den statslige investering i NemID til alle, kunne kommunen slippe med 120.000 kroner til den nye login-løsning i etablering, samt 20 procent af det beløb i årlig licensbetaling. Og løsningen kan net udvides og opskaleres nemt, lyder det fra it-driftschef Lone Smedegaard Krings.

Det seneste halvandet år har Syddjurs Kommune brugt NemID som login til kommunens it-systemer på desktoppen, men det bliver altså nu også muligt at bruge alskens mobile enheder. Løsningen er ved at blive testet nu og skulle blive klar til brug i løbet af marts måned.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Nobel

Skal det forstår som at Syddjurs kommune tvinger deres ansatte til at logge ind gennem den gatekeeper der kontrollerer deres **private liv*', for at varetage deres arbejde, hvor entiteten må formodes at være en anden end som borger?

 • 5
 • 4
#3 Morten K. Thomsen

Næppe. Nemid udbydes også som medarbejdersignatur endda både med og uden CPR-nummer. Desuden kan bankerne også udstede løse nemid logins.

Uden at være 100 procent sikker, er der meget, der tyder på, at der er tale om medarbejdernes private NemID. Aarhus Kommune har implementeret en lignende løsning, ligesom også Aabenraa Kommune har gjort det.

Vh Morten, Version2.

 • 9
 • 0
#7 Henrik Rask

Ja - når jeg så læser præsentationen fra Aabenraa kommune ovenfor, ser det ganske rigtig ud til at Datatilsynet har accepteret brugen - men KUN såfremt det er frivilligt for den ansatte om den ansatte vil benytte sin private NemID til formålet!

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund

Rent teknisk vil de ansatte snart kunne logge ind fra deres telefoner og tablets gennem en Microsoft Forefront TMG-server, som tjekker, om en person er ansat i kommunen, ud fra NemID-login. Derefter bliver de sendt videre til en Citrix-server, som logger brugerne ind via AD’et.

Java appletten kan ikke køre på telefonen, så hvis dette skal fungere, skal man fra telefonen logge på en ekstern server og bruge NemID derfra. Alt andet lige må det reducere sikkerheden i NemID. Der kan ikke være NemID to-faktor sikkerhed i forhold til forbindelsen fra telefonen til den server hvor NemID appletten kører.

Der er rigeligt MiTM forvejen med NemID..

 • 5
 • 0
#9 Thomas Watts

Man må som nævnt af Jesper L gerne tilbyde NemID som ekstra mulighed, så længe det ikke er eneste alternativ for adgang til information/systemer, der er kritisk for at kunne udføre arbejdet. At alternativet ofte kan være noget værre bøvl i det eksisterende setup, er noget hø, men ikke NemIDs skyld :)

I mangel af bedre, er det altså en brugbar måde hurtigt at give adgang til en række brugere, der ellers skal vente i kø til en fælles-pc, eller skal ind til et kontor til en stationær.

Skal man decideret behandle data, og ikke blot læse, er der strengere krav.

NemID er absolut ikke lykken i min optik, men i skrivende stund er et økonomisk fornuftigt alternativ (der lever op til sikkerhedskravene for det offentlige) ikke til at få øje på.

 • 2
 • 0
#11 Jan Friberg

Desuden kan bankerne også udstede løse nemid logins.

Javel ja, tænk den må du godt lige uddybe, for det er da vist en nyhed.

Skal det forstås som at bankerne kan udstede "et løst NemID" uden det er bundet til et CPR nummer?

Jeg har ikke undersøgt den del af sagen i detaljer. Så vidt jeg ved får man aldrig en fuldmagt i en dansk bank uden at man opgiver sit CPR nummer. Men du kan til en konto som ikke er din egen få et særskilt nemid login i nogen banker. Andre banker har valgt andre løsninger end nemid til erhverv.

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Jeg har ikke undersøgt den del af sagen i detaljer. Så vidt jeg ved får man aldrig en fuldmagt i en dansk bank uden at man opgiver sit CPR nummer. Men du kan til en konto som ikke er din egen få et særskilt nemid login i nogen banker. Andre banker har valgt andre løsninger end nemid til erhverv.

Og det var jo så ikke lige svaret på mit spørgsmål!

Der er intet problem i at banken kender min identitet, det er ikke det der drejer sig om.

Det drejer sig om hvorvidt banken kan udstede "et løst NemID" hvor entiteten IKKE er mit CPR nummer?

 • 0
 • 0
#14 Christian Nobel

Jan du kom med en nok så flot udmelding om banken kan udstede "et løst NemID", for efterfølgende at luske ud af debatten.

Så får man et svar?

Bortset fra det, Helge Sander (og digitaliseringsstyrelsen) sagde i sin tid at det skulle være frivilligt at benytte NemID.

Består frivilligheden så i at folk der ikke har NemID er udelukket fra dele af samfundet, for det er ikke muligt at ansøge om en videregående uddannelse uden.

 • 2
 • 0
#15 Jonas Thomsen

Jeg undret over at hele debatten handler om lov og brug af NemID. Der er ingen der undrer sig over at der står at der anvendes NemID på mobilen. NemID findes som bekendt stadig ikke til mobile enheder, så hvordan er det lykkedes Syddjurs Kommune at få det til at virke? Og når man læser artiklen i KIT Magasinet er der på venstresiden af opslaget en artikel om at NemID kommer til mobile enheder i løbet af et år. Underligt at journalisten ikke kan se fejlen.

Svaret er at det slet ikke er NemID der anvendes mobilt, men nogle andre certifikater som virker mobilt.

 • 1
 • 0
#17 Jesper Lund

Jeg læser af artiklen at der ikke er tale om en NemId løsning til mobilen, men blot at brugerens NemId bliver kontrolleret af backend serveren for at se om de er tilknyttet kommunen. Så der er ikke tale om en egl NemId mobil løsning men snare at bruge NemId oplysninger i et propreitært VPN system.

Jo, men hvis du har authentificeret brugerne i dit proprietære VPN system med to-faktor el.lign. hvad skal du så med NemID?

Omvendt, hvis authentificeringen sker med NemID, som kører på den centrale server, hvordan sikrer du så forbindelsen mellem mobilt device og serveren?

 • 1
 • 0
#18 Lasse Rey-Andersen

Ja altså vi har jo ikke mange detaljer, at gøre godt med, i den korte artikle. Men den nævner ikke at to faktor bruges. Den nævner login med NemId login. Men du kan også logge på din webbank uden at bruge tofaktor, det skal først bruges når du vil "lave noget" derinde. Men igen der er ikke meget Info at arbejde med. Men jeg er overbevist om at det vil være en fejl, at læse det som om, der er blevet lavet en egl mobil NemId løsning til dem.

 • 0
 • 0
#19 Jonas Thomsen

Mobilt NemID findes som bekendt ikke. Grunden til at bankerne kan signere transaktioner med NemID-nøglekortet skyldes at NemID ikke bare er NemID. Udgaven som bankerne benytter har implementeret muligheden for at skille de to faktorer ad, så man kan anvende nøglekort-delen uden at anvende adgangskode-delen. Denne mulighed findes ikke i den NemID resten af Danmark kan benytte, hermed også det offentlige.

Uanset om NemID anvendes til autentifikation eller verifikation, skal brugeren identificere sig gennem NemIDs to faktorer.

Syddjurs har implementeret en adgang til deres systemer fra PC'er, hvor brugeren logger på med NemID som "første faktor" og derefter med deres AD-login. I det mobile scenarie anvendes en app som har fået tildelt en brugernøgle der anvendes som "første faktor" (i stedet for NemID) og derefter logges igen ind med AD-login. Der er mao. ikke NemID involveret i det mobile scenarie.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere