Syd Energi køber Stofa for 1,9 milliarder

Energiselskabet Syd Energi køber kabeltv- og bredbåndsudbyderen Stofa for 1,9 milliarder kroner for bedre at kunne udnytte selskabets tidligere investeringer i internet og tv.

Energiselskabet Syd Energi har købt den svenskejede kabeltv- og bredbåndsudbyder Stofa for 1,9 milliarder kroner. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Syd Energi, eller SE, som selskabet nu hedder, forventer at kunne udnytte opkøbet til at blive en national spiller på markedet for tv og internet.

SE har i forvejen ligesom flere andre lokale energiselskaber investeret i udbyggelsen af fibernetværk for at tilbyde netop tjenester som bredbånd og tv. Stofa er den største konkurrent på kabel-tv til TDC-ejede YouSee.

Mens blandt andet Dong Energy har valgt at sælge fiberforretningen fra, har SE altså valgt at forsøge at udvide gennem opkøbet af Stofa.

Energisektorens milliardinvesteringer i fibernetværk er flere gange blevet kritiseret, fordi det var usikkert, om de store investeringer ville kunne hentes hjem igen, eller om der var tale om et eventyr for el- og fjernvarmekundernes penge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mogens Ritsholm

Prisen på over 4000 kr. pr kunde virker meget høj ibetragtning af, at STOFA ikke fuldt ud ejer fællesantenneanlæggene. Jeg går ud fra, at prisen er på gældfri basis.Ellers er det endnu værre.

Strategisk må man også undre sig. Fiberteknologi med interne ethernet vil udkonkurrere CATV, som det for øjeblikket sker i Sverige. Hvorfor købe noget, som man ellers er ved at udkonkurrere på den lange bane? Og det er svært at få øje på synergier og samdriftsfordele, bortset fra stærkere position over for programudbydere. Men er det 1,9 mia. værd?.

Her går udviklingen jo også i retning af kundernes individuelle programvalg.

Jeg undrer mig ihvertfald lige så meget, som da Skyline købte en landsdækkende FWA-licens.

 • 3
 • 5
John Strand

Kære Mogens

Der er masser af synergier - måske skulle du overveje hvad det kræver for at levere et godt TV produkt til ens kunder og du burde overveje om Waooo har den volumen der skel til for at få succes i det marked.

Det er et naturligt køb og de burde have købt Stofa for 2 år siden da de blev solgt til Stratos som sælger dem nu (så havde de sparet ca 700 millioner kroner)

Det er meget nemt at forstå men så skal man sætte sig ind i det marked.

Hilsen

John Strand

 • 6
 • 8
Mogens Ritsholm

Tja, John

Det drejer sig ikke om hvordan det har været - men hvordan det bliver.

Vi har i mange år lidt under et TV-pakketyranni, som gav TDC og STOFA et duopol og gav alt for dyrt tv til danskerne.

Den tekniske årsag til pakkerne forsvinder med digitaliseringen og nye distributionsmetoder. Dermed bliver individuelt valg af kanaler stadig mere almindeligt og TDC/STOFA duopolet vil miste sit tag i danskerne.

Jeg kunne egentlig bedre forstå, hvis SE købte eller samarbejdede med BOXER i lyset af den fremtidige udvikling.

Fiberselskaberne burde koble sig på den fremtidige udvikling i stedet for at kopiere pakketyranniet.

Men hvad ved jeg. Jeg har jo ikke din forstand.

 • 4
 • 3
John Strand

Vi har i mange år lidt under et TV-pakketyranni, som gav TDC og STOFA et duopol og gav alt for dyrt tv til danskerne

Nu er det sådan at det pakketyrani du taler om er nogt son TV stationerne diktere. De laver alle sammen en masse TV kanaler der henvender sig til forskellige segmenter og den eneste måde de kan få volumen på deres kanaler er ved at bundle dem i de pakker de sælger til kabel TV udbyderne som så må sende sotreper videre.

Hvis man gik væk fra den model ville antallet af danske kanaler falde markant og så vil en del af nichekanalerne dø - det vil beyde mindre dansk produceret TV og flere udenlandske serier.

Det er pakkernes skyld at TV3, SBS, TV2 etc. har kunnet udvide antallet af kanaler i det omfang som de har gjort de sidste mange år.

Du burde vide hvem det er som har skabt pakke modellen og hvem der dyrker den, der er ikke mange penge i at sælge TV signaler, det er conectivitetet som kabel TV udbyderne lever af...

 • 7
 • 4
Jens Jönsson

Du burde vide hvem det er som har skabt pakke modellen og hvem der dyrker den, der er ikke mange penge i at sælge TV signaler, det er conectivitetet som kabel TV udbyderne lever af...

Hvis der >ikke< er mange penge i at sælge TV signaler, hvordan kan det så være at antenneforeninger kan sælge så meget billigere end de kommercielle aktører på markedet ? Typisk er sammenlignelige pakker kr. 100,- dyrere pr. måned hos de kommercielle, end hos en antenneforening. Når nu antenneforeningerne jo ikke skal tjene på det, som de kommercielle aktører skal. Hvor forsvinder differencen hen ? Du skal ikke bilde mig ind at der ikke er penge i det. Se bare på Stofa og YouSee's overskud de seneste år (Og ja, jeg er godt klar over at de også sælger andet end TV).... Og inden du kommer for godt igang John, så har jeg altså ikke noget imod at kommercielle firmaer tjener penge. Jeg har kun noget imod det, hvis de tager ågerpriser....

 • 6
 • 1
Michael N. Jensen

Hvis man gik væk fra den model ville antallet af danske kanaler falde markant og så vil en del af nichekanalerne dø - det vil beyde mindre dansk produceret TV og flere udenlandske serier.

Det er pakkernes skyld at TV3, SBS, TV2 etc. har kunnet udvide antallet af kanaler i det omfang som de har gjort de sidste mange år.

Er sikkert alene med den her holdning, men det ville ikke gøre mig det store, vil næsten se det som et plus.

Danske TV serier og dansk TV generelt interesserer mig ikke det store, det eneste jeg reelt ser af TV på mit TV er DR (DR2) (via DVB-T, selvom jeg også har tvunget TV pakke via Waoo, men kvaliteten via Waoo er mega ringe, og deres boks crashede non stop, så det blev hurtigt pakket væk).

Resten jeg ser er udenlandsk "tv" (Youtube/Andet/Netflix , typisk rigtig niche ting der har under 1000 seere, som aldrig rigtigt vil være egnet til alm. TV, f.eks Youtube kanaler som EEVBlog/TheGeekGroup/Make/Div. andre elektronik/hackerspace relaterede ting.)

 • 2
 • 0
Anonym

Er sikkert alene med den her holdning, men det ville ikke gøre mig det store, vil næsten se det som et plus.

Du er skam ikke alene - flere og flere (også ikke nørder) i min omgangskreds roder med unblock-us.com i kombination med AppleTV, WDTV, XBMC osv.

Hvis jeg kunne få DR NU ind i ATV eller WDTV, så droppede jeg meget hurtigt Waoo TV pakken (den mindste med børnekanalerne som ekstra) og gå udelukkende over til streaming. Jeg oplever dog ikke problemer med vores TV boks den kører ret stabilt, og billed kvaliteten er hos os langt bedre end hvad Yousee kunne levere før.

TV pakkerne bliver snart lidt lige som fastnet telefoner - noget gamle mennesker har :-)

 • 5
 • 0
Brian Jensen

Dyrt måske - men pengene værd? SE vil spille med blandt de store, så skal de vel have lov til at prøve. Jeg har kun hørt generelt positive ting om SE. Stofa er en spændende virksomhed i kraft af der er et højt teknisk niveau. (Don't ask I know).

Jeg tror ikke fiber bare kan konkurrere fællesantennerne ud, fiber er en meget dyr løsning ud til alle slutbrugere. Stofa har med succes ført fiber længere og længere ud mod slutbrugerne uden at hælde milliarder i som Elforsyningsselskabner er blevet tvunget til pga. manglende infrastruktur. Docsis 3 kan kommer over 1 gbit hvis netværkene med slutbrugerne gøres mindre, hvilket klart stadig er en mindre omkostning end fiberpar til alle.

Men TV udbud er et problem med netflix, folk vil se det de selv vælger. Hvor tit har du ikke tændt kukkassen og så er der ikke noget du gider og se på trods af du har 30 tv-kanaler. (selvom du normal kun skifter mellem 5 af dem).

Hvor mange unge mennesker betaler idag ikke licens, de er i oprør over at skulle betale 2350 kr om året. DR bliver udfordret de kommende år med at kradse licens penge ind fra den yngre generation mfl.

Jeg har fx boxertv lige nu, men det er nok på lånt tid. Indholdsudbydning på TV bliver presset fra nu af og fremover, med Raspberry PI på dit 40-60" fladskærms tv, får du internet til dit tv, som kan styres med din fjernbejening: "Iphone/Ipad/Android device", både lydniveau og kanaler. Tv'et kan nu også surfe og andet om du vil.

Hvis SE regner med at kunne tjene penge på TV siden tror jeg de tager fejl, måske kan de holde pengene hjemme ved at folk skal have internet, som ikke skal glemmes er en del af Stofa's forretning.

 • 1
 • 0
Emil Moe

Til alle kritikere af TV kanalerne og pakkerne, jeg er nu ganske tilfreds med den store pakke hos Stofa. Jeg købte den primært fordi jeg gerne vil kunne se fodbold live i HD og masser af det. Jeg savner faktisk flere kanaler. Det er også rart indimellem bare at kunne zappe lidt rundt. Jeg kan sagtens forstå man skal købe det i pakker, men ville dog ønske man selv kunne sammensætte pakkerne lidt mere, for jeg kunne godt finde en række kanaler jeg gerne ville erstatte med 1 eller 2 bare.

Og så se at få sendt alle kanaler i HD, det er lidt skamfuldt i 2012 at der stadig sendes en del kanaler i SD medmindre man betaler ekstra :-)

 • 0
 • 1
Anonym

Jeg kan sagtens forstå man skal købe det i pakker, men ville dog ønske man selv kunne sammensætte pakkerne lidt mere, for jeg kunne godt finde en række kanaler jeg gerne ville erstatte med 1 eller 2 bare.

Det er jo netop det der er meningen med VOD eller streaming services - der bestemmer du, og ikke TV kanalerne hvad du skal se. og du sammensætter dine egne "pakker"

Og så se at få sendt alle kanaler i HD, det er lidt skamfuldt i 2012 at der stadig sendes en del kanaler i SD medmindre man betaler ekstra :-)

Desværre så længe der er folk der er villig til at betale ekstra for HD kanaler så vil det koste ekstra.

 • 1
 • 0
John Strand

Hvis der >ikke< er mange penge i at sælge TV signaler, hvordan kan det så være at antenneforeninger kan sælge så meget billigere end de kommercielle aktører på markedet ? Typisk er sammenlignelige pakker kr. 100,- dyrere pr. måned hos de kommercielle, end hos en antenneforening.

Det er fordi du ser på den samlede pris for adgang til signal og TV i en pakke. Der hvor man tjener pengene er ikke på TV produkterne.

Du kan se hvad TV2 for for TV2 og så kan du se hvad Stofa, YouSee og Boxer sælger TV2 for - det er ikke så komplekst hvis man sæter sig ind i tingene.

 • 1
 • 5
Jens Jönsson
 • 1
 • 0
Jens Jönsson

Det er fordi du ser på den samlede pris for adgang til signal og TV i en pakke. Der hvor man tjener pengene er ikke på TV produkterne.

Nu er det sådan at antenneforeningerne kan købe signal af, JA, rigtigt! YouSee. Grundet deres størrelse, kan de købe ind til rigtigt gode priser og så sælge videre til antenneforeninger. Så når en antenneforening kan gøre det billigere end YouSee og YouSee så tilmed har solgt signalet til foreningen, så må der unægteligt være en prisdifference, for du skal ikke bilde mig ind at YouSee sælger til antenneforeninger for deres blå øjnes skyld....

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere